Pages

Wednesday, December 16, 2015

HLM Boutique Branch Alor Star

Assalamualaikum..

Fenomena boat noodles ni dah lama..
tapi saya baru nak mencuba..
tu pon kebetulan ada kawan sudi teman..

kawasan kedah ni tempat untuk menikmati boat noadle banyak..
first time saya nak mencuba di HLM Boutique..


memilih tempat di tepi tingkap..


suasana di cafe ini sangat menarik.. design dindingnya mengunakan wall paper batu bata.. dan juga deco cafe ini dapat  menaikkan suasana didalam cafe ini..


ida sedang temenung di luar jendela

kalau nak order, sudah disediakan senarai menu yang ada, keratas order dan pencil..
tulis sndiri ja apa kita nak order then hantar pesanan kita tu kat kaunter..

disuggestkan order 4 mangkuk boat noodle
hanya perlu tulis cod ja kat kertas order
kami memesan  2 mangkuk boat noodle ayam dan 2 lagi daging.
first time nak cuba, takj berani memesan dalam kuantiti yg banyak.. takut tak kena selera la plak..


side order kami memesan Gai yang Phing ( honey caramel chicken wing).. 
haa tu dia nama yang diberi.. bahasa Thailand kot...
seterusnya kami ambek lasagna dan juga tepung pelita...




bagi pendapat saya selera di cafe ini berpuas hati la... 
masuk ja pintu dah nampak decorasi cafe ini menarik..






Lokasi:

Alor star branch
No 7, 1st Floor,
LITC Mergong
(11 am-8pm)

Jitra branch
No 16, ground Floor,
Bandar Darul Aman
(1pm -10 pm)

Close on friday

Contact number: 013-5969195

Tuesday, December 15, 2015

Jenggo Blues Cafe

assalamualaikum...

Last week,  mak buyung tengah sarat pregnant nk makan western tempat tengah famous kat dalam fb tu..
so, balik kerja siap2 semua tunggu mak buyung datang ambek.. dan terus pergi terjah Cafe tersebut..
cafe ni baru ja buka rasanya mybe dalam beberapa bulan kot coz sebelum ni dok lalu tak pernah nampak lagi cafe ni..

disini menunya tak la banyak..
tengok senarai menu pon tak banyak sgt.. (lupa ambek pic menu)  tapi disebabkan tengah famous mestila nak mencuba..

disini saya mencuba Grilled Chicken Chop disebabkan tengah promosi. kalau tidak harga RM 14.90 tapi selepas promosi tinggal RM 9.90 ja.. tapi make sure kena check in dulu dlm fb baru dapat diskaun..

Grilled Chicken Chop
Grilled Chicken Chop kat sini bagi saya bole la.. persembahan dia pon ok la.. cuma gravy dia tak kena selera saya.. Chicken dia ok..

mak buyung order nasi goreng ja.. 
Nasi goreng mak buyung punya plak, not bad la.. nasi dia rasa-rasa rempah lada hitam kot...

Nasi goreng Chicken chop
jus tembikai dia sedap.. dengan buah tembikai lagi kat atas.. yang ni saya suka...


jus tembikai
kat sini ada menu baru Mee Bandung Udang Galah dan juga Mee Bandung Tulang rusuk..

kredit sini
pemandangan dari luar cafe


sehingga 15 Disember 2015 ini, ada promosi khas cuti sekolah.
sapa berada berdekatan silalah cuba ya....


kredit dari sini

Lokasi :

Jenggo Blues Cafe
Jenggo Blues Cafe
Jalan Stadium Darul Aman 
Berhadapan Kolam Renang

waktu operasi:
5 petang - 12 malam

bole layari fb Jenggo Blues Cafe

Thursday, December 10, 2015

Tempat Makan Di Kedah

assalamualaikum...

Bagi sesiapa nak datang Kedah ka..
bole la mencuba senarai tempat makan yang saya pernah makan ni..


western:

Padey's Cafe 
Burger Gemilang



bakar-bakar/makanan goreng:

Ikan Temenung Bakar 5 Kupang
Gerai Bawah Jenjatas Changloon




steamboat:

Steamboat Jalan Bukit kayu hitam



makanan berkuah:

Laksa teluk Kechai
Bakso
Mee Udang Pantai Merdeka
Mee Udang Pak Usop Pulau Sayak




minuman:

Coconut Shake




senarai-senarai ini akan diupdate jika saya menjumpai tempat makan yang menarik untuk dikongsi...

Monday, December 7, 2015

Trowback my besday

assalamualaikum...

