Pages

Friday, August 29, 2014

part 3 langkawi 2013 : beras terbakar + haji ismail group + dataran lang

assalamualaikum...
anda dah baca entry tentang perjalanan saya di Langkawi, kalau belum.. sila baca di part 1 lagi

Part 1 Langkawi 2013: bercuti bersama geng Ganazz

Part 2 Langkawi 2013 : Island Hopping


sambungan cerita saya di Langkawi...
masih hari kedua tapi disebelah petang.. selepas aktiviti island hopping...
selepas solat, kami decide nak ke cabel car tapi baru suku perjalanan ja, hujan turun..
saya suggest tak payah pegi la takut nanti tak dapat naik sebab hujan.. so saya ajak ke Beras Terbakar.. sebab apa yang saya servey dalam blog, situ ada jual kain batik banyak dan murah...
sepanjang perjalanan kami selalu berhenti nak tanya orang jalan nak ke beras terbakar..

ok akhirnya kami jumpa juga tempat ni...
kat sini tempat parking luas.. time kami pegi walaupon ramai orang tapi still banyak tempat parking lagi..
sempena nama tempat Beras Terbakar, mestilah ada beras yang terbakar...

diletakkan dalam cermin

sejarah

backgroud rumah kat tempat beras terbakar
kat sini, macam-macam ada jual.. kain batik,kain pelikat, baju tshirt, baju batik, keyhain, souvenir, jeruk, minyak gamat dan pelbagai lagi la...
boleh mintak murah kat sini tapi pandai-pandai la tawar menawar.. kalau beli banyak mesti boleh dapat diskaun lagi...
saya sunggest kan,pegi la kat Beras Terbakar.. kalau nak belikain batik sini, byak pilihan.. banyak kedai yang jual.. yang pasti boleh tawar menawar.. 
settle shooping kat sini.. kami teruskan perjalanan nak ke tepi pantai.. iaitu Pantai Cenang.. 
disebabkan kami menginap bukan di kawasan pantai.. so wajib juga nak pegi tepi pantai... nak bergambar

underwater kami tak masuk pon..

aisyay, imrah, raihana, afiqah, yusrina, shazwani, farhana
setiap nama ada kasut masing2..

Langkawi permata kedah

pantai cenang
mencari jalan nak masuk pantai pon kami tanya orang juga... 
rupanya ada jalan masuk tepi underwater world tue...
parking ja keta di tempat letak keta.. kami jalan ja pegi pantai...

kami tak lama kat situ, terus ke destinasi seterusnya iaitu Haji Ismail Group...
shopping coklat plak...
saya target tak nak beli banyak-banyak coklat sebab akhir sem lepas dah pegi Langkawi, coklat pon still ada lagi...
tapi apakan daya masuk ja Bangunan Ismail Group tue.. rambang mata terus..
nak membeli jugak.. bajet untuk coklat dah lebih sangat...
tak ada plak pic masa shopping coklat.. sebab semua bz dok shopping sakan...

destinasi last kami malam kedua ialah Dataran Lang...
lepas settle solat,makan kami terus pegi.. walaupon dah malam..





ada yang dah tak nak bergambar sebab kepenatan dah..
settle bergambar kami pon menuju jalan pulang...
otw nak balik, boleh lagi ada yang pesan nak beli manggi.. nk balik masak...
uishhh tak kenyang ka!!! 

sekian la cita langkawi untuk hari kedua...




Thursday, August 28, 2014

Rebung... hasil hutan yang sedap...

assalamualaikum....

masuk hari ke 5 dah, tak boleh pegi kebun... tadi pegi kejap pon sempat ambek rebung...
tengok awan dah gelap tunggu nak turun hujan lagi ja... xpa hujan rahmat suruh berehat kat rumah ja....

cakap pasal ambil rebung, saya nak cita sikit pasal rebung...
ada sapa penah makan rebung? tahu tak apa rebung?

teringat plak masa kat cafe dalam UUM, saya ambil rebung.. mmber tanya apa tue? saya jawab rebung.. member tak tahu dan tak pernah makan rebung tue...
tak pa saya faham, orang bandar sesetengah tak tahu makanan dalam hutan nie...

