Pages

Saturday, February 27, 2016

Selamat Pengantin Baru Nani & Asri

assalamualaikum....

seorang lagi sahabat saya telah selamat di ijab kabul kan..
alhamdulillah... 


sahabat saya bermula hari pertama masuk UUM..
dan juga roomate saya semester pertama..


bridemaids...
menunaikan hajat pengantin 


sesi outdoor 

photobooth

with wani

tahniah Nani dan Asri
semoga berbahagia sampai ke syurga...


Tuesday, February 23, 2016

Info: Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2016

Assalamualaikum...

sekarang walaupon dh habis study, perasaan nak pergi join Pesta Buku itu tetap terasa excited nak pergi..
tahun ni saya dh servey-servey Pesta Buku Antarangsa Kuala Lumpur..

 saya kecewa sedikit Pesta buku untuk tahun ni akan di buat  di Malaysia Agro Exposition Park Serdang (MAEPS) sebabnya macam susah untuk saya nak pergi. sebelum ini dibuat di PWTC ja, memudahkan saya untuk pergi.. tambah saya datang dari jauh dari Kedah ni.. LRT la transport paling penting bagi saya...

Tapi tidak mengapa, saya cuba juga untuk join Pesta Buku ini pada tahun ini.. saya akan cuba apply cuti dan mencari transport untuk mudahkan saya pergi...


apa saya lihat di page Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur ini, mereka selalu update juga.. terutamanya mengenai transport untuk kesana.

jom saya share info yang mereka update:

Bantu kami SHARE info penting ini!
Info 1: Antara penambahbaikan yang kami usahakan untuk PBAKL 2016 kali ini adalah 'Food Truck'. Pelajar sekolah adalah antara pengunjung WAJIB Pesta Buku setiap tahun. Oleh itu, kemudahan 'Food Truck' dengan pilihan makanan YANG BANYAK & BERPATUTAN akan membantu menyelesaikan masalah kewangan para pelajar. 


Info 2: Kalau dulu ada stesen LRT ke PWTC, untuk ke MAEPS pula, kami sediakan PERKHIDMATAN BAS ULANG ALIK di Komuter Serdang, LRT Bukit Jalil & Putrajaya Sentral. Siap hantar sampai depan pintu dewan lagi! Kekerapan bas pula, jangan risau. Kami akan sediakan bas yang secukupnya untuk kemudahan para pengunjung. - jadual bas kami akan update kemudian di website http://kualalumpurbookfair.my/



Info 3: Bagi yang bercadang untuk memandu ke MAEPS, Terdapat lebih kurang 7000 tempat letak kereta di MAEPSerdang. Terdapat 2 Zon;
Zon 1 – Berdekatan Dewan Pameran A, D dan C (Berjumlah 3,000 petak letak kereta)
Zon 2 - Bermula dari jalan masuk kawasan MAEPS (Bersebelahan Zon 1. Berjumlah 4,000 buah tempat dgn kemudahan tram disediakan)
Akan ada Petugas yang membantu untuk memberi panduan serta petunjuk arah di lokasi.


ini antara update yang mereka war-war kan dalam facebook..


lokasi PBAKl 2016:

 PBAKL 2016 akan berlangsung di Malaysia Agro Exposition Park Serdang (MAEPS)

tarikh:
 Jumaat, 29 April 2016 hingga Isnin, 9 Mei 2016. Selama 11 hari. Isnin - Khamis (10 pagi - 7 mlm) | Jumat - Ahad & Cuti Umum (10 pagi - 9 mlm)

Friday, February 19, 2016

Kafe Setinggan: Laksa Telur Goreng Bersarang

Assalamualaikum....

semasa menghadiri majlis kawen my best friend di Perak tempoh hari,
sempat la saya berjalan-jalan dengan member yang join kenduri..

Nasib baik ada Fuzah orang Perak juga, bole la bawak jenjalan di Perak. 
Fuzah juga bawak kami merasa Laksa yang famous di sana.. Laksa telur Goreng Bersarang.




kami sampai waktu tengah hari, time tu plak kedai baru buka.. 
cepat sikit kami dapat makan.


depan kedai
kat sini layan diri ja.. 
kita kena pergi ambil sndri kat depan kauter.. order air pon sendri..
senang macam ni.. laksa memang dh siap letak dah..


dah siap letak laksa.. datang order dan ambil ja

PERHATIAN ! kami tidak mempunyai mana-mana cawangan laksa telur goreng bersarang. pastikan yang original resepi hanya di Seri Margosa  Bandar Seri Botani IPOH

suasana di dalam kedai


kedai disini menggunakan barang terpakai kayu lama ja..ala-ala rumah lama.. cantik suasana kat sini.


first time saya mencuba laksa ini..
serius memang sedap.. 
saya order laksa telur goreng bersarang special.. 
sedappp... dengan kuah tak kedekut.. rasa ikan..
harga:
laksa telur goreng bersarang : rm 3.50
laksa telur goreng bersarang special : rm 5.00

insyallah kalau dapat datang lagi Perak, saya akan mencuba lagi.. 
dok teringat ingat dh ni...

lokasi:




Wednesday, February 17, 2016

ESCAPE.MY PENANG Part 01

assalamualaikum....

Telah lama ku impikan nak ke Escape Penang.. ..akhirnya saya berjaya jugak menjejaki... itu pon setelah mendapat jemputan dari PBU utk join bercamping disana...

sebelum itu saya ingin menceritakan pengenalan tentang Escape ni.

