Pages

Friday, July 3, 2015

Kemeriahan Berbuka Di Dataran Masjid Zahir Alor Star

assalamualaikun...

alhamdulillah kita dah masuk Ramadhan ke 15.

hari ni dapat berbuka dengan family abg..
yang kebetulan nak balik kampung di Perlis. mereka singgah sebentar di Alor Star berbuka dengan saya.
seperti minggu lepas juga, kami memilih untuk berbuka dia kawasan yang open iaitu di Dataran Masjid Zahir.
di situ terdapat kawasan lapang yang luas..
kita berbuka seperti berkelah pulak..

bila waktu berbuka semakin hampir tiba semakin ramai yang datang..
ada yang bersama family ramai-ramai, ada yang bercouple berbuka bersama, ada jugak bersama kawan² dan saya lihat juga bukan beragama islam pon datang berbuka sekali..




bila ramai macam ni, nampak meriah plak.. habis berbuka boleh terus  ke masjid utk tunaikan solat..

disebabkan abg dan kak ipar saya terus hendak balik Perlis, so mereka hanya bawak bekal nasi sahaja..lauk pauk dibeli saja..
andai hendak memasak dirumah dan bawak juadah kesini pon boleh, tak pon boleh ja membeli di bazar² sekitar Alor star..
buat ala2 berkelah di tengah bandar.. sambil lihat pemandangan masjid, Menara Alor Star dan juga bangunan-bangunan sekitar Alor Star.




sesiapa berada sekitar Alor Star boleh try berbuka di sini... seronok bila dapat berbuka seperti ini..


Thursday, July 2, 2015

Terima Kasih wahai kawan-kawan alam maya..

assalamualaikum ..

sepanjang saya kurang aktif sikit sejak masuk praktikal lepas..pelbagai kiriman saya still dapat... alhamdulillah rezeki...
terima kasih tak terhingga kepada yang sudi memberi...

sempena saya antra terpantas dan juga meneka dengan betul jumlah gelandangan yang dianjurkan oleh SS tempoh hari..so dapat la sikit hadiah dri SS..


beg dan FM dari Bandung..
thanks SS kerana memilih saya yang terpantas, saya tahu memang saya terpantas dahulu kala.. tetapi tidak lagi kini.. semuanya semakin lembap..huhu update blog pon makin lembap, blogwalking pon lembap.




seterusnya dari cik CT Yang Menaip...
dapat coklat mini.. sedap ooo..
coklat dah sampai kat rumah brapa hari dah.. saya plak lambat balik kampung,
nasib baik xda semut hurung ka.. xpon coklat cair ka..semua masih dalam keadaan baik.
thanks ya CT..
dan nak mintak maaf tak dapat join majlis berbuka puasa tempoh hari..
insyallah nanti plan lain and try la buat kat Kedah plak hihi





next kiriman daripada Zumal..
siap dapat pingat lagi... teringat waktu zaman sekolah masuk acara lawan lari.. kalau menang dapat pingat..
dalam blog pon boleh dapat pingat taw, acara siapa terpantas menaip..hihi
thanks ya Zumal.. 



kiriman sampai untuk kali kedua dah, baru saya nak update.. sory ya sis.JM. 
lambat update..
first saya dapat semuanya barangan dari Korea... wahh sukanya saya taw...
ada FM, sudu garpu, pengetip kuku, penanda buku.


balik minggu lepas, ada lagi kiriman dari sis JM.
mini sejadah ( boleh awak pergi terawih), surah al_ma'thurat ( boleh letak dlm beg tangan nnt), FM dan kurma (dah habis makan dah).

banyak betul kiriman dari sis, dah naik segan dah saya...
insyallah suatu hari nanti akan berbalas jugak..


tak lupa kiriman dari Kak Shikin @ Dr. Shikin..
kak Shikin ada kirimkan satu tupperware comei wrna pink.. dan mask ( dah habis guna dah).. thanks so much akak..


ada lagi kiriman sampai minggu lepas, 
dariapa akak senior saya, kak Deanna..
akak kirimkan saya sebuah majalah TIME.. bagus ni bertambah bahan bacaan saya walaupon lambat sikit nak membacanya..
dan ada souvenir..
thanks taw kak Deanna..


majoriti kiriman yang saya dapat adalah hasil2 saya menjadi antara pengomen di blog mereka... terima kasih kerana menghargai ya..
saya pon sgt menghargai di atas pemberian kawan2.. 
walaupon tak pernah bersua muka..kita semua tetap kawan di alam maya.. 




Wednesday, July 1, 2015

#Cabaran20Hari Puasa / Raya : 5. Pengalaman Pahit di Bulan Puasa

assalamualaikum...

masih meneruskan cabaran..
pengalaman pahit saya di bulan puasa ya...kena refresh balik ni..

ni zaman kecik² dulu la..
masa kecik² memang xpegi terawih.
agak2 mak ayah pergi masjid, mula la nak kuar lepak luar rumah. zaman dulu member2 ramai satu lorong tu.. malam posa best sebab tau bulan puasa hantu tak da.. so nak keluar rumah pon berani la..
port melepak selalunya merata.. kejap rumah kawan ni, kejap rumah sorg lagi...
mmg best zaman dulu..
dalam best zaman dulu, ada terselit pengalaman pahit buat saya...

al kisahnya.. dulu budak2 suka main isi air dlm plastik then baling...
time kami tengah melepak kat satu port tepi jalan tu... ada sebiji moto lalu baling air... ppapp kena saya... habis basah... memang sakit hati la..
sebab geng naik moto tu memang teruk sikit. kadang depa guna air kotor isi air dlm plastik..
tak tahu lah air yg kena saya tu air apa..yg pasti saya xsuka..bengang kot.. saya kenal budak laki tu.. budak sekolah saya..

nasib baik saya jenis baik ja.. balik mandi tukar baju... xda nak pegi cari laki tu nak sound² ka..

tu antara pengalaman pahit saya time bulan posa la..  nnt next cabaran kita cita pengalaman manis plak...

© Cerita dari Jejariku | Design By MH