Pages

Tuesday, May 26, 2015

Filem Mad Max :Fury Road

assalamualaikum...

sekarang jam menunjukan 2 pagi..mata mash belum mahu tdo.. ini lah padahnya minum nescafe tadi.. dh lama tak minum, sekali minum mula mata segar..
alang-alang mata masih celik..saya update la sikit blog ni..

minggu lepas, sempat saya menerjah panngung wayang... saya ni bukan kaki wayang tapi setelah berkenalan dgn housemate, so semakin kerap pulak tengok wayangnya..
cita sempat saya terjah cuti minggu lepas

Mad Max 

Mad Max Fury Road..
cita ni pilihan dri housemate saya ja..
cita sangat best.. saya nk review mengenai cita ni sangat, memang saya tak pandai sangat..
dalam cita Mad Max ni merupakan filem aksi..
 seorang perempuan yang bersemangat untuk membawa rakan rakannya ke kawasan hijau..tapi bila mereka sampai rupanya kawasan hijau tersebut sudah tiada...nak tahu lebih, kena la pergi tengok.
saya sangat berpuas hati la.. kalau ada 10 bintang saya bgi 10 la...

malam esoknya, housemate belanja lagi tengok wayang.. kali ni cita hantu pulak dia pilih... saya dh la penakut tapi beranikan diri la jugak..
Filem dri Thailand.. Ghost Coin... filem seram
seriusly saya kurang paham sangat cita ni..
sebabnya sambil tengok sambil tahan tutup mata..mata plak buka sepi-sepi ja... Tak sanggup plak rasa nk buka semua mata...
filem ni banyak part yg memberi kita terkejut... saya dah penakut, sekali terkejut mau menjerit jugak.. mengelak dari menjerit terkejut.. saya sanggup tgk sambil tgn tutup mata sikit.. mata buka sepi-sepi ja.. hahaha. serik dah tgk cita seram kt panggung.. dah tak sanggup..



Monday, May 18, 2015

Dobi Mendobi

assalamualaikum...

malam ni kerajinan nk berblowalking semakin datang...
sambil terjah² entry yang dah saya terlepas sebelum ni... ada satu entry SS yg membuatkan saya teringat sejarah silam yang sangat pahit nak ditelan..tak telan pon still pahit.. mula la malam ni nk melayan radio suria sambil layan perasaan..


dah tak mau layan sangat..nk share kisah hari cuti saya hari ni.. disebabkn minggu ni tak balik kampung.. so ada plan la nk dibuat ngan housemate... pagi² dah kuar terjah panggung wayang.. settle jalan sakan semua.. saya nk singgah kedai dobi layan diri baru buka.. tulis kat banner free sbb pembukaan kedai tu.. ni first time nk try mendobi baju2.. sebelum ni saya memang rajin pon basuh sendri.. basuh tangan ya.. kat kg pon still basuh tangan walaupon ada mesin.. rasa puas hati lagi basuh guna tangan..
kali ni bukan sebab malas basuh sendri, tapi saja la nk try kedai dobi baru tu.. dah la jakun nk guna mesin dia.. nasib la xda org lain.. so apalagi saya ngan housemate mula la bertanya mcm mna nk guna la..bayaran macam mna la.. mcm2 la kami servey.. tapi nasib kami xbaik.. basuhan free dah tamat semalam setelah 8 hari dapat free. hari ni kena la bayar.. tak kisah janji dapat tahu nk guna dobi layan diri ni..
saya pon bawak la kain baju yang ciput masuk beg dulu, nk bawak raga malu.. alah first time memang cam ni..
then, tuan kedai ajar la kami.. cerita details setiap mesin yang ada..

ada 3 jenis mesin yang ikut kilo baju.. paling besar mesin yang boleh masuk toto narita yg besar tu..
setiap mesin ada harga lain² plak..
disebabkan baju saya ciput ja, so guna mesin yang biasa ja utk brapa kilo tah.. just kena Rm 4.50 ja... di situ jugak ada mesin beli sabun, softener, anti detergent la.. saya beli sabun Rm 1.50..lupa bawak sabun sendiri...
mesin tukar duit pon ada. demand mesin ni nak duit syiling 50 sen baru ja..