PENGENALAN ESCAPE:

Escape adalah destinasi taman teman yang dibina dalam persekitaran semulajadi dengan tarikan yang berunsurkan rangsangan minda dan badan. Escape juga memperkenalkan permainan dan nilai-nilai dari zaman pembesaran kanak-kanak dahulu yang berunsurkan pembelajaran melalui pengalaman dan tidak bergantung kepada elektronik seperti gaya hidup zaman sekatrang. Escape membuktikan umur bukan penghalang untuk mencuba permainan disini. ini kerana tarikan disini direka untuk pengunjung dari pelbagai peringkat umur, kebolehan dan tahap tenaga. 


Kedatangan kami di Escape di jemput oleh Manager Ms. Winnie.
Saya dan juga geng PBU diberikan taklimat kecil oleh CEO Escape Mr. Sim sebelum dilepaskan bermain di kawasan ini. 

Mr. Sim



menurut Mr. Sim, kawasan Escape ni dibuka pada November 2013. Kawasan ini hasil ciptaan, idea dan kreativiti dari Mr. Sim. Beliau sangat berpengalaman dalam menjadi perunding taman tema. Antaranya Universial Studio Singapore, Legoland Malaysia & Denmark, Lost Paradise Bahrain dan sebagainya. Semuanya menjadi tempat tarikan yang sangat menarik. 


Escape ini juga menekankan cabaran dan kecergasan fizikal melalui gabungan aktiviti zaman silam kanak-kanak dan aktiviti moden dan juga hubungan dengan alam sekitar. 




Disini juga menggunakan  konsep 100% alam sekitar.
Jika  dilihat, bumbung setiap bangunan disini semuanya ditanamkan dengan  rumput hijau. 



seperti gambar diatas ini , air hujan yang diturun akan ditadahkan dalam bekas berwarna coklat tu .mcm tong air besar tu, kat situ juga mereka buat tanaman diatasnya.. dan air didalam nya boleh digunakan dan mereka memasang paip air.. air itu juga boleh dibuat untuk buat siraman di kawasan sekitar itu. .. idea ni sangat menarik, so tiadala pembaziran air sangat. semuanya mengunakan alam semulajadi. 

disini juga ada membela haiwan peliharaan seperti ayam, itik, angsa.
seriously dah macam dok kampung plak..
suasana kampung tu tak hilang la.. 


mereka jugak ada membuat seperti air sungai..  mcm gambar kat atas ni.. 
boleh nampak itik sedang berenang-renang.. kalau budak-budak kecik ni mesti suka tengok ni..

ayam dan itik sedang berjalan-jalan

ini baru permulaan cerita.. tunggu next entry kita cerita aktiviti apa yang ada disini....
kita bersambung lagi ya.....................











GIVEAWAY MBO CINEMA VOUCHER

assalamualaikum...


moh le kita join GA kak alia..
mudah aja..

klik sini 


klik sini

Untuk pengetahuan hampa semua..voucher ni bukan terhad untuk tiket wayang ja tau...
hampa boleh gak guna untuk beli pop corn ayaq bagai tau...
mak jem nak bagi voucher ni untuk EMPAT PEMBACA MAKJEM YANG BERTUAH!!!
Means setiap dari hampa akan dapat 1 voucher tau.

Dan yang PALING PENTINGGGGGGHAMPA KENA PASTIKAN AREA TEMPAT HAMPA ADA LA MBO CINEMA...

SYARAT PENYERTAAN:

1. MESTILAH WARGANEGARA MALAYSIA
2. FOLLOW BLOG NI.
3. LIKE PAGE BLOG NI 
4. FOLLOW IG MAK JEM : ALIAFARHAN
5. LIKE PAGE PROJEK BLOGGER UTARA 
6. FOLLOW IG PROJEKBLOGGERUTARA
7. COPY N PASTE ENTRY ni dekat blog korang.
8. KOMEN N MASUKKAN LINK entry korang kat sini ya.

***TARIKH TUTUP PENYERTAAN 24/2/16***



cepat-cepat join... nk join klik di gambar tu...

Wednesday, February 3, 2016

GIVEAWAY MBO CINEMA VOUCHER

assalamualaikum...

jom pakat-pakat join GA dari kak El..

klik banner
Kak El sekarang tengah mengajurkan GA. nak bgi free voucher MBO Cinema.. 
Best ni kalau dapat ni...
sorang pemenang akan dapat dua tiket.


Chocolate Boss / Rugi Tak Cuba

Assalamualaikum..

Selepas join team #projekbloggerutara ke Penang 3d Trick Museum,
kami dapat jemputan untuk review ke #chocolateboss


disini terdapat pelbagai jenis desert daripada coklat. 
meleleh weiiii...sedap desert kat sini.. 


bersama team PBU


kaunter hadapan

Boss Wafle

Belgiam Chocolate cake 




kenapa tu.....
senarai Coklat yang ada dan senarai harga

 






jika anda datang ke Penang jangan lupa singgah ke sini.. rugi kalau tak mencuba taw...
at least cuba sekali dulu.. baru tahu kenikmatan rasa coklat dia....
thank so much juga kepada pemilik Chocolate Boss En. Fauzi kerana menjemput kami bertandang kesini. 
thanks juga kepada Team Projek Blogger Utara..



LOCATION:

CHOCOLATE BOSSD9, Kompleks Medan Suri,
Sungai Nibong Besar,
11900 Bayan Lepas, Penang

BUSINESS HOURS:
1.00PM - 9.00PM

CONTACT NUMBER:
012-4146407 / 019-5121271

INSTAGRAM:

FACEBOOK:


© Cerita dari Jejariku | Design By MH