Pages

Tuesday, June 24, 2014

Tolong saya like pic nie jap...

assalamualaikum...

terasa bebasnya fikiran nie buat sementara waktu.....
bukan apa baru ja habis exam 23 hb.....lega.. result kena tunggu time cuti sem nie la... redha ja la.. dh berusaha dh....

berbalik pada tajuk di atas....
saya nak mintak sangat tolong like pic kat fb..
saya ada masuk contest...
nak kumpul jumlah like... 
tema tajuk contest " PERCUTIAN KELUARGAKU" 
saya rasa pic saya nie dah ikut tema kan... 


pic nie time kami sekeluarga pegi berkelah...
time cuti lah dapat luangkan masa macam nie.. 
kak ipar saya masak beberapa lauk kat rumah dia, 
kak na saya masak beberapa lauk jugak..
saya dan mak masak 2, 3 jenis lauk jugak..
makan macam nie ramai2, terasa seronok, makan pon jadi sedap..

apa lagi meh la tekan link kt pic dan tajuk.. like ya...
terima kasih... 

Saturday, June 21, 2014

Ganazz berjumpa kembali...

assalamualaikum....

pagi sabtu kurang segar... disebabkan tido pukul 4 pagi disebabkan study untuk paper kaedah penyelidikan....

rasanya sepanjang minggu exam nie, sangat-sangat keletihan... sekarang nie sedang menunggu nak menghabiskan 2 paper ja lagi.. 23, 24 hb plak.. paper killer nie...
dimana pulak, kebanyakan member-member dah habis paper, menyebabkan kejelesan melanda diri...
kenapa la paper exam nie kena dekat last-last exam plak.. kalau habis awal kan bagus... geram la plak..

sepanjang minggu exam nie, saya menerima tetamu dari member-member yang selesai ber praktikum dan datang nak hantar report masing-masing...
dapat la jumpa kembali mereka nie.. geng Ganazz bertemu kembali... nasib baik paper time tue ada gap.. boleh la keluar enjoy sekali...

Jumaat lepas mmber nak pegi Padang Besar, saya pon follow sekali.. tue tak sedar diri 4 paper menanti tue.... malam plak saya celebrate besday 2 orang member, then celebrate member yang dah kawen sorang tue, member-member yang last sem dan juga perjumpaan kembali geng ganaz yang terpisah selama 4, 5 bulan nie lah... malam esok plak pegi makan steamboat lak...saya pon nak follow jugak lah... dh lama xmakan steamboat nie....

bagi saya, setiap saat mereka ada kat sini, saya sangat hargai... sebab lepas nie memang susah nak berjumpa lagi... sepanjang mereka ada kat cnie, kami tido sekali, makan sekali, borak-borak, gosip, melepak, tonton tv sekali... semuanya nak bersama lah...

setelah masing-masing settle hantar report, semua pakat balik... saat nak berpisah tu sangat sedih...
4 orang dah habis practikum... lagi 3 orang akan tggal kan saya sem nie ubtuk practikum... saya dan si ecah tggal lagi 1 sem kat cnie... seksa rasanya...

semalam, sorang lagi mmbr si fika, telah bertolak ke Kelantan tempat dia akan berparktikum... terasa kesedihan melanda hati nie...
meraikan besday, wedding iem, farewell 

lagi sorang wani dh balik time nie...


malam makan steamboat... nie campur ngan mmbr fuzah..

otw ke Padang Besar


dalam pic nie ada bukan dari geng ganaz nie, campur-campur ja nie...

fika berangakt pulang... habis pengajian di UUM.. selamat berpractikum fika
muka-muka menghantar fika 



Wednesday, June 11, 2014

Pelam Harum Manis hanya di Perlis

assalamualaikum... 

 sambungan next entry yang lepas...
 misi saya mencari buah pelam harum manis..

masa buah pelam mula start berbuah lagi saya dah pegi cari... masa tue masih muda tak masak lagi....
saya tunggu habis cuti mid sem lepas... niat di hati nak pegi cari kat ladang harum manis tue...

dh habis cuti mid sem, member kt Perlis yang pegi rumah dia tempoh hari, dok tanya bila nak datang lagi... time tue dah musim asingment banyak yang nak kena siapkan... memang xsempat lah...

