Pages

Sunday, November 30, 2014

Pre Konvo kawan kawan

assalamualaikum...

dok simpan entry nie dh lama dalam draf ni... hari nie keluarkan ja la.. 
kejadian gambar2 ini diambil sehari sebelum diorang konvo... nak buat ala2 pre konvo la... tapi yang datang awal 3 orang ja... nasib la sapa yang lambat datang tue tak ada la pre konvo... 
disebabkan saya masih di bumi Sintok ni, saya terpilih la menjadi photographer mereka... camera tuannya fuzah.. takkan tuannnya nak ambil gambar sendirikan, so saya akan jadi photographer mereka untuk pre konvo...dah lama tak guna Dslr fuzah punya.. apa lagi setiap sudut, setiap gerakan saya ambil..  hahahaha

perancangan awai nak keluar awai la.. tapi biasa lah kul 9 juga keluar.... 
first tempat kami nk pergi bergambar di luar gate...tue pon dah ramai orang dok bergambar.. 




tolong menolong perbetulkan jubah


jom layan gambar





banyak sangat gambar smpai 500 lebih kot... masing-masing gila bergambar...
xpa saya layankan ja... bukan slalu...hehehhe..
macam-macam style posing ada...
nie tak termasuk hari esoknya plak.. hari konvo mereka...




Friday, November 28, 2014

Berstemboat kita berempat.

assalamualaikum..

semasa kedatangan member2 tempoh hari.. si fika request nk makan steamboat di Seoul garden... oohh tak la buat masa ni.. saya dengan kekeringan poket plak.. pas2 jauh jugak nak pergi di Alor Star Mall sana... 
saya cadangkan pergi yang dekat ja..jalan nak ke Bukit Kayu Hitam ja... tak la jauh sangat.. nak drive balik dengan makan kenyang plak...
kat sini tempat bakarnya guna elektrik.. bahagian bakar dan sup asing.. so mudah la ckit... tak macam saya makan sebelum nie.. tempat bakar dia bulat kat atas.. pas2 bila dok bakar kadang2 jatuh dalam sup...
disini berbeza ckit... xperlu arang... kepanasan kena control ja... 
ada pelbagai jenis menu makanan... tapi bagi saya prefer ayam daging sayur ja... bebola saya kurang makan ckit... ada jugak buah buahan dan jeruk buah... puas hati juga la makan sini...
harga seorang rm 13.90
locationnya highway nak ke Bukit Kayu hitam sebelah kiri ja.. ada tulis MD Stuki..



selfie kejap 4 org kami...

tempat nak memasak... senang ckit guna yang ni

aktiviti membakar merebus

bulat tue untuk kita kawal kepanasan

puan iem menunjukkan skill memasak tue..

semasa tulis entry nie dah dua minggu berpisah dengan mereka... adohai rindu sangat mereka..
semoga mereka dalam keadaan sihat disamping keluarga tersayang...

Wednesday, November 26, 2014

Hari Anugerah Talia

assalamualaikum...

rasanya 2,3 minggu ni tak sempat saya bw.. kalau sempat pon, mesti saya dalam class tapi bukan time lec sedang mengajar la.. ada presentation ka boleh la tak beri perhatian ckit..heheh, kadang2 tengah menunggu mmber ka,sempat la bw kejap, mcam skrg nie tengah kerja part time time kalau customer tak da..sempat la nk post entry ka....

minggu lepas merupakan minggu terakhir persekolahan bagi anak-ank yang bersekolah... begitu juga bagi anak buah saya..
minggu lepas dapat whatsup dari kak ipar saya.. sabtu lepas ada majlis hari anugerah di sekolah ank buah saya di sekolah kebangsaan Danau Kota...
anak buah saya salah seorang yang menerima anugerah... Nurul Batrisya Natalia namanya...
dia Sekarang darjah satu..tahun depan akan naik darjah dua
dalam anugerah ini talia mendapat tempat ketiga dalam keseluruhan darjah 1... dan juga mendapat terbaik mata pelajaran bahasa inggeris.. tahniah talia...sayang ya...

stage di sekolah
talia nie antara anak buah yang rapat juga ngan saya... sebab dulu saya pernah mengasuh waktu dia berusia 4 tahun dulu.. talia ni, suka bercakap, bercerita tak berhenti... kalau telefon, semua cita pasal kawan dia, cikgu dia, aktiviti dia buat semua dia cita.... rindu plak ngan celoteh dia.... dah lama tak jumpa..last jumpa raya puasa lepas ja..

tengah menerima anugerah

talia...


