Pages

Wednesday, October 29, 2014

Part 3 Langkawi 2014 : Kilim Geoforest Park ( Gua Buaya, ronda sungai Kilim,

assalamualaikum....

selepas kami ke floating fish farm, kami di bawa ke Gua Buaya..
dok sangka kan gua tue ada buaya ka.. risau gak la... mana tahu kan cuih-cuih keluar sekor buaya ka...
rupanya gua buaya tue just bentuknya macam mulut buaya.. tapi abg bot cita, dulu memang ada buaya..sekarang dah tak da la... kami di bawa masuk melaui gua buaya tue.. kalau air pasang tak boleh masuk , apa yang abg bot cerita la..


nampak x..macam mulut buaya

keadaan dalam gua buaya.
gelap ja..

mula nak masuk..risau jugak kepala.sebab dekat sangat



seterusnya kami dibawa ronda sepanjang sungai kilim ni.
disini, tanaman lebih kepada hutan paya bakau.
kita boleh menikmati pemandangan di sini.. cantik-cantik..
saya difahamkan hutan paya bakau disini terdapat pelbagai spesies..dan juga sudah berusia..



bertembung dengan bot lain..
sepanjang sungai kilim jugak, kita boleh lihat monyet... banyak betul monyet disini.. macam garang ja monyet-monyet ni...besar-besar plak tu.. kalah monyet di UUM..
abg pon story lah kat kami, dulu pernah jadi monyet nie melompat masuk bot.. pandai betoi la monyet nie..

apa pandang-pandang



sepanjang teroka nie, asal selisih dengan bot lain ja.. kami akan lambai tangan.. paling best kalau jumpa peloncong asing... diorang melayan ja kami lambai balik siap sempat ambek pic lagi...

next tempat..kita bersambung lagi..

Tuesday, October 28, 2014

Rezeki daripada kawan

assalamualaikum...

setelah seminggu dapat bercuti.. nak balik ke bumi Sintok ni dengan malasnya...hhehehe

apalah dah sem last pon malas lagi.. teruk betul... kena semangat lebih la sepatutnya..
tue pon baru balik semalam..class pukul 11.30 pagi.. pukul 8 pagi baru tolak balik.. nasib baik la satu negeri jugak.. just 2 jam jugak nak sampai.. tue pon dah boring dok drive sorang-sorang..

ok citanya, habis class pagi tue.. member baik saya satu kos pon baru sampai pagi tue jugak.. dia dari Ipoh.. dia ada bawakkan saya buah tangan... my peveret lak tu... tempeyek..

sepatutnya penuh satu bekas tue tapi dah makan setengah dh
slalu dia bagi tempeyek..Buat sndri plak tue..tempeyek dia sedap... xmcm kt kedai jual tue..lain rasa... dia tahu saya suka kuih nie.. blik kg dia akn buatkan...
thanks rina..

seterusnya, sesi petang plak... ada date ngan seniors satu kos jugak.. nk datang jumpa.. ezian namanya.. sekarang tengah praktikal..
dah lama xjumpa.. kata jumpa nak sembang2 ja..tapi sempat lagi pegi tengok wayang dan pegi makan2 kejap..hehehhe

yan jugak ada bawak buah tngan dari rumah dia.. buah betik..5 bji skali dia bg..jenuh makan la...
sem lepas kami ke rumah yan dapat buah pelam harum manis.. suka sgt taw..
 
buah betik dari yan
thanks my friend... moga murah rezeki di dunia dan di akhirat...
nnt bagi lagi ya..hihihi.. 

Monday, October 27, 2014

Part 2 Langkawi 2014 : Kilim Geoforest Park (gua kelawar + floating fish farm)

assalamualaikum

sambungan dari entry sebelum nie.
aktiviti untuk trip ke Langkawi kali nie, kami nak teroka Kilim Geoforest Park Langkawi.
kami decide pergi awal sem becoz time tue masing-masing berduit..
lebih kurang sebulan sebelum pergi saya servey pasal aktiviti magrove nie..
baca blog-blog yang pernah pergi.. cari contact number dan cari pakej yang murah tapi ada byk tempat boleh teroka...
saya ambil pakej dari tempat saya sewa keta juga.. Sham sibah..

aktiviti start pukul 9.. so sempat la kami tolak naik feri pkul 7 smpai langkawi pukul 8 lebih..
settle urusan bayaran lebihan kereta dan pakej kilim.. dah 8 lebih.. so cepat-cepat kami cari jalan nak ke kilim nie..
jalan nak masuk Kilim nie senang ja.. cari ja Galeri Perdana.. sebelah Galeri nie ada jalan masuk.. masuk ja jalan tue terus jumpa..



