Percutian Penang 2 hari 1 malam

by - Tuesday, January 14, 2020


Assalamualaikum

Planning hanya dalam beberapa hari ja.. terus decide nak travel ala bajet ke Penang.
kali ni tanpa drive dan akan gunakan kemudahan yang ada ja.
Bertolak awai pagi dengan train dari Stesen KTM Kodiang .
dalam sejam lebih sampailah kami di stesen Butterworth.




Harga tiket train dari Kodiang ke Butherworth hanya RM 7.30 


Sampai ke Stesen KTM Butterworth terus ke Penang Central.. 
First time masuk sejak Penang Central dibuka
makin canggih la sekarang ni.
sebelum naik Feri, kita isi perut yang berkeroncong ni
disebabkan awai pagi, banyak kedai belum buka lagi
terjumpa Restoran Iqbal - Nasi Kandar.
makan jala.. Janji terisi perut.
tempat bersih dan makanan pon sedap.. boleh cuba lagi nanti.


Seterusnya menbeli tiket feri la pulak untuk ke seberang.
Tiket hanya RM 1.20 ja




Naik feri ni dh biasa dah.. so just ambil angin la kejap..


Sampai keseberang terus menjejaki street art.
jalan kaki ja ke setiap street art.
make sure kt kita ada lah peta-peta dimana ada street art tu. 



Antara street art yang dijumpa..
boleh baca disini meneroka street art





Disepanjang mencari street art ni, kita akan jumpa ja museum-museum atau tempat-tempat menarik yang sesuai kita melawat.
Antara nya Magic World, Ice Cafe , Ghost Museum dan beberapa lagi


Ais kepal yang viral pon ada dijual di jalan Lebuh Armenian
tapi saya tak cuba lah.. tapi ramai yang membeli.


Setelah penat, berhenti sekejap di Masjid Melayu Lebuh Acheh


Masjid ini ada sejarahnya tersendiri


Teruskan lagi bergambar



penat berjalan singgah sekejap di ais tingkap. ramai betul


air dia bukan sekadar ais sirap ja.. ada sekali isi nyok..
rasa dia lain dari yang lain..
sedap jugak
Harga sebungkus RM 3


Masuk kejap Pasar Chowrasta..
tempat baru rasanya, bersih elok ja sekeliling bangunan ini.
tak ada nk beli, keluar balik






Terus mencari Dimsum Valet.
kat sini memang sedap
boleh baca disini Dimsum Valet


Settle kat sini, teruskan perjalanan berjalan kaki ke Hotel.
dari jauh nampak bangunan Tune Hotel.. so berpandukan peta yang ada
jalan kaki ja. 
Stay semalam di Tune Hotel.
Booking melalui booking.com ja. boleh la harga murah
tapi tak best, tak da tv cehhh silap book ka apa..

rehat kejap.. sambil rehat usha-usha tempat boleh pergi waktu petang..
so decide nak ke Jetty Chew yang viral tangkap kt situ tu..
So, mulakan perjalanan dengan berjalan kaki jugak ke Jetty Chew.

Sambil berjalan pekena cendol dulu


mungkin waktu cuti masa ni, ramai betul orang..
nak melalui titi kecil ni pon gayat gila.. safety betul-betul xda..
tapi gagah jugak nk bergambar.




Ni jetty sebelah dia..
sepanjang jalan ada ja orang menjual.
sampai ke hujung boleh bergambar.



Settle bergambar balik ke hotel untuk rehat-rehat 
dan tunggu sebelah malam nak nk dinner di Teluk Tempoyak


makan malam kami ditaja oleh adik sendiri..
jimat..
makan kt sini pon sedap-sedap gak..




The next day plak..
Penang hujan pulak pagi tu..
selepas check out kami naik grab ja nak ke Wonderfood Museum 

Kat sini dihidang kan pelbagai jenis makanan teteapi untuk hidangan mata ja la.. bukan untuk santapan..
Boleh klik disini.





Settle bergambar di Wonderfood Museum
Berjalan kaki pulak ke Jetty.
Tak jauh mana pon dan hujan pon dha berhenti.



