Pages

Wednesday, December 31, 2014

Part 5 Langkawi 2014 : Kilim Geoforest Park ( Mandi Pantai + Pulau Kasut + lambang Kilim Geoforest Park)

Assalamualaikum....

Part 1 Langkawi 2014 : Penginapan dan Pengangkutan
Part 2 Langkawi 2014 : Kilim Geoforest Park (gua kelawar + floating fish farm)
Part 3 Langkawi 2014 : Kilim Geoforest Park ( Gua Buaya, ronda sungai Kilim,
Part 4 Langkawi 2014 : Kilim Geoforest Park (Eaglee Feeding + Laut andaman)

sambungan cita terakhir di Langkawi trip Kilim Geoforest park..
dah bapa lama dh dok peram nak basi dah...baru nk update..ok nie dh last part dh...nak tutup cita dh.

dari Laut Andaman tu, saya tengok muka masing2 dah keletihan la jugak.. tapi ada lagi tempat tak habis cover lagi.
masa tu abg bot tu tanya, nak pegi pantai tak, mestilah nak pegi, nak mandi manda kat pantai private tu. dulu masa island hopping saya tak mandi sgt time tu..so kali ni wajib berbasahan hahahah..
kami di bawa ke pantai apatah.. memang tak da orang.. ada pon mat dan minah salleh ja dok mandi sambil berjemuran. untungla kulit putih jemur pon tak hitam. mau saya dok pegi jemur macam tu, balik mak tak kenal dah.dah la memang kulit gelap dah.
abg bot ni berhenti jauh sikit dari mereka, so dia turunkan kami then tengok dia dok landing tido atas bot kot. so kami pon berparty lah sesama kami.  dah tak ada orang plak.memang private betul lah. pantai pon ok cantik jugak..kami 3 orang ja yang mandi sakan. macam2 aksi lah.. yang lain setakat main2 air ja bergambar, tak nak mandi.takut basah kot. tak kisah la. saya bersuka ria di situ..pelbagai moment dirakam di sini..

3 orang ni ja mandi beria, macam tak pernah jumpa pantai, bukan selalu pon
bila dah puas mandi, bergambar sakan.. kami teruskan ke destinasi seterusnya..
eh, di pantai di tak ada sebarang kemudahan tau.. toilet pon tak da, so pandai-pandai lah kalau terasa nak membuang ka apa..hehehe
kami seterusnya di bawa melihat Pulau Kasut..
betul-betul menyerupai kasut..

Pulau Kasut
next, yang terakhir ke tempat paling wajib pegi...
sebelum tu.. kami terserempak dengan dophin.
tapi dia tak tonjolkan diri lak.. dok berenang-renang. dari jauh ja nampk.. 
saya sempat snap sikit pic dia.. nampak tak pic di bawah.. kat tengah laut tu..nampka kecil ja, jauh sangat..





akhirnya kami sampai ke temapt di mana ada lambang Kilim Geoforest Park.. wajib sampai taw kat sini nak bergambar.
abg bot berhenti sekejap tengah laut untuk kami bergambar..

abg bot jd mangsa amilkan gambar

pic semasa aktiviti Kilim ni terlalu banyak.. nak upload lah lembap sangat, so mana gambar terpilih la dapat upload..
dalam area pukul 1 jugak lah kami selesai semua aktiviti dan samapi ke Jetty..
pegi cari makan di Kompleks Pekan Rabu then terus chekin chalet..
nak tahu chalet apa saya stay klik Disini.
petang tu masing-masing keletihan juga. saya sempat lelapkan mata sekejap ja.. yelah dah dapat pon bilik panas gila kot. nak tido pon tak nyaman. serik pilih chalet ni. 
saya bangun bersiap nak jalan-jalan kat area Chenang.. bagi saya barang kat area situ mahal-mahal la. setakat jamu mata saja oleh la.. tak niat nak beli apa pon.
petang sikit saya ajak sapa yang masih larat lagi pegi makan laksa power.. saya pernah terbaca mengenai laksa power kat langkawi ni..
nak try la, kepoweran nya.. hihi.. 

laksa power
bagi saya laksa power ni memang sedap lah, rasa ikan juga.. tapi tak bestnya kawasan penyediaan dia kotor. saya bila dah tengok kotor macam tu, mula la susah nak telan.. saya makan sikit ja just nak rasa, tak habis pon walaupon sedap. member yang lain ada yang habis ada yang tak. mereka tak tengok tempat penyediaan macam mana ok la.