Nurul Batrisya Natalia
tahniah talia..semoga talia.terus berjaya ya... makcik doakan talia berjaya dunia akhirat...luv so much sayang...

Saturday, November 22, 2014

Jom Pekena Laksa Teluk Kechai

assalamualaikum
semasa bawak member melawat tempat menarik area Alor Star, saya ajak mereka try laksa yang famous kt sini.. apa lagi laksa teluk kechai la...
dah lama saya tak pergi makan ni..
laksa teluk kechai ni lain ckit dari laksa yang lain.. di sini ada sambalnya..saya suka sambalnya...
dulu masa kecik, kalau ayah buat kenduri apa2 kat rumah.. ayah selalu beli laksa teluk kechai nie yang jual kilo tue...  bahan2 macam daun, timun. bawang, cili. limau semua dia akan bg yang belum potong...
balik kita potong sendri ja...

kuah laksanya cair cikit tapi sedap, bila di campur dengan sambalnya...
laksa plak merupakan laksa beras..buat sendiri rasanya...

senang nak cari, ada papan tanda besar nie.. 

laksanya.. yang oren tue sambalnya

di kedai ini juga ada jual menu lain juga, ada sate, tapai, pulut udang, kuih muih dab juga dadih...

ada jual pulut inti.. telur pon ada kalau sapa nak makan laksa dengan telur


lokasinya senang saja.. kalau anda dari Alor Setar.. ikut jalan ke Kuala Kedah.. akan lalu jalan teluk Kechai ni.. gerainya sebelah kanan.. akan nampak papan tanda mcam kat atas tue.. laksa beras teluk kechai.. alah sekarang kan dah moden, pakai ja GPS tue..

selamat mencuba...


Thursday, November 20, 2014

Karnival Keindahan Islam UUM

assalamualaikum

curi masa kejap dalam class update blog... nasib just ada presentation ja hari nie...sempat nk update kejap...

berbalik pada tajuk asal... minggu nie warga UUM akan di sajikan dengan Karnival Keindahan Islam.... tengok banner pon macam menarik.. pelbagai selebriti. pencramah yang terkenal pon ada....

Karnival Keindahan Islam ini bermula pada hari ini... 20.11.14-22.11.14
Khamis hingga Sabtu
antara program yang diadakan :

artis : unic dan Far East





disamping dengan kehadiran artis, selebriti ,penceramah yang datng...prgram ini juga menyediakan khemah2 untuk penjual... 

program ini diadakan di perkarangan Masjid Badlishah UUM..
bagi saya program ini sangat bagus diadakan... ia akan menarik ramai orang datang ke kawasan masjid justeru akan bertambah orang solat di masjid..

jika ada yang berada berdekatan UUM.jemputlah datang untuk memeriahkan program..

Wednesday, November 19, 2014

Sahabatku... bertemu dan berpisah lagi kita...

assalamualaikum..

seminggu dua ni busy sungguh... minggu akan datang akan bertambah lagi kesibukan.. 
walaupon dalam keadaan yang sibuk.. Alhamdulillah saya dapat juga menolong kawan-kawan yang datang untuk konvo fan juga hantar report praktikum...
terasa puas hati sangat-sangat dpat menolong mereka..

seriously terasa sangat happy bila dapat berjumpa balik dengan mmbr.. ada yang datang awal sebelum hari konvo dan hari nak hantr report.. boleh la luang masa bersama2... rindu sangat saat2 bersama seperti sem-sem lepas.. sem nie tinggal saya keseorangan ja...

walaupon ada yang datang pada hari konvo saja.. sempat juga kami jumpa walaupon sekejap.. just tak sempat nak berborak panjang ja..sempat bergambar ja...
yang mana datang awal tue.. sempat la kami beraktiviti sendri.. jalan-jalan kt pesta konvo.. bergambar pre konvo dulu...
sapa yang balik lambat stay bersama seminggu.. menunggu hari minggu saya sempat la saya bawak berjalan-jalan area Kedah ni... dan berkesempatan juga saya bawak mereka balik kampung saya... 

andai mereka membaca blog saya nini (rasanya ada yang mmbaca tue)..
saya nak ucapkan terima kasih banyak sudi stay seminggu bersama saya.. sudi mengembirakan saya selama seminggu dengan kehadiran anda semua... 
bertambah lagi kenangan yang boleh dicipta walaupon hanya beberapa hari sehaja... seronok dan tumpang gembira dengar cita masing2.. ada yang dah bekerja..insyaallah maybe akan ada yang akan menempuh alam pertunangan..

