Pages

Tuesday, May 31, 2011

KEMPEN FOLLOW "BLOGGER 4 BLOGGER"

aku nk join kempen nie la...
lg pon aku bru lg...
jom sapa nk join klik cnie ya...

MAKAN ANGIN BERSAMA GENKCORNER


diwaktu tgh ari nie aku join satu segmen lg
iaitu makan angin bersama genkcorner...
 jom pakat2 makan angin...


ok siap...mudah ja...

Monday, May 30, 2011

Segmen Mas Zone : Kami Blogger Baru !


nk cita ckit la tentang diri aku nie...ok..
nma aku zarul farhana...
aku skrg tengah mncari kerja la setelah brhempas pulas selama 3 tahun stdy...
aku brasal dari ngeri jelapang padi tp aku dlm sawah padi tue xpnah plak aku masuk lg...heheh
bkn pa mak ayah aku krja penoreh getah ja...
aku slalu masuk kebun ja la...
ok itu tntg dri aku la ...
seterusnya nk cita knapa aku nk join segmen nie ya...
sbb aku pon baru ja kenai dunia blog nie dlm sebulan lebih nie...
so nk promote ckit la blog aku yg xseberapa sgt nie...
aku pon nk gak la tmbah kenalan gak dlm dunia blog nie...


ok itue ja...
sapa2 nk join gak hanya clik banner tue ja...

tekanan darah tinggi.....

darah tinggi.....penyakit nie aku risau skali kalau dapat....
tp alhamdulillah la aku sihat lg dri trkena penyakit nie....
bkn apa kalau aku mkn daging byk ckit ja mulala kepala nie sakit...tkut ada darah tinggi...tp bila jmpa dktor xda plak...tekanan normal lak...
kt bwah nie ada ckit info mengenai darah tinggi.... jom baca....

 JAGA KESIHATAN...ramai yang tahu tekanan darah mereka dan bahaya hipertensi tetapi masih buat tidak endah.

HIPERTENSI atau tekanan darah tinggi adalah antara masalah kesihatan yang sentiasa menunggu peluang untuk bersarang dalam badan kita.
Walaupun risikonya meningkat dengan pertambahan usia, tetapi ia juga boleh berlaku pada orang muda, termasuk remaja.
Berdasarkan maklumat daripada laman web Persatuan Jantung Kebangsaan Malaysia (NHAM), wanita muda di bawah 50 tahun lebih ‘terlindung’ daripada mengalami hipertensi berbanding lelaki.

Namun, ia bukan bermakna wanita muda boleh bersenang hati kerana hipertensi boleh berlaku kepada sesiapa saja dan bukan sedikit wanita berumur di bawah 50 tahun yang terpaksa ‘berpantang’ akibat masalah ini.

Namun ada beberapa faktor risiko yang boleh mendekatkan seseorang kepada penyakit ini iaitu:

  • Umur - Semua orang boleh mengalami hipertensi, tetapi ia lebih kerap berlaku pada golongan tua berumur 50 tahun ke atas.

  • Keturunan - Walaupun ia bukan penyakit keturunan tetapi jika kedua-dua ibu bapa mengalami tekanan darah tinggi, anak mempunyai risiko sebanyak 50 peratus untuk mendapat masalah yang sama.

  • Jantina - Masalah ini lebih banyak dialami lelaki dan selepas berumur 50 tahun, perempuan mempunyai risiko yang sama dengan lelaki untuk mendapat hipertensi. Tetapi ada kajian mendapati selepas berumur 55 tahun pesakit hipertensi wanita lebih ramai.

  • Berat badan - Tekanan darah tinggi lebih kerap dialami individu yang gemuk dan pengurangan berat badan boleh menurunkan tekanan darah.

  • Pengambilan garam berlebihan - Sebenarnya garam mempunyai peranan yang sangat penting dalam kawalan tekanan darah, tetapi berlebihan garam boleh menyebabkan tekanan darah meningkat.

    Bagi individu yang mempunyai kecenderungan mendapat tekanan darah tinggi, keadaan akan menjadi lebih teruk jika mereka makan makanan masin.

  • Tekanan - walaupun sehingga kini tiada bukti tetapi sesetengah kajian perubatan mendapati kaitan antara sesetengah tekanan dengan hipertensi.

  • Faktor lain seperti kurang aktiviti fizikal, merokok, menghidap kencing manis dan minum minuman beralkohol berlebihan.

  • Tekanan darah yang normal ialah kurang daripada 120/80 mmHg. Anda dikategorikan mempunyai hipertensi jika tekanan darah melebihi 140/90 mmHg. Di seluruh dunia dianggarkan tujuh juta orang meninggal dan 1.5 bilion menderita akibat hipertensi. Jadi, janganlah kita menambah kepada jumlah yang sudah cukup banyak ini.

    Kini alat pengukur tekanan darah ada dijual di farmasi dan ia membolehkan kita mengukur sendiri tekanan darah di rumah. Antara panduan untuk mengukur tekanan darah ialah:

    Pastikan gelung dilekatkan dengan baik pada lengan. Pilih alat yang mengukur tekanan darah di lengan kerana ia lebih tepat.