dalam 2,3 minggu juga lah... baru dpat pegi.. ayah member tolong peramkan buah pelam harum manis tu..
 apa lagi.. hari Isnin tue kebetulan kelas habis awal.. ajak Ira, Ika dan tuan rumah yang ajak pegi rumah dia, Yan... pegi Pelis rumah Yan nak ambil buah pelam tue... sampai kat rumah Yan, awal-awal lagi kami dah makan 5 biji pelam... terasa nikmatnya makan pelam.. manis plak tue.. pelam pauh ada, harum manis pon ada... licin makan...memang muka tak malu la... hehehhe dah free kan.., nak beli mahal..

masa di rumah Yan tak ambil pic plak.. sembang dgn ayah Yan, dia cita.. buah pelam nie kena balut dengan sarung kertas karbon, dalam tue kertas dia warna hitam... sarung nak beli tue murah ja beli kt FAMA...

settle makan, nak balik.. dapat la buah tangan sorang satu plastik buah pelam... nyum nyum nyum.. ada buah pelam pauh dan harum manis... ada sikit buah kuini... ayah Yan ni siap nak bg buah kelapa lagi nak bawak balik.. "adohai pakcik, kami dok hostel, tak da tempat nak kukuq buah nyok nie"... hehehe

then, teruskan misi saya nak beli buah pelam nie yang dah di order oleh member2.. nak bawak balik negeri masing-masing.... on the way jalan nak balik UUM.. dekat dgn UNIMAP baru tue, depan hihgway ada gerai buah-buahan... situ byk buah..
replika pelam harum manis

gerai jualan tepi hihgway
sampai dalam bakul pon, saya mencari yang elok sikit..
sebab nak bagi kat oarng kena la yang elok



settle urusan jual beli
time nie saya beli, sekilo buah pelam harum manis RM 25.. mintak kurang sebab nak beli banyak dapat la RM 23 sekilo... 

masa buah mula berbuah saya tanya sekilo RM 18- RM 20 ja...

pegi lagi minggu depannya dah naik harga dah.. sekilo RM 29.. gerai yang sama juga.. dia naikkan harga sebab dh kurang buah.. dah nak habis musim.. kira buah yang terakhir lah...
beli jugak lah sebab dah di order dari orang yang mengidam mengandung brapa bulan tah... tak tnya lak.




nie buah mangga Australia.. ada juga jual..
makcik tue bagi rasa, sedap jugak.. manis..

pelam harum manis nie setahun sekali ja berbuah..dan memang tak ada di tempat lain selain Perlis..
Perlis ja tempat yang sesuai di tanam.. kalau tempat lain tanam, pokok naik tapi tak berbuah.. tu yang diterang oleh ayah kwn saya la...
so, sapa nak rasa buah nie datang la masa bulan 5...dapat la merasa.. kalau ada yang nak beli, boleh jugak pos.. siap ada jual kotak lagi...




Friday, June 6, 2014

Restoran Anjung Keli Perlis... memang terbaiklah..

assalamualaikum...

pagi-pagi lagi dapat bbm dari Ira, ckp mata dia sakit mintak tlg bwkkan ke klinik private.. kena plak hari nie Jumaat, kt Kedah nie kebanyakkan klinik tutup... so decide la pegi cari kt Arau.. cari kt area Arau macam xda ja.. tanya ja orang kt ctue, dia bg direction ke klinik kesihatan ja.. so cari la lagi kami smpai ke Kangar.. terjumpa lah kt area Jejawi satu klinik nie.. dh settle hal Ira nie..  saya decide nak makan tengah hari kat Anjung Keli... tempat makanan nie memang famous.. saya tak pernah try lagi tapi dok baca orang komen memang sedap.. so pegi la cari....

smpai plak awal dlm 11 lebih, time tue pon dh mula orang datang nak lunch..
saya teringat program Jalan-jalan Cari Makan pernah dtg cnie, so si fika nie masuk ja kedai terus cari plag JJCM.. terjumpa lah kt tepi dinding tue.. tempat makan kat cnie sangat bersih, cantik.. siap ada pic banner tampal kt tepi la, ada frame la, artis-artis dan orang kenamaan datang makan sini... antaranya, bekas Menteri Besar Kedah arwah Ustaz Azizan, bekas Menteri besar kelantan ustaz Nik Aziz.

