Pages

Tuesday, June 30, 2015

#Cabaran20Hari Puasa / Raya : 4. Menu Wajib Bulan Puasa

assalamualaikum...

next cabaran ke 4, menu wajib bulan puasa..

hari ni dah 13 Ramadhan, alhamdulillah..
brcerita mengenai menu wajib bulan puasa, selalunya menu tersebut jarang2 akan dimakan atau dibeli masa bulan lain..hanya bulan puasa ja terasa nak makan.
jika dikampung, menu wajib bagi rumah saya ialah murtabak.
tiap hari ayah saya akan membeli murtabak.. beli lah banyak mana pon akn dibawa makan sampai sahur dan akan habis jugak.

selain itu, nasi ulam versi kedah. mak saya akan kutip ulam- ulaman sekitar rumah untuk dibuat nasi ulam. nasi ulam sedap dimakan dengan sayur keladi.. aduh sedapnya...

itu antara menu wajib dalam family saya la.. apa menu wajib anda semasa bulan puasa pulak..

#Cabaran20Hari Puasa/Raya : 3. Resepi Hidangan Sahur Paling Ringkas

assalamualaikum...

terlepas sehari untuk cabaran ke 3 : Resepi Hidangan Sahur Paling Ringkas.
disebabkan semalam balik lewat dari kerja.. balik pon dalam keletihan.. nak update idea pon tak datang bila keletihan.. terpaksa menunda hari ini..

Untuk cabaran ke 3 ini, Resepi  Hidangan Sahur Paling Ringkas..
buat masa sekarang hidup menyewa, sahur pon main ikut suka ja... kalau ada lebihan berbuka makan tu ja..andai tiada pa..kurma ngan air kosong ja..

zaman stdy dulu menyewa ramai ngan kawan² .. saya suka masak untuk sahur mereka..
hidangan paling ringkas ialah nasi goreng n goreng telur. tu pon dah sedap..

tak kisah nasi goreng apa pon..mereka ngap ja dalam mulut. puas hati bila kita masak, ada yg makan n bertambah plak...

meh saya kongsi resepi salah satu resepi nasi goreng pernah saya buat...

nasi putih
cili beberapa tangkai
bawang merah
bawang putih
sedikit ikan bilis
sedikit belacan

cara²
cili, bawang merah dan putih, ikan bilis dan belacan di tumbuk sekali..
tumis bahan yang ditumbuk sampai naik bau, masukkan nasi putih..
garam secukup rasa..dan gaul bagi sebati..


simple n ringkas ja.. semua orang boleh buat...

Sunday, June 28, 2015

#Cabaran20Hari Puasa/Raya : 2 Pengalaman Sahur

assalamualaikum...

masih meneruskan cabaran ke 2, pengalaman sahur.

Pengalaman sahur saya biasa-biasa saja..
pertama kali saya bersahur tanpa keluarga semasa saya sambung study dan berada di hostel, mak saya akan call kejutkan saya
takut² saya tak terjaga plak.. tapi kejap ja lepas tu boleh ja saya bangun sendiri setelah dikejutkan oleh jam loceng.

zaman kecil dahulu pon, terasa liat sangat nak bangun sahur..
sayangkan tempat tido, tu malas sangat nk bangun sahur..tapi still mak kejutkan sampai bangun.. mak pesan tak mau makan pon, bangun minum air pon dah cukup..
tapi liat² bangun saya, bangun juga terua hadap nasi..
kalau kena menu saya suka plak, mau bertambah saya walaupon hanya waktu sahur ja tu...

tapi sekarang, sahur kali ini sejak menyewa sendri ni saya sahur keseorangan ja... serius terasa sedih ja..huhu.. tapi still bangun just ambek kurma dan minun air ja...


Saturday, June 27, 2015

#Cabaran20Hari Puasa/Raya 2015 : 1. Apa Erti Puasa Pada Saya

assalamualaikum..

Apa erti puasa pada saya?
puasa ialah menahan lapar dan dahaga, puasa juga menahan diri kita dari hawa nafsu dan juga mengajar kita erti kesabaran.
puasa untuk tahun ini telah mengajar saya supaya berjimat cermat dan juga tidak terlalu mengikut nafsu untk membeli juadah berlebihan.

teringat masa zaman kecil dahulu.. yang paham nak raya kena puasa dahulu.. then selalu  berlumba-lumba brapa hari dapt berpuasa...
bila dh masuk sekolah menengah, dah paham sikit apa erti puasa..

saya berharap tahun ini, saya dapat melaksanakan puasa dengan baik dan juga dapat meningkatkan amal ibadat..

#Cabaran20Hari Puasa / Raya 2015

assalamualaikum...

sejak saya mula berpraktikal semakin kurang saya berblog... dulu time study bukan main lagi sampai tido pon lambat.. sekarang balik kerja letih dah tido awal.. tambah sekarang bulan posa dah start kerja, makin berkurangan sangat.. tapi insyallah akn berusaha juga untuk aktifkan balik..

ok berbalik pada tajuk di atas. iaitu #Cabaran20Hari Puasa/Raya 2015 yang dianjurkan dari blog arzMoha
 saya ingin mencuba menyahut cabaran tersebut lah.. insyallah harap² saya dapat menghabiskan cabaran tersebut...

apa yang perlu saya lakukan ialah,
membuat entry setiap hari dengan tajuk yang diberi yang bermula 27 hb Jun 2015..
antara tajuknya






ini antara 20 tajuk yang disediakan.
penyertaan awal dan berjaya menghabiskan kesemuanya ada ditawarkan saguhati...

jom kita ramai² pakat sokong cabaran ini..
info lanjut boleh rujuk blog aRzMoha

Wednesday, June 10, 2015

Last Day for Me

assalamualaikum...

syukur alhamdulillah...
akhirnya penantian selama 4 bulan menjalani practicum sampai ke penghujungnya...
sangat terharu dengan majlis perpisahan yang diadakan kat opis...
sepanjang 4 bulan saya disini, banyak benda,ilmu pengetahuan, macam² lagi la yang saya dapat...
segala jasa dan budi daripada staff dalam banyak memberi tunjuk ajar saya disini, sangat saya hargai.... terima kasih tak terhingga...

sayang plak nak meninggalkan opis ni..
berat hati sangat..tapi tetap melangkah pergi jua...



penyampaian cenderahati dari bos





© Cerita dari Jejariku | Design By MH