seterusnya malam tu kami decide nak cari restoran ikan bakar..
kami makan kat area Kuah.. nama kedai dah tak ingat dah..
kami order semuanya serba dua pinggan.. seriusly memang banyak makanan malam tu.. dapat plak member si GG, dia pandai pilih makanan laut yang fresh-fresh..


 
habis dinner malam tu, 3 orang member dah gatal-gatal sebab alergik seafood.. geramnya kenapa tak bagi tahu awal-awal.. kecian plak tengok.. so misi mencari poliklinik ka pa ka 24 jam.. tak da satu pon. last sekali bawak ke hospital lah.. kena la cucuk sorang sejarum malam tu.. 

sampai ke bilik pon dah pukul 1 rasanya.. masing keletihan. tapi bagi saya ni, tak maknanya nak tido lagi dengan bilik kepanasan tu.. so decide dengan si iem nak jalan-jalan pantai..yang lain nak tido. so kami dua ja.. tanya sesama kami, hang berani tak, aku berani kalau hang berani.. hehehe.. so beranikanlah.
syoknya kena angin pantai malam-malam.. sejuk ja.. kami lepak tak jauh dari bilik pon. masih ramai orang di pantai.. ada mat2 salleh..ada yang main gitar.. ada yang dok minum arak rasanya, takut jugak tengok tapi kami jauh la dari mereka, ada jugak pasangan sedang bercinta, memandu asmara.. ishhh tak patut betul. sedang lepak-lepak pon ramai..  

esok pagi hari terakhir kami..sebelum chekout.. mandi pantai lagi.. puaskan diri dengan air pantai..
pagi tu sempat kami wish besday kiki.. sepatutnya 2 orang dengan amrina.. tapi amrina dan GG terpaksa balik naik feri terawal disebabkan masalah kesihatan. 




kalau sapa-sapa nak tempah kek masa di Langkawi saya sunggestkan dari akak nuraini..
kek dia memang sedap.. dia hantar sampai ke kita ya.. tak perlulah saya saya nak pegi mencari kedai-kedai kek kat langkawi ni, satu hal plak. tempah ja..
fb page - Pink Lady Kitchen
fb aka nuraini - Nurainieys M. Isa




insyallah, trip tahun depan plan nak ke LIMA LANGKAWI
tahun lepas dah pegi dah, tapi still nak pegi lagi..sapa nak follow pegi nanti boleh la join sekali..





Tuesday, December 30, 2014

Mencuba Resepi

assalamualaikum...

penutup 2014 semakin hampir. semakin banyak perkara di uji.. semoga kita semua tabah dan mampu mengharungi semuanya..


hari ni terasa kemalasan nak keluar beli makanan.. sambil dok bw. teringat resepi kak farah tempoh hari iaitu bislor. 
tengok dlm drawer lengkap semuanya...boleh buat ni.. so search resepi di blog kak farah.. klik di sini nak tahu resepinya...

bahan bahan
settle semua.. tengok rupa bislor saya buat tak mnjadi seperti bislor kak farah..
tak kisah la.. try rasa, sedap la. rangup-rangup lagi. rasa nk buat lagi nanti..
rupa bislor tak mnjadi
lepas ni nak try resepi lain plak dari kak farah..
sapa-sapa nak mencuba pelbagai resepi yang mudah-mudah boleh terjah ke blog kak farah..
macam-macam resepi ada tau..

" 1st Giveaway by Mass-Naim "

assalamualaikum...
klik banner

jom join

Mencari Kuih Pau Bakar

assalamualaikum..

semasa balik kampung minggu lepas, berkesempatan juga saya hadiri kenduri kawen sedara berdekatan kampung sebelah mak. mak ajak pergi sebab suruh kenal sedara mara. 


rumah kenduri berada tengah-tengah sawah seronok tengok sawah padi tengah menghijau..

anak biah

time nak balik dapat la beg goodies sorang satu.. time nak balik tu. selongkar lah apa yang ada dalam beg tu..
tiba-tiba ternampak ada satu kuih yang dah lama tak makan... Kuih pau bakar. sedapnya, last makan zaman sekolah rendah dulu sebab mak member dok buat menjual... kadang-kadang pergi melepak rumah sebab nak makan kuih pau bakar free.. lepak lama-lama mesti orang sediakan minuman dan kuih hehehhe..

kuih pau bakar ni intinya kacang dal..
saya tengok ada juga orang jual dalam bekas tu. cina buat rasanya.. rasanya tak sedap macam ni.. 
mana cari sekarang ni. saya dah post dalam group tanya mana boleh saya dapatkan kuih ini.. buat masa ni tak da sapa tau lagi.. sebab zaman dulu ja selalu ada.. 

sapa-sapa yang tahu boleh la inform. 