rebung ni merupakan dari pucuk buluh..
dia mula tumbuh tu la kita akan ambil..
ni saya ambil rebung di kawasan rumah kak saya ja...
ada dua jenis.. rebung madu dan rebung buluh geting (buluh hutan)
rebung madu ni kena tanam pkok buluh madu
rebung buluh geting nie, pokok buluh yang kita selalu tengok dalam hutan tu..

ni pokok buluh madu
dari gambar di atas nampak tak batang kecik-kecik baru naik tue...
haaa yang tu la yang akan diambil..

rebung madu
ni rebung yang di ambil tadi..

ni dah dikopek kulit dia..
seterusnya kita tengok rebung buluh hutan plak..


nampak yang batang kecik warna nak oren tue

nie proses dok korek tanah-tanah



nie hasil dari rebung buluh hutan tadi

nie hasil dari rebung madu
dah siap ambil nanti boleh rincik kecik-kecik then rebus...
macam-macam jenis masakan kita boleh buat dari rebung ni...
buat ulam boleh,buat pajeri, buat gulai (kari) letak dagiang atau ayam, masak lemak..
sayur air pon boleh...

ok..sekian cita pasal rebung....

Tuesday, August 26, 2014

Part 2 Langkawi 2013 : Island Hopping

assalamualaikum..
haaa...nak sambung cerita hari kedua masa di langkawi...
saya buat planning,hari kedua kami mesti try island hopping... dok idam lama dah nak pegi tengok Dayang Bunting.... eehh Pulau Dayang Bunting la..mana ada Dayang kat situ pon...

seminggu sebelum pergi lagi saya review pasal Island Hopping nie...
cari maklumat dan contact number... then saya mesej semuanya tengok mana murah harga satu bot...
lastly saya decide ambek dari Pak Harun..
disebabkan kami ramai,so kami sewa satu bot untuk  13 orang...
satu bot RM 350 ..menjimatkan lagi la..
kalau nak pergi ambek secara individu harga paling mahal RM 35 - rm 30seorang apa yang saya baca dari sesetengah blog.. saya sunggest la kalau nak,cari sapa-sapa nak pegi island hopping.. kumpul ramai-ramai bagi cukup sebiji bot..
time saya tue, kira jatuh seorang lebih kurang rm 23++ ja... lagi jimat kan...

ok dah cita pasal bayaran..
pak harun tue bagi tau pukul 9 jumpa di Underwater World..
so sempat lagi pagi tue kami sediakan breakfast..pagi tue kami "menyorok" (sarapan= bahasa kedah) nasi lemak. saya suggest supaya bawak bekal roti takut lapar time pegi island hopping tue... so kami bawak roti dan kaya + mineral water..

backgroud homestay 

bergambar dulu sambil tunggu semua get ready
sebelum bertolak, sambil tunggu member-member lain siap, sempat lagi bergambar sakan...
setelah perjanjian di buat kami berjumpa Pak Harun, dan kami follow ja van Pak Harun ke destinasi kami nak naik bot..
sebelum naik, kami settlekan bayaran semua..


dah naik bot dh.
tempat pertama kami ialah Pulau Dayang Bunting...
di sini terdapat sejarah kenapa di Panggil Pulau Dayang Bunting...
kalau anda pergi, nanti Pakcik bot nie akan cerita la kisah sejarahnya...
pakcik nie akan berhenti sekejap kat tengah laut untuk bergambar 
tengok dalam pic tue nampakkan ala2 perempuan sedang tido.. kepala, perut dan kaki...
kalau datang sini, mulut kena jaga sama... tak boleh cakap sembarangan..biasalah tempat orang..

