napa ya kupas bawang ja air mata nie nk ngalir gak?
selamat petang semua,
leh gak nk bka blog aku nie,
setelah siap masak smua..
hhuhhuh menu arie nie aku masak,
nasi bukhari dan bihun sup,
sapa nk meh la dtg umah..
hehheheh
td time nk masak aku nk la tumbuk bawang merah tue..
bru ja kupas, dh pedih mata nie
tahan lg..
bila dh lama dh..
dok sok set dh..
mgalirlah air mata nie..
byk la tue..
mcm nangis lak..
slalu cm tue, asal nk kupas ja bwang msti jd cm tue,
napa ya?
slalu tny mak,dia kata sbb ada resdung tue..
arie nie aku pon cari la apa mslahnya..
meh la baca tgk:
ternyata ketika seseorang memotong atau mengupas bawang maka ia memecahkan sel-sel di bawang yang menggabungkan tiap lapisan. Satu membran bawang mengandung enzim sedangkan yang lainnya mengandung senyawa sulfur.
leh gak nk bka blog aku nie,
setelah siap masak smua..
hhuhhuh menu arie nie aku masak,
nasi bukhari dan bihun sup,
sapa nk meh la dtg umah..
hehheheh
td time nk masak aku nk la tumbuk bawang merah tue..
bru ja kupas, dh pedih mata nie
tahan lg..
bila dh lama dh..
dok sok set dh..
mgalirlah air mata nie..
byk la tue..
mcm nangis lak..
slalu cm tue, asal nk kupas ja bwang msti jd cm tue,
napa ya?
slalu tny mak,dia kata sbb ada resdung tue..
arie nie aku pon cari la apa mslahnya..
meh la baca tgk:
ternyata ketika seseorang memotong atau mengupas bawang maka ia memecahkan sel-sel di bawang yang menggabungkan tiap lapisan. Satu membran bawang mengandung enzim sedangkan yang lainnya mengandung senyawa sulfur.
Ketika bawang diiris atau di kupas maka terjadi reaksi kimia antara enzim dan juga senyawa sulfur yang menghasilkan gas volatil (mudah menguap). Gas ini akan bereaksi dengan udara sekitar menjadi sulphuric acid.
Gas ini masuk ke dalam mata kamu dan bereaksi dengan air yang membuat mata tetap lembab.
Reaksi ini memrubah lagi bentuk zat tersebut, menghasilkan antara lain, asam sulfat(belerang) ringan, yang membuat mata terasa pedih. Ujung-ujung safar dalam mata amat sensitif dan memberikan reaksi terhadap iritasi ini. Itukah alasan mengapa mata kita ketika kita mengiris iris bawang merah. Otak bereaksi dengan memberi tahu saluran air mata kamu untuk menghasilkan lebih banyak air, untuk mengecerkan asam yang membuat mata pedih sehingga mata terlindungi. Reaksi pertamamu mungkin adalah menggosok-gosok mata, tetapi ini sebenarnya akan membuat iritasi jauh lebih buruk, tentu saja, karena tangan kamu sudah terkena cairan dari bawang merah tadi.
Reaksi ini memrubah lagi bentuk zat tersebut, menghasilkan antara lain, asam sulfat(belerang) ringan, yang membuat mata terasa pedih. Ujung-ujung safar dalam mata amat sensitif dan memberikan reaksi terhadap iritasi ini. Itukah alasan mengapa mata kita ketika kita mengiris iris bawang merah. Otak bereaksi dengan memberi tahu saluran air mata kamu untuk menghasilkan lebih banyak air, untuk mengecerkan asam yang membuat mata pedih sehingga mata terlindungi. Reaksi pertamamu mungkin adalah menggosok-gosok mata, tetapi ini sebenarnya akan membuat iritasi jauh lebih buruk, tentu saja, karena tangan kamu sudah terkena cairan dari bawang merah tadi.
Sebab tue ka..
law nk belakon ka,
kna adegan nangis tp air mata xnk kuar
pa kata try hiris bwg tue smpai kuar air mata lepas tue trusk mnangis...
hheheheh
law nk belakon ka,
kna adegan nangis tp air mata xnk kuar
pa kata try hiris bwg tue smpai kuar air mata lepas tue trusk mnangis...
hheheheh
4 comments
ummi ada petua ntuk ilangkn pedih nya
ReplyDeletecepat2 sapu garam kat lidah(xyah la smpai secubit,calit sikit jer),terus ilang pedih mata tu..
pasal tu la gary x suka melibatkan diri dalam hal bawang-membawang ni...huhuhu...
ReplyDeleteapesal ZF jarang update yer?.. bz ke?..
sedap nye menu tuh.. hehe :)
ReplyDeleteummi: nk try la petua tue...
ReplyDeletegary:hahahah tenet lembap sma, pas2 kdg2 idea xdtg...kdg2 bz...letih la..
daun: meh la ada ckit lg..