Prepare Barang Sekolah

assalamualaikum..

balik kampung sekejap tempoh hari, berksempatan saya mmbawa anak buah pergi beli barang kelengkapan sekolah.

Muhammad Qhabli Haziq..dah nak masuk darjah 2..
baju dah siap ada, mencari kasut sekarang ni dan kotak pensil untuk dia dan abang nya.
mencari kasut sekolah

dok memilih kotak pensel

buku sekolah
buku pon dah siap dibeli.. mak dia siap membalut malam tu..
dulu zaman saya sekolah rendah, tak da buku colorful seperti ni, kulit buku warna koko tu ja..

rindu plak zaman sekolah rendah dulu. macam peristiwa ada bila diingati kembali..

Awak..

assalamualaikum...

Selamat Bertunang awak..
semoga awak bertambah kebahagian di samping bakal awak ya..

terima kasih untuk segalanya ya...
saya doakan cepat-cepat kawen ya..





Monday, December 29, 2014

Request Bihun Soto

assalamualaikum..

sempena cuti Krismas yang lepas.. saya ada plan nak ke Penang. tapi salah sorang dari member tak dapat izin utk join. kebetulan minggu lepas asyik hujan ja. so saya decide cancel la nak ke Penang. macam tak best plak nak jalan dalam keadaan hujan. so saya nak balik kampung la. 
tapi terfikir alang2 saya nak balik kampung akan lalu Pokok Sena.. so nak singgah la rumah Mira, disebabkan dia tak dapat izin nak pegi Penang, saya request kat dia nak makan bihun soto air tanagn dia.
sebelum tu singgah ambek sorg lagi member, Rokiah kat Alor Star. dia pon cuti, boleh la buat reunion kami 3 orang ja.

alhamdulillah sampai ja rumah dia, terus di jamu bihun soto... nyummy... perut kelaparan dari tadi lagi... bertambah-tambah lagi kami makan.. kesedapan dia terasa betul la.. dah lama tak makan bihun soto dia.

bihun soto

sampah-sampah dalam bihun

sup 

selepas habis makan.. 2 jam gak nk habiskan hehehe.. sambil makan berborak bagai... 

sampai sup pon sampai kebawah dok meratah ayamnya
boleh la sapa nak ambek order dari mira.. mira ni anak tauke ayam.. so datang rumah dia setiap menu mesti ada ayam.. hehehe
ni syok kawan ngan dia ni, dapat makan ayam sedia..

dah settle makan semua, kami nak ke coconut shake yang berdekatan rumah mira.. saya pernah cita sebelum ni DI SINI.
tapi kali ni kami memesan ikut saiz plak. nak tengok saiz dia besar mana. dari mula saiz m,l dan xl
ok.. sekali dah sampai..teruja kejap saiz xl tu. memang besar la.memang tak mampu nak habiskan. nasib mira punya order.. akhirnya tapau ja bawak balik..hehehe
M,L,XL


akhirnya dihabiskan juga. time ni tengah hujan pon still ramai orang datang..
kebetulan ayah si Mira datang jugak bawak Umi nya. kira nya rezeki lah jgk.. coconut shake kami semuanya dibayar oleh ayah nya mira.. kalau taw la ada orang nak bayar, order saiz xl ja.. heheehe.
alhamdulillah bersyukur dah tu..
thanks Mira a.k.a tembam hehheh.. (ku tahu ang mesti baca entry aku ni hehehe)
nanti kita keluar lagi ya.


Segmen Bloglist 2015 By SITI YANG MENAIP

assalamualaikum...

klik banner


jom kita memeriahkan segmen bloglist dari cik CT kita ni...
last date 31 disember 2014..
cepat2 join...

'Postcards Giveaway from Czech & Germany'

assalamualaikum...




di tag oleh kak farah.
thanks ya..
jom ramai² pakat join..

tag
anamizu
diana rashid
SS





YEAR END GIVEAWAY BY FTINTSHA

assalamualaikum..

nak join klik banner

jom join

" Mini Giveaway by Hanis Masturina "

assalamualaikum..