Nak trowback bulan lepas saya punya besday...

thanks my besfriend, 
sentiasa ingat besday saya..
n belanja kek dan dinner saya..



sahabat dunia akhirat


a lot of thank to my friend..
for the wish and cake..

habis ja meeting..
nak masuk kena kunci gate la.. alasan kunci hilang la..
saja ja nak main2 ya...

time rehat kita pegi makan kepci plak...



umur semakin menginjak satu angka..
semoga apa yang saya impikan dan saya hajatkan kesampaian...

Saturday, December 5, 2015

Padey's Cafe Jalan Stadium, Alor Star

Assalamualaikum...

bila hati teringin nak makan western.. terpaksa lah mengikut kata hati..
petang tu mesej siap2 housemate ajak balik kerja awai.. nak keluar dinner sekali.. dah lama tak keluar makan sekali housemate.. memasing bz ja, balik lewat..

kali ni saya terjah western yang pernah saya pergi..
saya repeat sekali lagi cafe ini..
pertama kali saya pergi cafe ini, secara kebetulan saja.. time tu tengah cari kedai makan area Jalan Stadium.. tiba2 ternampk cafe ni mcm menarik ja.. so cuba try la nk rasa makanannya...
padey's cafe

Padey's Cafe nama cafe ini..
pertama kali saya pergi saya mencuba

classic meatball
 Classic Meatball (home made meatball serve with creamy & spicy blackpaper sauce, olive, fries and banana topping) .. memang sedap laa..
2nd saya pergi beberapa hari lepas saya cuba
padey's lamb grilled

Padey's Lamb Grilled (grilled lamb's shoulder serve with creamy blackpaper sauce, fries, coleslaw and pineapple).

housemate saya pula mencuba Stuffed Grill Chicken.




decorasi suasana cafe ini juga menarik.. 
ada sebiji Vespa semasa nak masuk cafe.. 
suasana di dalam cafe
memang puas hati lah mencuba makanan disini.. rugi siapa tak mencuba..
mungkin saya akan datang lagi untuk mencuba makanan lain lagi...

Location Padey's Cafe di Jalan Stadium. kalau dari Stadium Darul Aman terus ja sampai jumpa Shell.. dan terus sikit lagi akan jumpa Pady's Cafe.. berhadapan sikit dengan burger gemilang.

VENUE:
Lot 11A Jalan Stadium,
Alor Star, Kedah Darul Aman

BUSINESS HOURS:
6.30pm - 1.00 pm
close on Wednesday

CONTACT:
019 4114242 / 013 5111755

FACEBOOK:
https://www.facebook.com/padeyscafe/

Kek Coklat Tepung Ajaib

Assalamualaikum..

Ini merupakan kali pertama saya membuat kek.. sebelum ni semuanya mengharapkan my sis ja.. saya hanya tolong keluarkan kek dari oven setelah siap bakar dan juga tolong makan ja hihi... teruk punya adik kan...

saya mencuba membuat kek coklat menggunakan tepung ajaib..
hanya adun...masak dan siap... semudah A.B.C ja....
bukan setakat orang pemalas ja, budak-budak pon boleh buat...
pek kek coklat


tak perlu nak sukat-sukat dah.. semuanya lengkap diberi dalam setiap pek..
hanya perlu tambah telur 2 biji ja...

nak buat pon tak perlu masa yang lama..
bekas nak dibuat pon tak perlu banyak digunakan juga...
setiap pek yang ada..
ia boleh dikukus dalam masa 35 minit ja atau dibakar didalam oven  150° @ 50 minit
saya buat dengang mengukus ja.. tu pon mana ada periuk nak kukus, pakai guna periuk biasa.. letak besi lapik periuk ja.. then letak bekas bowl plastik ja.. simple ja... guna ja apa yang ada...

hasil yang telah saya buat..
taaraaaa....
kek coklat tepung ajaib


paling best bila saya bawa pergi tempat kerja..
bagi kawan-kawan rasa kek dari air tangan saya.. semua pakat memuji kek coklat ni sedap...
kembang sekejap saya... hihi
lepas ni bole la saya order lagi...

seronok dia..siap upload kat insta lagi dapat makan kek..

jika anda ingin mendapatkan tepung ajaib kek coklat ni
boleh hubungi kak eyda 0174597615
atau ke web http://www.bungamalam.com/




Thursday, December 3, 2015

Jump Street Trampoline Park Penang

assalamualaikum...

Hujung minggu lepas, berkesempatan saya join activities bersama Blogger Utara. first time saya berjumpa dgn Blogger Utara ni...

kami dijemput oleh Jump Street Trampoline Park Penang untuk merasa pengalaman di situ...
ramai yang bertanya apa benda tu Jump Street? haaa mai nak cita sikit...


Jump street ni ialah satu tempat playground urban utk jalankan aktiviti dengan lompat² ja. playground ni indoor ja , so kanak² atau dewasa boleh join sekali nak lompat².