Bergambar kejap kt atas Penang Central, 
Then ambik tiket Ktm balik Kodiang..

Settle holiday 2 hari 1 malam di Penang.
Thanks wahai suamiku.. 
#anauliholiday

You May Also Like

17 comments

  1. Oooo kiranya sampai je KTM Butterworth tu ada laluan nak ke Penang Central la..ke kena naik grab jugak..akak tgh plan nak cuti2 macam ni la..nak cuti berdua je ngan anak dara..tapi x melibatkan kenderaan...just guna pengangkutan awam je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya.. Ada laluan dia.. Sebelah ja. Laluan pon berbumbung..

      Delete
  2. menarik sangat ni, guna pengangkutan awam ja. nak bagi pengalaman kat anak2 yg excited nak naik train dan bas ^_^

    ReplyDelete
  3. wahh...cuti cuti ala honeymoon lah ni hihihih..best jgk kan naik public transport..tak perlu nk pening2 carik parking nak on waze bagai..

    ReplyDelete
  4. ZF..jgn lupa emailkan sis JM no akaun tau

    ReplyDelete
  5. da lama sangat tak gi penang...teringin nak travel solo ke sana...one day insya'Allah

    ReplyDelete
  6. senang sekarang ni boleh naik komuter . kalau nak ke padang besar pun saya naik komuter saja, jimat tenaga nak drive dan jimat duit

    ReplyDelete
  7. yang duduk penang ni pun banyak tempat lagi tak sampai

    ReplyDelete
  8. Very nice article. I enjoyed reading your post. very nice share. I want to twit this to my followers. Thanks ! @ Packers and Movers Ahmedabad

    ReplyDelete
  9. banyak tempat2 ni tak pernah pegi lagi hehe..
    insyallah nak pegi yang dimsum tu..

    ReplyDelete
  10. wowwwww
    sakannyaaaa bercuti kat penang nooo
    seronok nampak

    ReplyDelete
  11. Hire Best Packers And Movers Mumbai for hassle-free Household Shifting, ***Office Relocation, ###Car Transporation, Loading Unloading, packing Unpacking at affordable Price Quotation. Top Rated, Safe and Secure Service Providers who can help you with 24x7 and make sure a Untroubled Relocation Services at Cheapest/Lowest Rate @ Packers And Movers Mumbai

    ReplyDelete
  12. Packers and Movers Pune Provide High Quality ***Household Shifting, Home/Office Relocation, Insurance, Packing, Loading, ###Car Transportation Service Pune and High experiences, Top Rated, Safe and Reliable, Best and Secure Packers and Movers Pune Team List. Get ✔✔✔Affordable Rate Charts and Compare Quotation and Save Money and Time @ Packers And Movers Pune

    ReplyDelete
  13. Packers And Movers Bangalore Local Household Shifting Service, Get Free Best Price Quotes Local Packers and Movers in Bangalore List , Compare Charges, Save Money And Time.@
    Packers And Movers in Bangalore

    ReplyDelete
  14. Get Packers and Movers Jaipur List of Top Reliable, 100% Affordable, Verified and Secured Service Provider. Get Free ###Packers and Movers Jaipur Price Quotation instantly and Save Cost and Time. Packers and Movers Jaipur ✔ ✔ ✔ Reviews and Compare Charges for household Shifting, Home/Office Relocation, ***Car Transportation, Pet Relocation, Bike SHifting @ Packers And Movers Jaipur

    ReplyDelete
  15. Packers and Movers Chennai Give Safe and Reliable ***Household Shifting Services in Chennai with Reasonable ###Packers and Movers Price Quotation. We Provide Household Shifting, Office Relocation, ✔ ✔ ✔ Local and Domestic Transportation Services, Affordable and Reliable Shifting Service Charges @ Packers And Movers Chennai

    ReplyDelete
  16. Packers And Movers Bangalore Local Household Shifting Service, Get Free Best Price Quotes Local Packers and Movers in Bangalore List, Compare Charges, Save Money And Time at
    Local Packers And Movers Bangalore

    ReplyDelete