  • Bertenang ketika ukuran tekanan darah diambil.

  • Jangan minum minuman mengandungi kafein atau bersenam dalam masa 30 minit sebelum mengukur tekanan darah.

  • Duduk bersandar di atas kerusi, jangan silang kaki atau tangan kerana ia akan mempengaruhi tekanan darah.

  • Ambil beberapa bacaan dengan jarak masa seminit bagi setiap bacaan. Ini untuk mendapat bacaan yang lebih tepat.

  • Ukur tekanan darah pada masa yang sama setiap kali. Ini kerana tekanan darah kita turun naik dalam masa sehari dan biasanya ia tinggi pada waktu pagi selepas bangun tidur.

  • Rekodkan semua bacaan dan bawa rekod ini berjumpa doktor apabila diperlukan.

  • “Saya Nak Join Bloglist andyhowtt”


    sng ja syarat nk join bloglist nie...
    just tnya napa nk join ja
    sbb pa nk join coz...
    aku bru lg dlm dunia blog nie...
    so aku nk tambahkn kenalan la dlm blog nie...
    nk gak la promote blog kita nie gak...
    itue ja...

    kt banner leh clik sapa nk join ya...

    Kenapa guna nama blog tu by MTT


    segmen kali nie aku nk join,
    knapa aku gunakan nama blog nie...
    sbb pa aku gna coz
    nma nie nma aku,
    wat pa aku nk guna nama len,
    kita kna bangga dgn nama kita...
    hheehhe
    itu ja la...
    k sapa2 nk jojn clik banner ya...

    Saturday, May 28, 2011

    "Mencari Blogger Wanita"

    create your own banner at mybannermaker.com!

    nk join clik cnie ja...


    nk join lak segmen mencari blogger wanita...

    "Syilasyira 2nd Giveaway"


    siap daaa....
    simple ja...
    kt banner tue leh click ya...


    Segmen-Nizam Ijam Nak Tolong Promote Blog Anda.


    nk join gak segmen nie la...
    simple ja...
    aku taq kpd

    siap daaaa....click banner law nk join...

    Dear Haffiz : Thousand Followers Bloglist!


    2- Blog Wanita Pilihan

    aku nk join lak blog nie...hhehehe
    dia syarat senang ja...heheh
    pas2 ada 5 kategori..
    aku nk bek kategori 2 la...blog wanita pilihan....
     ok itu ja siap...
    clik banner ya nk join...

    Pencarian bloglist boy girl | Penambar Mawar


    trjumpa lg pencarian bloglist...
    nk join gak la...
    blog nie mtk  nyatakan aku nie lelaki ka pompuan...
    semestinya aku GIRL...
    walaupon nma aku yg depan tue mcm nama lelaki...
    tp aku pompuan tulen ya...
    heheheh...
    aku taq
    orensunquick
    eseshyu


    ok daa...siap...
    opsss...lupa lak...
    sapa nk join clik banner ya...

    Friday, May 27, 2011

    dipilih blog terbaik....

    tidak ku sangka dipilih blog terbaik...
    suka sgt2...heheheheh...sonok asanya...
    bru ja sbulan kenai dunia blog nie...
    dh dipilih lak...
    blog nie dipilih coz join satu  segmen nie...

    Cabaran : Tambah Follower dan Tingkatkan Trafik Blog

    papon tq byk2 ya....sapa nk tgk clik cnie ya..

    " Pencarian Bloglist Untuk Blog transparent-mashi "



    sambil jalan2 blog td...trjumpa lg contest nie...
    baca dia pnya syarat senang2 saja...

     1. Buat satu entri yang bertajuk " Pencarian Bloglist Untuk Blog transparent-mashi "
     2. Letakkan banner mashi yang diatas ni dalam entri 2,wajib k 
     3. Kalau rasa nak follow mashi ok je.. :) , nnt mashi follow balik
     4. Linkkan entri anda dekat sini semula.. =Tinggalkan URL anda di ruangan COMMENT yang ada kat bawah tu.senang nak pilih
     5. Mesti Tag 3 blog dan pastikan mereka tahu. wajib 

    tue ja la dia mtk...simple ja...
    sapa nk join gak clik banner ya...
    aku taq kt mmbr2 aku la...
    ok sekian.....

    " Saya nak Jadi Bloglist Terbaru Cik Purple"



    daaa siap....

    "Saya adalah BLOGGER COMEL"


    SAYA BLOGGER GURL COMEL
    nk join lak la segmen nie...
    comel ka?
    xkira la comel ka x, nk join gak hheheh

    sapa2 nk join kt banner tue leh clik taw...
    sekian...

    " SAGMEN 50 BLOGLIST BLOGER BARU "



    pagi nie aku trjumpa satu segmen...
    aku join jgak la...
    entry aku nie byk sgt la ngan segmern aku join...
    Sebab apa aku join segmen nie n kebaikan dia:
    dia pnya syarat sng saja tue mmbuat aku tertarik nk join...
    lg pon dia cari blogler baru,
    aku lak bru ja sebulan kenal dunia blog nie...
    kebaikan dia aku rasa leh la ramai menjenguk blog aku nie...heheheh
     aku nk taq kpd 

    ok siap...
    sapa2 nk join clik banner ya...
    sekian...