nampak bukit tue 


kami dah sampai Pulau Dayang Bunting, pakcik tue bagi sejam untuk kami jalan-jalan sendiri...
di sini kami perlu menaikan anak tangga... nie part bg saya sangat meletihkan.. lama tak exercise.. semput dah..
bila dah nampak tasik dayang bunting nie, teruja plak hati nie... cantik
sejam kami kat ctue, saya dan cik fiqa naik Boat Padle.. pusing-pusing sekitar tasik.. ada dua jenis Boat Padle satu auto satu manual..  saya ambek auto.. ingatkan auto tak perlu kayuh dah.. rupa- rupanya sama ja kena kayuh.. letih jugak la... tapi best dapat menikmati keindahan sekitar tasik...
member-member yang lain ada bergambar, ada yang duduk bersantai tepi platform smbil merendamkan kaki...

next kami ke Pantai Beras Terbakar
Pantai nie sangat cantik, airnya jernih.. best mandi manda di sini...
air laut kebiru-biruan...
time kami pegi ramai jugak orang, pelancong asing dan juga tempatan...
saya rasa di sini tak ada toilet kot, sebab member saya pegi cari toilet tak ada plak..
masa kat sini, kami dah mula kelaparan, nasib baik bawak bekal roti.. group member saya geng ganaz nie ada bekalkan roti, satu group memang tak ada bawak apa-apa..
walaupon tak banyak, kami share-share ja mana ada...

backround pantai
last tempat kami pegi...Eagle Feeding
tengok burung helang... tak sah mai langkawi tak tengok burung helang secara live...
tapi pic burung helang sedang berterbangan ada dalam kamera lain... 
xdapat nak upload...
dalam tengah hari kami dah bertolak balik.... 
balik homestay rehat kejap..petang keluar plak... 
nak tahu mana kami pegi tunggu next entry.....









Menang Hadiah Tempat Kedua

assalamualaikum....

kejadian nie berlaku sebelum beberapa hari syawal nak menjelma...
masa otw nak balik rumah pegi ambek adik, saya dapat call dari no tak kenal... mula-mula dok call saya tak angkat, tengah drive time tue.. 
tapi 2, 3 kali masih dok call, angkat ja... rupa-rupa dari orang pegawai felda..
mintak saya ambek surat kat pejabat felda.. aiihss surat apa plak dalam fikiran..



then, bila dah sampai rumah.. anak buah tolong hantarkan surat tu kat saya..
rupanya hadiah dari Felda Travel sebab saya memenangi tempat kedua tempoh hari...

ada entry saya post mintak tlong like bulan June lepas..Tolong LIke Pic nie jap
hasil pertolongan member-member di fb dan juga dalam blog nie... 
saya memenangi tempat kedua.. 
saya target nak tempat pertama sebab hadiah menarik.. percutian ke Felda Resident Tekam, Pahang..
kalau menang tempat first tue ingat nak bagi kat member baik saya sempena hadiah perkahwinan mereka, dah alang-alang mereka memang orang Pahang...
tapi tempat kedua pon best gak dapat power bank...


ada lambang felda lagi


terima kasih pada Felda Travel Sdn Bhd..
lepas ni kena joinlagi contest dia, senang ja mintak orang like pic ja...

Friday, August 22, 2014

Part 1 Langkawi 2013: bercuti bersama geng Ganazz

assalamualaikum....

geng Ganazz! geng apa tue.. heheheh tue saja-saja bagi nama untuk geng-geng saya 9 orang nie..
masa saya sem 5 lepas, kira tahun lepas punya cita la, kami plan bercuti ke Langkawi..
dah lama plan dari sem 2 lagi rasanya, xpernah menjadi..
ni pon awal-awal plan dari member-member satu lagi dari geng PSSOK... (macam-macam geng aku ada masa study ni)
so, geng ganaz nie pon join la skali..
perancangan bermula la dari 2 minggu sebelum pergi.. mana nak menginap, keta sewa, tempat mana nak pegi.. sampai kena buat discussion la kt surau blok sebab ramai yang pergi, kena la ambil pandangan masing-masing..kami collect sorang rm 300.. kira termasuk semua sekali la.. kecuali bila time makan ja tak termasuk..tue pon ada lebih balance..