hari terakhir ahad lepas... masing2 akan naik bas pukul 8.30 ke JB dan Temerloh...
seriously sayang nak lepaskan mereka balik...terasa tak puas lagi nak bersama...
sedih sangat nk hantar... tapi mampu lagi bertahan kesedihan di hadapan masing2... tapi nak kata lebih2 time nak naik bas memang tak boleh takut mngalir air mata lak..

iem,fika,uyen,fuzah,wani,nani,yus..
saya nak mintak maaf andai sepanjang berada disini,ada kesilapan, tutur kata atau perbuatan boleh terguris hati, atau gurau senda terlebih membuatkan terasa ka... kadang2 saya tak sedar...
segala kemudahan pon tak lengkap saya nak sediakan... terpaksa bawak sendiri dan meminjam jugak...mintak maaf la noh..tue ja mampu saya sediakan...
mana yang konvo mintak maaf tak dapat nak sediakan bunga... saya dapat beri buah tangan kuah rojak hasil air tangan sendiri ja untuk semua orang...(yg konvo dan hantar report).

iem,fika uyen..
mintak maaf tak banyak tempat saya bawak jalan2 tempoh hari... jumaat sabtu ja hari cuti xda kelas... 
datang kerumah saya pon sekejap ja.. kot kurang selesa sepanjang datang rumah saya, dengan bilik kecil saja saya mampu sediakan...  makanan yang disediakan kalau tak cukup ka.. saya mintak maaf la noh... risau takut tak cukup makan sebab semua jenis kuat makan hihi.. 
jangan menyesal nak datang rumah saya lagi ya.. walaupon jauh perjalanan nak masuk kampung saya..nak kena tempuh hutan belantara dulu...
fika plak wajib datang lagi sebab dah janji dengan mak saya nak datang lagi kalau kenduri..

apa pon terima kasih sahabatku..
sayang anda semua...
harap kita berjumpa lagi... 




Wednesday, November 12, 2014

Pencarian Chalkboard

assalamualaikum

sebelum tarikh konvo tiba, dah 2,3 minggu saya mencari chalkboard...
apa tue chalkboard? papan hitam tue la..
saya mencari yang saiz besar a4 ja... servey dalam internet la.. ada terjumpa yang buat sendiri tue.. menarik jugak tapi dengan tak da masa ni, tak sempat la nak buat.. nk beli siap ja...
nie rupa chalkboard nya..siap bg pemadam dan kapur..

pegi cari semua kedai buku area Jitra la.. tak ada juga yang ada whiteboard ja..
tanya kawan-kawan kot kot ada sapa taw... pas tu terjumpa dalam fb ada satu page nie jual.. pm la harganya..sekali rm 40 rgt...wow bagi saya mahalnya...
akhirnya ada member terjumpa.. sekali dia servey. lagi murah harga dia..hanya rm 2
nak buat apa ngan chalkboard nie? sebenarnya saya buat ambil gambar...alah macam prop tue.. majlis wedding kadang ada tulis letak buat photo booth tue...
saya nak guna chalkboard nie buat bergambar dengan mmbr2 konvo la.. dok tengok pic pic orang buat prop guna chalkboard mcam cantik ja...
saya pon nak juga buat macam tue... tapi untuk pre konvo kawan-kawan saya la..
model saya si fika.. hahha pantang jumpa kamera ni
tanya member saya ni mana dapat chalkboard nie...dia jumpa di teluk intan..kedai eco rm 2... dgn trademarknya kalau datang pasti kembali...menarik jugak trademark tu... dua sekali saya beli..murah sangat harganya.. kalau tak memang saya nk beli banyak ja.. tapi nak buat apa banyak2...

thanks fuzah tolong carikan jugak untuk saya...

Tuesday, November 11, 2014

Sesi peminjaman baju jubah konvo kawan-kawan

assalamualaikum..

musim konvo uum sudah tiba, disebabkan member saya yang akan konvo kali ni ramai... dan saya masih di sini... maka pertolongan mintak ambil jubah pon ramai...
nasib baik sekadar mention seorang wakil dalam boleh boleh ambil 2 jubah dalam satu masa... kebetulan ada yang lain-lain kos.. boleh saya ambilkan..

bermula saya ambil jubah hari selasa, jubah utk fuzah kos bba.. esoknya rabu utk wani dan yus kos banking, ptgnya teman ira ambik utk didi kos accounting.... esoknya balik hari khamis ambilkan utk tikah kos finannce& mualamat islam..
tumpang letak jubah pon ada, utk si shubby, ina dan bell kos hr...

untuk tempahan gambar stage semua saya lakukan..betul2 kaya saya hari tue...
utk gambar stage ada 2 pilihan rm75 dan rm100..

then ada juga kena tolong ambilkan kad jemputan masuk dewan utk tikah sebab dapat anugerah..
nie antra barang-barang, ada lagi 2 beg belum smpai
terasa lega lepas masing2 dah datang ambek barang2 masing...
settle hal mereka... tggu nk konvo lak...
nasib baik saya masih disini dapat juga tlf mana yang mampu...
puas hati la dapat buat semua nie tuk kawan2 tercinta...
next tunggu hari bahagia mereka...