makanan kat cnie lauk campur.. macam-macam jenia lauk pauk ada.. rambang mata tengok.. mcm semua nak di try...walaupon ikan keli saya tak makan lauk lain still byk boleh di makan... saya ambek nasi, ayam goreng, smbal udang, sayur cendawan, kuah masak lemak + ait teh ais... baru rm 9.30.. tapi puas hati memang makanan dia sedap.. masak lemak perggh sedap..  nanti nak repeat lagi makan kt sini...
pic xsempat nak ambek huhu.. ingat nak makan ja...
dah nak balik baru snap pic dari jauh hihi
nie info saya dapat dari myMetro :

Restoran yang dibuka sejak 2006 menyediakan menu, ikan keli bakar dan ikan keli goreng yang dimakan bersama nasi serta masakan kampung lain termasuk ulam-ulaman. 

Terletak di Jalan Padang Behor, Behor Pulai berhampiran Institut Pendidikan Guru Perlis dan Institut Latihan Perindustrian (ILP) di Kangar, ia mudah dikunjungi.

Pengurusnya, Azali ­Salleh berkata, mereka berpengalaman menyediakan makanan di sekolah dan institut pengajian tinggi di sekitar Perlis dan Kedah sejak 30 tahun lalu.

Katanya, juadah utama adalah berasaskan ikan keli, masakan yang diwarisi daripada ibu bapanya, Salleh Ali serta arwah ibunya, Zaiton Mohd Hanafiah. 

Di bawah kendalian isterinya, Amis Azura Abd Majid, restoran itu menyediakan hidangan ikan keli goreng, bakar, gulai dan masak sambal selain 40 pelbagai pilihan masakan kampung. 

“Tiada resipi rahsia bagi menjadikan ikan keli yang dibakar atau digoreng itu enak dimakan, cuma saya pastikan ikan yang dibekalkan bersih selain perlu mengelar badan ikan itu sebelum dihantar ke restoran. 

“Kami menggunakan rempah-ratus terpilih dan kawalan api dengan betul bagi memastikan ikan keli yang digoreng enak dan ra­ngup,” katanya. 

Menu lain yang popular ialah pajeri nanas atau terung, gulai ikan, masak lemak sayur, daging masak kurma, pelbagai jenis kerabu dan pekasam. 

“Setiap hari kami me­nyediakan 120 kilogram ikan keli,” katanya. 

Restoran itu juga me­nyediakan sup istimewa bersama makanan laut dan daging bakar sambil ditemani tiupan angin sepoi-sepoi bahasa dari sawah padi berdekatan. 

Berkonsep terbuka, lebih 500 pelanggan mengunjungi restoran setiap hari dan jumlah itu meningkat pada musim perayaan dan cuti persekolahan. 

Restoran Anjung Keli dibuka setiap hari kecuali Khamis minggu pertama dan ketiga.

kalau nak tengok fb Anjung Keli pon ada.. ada lagi banyak pic artis-artis yang penah datang sini.. yang terbaru bulan Mei hari tue Fahrin Ahmad datang...
 rugi kalau datang perlis tak singgah makan sini...
habis ja makan, misi cari pelam harum manis.. tue next entry saya cita....

Wednesday, June 4, 2014

Jalan-jalan kat Aloq Star...

assalamualaikum...

pagi ni nak study xda mood lagi, exam lagi 7 hari... mood study masih kurang lagi.. bila la nak sedar diri ni.. malam nie ada majlis penutupan sukma 2014 di Stadium Kangar, Perlis.. dalam hati nak sangat pegi.. tapi xda plak orang nak ganti kerja pukul 6 hingga 8.. so plan nak pegi Stadium cancel.. huhu sedih ..

dok belek-belek pic.. ada pic sem lepas time hantar Yus nak balik kg.. sebelum hantar naik bas, saya bwk jalan-jalan Aloq Staq dulu.. jom kita tgk apa ada kat Aloq Staq...