    Thursday, May 26, 2011

    Cabaran : Tambah Follower dan Tingkatkan Trafik Blog


    blog pilihan ialah
    dari hawa aku pilih   http://orensanquiks.blogspot.com/

    sebab aku pilih blog hawa nie coz dia lah kwn bek aku msa stdy dlu....
    blog adam lak coz dia la satu2 blog adam yg follow aku...

    ok sdh siap....
    sekian...
    sapa2 nk join gak clik banner ya...


    jom join BLOGLIST SHIEMA SUFIAN

    shiema sufian.


    nk join jgak la bloglist Shima nie...
    nk cta kit pasal blog Shima nie..
    blog Shima nie cute n simpla ja...
    header dia pon comel pakai tdung heheheh...
     ok tue ja...

    Kategori saya pilih nie: mstilah lah
     PUTERI CANTEQ...

    oren sanquik 
    eseshu

    ok siap daaa....
    sapa2 nk join clik la kt banner tue...
    sekian...

    Segmen #2 Blog Oh Blog : Aktiviti 1: Teringin Nak Kembali Ke Detik Itu

    Chegu Zubir

     tajuk segmen nie ...teringin nak kembali ke detik itu...
    aku nk cta ckit detik2 yg aku tringin sgt nk kembali...
    detik waktu sek dlu....
    zaman sek dlu, aku rindu sgt...
    waktu dlm class masa form 5 dlu...
    class paling bising sekali...
    class malas cuci class la...
    kna denda satu class...
    bawak penyapu,tong sampah itam tue,bawak bakul sampah, bwak penyondok la..
    keliling satu sek sampai ke lubang sampah besar tue...
    slalu sgt kna denda cm tue...xpenah serik pon...huhhuu
    rndu sgt detik2 kna denda dulu...hhuhuuhh


    sapa2 nk join klik la banner kt atas tue ya...
    ok sekian...

    Wednesday, May 25, 2011

    "segmen mencari 100 blog list utk dilawati"

     

    selamat petang semua.....
    sambil tgk cita Nora Elena nie sambil aku bka blog...
    trjmpa satu blog nie wat segmen cari 100 bloglist...
    tgu apa lg aku pon nk join la...
    syarat 2 dia kn..
    1.Buat satu entry dan letakkan gambar banner yang gegurl sediakan

    2.selitkan link segmen ini ke dalam entry korang.

    3.follow blog gegurl bagi yang belum menjadi followers.

    4.tinggalkan link entry yang korang buat ke ruangan komen TQ.

    5.tarikh tutup (sampai cukup 100 blog list

    simple ja syarat2 dia kn...
    ok  sapa2 nk join klik sini
    sekian....

    SEGMEN BLOGLIST ABGTEROR | TANAH TUMPAH DARAHKU

    selamat tengah hari semua.....
    kali nie aku join segmen tanah tumpah darahku lakk...
    simple ja soklan dia...
    kt bwh nie antara soklan dia la... 
     
     
    SOALAN

    1. Dimana anda dilahirkan? 
          dilahirkan di felda lubuk merbau, kedah...

    2. Dimana anda dibesarkan?

    aku dibesarkan dimana tempat aku dilahirkan jugak
    mestilah kedah...

    3. Negeri pilihan anda untuk dimasukkan ke dalam senarai bloglist abgteror.
        KEDAH DARUL AMAN 
     

    4. Ceritakan sedikit mengapa anda memilih negeri tersebut.
        sebab aku pilih negeri nie krana KEDAH tempat aku dilahirkan,tmpat aku dibesarkn..tempat aku belajar (dari tadika smpai ke ipta pon kt kedah jugak)
    kedah jugak dikenali negeri jelapang padi....hijau ja...tenang ja tengok...
    kedah jugak banyak tempat mnarik jgak law nk jln2....
     
     
    ok tue ja la sokan dia...
    xpyah nk kna stdy nk jawab soklan..heheh
    ok...sekian.... 

    : random GIVEAWAY dr FAD ALI :

     

    salam..
    pagi2 buta cm nie, aku nk join 1 segmen nie...
    kenapa aku join GA nie kn....
    sebab dia kn ................best...hehhehe
    xda la...bkn apa...aku lak bru ja kenal dunia blog nie...
    so aku kna la rajinkn diri join segmen mcm nie...
    kot2 la nnt jd famous ka (perasan) hhheheh...
    lagi pon kalau lah dpt jadi pemenang kedua tue kn best...
    xpenah aku mkn coklat tue...cian kn aku..
    nk beli rasa mmbazir lak coz ngan duit tue aku boleh beli benda len lg yg penting..
    asal tgk ja coklat tue,lam atie xpa nnti tggu aku krja dlu k...
    bru beli...
    k sekian...