JumpStreet Trampoline Parks are an amazing urban playground for adults and children alike, with hundreds of interconnected trampolines from the floor right up the walls and multiple jumping attractions at every venue - It doesn’t matter if you’ve never jumped on a trampoline before – you’ve got to try Asia Largest Trampoline Parks and experience the thrill of Defying Gravity. Come with your friends and/or your family and enjoy the thrill of flight at Malaysia’s ONLY indoor trampoline parks.

sebelum nak masuk tu ada kaunter yang disediakan.. bole la buat pertanyaan dan juga pembayaran disini...
kaunter 


 harga tiket nak masuk plak..
Isnin - Rabu : RM 22 seorang termasuk stokin perhour
Khamis - Ahad RM 27 seorang termasuk stokin perhour

disini boleh juga dibuat party seperti Jump Street Birthday Parties.
boleh juga datang secara berkumpulan ataupon boleh menjadi ahli JumpClub.

gelang diberi..bukan gelang emas tu ya...

stokin juga wajib kena beli jika nk melompat disini.. kalau dah pernah datang, gunakan ja stokin yang sama, xperlu nak beli lagi.
stokin ni ada getah dibawah tapaknya untuk elak dari licin semasa melompat..
anda juga dibekalkan dengan satu gelang
utk dipakai..
Menampilkan Jump Cafe.JPG
Menampilkan Jump Cafe.JPGDisini juga ada 3 bilik khas disediakan (yellow, blue and red)

JumpCafe

Jump Street juga menyediakan kemudahan seperti tandas yang luas (dah penat melompat,peluh pon kuar. nak salin baju pon bole), tempat simpan barang dalam loker beekunci atau loker trbuka..
yang penting ada disediakan Jump Cafe. jika kepenatan melompat bole mendapatkan minuman dan juga hidangan disini..


Terdapat juga pelbagai jenis permainan yang ada.. semasa kami disini, kesemua permaianan kami cuba.
setiap permainan disini akan ada guidance dri Jump Street Instructors.

You can try out just about all the 9 attractions listed below with guidance from JumpStreet Instructors:
 2 Dodgeball Courts
 Slam Dunk
 Main Court
 The Wall
 High Performance
 Tower Jump
 Foam Pit
 Battle Beam (Restricted to Kids Only)






Jump Street has hosted numerous small to large sized corporate groups and our Jump Referees are very experienced in handling large numbers of people.  Each group will be assigned a Jump Referee to serve as your host, where he/she will be with you from the moment you arrive, during the checkin process, lead the warm-up and stretching and conduct the Basic Trampoline Skills lesson.  

S/he will lead other Jump Referees to brief your team members on the rules of each activity, to keep score, and most importantly, they will ensure that each jumper jumps within their capabilities and are safe at all times.  Please find below a sample of the jumping activities that a group would generally participate in.

Ice Breaker @ Main Court
After the Check-in Process, our Jump Referees will conduct a Safety briefing and lead your group through some stretching and demonstrate 5 basic trampoline skills:
  
·         Straddle Jump              
·          Tuck Jump     
·          Pike Jump       
·          Knee Drop      
·          Seat Drop

Trampoline Dodgeball @ Dodge Ball Courts
 Dodgeball Teams will play a competitive game on both courts using the Round Robin Format.
·         Teams will earn points depending on how many players are left on the Court, based on 10 points per player (Eg.: 3 players left standing = 30 points).  
·         Time limit given per game is 3 minutes.   

NBA Sharp Shooter @ Slam Dunk Lane
·         Each team gets to play this game together.
·         The object of the game is to score as many hoops as possible within a time limit of 2 minutes.
·         For a team of 10 people, we recommend the breakdown of jumpers as follows:
·         10’ hoop = 3 jumpers, 9’ hoop = 3 jumpers, 7’ hoop =  4 jumpers.
·         Points will be given based on the following:
·         10  Hoop = 30 points, 9’ Hoop = 20 points, 7’ Hoop = 10 point   

Foam Pit Relay @ Foam Pit
2 teams will jump at the same time.  
·         A large black padding will be placed 5 feet from the trampoline. 
·         Each jumper needs to jump into the foam pit, touch the Dodge Ball, crawl out of the foam pit and tag the next person. 
·         The process is repeated until all team members complete the challenge and are Saved. 
·         Points are given for each Saved Player in the team, based on 10 points per player.   Time limit given is 4 minutes per team.
  • High Performance



