Pages

Tuesday, April 7, 2015

Ikan Temenung Bakaq 5 Kupang

assalamualaikum..

lama betul menyepi..tak sempat kali nak mengupdate apa².. dah masuk bulan April dh.. lagi 2 bulan lagi menunggu hari² terakhir...

nak share satu tempat makan ni, bagi saya memang menarik jugak la walaupon makanannya sangat simple...
sebenarnya dah lama pergi sebulan yang lepas, tetapi biasalah.. asyik terbengkalai jugak.. kali ni berusaha jugak mengupdate sikit blog tak seberapa ni...


ok berbalik cerita sebenar.. menu tempat makan ni hanya ada satu ja.. so tak boleh demand lebih² la..
dah nama pon ikan temenung bakaq.. so ada ikan temenung ja la.. orang kedah panggil ikan temenung, kalau kat tempat lain panggil ikan kembong..
menu kat gerai ni just ada nasi putih, air asam, gulai ceroi dan menu utama ikan temenung bakaq..



gulai ceroi tu bahasa org Utara, maksudnya kuah dia cair la.. tapi sedap kena ngan nasi panas², ikan panas²..
ikan bakaq ni boleh ja request bapa ekor nak, harga 5 kupang ja sekor..
kalau nk meratah saja pon boleh...
ikan temenung ni plak fresh fresh... baru naik darat... rasa ikan pon sedap la.. terliur plak bila menulis ni, rasa nk p makan lagi plak..

setakat ni dah 3 kali saya pergi, bawak member2 dan family, so far masing² berpuas hati lah... akak gerai tu dan husband dia pon sangat peramah, boleh buat melawak la.. tak sombong la..
memang saya suggest la sapa yang nak p..
alhamdulillah 3 kali saya pergi service mereka ok la.. tak da lambat sangat pon.. ada kawan pergi kata sampai sejan tunggu org ramai sgt kot, tapi time saya p penuh jugak org still ok lagi la...

ikan temenung dibakaq guna pembakaq elektrik.. tapi still sedap jugak tu..
jalan nk pergi senang ja.. cari ja jalan nak ke Kuala Kedah.. then gerai ni betul2 ada dalam kawasan Muzim Kota Kuala Kedah.. dekat ja ngan Kota Marina..
mai mai kita pakat try...

© Cerita dari Jejariku | Design By MH