Pages

Wednesday, May 28, 2014

Bertemu Kembali...

assalamualaikum..

sambil-sambil tunggu nk ke kelas.. on9 la kejap....
time ke KL lepas.. sempat saya jumpa member time zaman poli... dah lama xjump...
dh set tempat nak jumpa..kat Sogo...

bila jumpa apa lagi, macam-macam gosip keluar.. benda tak tahu jadi tahu semua.. hehhehe..
mai nak kenalkan sorang-sorang

with madi
 nie Nurul Madhiah... classmate masa diploma dulu... sekarang tengah sambung degree kt UM..

with ira
 nie Nazira... my bff, my roomate, my classmate, my housemate jugak... tiap kali turun Kl, akan jumpa dia... skrg nie tengah sambung degree kt UIA.. dia la selalu bg tunjuk ajar masa zaman poli dulu... dia la tempatku nak membuli.. hehhehe..

with K'Zu
nie kak Zubaidah.. my classmate and my housemate.. asal Kelantan.. skrg dok kerja kt PTPTN kt kl.. masakan k'zu memang sedap2 kalau dia masak..



sorang lagi tue mmbr uum.. angkut dia skali jumpa 
semoga nanti kita dapat berjumpa lagi...
rindu sangat zaman poli dulu....


Tuesday, May 27, 2014

Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur (1 may 2014)

assalamualaikum...

setelah perancangan di buat untuk ke pesta buku.. akhirnya dapat juga aku pegi untuk kali ketiga pegi...
sebelum nie selalu pegi under Sahabat Masjid... first time pegi just bayar RM 20 ja.. satu hari ja pegi.. kali kedua pegi.. free.. pegi 2 hari... kali ni pegi, pegi sendiri pulak..
setelah buat perancangan dibuat, nak naik bas apa, pkul brapa nak pegi, penginapan kat mana.. tempat-tempat nak pegi... booth apa nak pegi...
rancang nak pegi awal-awal pagi pkul 7 nak tolak naik bas rapid ke lrt..xmenjadi jugak.. sebab pkul 7 tue baru smpai rumah mmber...
dah tak jadi pkul 7 pkul 9 jugak kami tolak...
smpai ja dlm 10 lebih la.. tue pon dah ramai orang...




suasana di booth...
kali memang ramai betul orang.. nak jalan pon susah...
sesak sangat...
sebab cuti sama.. tue orang terlalu ramai...
saya target nak habiskan baucar buku RM 250 nie...
siap bawak beg galas spare lagi... tau dah akan beli banyak buku punya....
saya sempat habis kan RM 200 ja.. lagi RM 50 xsempat.. dh penat sangat dengan sesak lagi...dah xmampu lagi... target smpai pkul 1 ja ada kt ctue.. tapi terlajak plak.. dengan nak jump member lain lagi la...

smpai pkul 2 lebih ja mampu.. lepas terus ke Sogo.. nak solat lagi, nak jumpa mmber lama lagi...
masa nak balik kt Lrt Pwtc tue betul-betul sesak ada yang nak beli coin, nak keluar nak masuk... nasib saya pakai kad ja.. xpyh nk beratur beli coin.. mmbr sorg lagi lah.. last2 terus beli touch n go.. senang..




nie la buku-buku yang sempat saya beli..
di booth As-sohwah, Karang kraf, al hidayah, galeri ilmu...

sekarang ni tengah buat sesi meminjam.. kwn-kwn saya yang nak pinjam boleh tapi smpai habis sem nie ja... nanti cuti 2 bulan baru saya nk mula membaca...
selalunya macam tue lah saya akan buat jika beli buku banyak macam nie...




Monday, May 26, 2014

Jalan-jalan ke Sawah Padi ------> Megat Dewa


assalamualaikum....

sambil layan radio suria cinta nie, nak update blog pagi-pagi buta nie...
cerita jumaat lepas.. bwk mmbr balik kampung belah ayah.. sebab dekat la jgk dri Sintok nie...
pagi kuar pegi jitra jap.. then terus ke rumah mak sedara kat Megat Dewa...
nie bukan apa juast nak tunjuk pic ja... sebab suasana best.. tepi sawah...
kebetulan musim buah mangga @ pelam... lagi sedap la...

sampai ja rumah, makanan dah siap.. duduk makan ja...
walaupon simple.. tapi sedap...

habis makan tengah hari, mencicah garam belacan ngan buah pelam lak...
penuh perut ngan makanan ja...
kat rumah mak sedara say nie.. byk buah pelam...
tgk cik fiqa nie teruja sgt tgk buah pelam mcm nie.. tue pelam epal... 
jom tengak sesi mengait buah plak...
kepakaran org dari Johor nak kait... dpt la sebiji dua buah pelam tue...

nie plak org Teluk Intan nk tunjuk kepkaran.. sebiji pon xdpt..