tempat pertama yang dibawa ialah kami ke Gua Kelawar..
sebelum masuk ada disediakan kaunter.. disini kita boleh meminjam lampu suluh.. harga sewa RM 1


ada laluan disediakan untuk masuk.. masuk dalam gua tu gelap sangat... so kena la guna lampu suluh.. dalam gua tidak dibenarkan ambil gambar tapi kami sesuka hati ja ambil..
dalam gua tersebut kita boleh tengok banyak kelawar sedang bergantungan... terdapat juga starlite (tak tahu naj eja yang ada dalam gua tu)
yang kelakarnya, time nak keluar dari gua tue boleh pulak banyak monyet kat depan tue.. masing-masing penakkut so pakat patah balik la... tapi nasib baik ada antie uncle pelancong dari India kot.. follow ja belakang diorang nak keluar.. 
tue pon sempat lagi si monyet tue tarik beg saya tau... aihhss macam tau-tau ja dalam beg tue ada bayk barang berharga...

next destinasi kami ke floating fish farm..
pusat ternakan ikan..



disini kami diterangkan oleh penjaga disini dengan pelbagai jenis ikan...
besar-besar ikan dia.. kami juga diberi peluang memeri makan ikan dan juga memegang ikan...






disini juga boleh kita menangkap ikan untuk dimasak... ada restoran kat sini... kalau sapa nak lunch disini pon boleh... 
tapi kami tak nak la.. nak jimat duit la.. takut kena mahal plak kat cnie.. kami pon tak nak lama-lama kat sini.. banyak lagi tempat nak di tuju...

tempat seterusnya kita sambung next entry ya... wait ya...





"1st Giveaway By Cik Puan Jelita"




assalamualaikum....

dah lama rasanya tak join GA nie...
bukan apa, selalu dok bw, dok update guna hanset tu ja..
kalau nk join GA ka segmen apa-apa ka, nak kena copy banner,
nk copy guna hanset ni, saya tak berapa pandai sangat... so tue yang malas nak join sgt GA nie...
nak kena laptop jugak... ok pepagi bangun awal semata nak join segala GA yang ada heheheh...

semalam di tag oleh sis farah untuk join satu GA... macam best jugak... boleh la join..
thanks sis farah tag saya....


sila tekan banner
GA ni di anjur oleh blog cik puan jelita...( memang jelita empunya blog nie, cantik dan manis lagi)
start GA ni dari  20 Oktober -19 November 2014...  ok tunggu apa lagi.. meh la kita pakat join...
tag

Sunday, October 26, 2014

Tanah Runtuh di musim hujan

assalamualaikum...

sekarang musim hujan, baru-baru ni di Kedah ada kejadian puting beliung..  ujian Allah semua ni..
baru-baru ni, dalam perjalanan saya nak balik ke rumah.. time tu dah malam area pukul 8 jugak la. selepas saya pergi ke program Hari Perternak, Peladang dan Nelayan kt Alor Star... tanah runtuh telah berlaku...
kampung saya, kampung yang dalam pendalaman.. kena melalui banyak kampung lain, kebun la.. tapi memang ada jalan la. kalau orang luar akan kata, kena masuk hutan dulu baru jumpa kampung saya..
petang tu pon memang cuaca buruk sikit dengan hujan dan guruh... semasa melalui kawasan hutan tue dengan kabusnya sebab baru lepas hujan...tiba-tiba ada tanah runtuh. seriously memang terkejut.. dah la sebelah kiri tue macam gaung sikit... nasib baik boleh lalu ckit sebab nampk bekas ada kenderaan dah lalu..
esoknya pagi saya kena pergi Pendang ambil adik, dia baru nak balik kampung cuti mid sem jugak..
saya try lalu lagi jalan semalam..boleh lagi lalu cuma jalan lecak la sebab tanah merah.. habis la tayar keta kotor... sempat la saya ambil gambar keadaan pagi tu..


jalan nak masuk kampung saya tue ada ja jalan lain.. tapi saya slalu prefer jalan ikut kg Pdg Durian ja.. short cut n berani la sikit jalan tue walaupon berbukit sikit..  
harap-harap pihak berkenaan dah ambil tindakan la.. kat situ selalu ja ada tanah runtuh tapi pihak berkenaan dah settlekan dh.. dah letak batu-batu dah.. nie berlaku lagi kat depan sikit dari tempat runtuh yang lama.. 



Friday, October 24, 2014

Hari Perternak, Peladang dan Nelayan Peringkat Negeri Kedah 2014

Assalamualaikum...

cuti deepavali lepas, berkesempatan saya pergi memeriahkan program Hari Perternak, Peladang dan Nelayan Peringakat Negeri Kedah 2014, yang diadakan di Taman Jubli Emas di Suka Menanti Alor Star...
walaupon hujan petang tu, tak mematahkan semangat saya nak pergi program tersebut.
program bermula 21 October hingga 25 October 2014.. 10.00 pagi hingga 10.00 malam...


pelbagai jenis pokok buahan-buahan di jual.. pokok hiasan pon ada... 
geram plak tengok pokok-pokok di sini... harga pon berpatutan..


pokok durian chenie

pokok cili
lebat cilinya.. geram tengok... balik tumbuk buat sambal belacan sedap nie..


