Pages

Saturday, December 10, 2016

MVM Volunteeting Program - Zoo Negara

Assalamualaikum...

Cuti Deepavali lepas, sempat saya join program volunteer...
ni program pertama saya join di luar kawasan  Kedah...


mai nk cita sikit progran ni.

MVM Volunteering Program ini di anjurkan oleh Muslim Volunteer Malaysia.
saya kebetulan tengah mencari program volunteer ni, terjumpa page MVM ni.. kebetulan MVM ada buat program ni dan perlu mendaftar...
pada hari nak daftar secara online, saya kerja.. bz sikit hari tu.. pendaftaran semua di uruskan oleh member yang join sekali...

Program ini diadakan ni Zoo Negara pada 29 October 2016.

Tujuan program ini diadakan adalah untuk melatih dan mendidik sukarelawan mengenai konsep kesukarelawan melalui aktiviti kemasyarakatan..

program ini juga bagi meraikan wira tidak didendang di Zoo Negara iaitu penjaga zoo selain menyebarkan pengetahuan mengenai tingkah laku haiwan, cara pengendalian haiwan dengan betul dan di samping dapat belajar untuk menghargai kepentingan memelihara kehidupan liar yang kian terancam.
Pada hari tersebut, para sukarelawan telah berkumpul di Pintu 3 Zoo Negara seawal jam 7.00 pagi. Taklimat ringkas telah diberikan oleh wakil MVM serta sesi suai kenal bersama para peserta diadakan. Kami juga amat bertuah kerana telah mendapat tajaan T-shirt program oleh Wildan Susu Kambing.

Dalam program ini, sukerelawan telah dibahagikan kepada 9 kumpulan. Setiap kumpulan ditugaskan untuk menjalankan aktiviti pembersihan di kandang haiwan berbeza yang telah ditetapkan oleh pihak Zoo Negara. Antara kawasan tersebut adalah Reptilia, Ikan, Badak, Penguin, Harimau, Landak, Lembu, Burung, dan Pengurusan.Seterusnya, para sukarelawan bergerak ke kawasan masing-masing pada jam 8.30 pagi dan berehat pada jam 10.30 pagi. Tepat jam 12.30 tengahari, aktiviti pembersihan tamat. Selepas itu, semua sukarelawan telah berkumpul di Giant Panda Conservation Centre untuk sesi fotografi dan penutup.


alhamdulillah.. berjaya program tersebut..
tahniah dan terima kasih kepasa pihak MVM...

insyallah.. jika ada kelapangan lagi saya akan join program-program akan datang..Fb : Muslim Volunteer Malaysia

kredit to MVM

© Cerita dari Jejariku | Design By MH