13 orang yang akan pergi trip nie, tapi kami bahagi dua group la...
kami sewa 2 biji homestay, 2 biji keta... kalau nak sewa van, tak berani plak nak drive...
trip kami nie selama 2 hari 2 malam ja....

perjalanan kami bermula hari khamis... bila semua dh habis class so berkumpul la..
satu group akan naik Feri di Kuala Kedah, satu lagi naik di Kuala Perlis...
kami ambil tiket feri last sekali perjalanan pukul 7 malam..
tiket feri RM 18 sehala...
sampai langkawi dalam pukul 8 lebih dah..
nasib baik kami bekalkan sandwich sorang satu dalam feri tu..
lepas kami ambil keta sewa, then terus mencari homestay...
keluar kejap cari makanan, perut dah kelaparan dah..
sesudah makan, balik homestay rehat...

muka happy masing2,
masa trip nie, saya tak handle dan kurang ambil tahu sangat pasal kereta dan homestay..
xsure harga berapa.. dan dari sapa owner dia..
tapi saya review kt blog. rasanya dari Eylizar homestay
memang puas hati homestay nie, semua disediakan.. dah macam rumah sendri plak...
homestay semalam rm 150 (2malam) = rm 300
kereta toyota inova rm 150 sehari 2hari = rm300

Travel Penang 2013 (Bukit Bendera + Queensbay + Pesta Penang)

assalamualaikum...

walaupon dah dekat setahun dah saya pergi, tapi still nak cerita juga...
sebenarnya plan nak ke Penang nie tak dirancang dengan betul pon, just main-main ja..
si fuzah la ajak pegi ke Pesta Penang, sepatutnya minggu cuti tu saya patut balik kampung.. disebabkan dia ajak  terus saya on ja.. jumaat nak pegi, rabu baru plan.. nak tnya sapa nak pegi, brapa orang pegi, cost berapa,tempat apa nak pegi..
setelah kami bertanya dan mencari dalam kalangan mmber sapa nak ikut.. so cukup lah 5 orang sebiji keta.. costnya kami collect sorang rm 50 ja..
so yang pergi saya aka zarul farhana, fuzah,yus, iem dan wani..
setelah perbincangan di buat kami bertolak pagi dalam area pkul 7 dan kami decide lalu jambatan ja, tak nak naik feri

first tempat kami kunjung ialah Bukit Bendera
bukit bendera
sampai ja sini, memang ramai laorang, al maklumlah musim cuti sekolah....
kami wakilkan si Fuzah la belikan tiket.. sebelum pegi saya dah view dalam blog..
nak beli tiket tunjukkan ic dan student card kalau nak murah... dapat la harga tiket kanak-kanak Rm4..murahkan...
5 tiket kami... tiket kanak-kanak ya...
dah settle bab tiket kami beratur plak nak naik tren, lebih kurang 15 minit jugalah menunggu nak naik.. tue pon kena rebut rebut sikit supaya kami tak berpisah...
bila dah dapat naiklega la sikit..
naik tren nak sampai atas kejap ja, laju tren tue...
suasana padat dalam tren..
bila dah smpai kat atas tu, jadi teruja plak tengok pemandangan Pulau Pinang, Subhanaallah..cantik sgt..
setiap view tempat mesti nak ambil pic, sampai dengan papan tanda, bendera semua benda la, mesti nak bergambar..


view dari atas bukit bendera..

kami berlima

jauh sungguh gmbar


 next destination kami nak pegi Queensbay Mall
bukan nak shopping pon, just jalan-jalan jamu mata ja ..
pas2 keluar bergambar tepi pantai queensbay.. pantai nie kalau petang hingga malam memang ramai orang..


nampak jambatan pulau pinang

seterusnya plan utama kami nak ke Pesta Penang..
sebelum tue singgah kejap rumah abg si Fuzah, memang langkah kanan kot kami, rezeki dijamu laksa, bubur, buah nangka madu..
settle makan, apa lagi ke Nibong Tebal plak. nak ke Pesta Penang..
kami pegi dalam area 5 pm, parking pon dah makin banyak keta...
charge parking RM 2...
tiket nak masuk Pesta Penang RM 3
dah masuk dalam Pesta tue, kami decide nak jalan-jalan ja dulu
macam-macam jenis barang orang menjual, ada pakaian, jersi, carpet, tikar, macam-macam la..
kena datang tengok sendiri la...