first kami nak pegi Menara Aloq Staq.. dh lama mmbr2 dok idam nak pegi tapi masa ja xda... time pegi kali nie xda rezeki nak naik.. lif tengah dalam selenggara... bergambar ja kt luar... kalau nak naik harga tiket RM 8 untuk dewasa..kanak-kanak RM 4... atas menara nie ada Restoran Berputar.. sapa nak buat majlis kawen kat atas nie pon boleh tempah.... nak taw lebih lanjut tentang Menara Alor Setar nie boleh tinjau kt cni http://www.menaraalorstar.com.
menara nie senang ja nak cari.. ada ditengah-tengah bandar Alor star ja..


bergambar dgn replika ja...


seterusnya kami plan nak ke Muzium Padi... terus pecut pegi.. sampai ja tak dapat masuk sebab dh nak tutup.. tak da rezeki lagi nak masuk...kecian...
so bergambar ja kt luar... tapi tak pa saya dah banyak kali pegi, sebab selalu bawak mmbr2 dari luar kedah mai tgk padi kt Muzium Padi nie... nanti saya cerita pasal Muzium Padi nie next entry..
jalan nak ke Muzium Padi nie ambek ja sigboard nak ke Gunung Keriang.. nanti akan jump signboard nak ke muzium padi.. last saya masuk tahun lepas tiket masuk RM 5 ja...

pintu masuk

apa yang ditengokkan.. 
disebabkan xda rezeki lagi nak masuk, so saya suggest makan laksa yang famous tue laksa ikan sekoq...
nasib baik laksa nie ada rezeki kami dpt makan.. tu pon yang terakhir....

setelah kekeyangan waktu asar pon dah masuk, kami terus masuk bandar ke Masjid Zahir...
selepas solat kami lepak sekejap di dataran hadapan Masjid Zahir...
Masjid Zahir merupakan satu tarikan utama jika ke Kedah...



Welcome to Kedah Darul Aman


mai cek mai.. kita jalan-jalan kt Kedah






Tuesday, June 3, 2014

Merentas Lautan Ke Pantai Merdeka.

assalamualaikum...
sambung dari entry lepas kompleks Tanjung Dawai.. kali nie cerita ke Pantai Merdeka plak..
dari Tanjung Dawai tue kami nak ke Pantai Merdeka.. naik bot ja cepat ckit...
murah ja tambang naik bot sehala just RM 2 ja..
dua hala RM 4..tue kalau nak ke Pantai Merdeka - Tanjung Dawai..
ada jugak pakej nk ronda sekitar pantai naik boat.. harga dia saya dh lupa la..
sebelum naik bot..


kami kongsi bot dgn satu group lagi.. so ramai la bot tue...
tanpa jaket life kami naik bot nie..
dri tanjung dawai nk ke pantai merdeka tak la jauh mana pon.. 5 minit ja kot rasanya... nk mabuk laut pon xsempat hihihi..
sampai sana kami jalan-jalan kawasan sekitar situ...ambil gambar la..
saya pernah dgr kt medan selera situ ada jual ABC gunung jerai...
apa lagi ajak la budak-budak nie p try...
walaupon perut masih kenyang lagi.. tapi still nk try sebab dh datang...
sebelum tue saya dh terang abc nie memang byk so. silalah share.. saya share makan 3 org.. yang lain share makan 2 org... lepas tue terpandang plak ada mee udang kt gerai tue.. mestilah nak try jugak.. so ambek 2 pinggan ja share ramai-ramai...
tinggi kan... ABC Gunung Jerai

mee udang
 abc dia memang sedap...satu mangkuk ja habis.. yang semua xhabis jugak abc.. yang share 3 orang pon xhabis..
mee udang plak.. memang terbaik lah kuah dia... tapi udang dia sikit ja.. ada brapa ekor ja.. harga dia rm15 kot. tapi kuah mee udang tue memang sedaplah..pekat-pekat sikit..

area medan kat situ banyak menjual menu lebih kurang ja.. nama ja lain.. abc pon mcm2 nama ada..tapi still tinggi abc dia..
kalau datang Pantai Merdeka boleh la try makanan kt cnie..






sebelum nak balik


kalau nak datang sini guna kereta pon boleh.. ikut jalan Tikam Batu nnt akan signboard ke Pantai Merdeka..follow ja.. nnt akan jumpa... tercapai juga misi saya nak bawak mmber2 jalan area Sungai Petani... luv u all...

© Cerita dari Jejariku | Design By MH