Hanis Masturina
nak join klik banner

jom join ramai2..
last 30 disember 2014

"simple giveaway by Licha"

assalamualaikum..

nak join klik banner



syaratnya mudahnya..
jom join

Simple GA: Friendship fridge magnet.

assalamualaikum...

setelah beberapa hari di kampung, hari ni pulang semula ke tempat menimba ilmu yang tercinta..
geram plak tengak banyak GA yang di buat oleh para-para blogger.. nak join ja.. dok kampung line slow sangat memang lembap sangat la.. so malam ni nak join ja semua GA yang ada...
kali ni kak shikin ada buat GA lagi.. jom ramai2 join..

klik banner 


Saturday, December 27, 2014

Cuti Krismas

assalamualaikum...

sempat saya singgah pasaraya kt Alor Star yang baru di buka baru2 ni... kali kedua saya datang sebenarnya... 
motif nak datang sini nk singgah kedai Mr. DIY dan Daiso...  nak cari barang2 yang comel lote dan kiut miut.. baru2 ni ex roomate request tolong buatkan photo booth majlis dia nant.. so saya pon start servey... terjumpa satu barang yang memang nak sangat bila tengok kak farah guna utk krafnya.. punch craft.. sebelum ni mencari tak dapat...



settle membelek setiap barang kt Mr. DIY dan DAISO..kalau nk belek betul2 mau berejam.. setakat belek ckit2 ja sebab kejar masa..
masuk plak bahagian baking kt aeon..ada jual pizza.. murah jgk,ok la. sebelum ni doo teringin domino piza. dapat yang ni ok la.. 5 minit ja siap.. boleh tengok dia masak. harga pon murah Rm 3.90


start masak

taraa... dah siap..

masa nak keluar ternampak plak promosi almari 3 tingkat.. sebelum ni pernah beli tempat lain berbelas harga dia.. kali ni promosi hanya RM 9.90 ja.. apa lagi.. tengok purse ok ada lagi duit.. boleh beli.. simpan untuk masa depan.hehhe.. kot2 nanti ada rumah sendiri.. leh simpan buku2..
sapa berada berdekatan boleh la pegi beli sempena promosi krismas ni.. smpai 28 hb ja.
sekarang dok berkira-kira nak beli lagi tak almari tu.. geram sebab murah.. tanya mak, boleh tak nk beli lagi.. mak kata " ikut suka hang la".. masalahnya duit nk kena mintak kt mak ni hihi..

Friday, December 26, 2014

Keadaan Banjir

assalamualaikum...

alhamdulillah semalam selamat sampai kampung.. sebelum balik mak dh call ckp hati2 takut ada jalan di tutup sebab banjir daerah Padang Terap.. alhamdulillah sepanjang perjalanan tak da apa2 la..just dok hujan ja..

tengok dewan di kampung ramai orang. mereka tempatkan mangsa banjir di kampung saya di situ. ada juga mangsa dari kampung lain di situ.. dengan bomba, bot pon ada.. ramai betul semalam pakat naj tengok tempat banjir.. kawasan banjir dekat ja ngan lorong rumah saya... sampai ke malam still dengar orang dok pergi tengok.. semalam dah masuk tv kampung saya.. pagi tadi segala jabatan turun mai tengok.. tv3 pon ada datang tadi..
sini tak la hujan lebat tapi banjir disebabkan air dilepaskan dri empangan.. air di empangan dah terlalu banyak, jika tak dilepaskann nant pecah, mau satu kampung kena tu.. ada juga beberapa jalan ditutup..

tapi di Pantai Timur lagi teruk banjirnya.. semalam dapat whatsup dari member di sana, mintak doakan mereka...
saya harap semuanya selamat..

Thursday, December 25, 2014

Kita Sabahat Sampai Syurga

assalamualaikum...

tika diri ini bersendirian, mengingati sahabat-sahabatku..aku sangat merindui kalian semua..
sahabatku ketika zaman kanak-kanak,
sahabatku ketika zaman sekolah rendah,
sahabatku ketika zaman sekolah menengah,
sahabatku ketika bersama di Ct Salon,
sahabatku ketika semasa di politeknik,
sahabatku ketika menuntut di universiti..