ok nie saya plak.. 
selebihnya Chu saya yang kait jgk.. ada yang rendah petik ja buahnya... akhirnya 2 guni jugak dpt bwk balik buah pelam... pegi rumah Ngah plak, dpt lagi buah pelam... rezeki rezeki... balik boleh mencicah dan buat somtam....
nie pelam sala...

settle mengait.. sesi nak main batas sawah plak.. nak bergambar ja lebih....
gadis bendang

motif nya, nak bg nmpk buah kt belakang tue....





kampung saya


Wednesday, May 21, 2014

Cuti Hari Buruh ke KL kami berdua...

assalamualaikum

sukanya hari ni class tak ada...
settle masak-masak, kemas bilik...
time nk on9 fb, blogwalking n update blog....

pesta buku kt KL baru-baru nie, sempat jugak saya pergi...
setelah dirancang sebelum masuk awal sem lagi...
kami pilih pergi 1 hb mei sempena cuti hari buruh..kebetulan hari khamis lak, so 3 hari lah kami bercuti kat sana..
saya bertolak dri UUM ngan cik Fika.. kami berdua ja... mlm 30 hb tue dh tolak.. smpai pagi..mmber sorang lagi yang praktikal kt sana datang ambil...
first time saya turun kt pudu.. sebelum nie if pegi sana akan turun Hentian Duta ja.. disebabkan fuzah tak tahu jalan ke duta so turun pudu ja...
otw nak balik rumah fuzah pon boleh sesat lagi.. xpa.. saya faham, fuzah pon baru lagi kt KL tue.. sesat tue benda biasa ja...
hari first kami ke Pesta Buku...nnt saya cerita keadaan kt sana di post seterusnya...
kami dri Taman Bukit Cheras nk ke LRT Maluri.. nak naik bas rapid plak..tak tahu no bas.. bertanya la kami berdua sapa-sapa yang lalu kt ctue.. akhirnya betoi jgk bas kami naik.. kami bertolak awai so lenggang la ckit lrt tue..
nak balik plak pon mcm tue.. dah tak malu.. tany ja orang kat ctue nak naik bas apa...akhirnya berjaya juga balik ke rumah.. hehehehe teringat balik macam lawak ja...
esoknya plak si fika request nk p IKEA.. nak makan meatball..tue punca duit saya mengalir laju jugak tue...
next day plak kami just melawat family abg ja.... sabtu malam dh tolak balik...


Tuesday, May 20, 2014

"Giveaway RM300 By Blog Pancing Elih".

jom join GA dri Blog Pancing Elih


Syarat-syarat penyertaan:

  1. Mestilah mempunyai blog/website dan akaun Google+.
Tugasanya tersangatlah mudah, nak join sila ikuti langkah-langkah dibawah ini:
  1. Buat satu entry bebas yang bertajuk "Giveaway RM300 By Blog Pancing Elih".
  2. Follow blog ini dan Follow Google+ saya. 
  3. Letakkan banner giveaway diatas. Dan, link kan ke entry ini. 
  4. Jangan lupa tinggalkan link entry anda di ruangan komen dibawah.
Pemilihan pemenang:

Pemilihan pemenang akan ditentukan 100% oleh uncle Random.org. So, kebarangkalian untuk anda semua menang adalah adil dan saksama.

Hadiah-Hadiah Giveaway:

Hadiah-hadiah yang bakal dimenangi adalah seperti berikut;
  • Tempat Pertama: 1 X RM100
  • Tempat Kedua: 1 X RM60
  • Tempat Ketiga: 1 X RM40
  • Hadiah Saguhati: 5 X RM20
 Ok. Mudah kan?

Tarikh tutup penyertaan adalah pada 04 Jun 2014. Jika penyertaan kurang daripada 100 orang, mungkin giveaway akan dilanjutkan, bagitau kawan-kawan yang lain biar giveaway ini tamat tepat pada tarikh ini.

Segmen Bloglist Bubblynotes.Com 48 Jam #1

http://www.bubblynotes.com/2014/05/segmen-bloglist-bubblynotescom-48-jam-1.html
Segmen Bloglist Bubblynotes.Com 48 Jam #1 bermula dari 20/5/2014 SEHINGGA 22/5/2014, jam 9.45 a.m... Semua blogger tak kira yang baru atau lama, femes atau tidak, retis atau tidak dijemput untuk memeriahkan segmen ini... Tujuan? Pertama, haruslah nak pilih 10 orang blogger yang bertuah untuk masuk bloglist Bubblynotes.Com dan nak rapatkan lagi silaturahim sesama kita, follow memfollow untuk semua blogger2 yang menyertai segmen ini. Pemenang segmen akan dipilih oleh pakcik Random.Org...