Saturday, November 8, 2014

Menu Gerai Bawah Jejantas Changloon

assalamualaikum..

ini merupakan kali kedua saya mencuba makanan di gerai nie.. kalau student disini, selalu menamakan gerai ni, gerai bawah jenjatas ja..kerana gerai ni berada bawah jenjatas la dan juga tepi jalan highway ja..


gerai ni telah famous dalam group fb dengan udangnya...
sebelum ni saya pernah try mee udangnya.. saya pernah cerita di sini..
hari nie saya mencuba nasi goreng udang..

apabila sampai ja makanannya..
wahhh.. menarik persembahannya...
dengan udangnya sekali janggut pon ada hihi...
si ira pon makan sama ja nasi goreng udang... si fika order mee udang...


bila tengok balik terasa lapaq plak perut ni


nie gaya kena makan dengan tangan ni. nak mengopek lagi kulit udangnya...
ambil masa ni nak makan... perut plak kelaparan dah.. biasalah dah tengah hari, waktu makan plak tue..
fika punya

sebelum nie saya ada cita pasal mee udang dia rasa kurang la sikit tapi kali ni pegi rasa member punya sedap jugak la...
bagi saya rasa nasi goreng udang nie..first, sup dia sedap...
udangnya pon ok sedap.. udang tue atasnya di tuang sos kot rasanya.. sedap la... tapi nasi gorengnya kurang cikit la.. apa pon habis jugak saya makan..  nyummy...
mee udang di sini saya pernah cita dah pada entry uang lepas. boleh tengok disini..
harga nasi goreng udang nie Rm 12 ja..
bagi saya gerai ni antara tempat makan sedap jugak la.. bagi citarasa saya la..

jika ada yang nak pergi ke Langkawi melalui Kuala Perlis boleh la ikut highway utara selatan sampai ke Changloon boleh la singgah ke gerai ni.. betul2 dekat ngan jenjatas...
ok selamat mencuba...

Thursday, November 6, 2014

Kemeriahan Perasmian Pesta Konvokesyen UUM 2014

assalamualaikum

kali ni sampai lah masa untuk konvo di UUM..
sempena saya last sem,nak la join segala aktiviti di sini.. kali nie saya mengaktifkan diri join perarakan di majlis perasmian konvo UUM.. ada motif sama sebab dapat baju free,dapat makan free... jimat duit

jom tengok pic sempat saya ambil..tapi gambar biasa-biasa ja sebab kamera biasa ja.. kalau dapat dslr ka..power la ckit..

sebelum yang lain datang kami bergambar dulu

nampak meriah dengan belon lagi
majlis dirasmikan oleh MB Kedah iatu Dato' Mukhriz bin Tun Mahathir..
sangat meriah semasa majlis berlansung.
pengacara jemputan maj lis semalam ialah Fizo Omar...


Dato' Mukriz sedang menyerahkan plak sijil peyertaan ke setiap dpp

bila belon dilepaskan 
majlis juga dimeriahkan dengan persembahan dari pelajar uum iaitu tarian, pentomin dari Palapes UUM dan juga Suksis UUM, tak ketinggalan artis jemputan Aeril dan Najwa Latif..
bila dah pengacaranya Fizo Omar, maka tak ketinggalan juga isterinya yang turut serta dalam majlis semalam iaitu Pn. Mawar..
persembahan tarian oleh pelajar UUM

persembahan dari Palapes UUM

persembahan dari Aeril af


sempat lagi MB kedah Dato' Mukriz berselfie dengan berlatar belakangkn student UUM

pakat-pakat teruja dengan persembahan Aeril

Fizo Omar..ensem

lambaian dari Madam rose

Najwa Latif 

persembahan dari Najwa Latif

kecik molek ja najwa latif nie


pesta konvo UUM bermula 5 nov sampai 12 nov nie...
ada sesiap yang berdekatan sila la datang....
malam ni nak menjenguk booth-booth apa yang dijual plak...


© Cerita dari Jejariku | Design By MH