setelah selesai membasuh baju yang ambil masa 24 minit tu, seterusnya masuk mesin dry plak... campak plak baju dlam mesin dry tu.. tggu 24 minit lagi.. kena rm 4.00
settle dry.. keluarkan baju.. boleh ja lipat kat situ ja.. free ja lipat..

wahhh... serius saya dan housemate sangat teruja... step by step tuan kedai ajar kami.. hahahah... serius mcm jakun sangat...alah kisah apa..janji belajar gak mcm mna nak mendobi sendiri kalau tak sampai bila pon tak tahu..
tuan kedai siap pesan lagi.. lepas ni mai lagi bawak baju banyak² ya..hihi ya la baju saya bawak ada la 6 helai, kain batik sehelai.. tu pon nak mendobi.. hahaha..

dah tahu cara, lepas ni mula start nk kumpul baju.. pakai kejap ja mulalah nk tukar baju lak..hi hi.. dok tunggu satu lagi kedai dobi nk buka,mesti dapat free basuhan lagi...

ok.. selamat malam ualls...


Saturday, May 16, 2015

Pesta Buku Antrabangsa Kuala Lumpur 2015

assalamualaikum...

Cuti hari buruh yang lepas iaitu 1 mei 2015, merupakan hari yang saya memang ternanti nanti setiap tahun.. 
1 mei adalah hari cuti, tapi bagi saya time ni la dapat saya lari sekejap ke KL, pergi event besar iaitu Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur.. masuk ja tahun ni saya dh set tarikh siap².. dah tanda dalam calendar.
2bulan dah saya prepare buat perancangan nk pegi naik apa, nk stay kat mna, pegi sana ada sapa² ikut ka tak.. buku apa yang nk dibeli..booth mana nk masuk.

settle semua tu, pada tarikh 30 hb 4 saya masih kerja.. masih berpaktikal lagi.. tapi saya dh set pukul 5 tepat nk lari balik sebab tiket bas pukul 6.. tapi boleh pulak bos last minute bagi kerja.. adohai..
nampak ja bos keluar opis, terus saya kemas² barang dan cabut terus..apa ja kerja bos bagi sambung lepas cuti la bos.. hihi teruk betul peragai..

setiap tahun pesta buku akan diadakan di PWTC.. sebelum²  ni saya pernah pegi n pernah cita disini . utk tahun lepas ja.. tahun sebelum tu just upload kt fb ja..

kali ini untuk tahun 2015, saya masih dapat baucar buku rm 250.. apa lagi memboronglah disana.. kebetulan saya ada tolong kawan yg jauh ambekkan baucar buku, dapat tiap org sekeping..kumpul
semua sekali baucar saya.. rm 400 jugak saya dapat.. semuanya hanyalah untuk memborong buku ja...
1 mei merupakan hari cuti so mesti ramai la manusia akan pergi..wajib sesak punyalah.. memang saya dh plan. bawak beg lebih utk bawak buku² nanti.. makanan saya dh order dari member yg akan join skali. sebabnya makanan yg dijual kat situ mesti mahal lah..

ni antra buku² saya sempat memborong disana.. terasa belum puas hati memborong. baucar pon masih ada lagi.. tapi saya dh tak mampu nak membawa bebanan buku² ini.. dengan naik lrt lagi.. mau patah bahu la..


antara buku² yang saya beli.. novel ditempah.. buku sekolah untuk anak² buah saya..yang lain buku motivasi.. seperti biasa saya akan open sesi meminjam utk kawan².. 
tahun depan plan lain, tapi baucar buku dah tak dapat la.. so kena la spent duit utk buku² nnt.. 


© Cerita dari Jejariku | Design By MH