Pages

Sunday, July 14, 2013

LIMA LANGKAWI 2013

sepatutnya, rncangan nak ke Langkawi awal sem 4, tp apakan daya pakat2 dok tggu duit PT masuk... xjdi la nmpk gayanya...
tp walau camna pon, aku tekad sem 4 wajib p langkawi...
kebetulan ada LIMA, aku pon xpenah lg pegi LIMA LANGKAWI tue...
so, mmbr dri Johor nk ikut tgk LIMA.. so rancangannya 3 org ja..pujuk la lagi 2 org kwn supaya join trip kami nie... sorg xlepas..sorg lg on ja...

so hari Jumaat ja la yg free coz Sabtu ada ko-k...
bgn la kul 4.30 a.m..siap2 pack brg, siapkn diri semua... buat la bekal sandwich tok breakfast kt sna nnt..
aku jangka kul 6 msti ada di Kuala Perlis..tp tue la..still ada lagi yg lmbt..kul 6 lbih bru nk tolak..
dri UUM ke Kuala Perlis ambek masa stgah jam ja setelah dipandu laju2..hehehe pagi2 mna da keta sgt...so buat la jaln tue mcm jln sndri...
 smpai je di Jeti..fuuuhhh gila bapak ramai org...bajet nak bek tiket kul paling awai..sekali beratur pnya la pjg dpt pkul 10...aduhhh...xkisah la jnji dpt pegi jugak...keta dh tempah....
 smbil tggu kul 10,lepak dulu kt masjid terapung..
 kul 9 lbih kami dh kuar tggu ferry, akhirnya dpt jgak menjejakkan kaki di Langkawi... seriusly mmg sgt ramai manusia... kmi ambek keta dulu dri owner dia... keta nie mmg paling murah kmi dpt coz time tue cuti sekolah, ada plak event kt Langkawi..byk keta dh full n mahai2....
settle masuk LIMA..ptg kmi dh tolak balik....
 bajet masa pegi Langkawi :
FERI RM 18( pegi balik) = RM 36
KETA SEWA RM 80 + MINYAK RM 20 = RM 100/4 ORG =RM 25
TIKET MASUK LIMA RM 15
SHOPPING RM 10 (bajet xda tok shopping)
MAKAN MALAM DI KUALA PERLIS RM 10
KONGSI MINYAK KETA KE JETY RM 10
TOTALLY = RM 106


4 tiket masuk LIMA LANGKAWI









Tuesday, July 9, 2013

Kem Nadi di Sungai Perak...


selamat petang semua....
petang2 nie xda apa nak buat, kelebet la lappy n  pendrive lama2 nie...
terjumpa la pic2 lama...
ada satu folder tue pic semasa sem 1 rasanya...
time tue ada kem  apa tah..dh lupa...
kem tue khas untuk bdk PERSADA...
free sahaj..semua di tanggung...so apa lagi..join ja la...
ia berlansung di kem nadi sungai perak....
jalan nak ke Kolam Air Panas di Sungkai tue...
aku pon bkn tahu jalan sgt..ikut ja...
kem tue bergabung dgn 3 universiti...
Uum, Unisza,dan Umk.. tapi time tue Umk xdpt join coz musim banjir..n mereka terperangkap xboleh nk kuar.... so 2 universiti shaja...
apa pon kem nie sgt best..byk input dan pengalaman dpt dikutip....




barisan tenaga pengajar

Monday, July 8, 2013

Kembara ke Gunung Jerai..

sebelum exam final berlangsung lagi, sempat lagi aku pegi berkembara di negeriku..
kali ini kami memilih Gunung Jerai.. ini pon atas ajakan dari mmber2 luar dari Kedah.
aku sendiri pon belum smpai lagi... 
so, dh ada kwn nak join apa lagi aku on ja...
mmbr aku ajak lagi dua org mmbr diorg.. aku pon baru ja kenal..sebelum nie dok dgr cita ja mngenai 2 org nie..hari nie bru dpt tgk muka...


perancangan kami pkul 7 mesti gerak... bgn pepagi buta, siapkan brg, siapkan semua.. n siap buat sandwich.
dh settle semua, pegi la ambek la 2 org mmbr..pnya la pegi, rupa2nya baru bgn.. adoii..
nasib la lelaki, cpt la ckit siap... akhirny dkat kul 8 baru nak bertolak dri UUM..
smpai di Napoh berhenti breakfast sekejap roti canai.. then teruskan perjalanan ke Gunung..
kami naik highway n exit Tol Pendang n terus ke Guar Chempedak.. full kn minyak dulu..

nak naik gunung, boleh ja nk daki sendiri..
nak jalan kaki boleh.. ada juga van dri pakcik2 tue..sebiji van dia cas RM 80..
tapi kami nek keta sendiri la..nsb ada org yang drive cekap...
 sebelum nak naik gunung.. baca doa selamat dulu.. 
semasa nak naik..wahh jln dia, sgt menakutkan..dgn selekoh bagai... akhirnya smpai puncak jgak..
mmg pemandangan yg sgt2 cantik..
pertama kali tgk negeri Kedah..
bak kata kwn dri Johor "baru aku percaya negeri Kedah nie jelapang padi"


settle ambek pic, kmi brgerak ke telaga tok sheikh, air dia sgt jernih..
seterusnya lepak di tapak perkhemahan..mkn dulu bekal sandwich pagi td.. tengah hari baru la turun dri puncak gunung jerai..
kami teruskan perjlanan kmi ke titi hayun di yan..
yg lelaki ke masjid.. kmi 3 org rehat kejap..masak meggi..mkn2 dulu smbil tggu diorg balik..
slpas diorg balik.. kmi brtiga settlekn solat, tukar baju.. n time to mandi manda kt ctue..
bila hari mcm nk hujan ja..terus la naik.. tukar baju..bagi wangi2..
pegi Pantai Murni plak tok makan yg berat2 plak..
selesai mkn, bergambar apa..kmi terus ke Kuala Kedah coz dpt jemputan dri kwn.. mkn2 di rumah dia.. jimat la mkn malam..
bila dh kenyang, siap tapau lagi nk bawa balik.. destinasi terakhir kami..
apa lagi main bowling la...
2 game kami main malam tue.. tue pun xpuas lagi..
tpi jam dh dekat pukul..nk gerak balik UUM dh.. sekat kul 11 lebih kami selamat smpai di u yg tercinta...
seharian berjaln.. letih tp sgt best...
hope dpt pegi bwk mmbr2 lain luar dri kedah tok berjalan2 lagi....


Monday, July 1, 2013

cuti semester kembali lagi...

cuti semester telah kembali lg..
dh 2 minggu berada di rumah..
dh mula berasa keboringan, 
tgk tv, on9, tdo zzzz...
tue ja kerja...

bulan Ramadhan dh xlama dh
tgal lagi 8 hari ja lagi
Selamat Datang Ramadhan..
© Cerita dari Jejariku | Design By MH