Jalan-jalan Pekan Cina, Alor Setar

by - Monday, December 10, 2018

Assalamualaikum..


Pekan Cina, Alor Setar

Ada apa dengan Pekan Cina ini..

Pekan Cina

Pekan Cina ini bersebelahan dengan Pekan Melayu.  
Ia terletak di Persisiran Tanjung Chali dan Sungai Kedah. 
Pekan Cina antara bangunan terawal yang dibina di Alor Setar dan menjadi titik permulaan perkembangan bandar Alor Setar.  Bangunan ini wujud sejak awal 1920-an lagi dan menjalankan aktiviti borong dan sebagainya.

Lalun di Pekan Cina

bangunan sekitar Pekan Cina




Di kawasan Pekan Cina ini juga terdapt lukisan mural yang menadi tarikan.  
Mural-mural ini dilukisan di Lorong Setar yang sebelum ini lorong ini sentiasa sunyi,  tetapi kini sentiasa ada pelngunjug yang akan mengambil gambar. 
Mural yng ditampilkan dengan lukisan wajah Perdana Menteri kita,  Tun Dr.  mahathir Mohamad, kereta Proton Saga serta Menara Berkembar Petronas


Mural Tun Dr. Mahathir

mural Proton Saga dan Menara Berkembar Petronas

Mural kotak mainanan Tora


Di kawasan Pekan Cina ini juga terdapt lukisan mural yang menjadi tarikan.  
Mural-mural ini dilukisan di Lorong Setar yang sebelum ini lorong ini sentiasa sunyi,  tetapi kini sentiasa ada pengunjug yang akan mengambil gambar. 
Mural yng ditampilkan dengan lukisan wajah Perdana Menteri kita,  Tun Dr.  mahathir Mohamad, kereta Proton Saga serta Menara Berkembar Petronas.



Banyak juga jurugambar yang datang shoot di sini. 
Pengantin pon banyak membuat outdoor disini juga




Jika hampa mai  Alor Setaq,  mai la bergambaq di sekitar Pekan Cina ni noh. . 



You May Also Like

7 comments

  1. Tak penah tau pun wujuddd nanti nak pi laa

    ReplyDelete
  2. Tak pernah sampai lagi Alor Setar..eh pernah tp kat airport je..hehehe...kena explore jugak nanti ni

    ReplyDelete
  3. orang kedah takpernah sampai sini lg hahaha

    ReplyDelete
  4. Dah lama tak balik kg mak kita ni hehehe rindu nanti boleh jalan-jalan lagi ke Alor Star...

    ReplyDelete
  5. Wah menarik aloq setaq la ni . Lama dah rasa tak ke sini

    ReplyDelete
  6. menarik tu pada Etuza rugi tak datang melawat kat sana..

    ReplyDelete