proses penyeraman telur ayam
siap ada pameran bagaimana proses telur menetas,.. first time telur menetas.. padahal dulu-dulu mak selalu ja bela ayam kampung...


bunga kekwa, orkid,

pameran tanaman tanpa guna tanah
buah nenas.. besar buah nenas dia...
di HPPN ada menjual hasil pertanian mereka seperti sayur-sayuran...buah-buahan..
baja untuk tanaman pon ada.. boleh la beli untuk lebatkan hasil tanaman kita tu...



pameran hasil ternakan juga dipamerkan..
tuan kambing biri-biri diatas memberi peluang kepada pengunjung bergambar dan memegang kambing nie.. tengok kambing teringat cita kartun Shaun the Sheep.. best kartun nie..


disamping tue ada juga booth jualan.. booth jual coklat buatan orang melayu pon ada..
ada juga menjual alat-alat mesin, oven dan barang2 untuk membuat dan membakar kek, kuih.. sesuai untuk sesiapa yang ingin memulakan perniagaan berasakan makanan..

rusa pon ada..


pameran alat-alat jentera pertanian pon ada..


terdapat jualan arnab, hamster... comei-comei belaka... bulutnya lebat... 
anak ayam juga ada dijual... saya tertarik kepada anak ayam warna warni...
harganya 3 ekor RM 10 ja...
di sini jangan risau mengenai makanan.. sesiapa penat berjalan tu, boleh singah ke gerai makanan... ada jual nasi, bihun sup gearbox pon ada, gerai minuman pon ada..makana ringan pon disediakan...

tempat parking pon banyak, so tak payah risau sangat... nak senang dan keluar cepat parking ja tepi jalan... 
esok last day, so sapa-sapa ada di kawasan sekitar jemput la pergi... 







Ubi kayu rebus..

assalamualaikum..

tengah menyiapkan assingment kt dapur..
nampak mak tengah keluarkan ubi kayu yang dah direbus..
macam tahu-tahu ja anak Sorang ni tengah lapar tengah pagi buta nie.. dah pukul 2 pagi tak tido lagi nie..
apa lagi break la kejap. supper makan ubi rebus cicah gula.. dah lama tak makan..

mak rebus siap2 esok pagi nk buat cucur ubi tue.. cucur apatah.. ubi kayu di lenyek cmpur tepung.. buat bulat2 pas2 goreng.. sedap jgk tue..


ubi kayu ni boleh cicah dengan gula, kelapa parut, susu.. yang tue ja saya tahu.. maybe sapa2 tahu boleh makan dengan apa lagi bleh la share...

Monday, October 20, 2014

Coconut Shake di Pokok Sena

assalamualaikum

cuti midsem dah bermula, khamis lepas last class tapi saya ahad baru nk balik kg...
saya plan hari nie otw balik saya perlu singgah coconut shake kat Pokok sena.. alang2 dah lalu pokok sena.. kena singgah la..
call mmbr ajak teman kan.. nasib ada gak mmbr area ctue.. so boleh la singgah makan jap.. perut dh berbunyi bila masuk waktu tengah hari...

mana saya dapat info adanya coconut shake nie, mestinya dari dalam group fb...
tengah famous coconut shake kt Pokok Sena nie... ramai comment kata sedap.. so saya akan mewajibkan diri utk mencuba nya...

time saya sampai dah ada orang tengah mnjamu selera...tapi tak la ramai sangat...
kami dua order coconut shake saiz xl punya... amboi tamak betoi.. habis ka idak le tue...
then kami order nasi ayam berempah..

depan kedai


pelbagai menu ada

saiz xl
nie coconut shake yang di tempah.. besar jugak gelasnya..
rasaya sedap.. lain dari saya rasa orang jual di gerai 2...
nasi ayam berempah
time kami tengah makan, makin ramai pengunjung datang.. ada yang beli bungkus ja.. makan disini pon ada.. tak putus orang datang.. 
mmber cakap kadang dia datang beli memang ramai orang kat cini.
with mira

nasi dah habis makan, sambung bercerita lagi ngan si mira nie sambil nak mnghabiskan coconut shake nie...
boleh pulak mira order lagi fries and nugget.. 
fries rm 3
pic nugget lupa nak ambil.. tapi nugget dia dah hitam mybe goreng dalam minyak yang di guna banyak kali..

kedai nie senang ja nk cari.. ikut jalan pokok sena ke kuala nerang.. memang jalan tue satu ja.. lepas cikit dari sekolah sains pokok sena, belah kiri.. kedai tepi jalan ja.. ada tanda coconut shake.. jumpa la.. senang ja..
harga coconut shake rm 7..
nasi ayam berempah rm 4.50
fries rm 3
nugger rm 3
rezeki lagi hari nie semunya di belanja oleh mira... last week pergi makan bakso pon dia belanja, kali nie belanja lagi...
alhamdulillah.. moga murah rezeki dia...


© Cerita dari Jejariku | Design By MH