Banjir di kampungku

assalamualaikum..

sekarang ni musim banjir area Pantai Timur... semoga mangsa banjir bersabar dan tabah menghadapi ujian ini..
teringat umi angkat saya di Bachok, Kelantan..terus msj umi, tanya khabar.. alhamdulillah..kawasan rumah umi tiada banjir. lega dengar.

sebentar tadi dapat whatssup dalam group adik beradik saya.. abg saya sent pic keadaan rumah dikampung saya. rumah yang tepi sungai sudah dimasuki air.. dah lama rasanya tak banjir di kampung saya..last dulu brapa tahun time saya sekolah lagi rasanya.. abg kata mungkin limpahan air dari Gubir..sebab hujan dah berhenti sekarang ni.. tapi air masih naik..



naik satu ank tgga

tangga dah hbis..nak masuk rumah dh


sebelum anak tangga tadi

Rumah kelahiran Tun Dr. Mahathir Mohamad

assalamualaikum....

kali nak cita mengenai tempat bersejarah plak....
kali ni saya sempat juga bawak member ke tempat bersejarah di dalam Kedah ni...
target saya nak pusing-pusing tempat menarik area Alor setar ja..
so saya pilih Ruma Kelahiran Tun Dr. Mahathir Mohamad.. biar mereka kenal sejarah sikit...
tapi sebenarnya saya pon first time masuk walaupon saya ni anak jati Kedah dan selalu sangat dok lalu laluan ni..

masuk sini tak perlu bayaran,.. free ja.. kami memang suka prgi tempat free macam nie hehheeh
time kami pergi memang tak ada pengunjung pon.. maybe bukan waktu cuti sekolah kot, tu tak ada orang... ada pon pekrja2 dia ja... parking pon ada disediakan dalam tu...

first kami terjah rumah Tun dahulu..
rumahnya rumah kayu ja..zaman dahulu punya...tapi cantik..kayu pon still elok lagi...
jom terjah masuk dalam rumah...

salasilah keluarga Tun

Tun masa muda2 bersama isteri dan ank2

terjah bahagian dapur lak



barang2 lama yang digunakan dahulu,, pasu tu rumah saya pon ada lagi tau


pelita..zaman dulu tak ada elektrik

tengok pelita ni teringat rumah arwah tok saya... dulu2 rumah arwah tok saya pakai pelita ni lah... syok tido malam2...



almari letak lauk pauk.. lalat tak boleh masuk punya

rak pinggan

tempat memasak..guna dapur kayu ja
tengok keadaan, barang2 dalam rumah ni teringgat arwah tok saya.. semuanya sama ja.. nasib baik saya pernah merasa semuanya dulu...

ni bahagian dalam bilik
nie ion zaman dulu..berat..
bahagian bawah rumah
ada basikal lama




Rumah ini pada asalnya diperbuat daripada kayu yang dibina pada tahun 1900. Terletak di No. 18 Lorong Kilang Ais, tepi Jalan Pegawai Kampung Seberang Perak. Di rumah inilah lahirnya Dr. Mahathir Mohamad, Perdana Menteri Malaysia yang ke 4.
Beliau lahir pada 20 Disember 1925. Beliau menghabiskan masa kanak-kanak dan remajanya di rumah ini.
Di dalam rumah ini diperlihatkan gambar-gambar semasa remajanya, album keluarga serta barang-barang asal rumah tersebut.
Tun Dr. Mahathir berpindah ke rumahnya sendiri di Titi Gajah apabila berkahwin dengan Dr. Siti Hasmah Mohd. Ali . Lokasinya terletak di Jalan Pegawai, berdekatan lampu isyarat Seberang Perak dan bersebelahan kilang ais lama. ( sumber :pejabat daerah kota setar)


di situ terdapat beberapa buah rumah lagi.. dijadikan balai pameran dan juga auditorium..
rumah2 disitu masih lagi bercirikan tradisional... 


alamat Rumah Kelahiran Tun Matathir Mohamad
no. 18, Lorong Kilang Ais 
Off Jalan Pegawai
Seberang Perak, Kedah 05000
Alor Setar Kedah..

waktu lawatan
Selasa -Ahad : 10.00 pagi - 5.00 ptg
Jumaat : 10.00 pagi - 12.00 tgh
           3.00 pagi -5.00 ptg
isnin tutup 
kecuali cuti am dan cuti sekolah


© Cerita dari Jejariku | Design By MH