Add caption
bagi umat islam jangan risau nak solat kat mana, dalam nie ada surau.. boleh muat ramai orang..
dalam nie juga ada satu taman, ala-ala i-city la.. cantik juga..

pencahayaan lampu-lampu mencantikkan kawasan taman 

nie tiket kami just RM 3

pintu masuk taman mini
masa dalam pesta tue, kami just jalan-jalan ja, 
tak main pon apa-apa permainan... 

hahahahah over plak
ada satu gerai ada buat perkhidmatan bergambar macam nie..
dia akan cuci segera kat situ jgak..
ikut la nak berapa R..
kami just beli sekeping then scan bagi sorang satu..
sambil-sambil tunggu dia siapkan gambar, kami berposing la sendri pakai kamera sendiri..
hehehehe

dalam pukul 9 kami dah gerak nak balik..
takut lewat plak nak sampai U..
nak keluar dari situ pon dah jem, 
dalam pkul 11 lebih kami selamat sampai..
alhamdulillah, perancangan kami berjaya juga...

bajet  :
dari UUM ke Penang
tol jitra - RM 1.60 dua hala =rm 3.20
tol hutan kampung ke tol sungai dua - RM 13 dua hala = rm 16
tol naik jambatan ( huhuhu xingat tapi dalam rm 8+ kot) = rm 9
minyak keta ( lupa plak, anggaran dlm rm 70) = rm 70
tiket bukit bendera RM 4 (5 org) = rm 20
tiket pesta penang rm 3(5 org) =rm 15
parking keta bukit bendera+ queensbay + pesta penang = rm 6
makan breakfast, lucnch, makanan sampingan (sendiri) = rm 20
souvenir (sendiri)= rm 30 



Tuesday, August 19, 2014

Selamat Pengantin Baru buat rakanku...

assalamualaikum....

apa khabar? akhirnya dapat juga nak mengupdate blog nie...
lepas raya ja xupdate apa-apa lagi..

ok berbalik pada tajuk di atas.. sempena syawal ini, banyak pula saya dapat kad undangan perkahwinan..
dari raya ke 3 start ada kenduri kawen... yang mana dekat tue boleh la saya hadiri.. yang mana jauh tue, mintak maaf sangat la saya tak dapat pegi...

masa syawal ke 6 tue saya dah plan dengan member class zaman poli nak pegi kenduri di Baling...
saya hari Jumaat tue lagi dh start bertolak pegi tido rumah Iza di Kuala Ketil.. bukan apa kalau nak bertolak hari kenduri jauh pulak saya nak bertolak nanti.. so transit rumah dia dulu la..di sampng tue ada motif tue pegi awal heheehe.. malam tue berjalan sakan kami dua + bakal adik dia ke Penang.. hehehe

so, esoknya 6 syawal hari Sabtu,saya ada dua buah kenduri kena hadir... plan rumah first nak ke Taman Semarak, S.P, rumah exroomate saya sem 1 masa zaman poli. nurul syuhada aka kecik boleh intai blog dia aku suka seni
berdasarkan peta yang diberi akhirnya sampai juga saya dan iza...

iza, kecik, saya

my bff, my xroomate, miss u so much..

next kenduri plak ke Baling, rumah xclassmate nur hidayah aka kak dayah...
so plannya kumpul di Petronas Kuala Ketil... sepatutnya konvoi 4 biji keta, tapi sebiji lagi lambat sikit, kami bertolak dulu la 3 biji keta... 

Add caption
nie antara konvoi kami, ada yang xmasuk sekali nie, sebiji keta lagi belum smpai...

kami rasmi dulu katil pengantin ya 

bersama pengantin..
selamat pengantin baru buat rakanku...
semoga berbahagia sampai ke syurga....

#teringat kata mmber, time kita tak kawen lagi,kita attend ja kenduri kawan-kawan,
time kenduri kita kalau depa tak mai siap la...hehehehe..





© Cerita dari Jejariku | Design By MH