DIY Pelamin Tunang

by - Sunday, August 13, 2017


Assalamualaikum..

DIY Mini Pelamin 


Majlis bertunang zaman sekarang majoriti orang akan menempah pelamin,
tak macam zaman dulu-dulu,
tunggu dalam bilik ja, nanti bakal mak mertua mai sarung cincin dalam bilik ja.

Untuk majlis bertunang ni selalunya mini pelamin ja tetapi depend pada bajet masing-masing la.
kalau ada bajet lebih, tempah ja mana-mana pelamin yang berkenan.
Bagi yang suka DIY pon lagi bagus, guna ja apa yang ada.

Kali ni saya share idea mini pelamin untuk majlis bertunang.hanya diy ja.

ni cerita beberapa bulan yang lepas,
tapi terperam dalam draf ja, tak terupdate.

Dah nama pon mini pelamin, so simple-simple ja buat. 
bak orang kata, buat beda sarung cincin ja.

jom kita ber DIY

pandangan hafapan 

Untuk kain di belakang, orang panggil backdrop tu ( kain putih dan pink)
saya pinjam ja dengan kawan baik sendiri



tempat duduk tu..
penat juga mikir nk alas apa la... 
last sekali ambik ja bantal dekat kerusi ruang tamu.. beli kain kosong, lapik dia ja..
xda jahit pon. selit² ja..mudah ja.. 
bantal 2 biji tu kak ipar punya jugak



kat tengah lain pink tu, ada seketul bunga hasil dok try buat bunga dri kertas crepe..
carpet pon pakai mna ada kat rumah ja...



bunga di kak saya yang belikan...
semangat dia p beli..
2 pasu putih..
sekali bunga, balik gubah ja


tanglung merah tu dah lama saya beli..
saja2 beli..satu kecik satu besar.. 
main letak la..bg meriahkan suasana..
lampu kecik tu, dri kak ipar... 
satu wrna pink satu wrna biru... tak sama wrna xpa.. janji masuk..hihi



bunga kipas ni buat sndri ja..mudah ja. 
ni pon idea last minute... ikutkan nk buat bunga crepe tapi tah la..asyik buat xjadi ja.. fed up dah...last sekali buat kipas ni ka senang...
untuk pencahayaan plak.. 
abg guna lampu yg dia dok meniaga dulu..
elok lagi lampu tu.. dia bagi pinjam..
then tambah lampu ikea pon ada.. 




jadi la seketul pelamin mini untuk majlis 
bertunang...
guna mana ada ja...


semua ni hasil tangan dan idea kak ipar saya.... jimat... xperlu nk upah-upah dah...
untung ada kak ipar pandai dok mngubah ni....
kos pulak rasanya lebih jimat..







You May Also Like

8 comments

  1. senang, simple jer kan, nk sewa2 lagi mhal..nk kawen lgi..huhu..

    ReplyDelete
  2. tu la. skrg tunang pon dh ada pelamin. dl main sarung dlm bilik je.

    simple jnji jimat...xyh nk sewa2

    ReplyDelete
  3. buat mana yang mudah aje....yang penting majlis berjalan lancar

    ReplyDelete
  4. skrg ni trend tunang pun nk kna pelamin.. hahaha

    ReplyDelete
  5. Bagus DIY saja...

    tapi majlis siapa ni? ZF?

    ReplyDelete
  6. skrg ni boleh je tgk DIY online..mcm2 ada..murah..xyah dah nak tempah bagai kan

    ReplyDelete
  7. simple & jimat. kalau kreatif semuanya jadi

    Jemput baca simptom & jenis-jenis cyst semasa hamil yang berisiko dihadapi oleh semua ibu hamil

    ReplyDelete