Hanya 4 Langkah Mudah Diperlukan:
1. FOLLOW blog Bubblynotes.Com 
2. Buat entri bertajuk: Segmen Bloglist Bubblynotes.Com 48 Jam #1
3. Copy coding yang telah disediakan ke dalam ruangan HTML dan Publish entry. Untuk copy coding di bawah, sila HIGHLIGHT semua coding dan tekan CTRL + C secara serentak.

Kemudian pastekan coding seperti tutorial di bawah ini...

 
4. Tinggalkan URL entry uolss ke dalam ruangan komen di bawah. 

Simple dan mudah kannn??? Segmen copy+paste paling awesome kot bagi iolss... 

PEMILIHAN PEMENANG:
1. 10 blog akan dipilih melalui Pakcik Random. (random.org) 
2. Pemenang akan diumumkan pada 23/5/2014.

Tetamu rumah Yan ---> Perlis




assalamualaikum...
walaupon cita ni dah lama... tapi still nak cita jgk...
cuti hujung minggu bulan lepas rasanya...
kami bertiga berkesempatan pergi ke rumah senior kos.. iaitu Yan..
tak la jauh sangat.. dari UUM ke Perlis dalam setengah jam ja...
selepas mencari rumah dia.. akhirnya jumpa juga.. rumah tengah bendang...
sampai ja, makanan dh siap hidang tunggu nak makan ja... apa lagi kami.. sampai ja terus makan.. xsempat nk ambek gambar.. memang sedap lah masakan Yan... ada plak sup tulang..perhhhh memang hirup kuah sampai habis lah... dah lama tak makan plak..

habis makan..sembang-sembang dengan family Yan.. ayah Yan plak keluar ambek buah pelam...
dapat plak pelam sala.. mencicah dengan kuah rojak plak.. duduk tak bangun dah la...

nie buah pelam sala...sedap


habis brapa biji kami makan
nie waktu malam sebelum balik isi perut dengan bihun sup


Ira, mmbr sorang lagi request nak pegi bergambar kt tasik timah tasoh... so petang tue Yan bawak kami pegi...
first time aku pegi kat situ., tak tahu wujud tasik yang cantik nie.. padahal selalu ja lalu balik dari Padang Besar..
kt tasik nie la, dulu majlis kahwin Fasha Sadha buat kt cni....
pic dari jauh tasik nie..
kami bertiga.. aku ja pakai t-shirt.. xsangka plak depa nak mai posing sakan kt cnie..

with Yan...

kami berempat
next destination...sebelum keluar jalan besar, tepi jalan plak pokok buluh mcm nie.. sesuai nk buat photoshoot...


tempat nie ala2 autum juga la..



nie muka-muka kaki gambar nie... 
nanti kalau sapa-sapa datang perlis, jgn lupa singgah kat cinie.. best tangkap pic...




Lawatan ke PKT Logistics Group SDN.BHD Shah Alam


assalamualaikum...

moga sihat-sihat semuanya...
bulan 4 lepas.. berkesempatan saya join lawatan ke PKT Logistic..
sebenarnya.. sebelum nie sem brapa tah dah ada lawatan tapi saya tak join ada masalah tertentu...
so kali bagi alasan nak join coz dh nak sem last.. so nak join jgk...
alhamdulillah saya dan kwn dapat join...

apa itu PKT logistic? ia merupakan satu company third party.. tempat penyimpanan barang2..

kami bertolak malam dri UUM.. smpai di RnR Sungai Buluh..bersiap kt ctue.. then bertolak ke Shah Alam.. smpai di PKT Logistic kami diberi makan breakfast dahulu.. then kami diberi sediki taklimat mengenai PKT Logistic... betul2 kagum company nie..
sangat lah besar.. kebajukan pekerja pon ada.. mcm best ja...seterusnya kami diberi lawat ke warehouse.. warehouse sgt la besar.. teruja masuk ctue.. smbil melawat staff pon cerita tntg kawasan situ.. bahagian office pon cntik..  berbaloi la dapat melawat kat sini.. terasa nak apply kerja plak kt cnie.. tapi result mau power lah kalau nk masuk sini...
jom kita layan pic plak..
breakfast dulu

gym pon untuk staff
dibekal vess untuk masuk ke warehouse







ada ja pengacau kt sebelah... kt tepi tue ada buat tanaman nenas... dapat sorang sebiji bwk balik kedah


ni antara gambar yang diambil... sebelum balik kami di bawa ke ladang nenas, bergambar kat situ...
kami juga diberi sebiji nenas setiap orang,, air jus nenas..
kami juga di beri satu goodies bag dalamnya isi pic kami semua, sehelai baju dan buku...

pengalaman, ilmu yang berguna banyak yang saya dapat di sini... seronok sangat...
thanks sudi terima kami dari UUM...

selepas settle melawat semua.. kami enjoy kat Sunway Piramid... hihihi...
malam baru bertolak balik...




© Cerita dari Jejariku | Design By MH