Jumping Safety .
Let’s get one thing clear: Jump Street is serious about your safety. Jumping on trampolines is a high intensity sport and it may result in injury. If you act recklessly and endanger yourself or other jumpers we will ask you to leave. We want you to have the best time of your life, but we won’t sacrifice safety for anything.
Every jumper at Jump Street will have to sign our Waiver and Release of Liability and Terms and Conditions before they can jump (which you’ll do when making your online booking). In this page we just call that document “the waiver” to make it easier. But once that’s done, the fun starts. Check out our rules below (which may change from time to time).
Jumping on a trampoline is an inherently dangerous activity and can be categorised as an action or extreme sport. Patrons of Jump Street Malaysia, by participation, accept these risks of which the ordinary prudent person is or should be aware.
Each jumper (or their parent /legal guardian for jumpers under the age of 18) entering the trampoline jumping areas is required to sign the waiver prior to commencing their jumping activity. By signing the waiver the patrons acknowledge that they have read and understood the risks associated with this activity and agree to behave in accordance with our rules.
Here at Jump Street we have developed a set of safety rules designed to minimise the chance of injury while jumping, bouncing and having fun on our trampolines. It is important to understand that potential for injury remains even when jumping safely. The risk of injury can be greatly reduced by following the four golden principles:
1.     JUMP ONLY WITHIN YOUR LEVEL OF ABILITY
2.     NEVER TRY TO LAND ON YOUR HEAD OR NECK
3.     BE AWARE OF OTHER JUMPERS
4.     FOLLOW THE RULES
SAFE JUMPING RULES
GENERAL JUMPING RULES – apply across all areas of the trampoline park
BEFORE YOU JUMP:
  • DO NOT JUMP if you have health limitations or injuries, are pregnant or are under the influence of alcohol or drugs.
  • ALWAYS empty your pockets and remove all objects from your mouth.
  • NO sharp objects or protruding objects on clothing allowed on courts.
  • NO cameras, phones or any other hand-held devices allowed on courts.
  • All jumpers MUST wear Jump Street grip socks and a correct wristband.
WHILE YOU JUMP:
  • NEVER attempt to land on head or neck
  • ALWAYS remain in control
  • ALWAYS watch out for other jumpers and give smaller jumpers right-of-way
  • ALWAYS follow the Jump Referees’ directions
  • DO NOT attempt any activity beyond your skill level
  • DO NOT jump or land on padding
  • DO NOT affect another jumper’s bounce in any way
  • DO NOT sit or rest on trampolines
  • NO rough play, pushing or running
  • NO climbing or hanging on nets
  • NO food or drink on trampolines
  • DO NOT JUMP IF a Jump Referee is not present
Performing flips and tricks can result in serious injury – perform flips and tricks at your own risk.
ADDITIONAL FOAM PIT SAFETY RULES
  • NEVER dive head first into the pit.
  • ALWAYS be in control and safely land on your feet, back or bottom.
  • ALWAYS wait until previous jumper is out of the pit.
  • DO NOT throw the foam cubes or linger in the pit.
Performing flips and tricks can result in serious injury – perform flips and tricks at your own risk.
ADDITIONAL HIGH PERFORMANCE SAFETY RULES
Trampolines in the High Performance area have stronger bounce. For safety reasons jumpers under 110cm in height are not allowed into this area.
Performing flips and tricks can result in a serious injury – perform flips and tricks at your own risk and never attempt activities outside your skill level.
ADDITIONAL BIG BAG SAFETY RULES
  • NEVER attempt to land on your head or neck.
  • ALWAYS be in control and safely land on your feet, back or bottom.
  • ALWAYS wait until the previous jumper has exited the bag.
  • ALWAYS exit the bag to the side.
  • DO NOT exit the bag back towards the platform.
  • ABSOLUTELY NO tampering with the air bag.
Jump Street staff can, and if they believe it necessary at their sole discretion, will ask patrons who disobey or ignore these rules to leave our park immediately. Repeat offenders may be banned from the park either permanently or for a period of time. Failure to leave after a direction from our staff to do so will result in the police being called. We know that sounds tough, but Jump Street is a family environment and we care about all our patrons.
saya cadangkan sesiapa yang belum pernah datang atau hanya pernah mendengar cerita ja mengenai Jump Street ini, wajib untuk mencuba sendiri aktiviti di Jump Street ini..







venue:
70, D'Piazza, D'piazza Mall, Jalan Mahsuri, Bayan Baru, 11900 Bayan Lepas, Pulau Pinang, Malaysia.
BUSSINESS Hours:
•             Monday         :      10:00 am – 9:00 pm
•             Tuesday         :      10:00 am – 9:00 pm
•             Wednesday  :      10:00 am – 9:00 pm
•             Thursday       :       10:00 am – 9:00 pm
•             Friday             :       10:00 am – 10:00 pm
•             Saturday       :        10:00 am – 10:00 pm
•             Sunday          :        10:00 am – 9:00 pm

more information:

Mobile:               +6017 302 0786
Telephone:         +604 611 9248       
           www.facebook.com/JumpStreetAsia

Menampilkan jump 3 (2).jpg

© Cerita dari Jejariku | Design By MH