DIY Hantaran Menjimatkan

by - Saturday, November 17, 2018

Assalamualaikum. .


DIY Hantaran

Majlis perkahwinan tanpa hantaran macam tak lengkap la pulak. . 
Tapi depend kepada pasangan pengantin masing. .
Hantaran ini cuma la adat. . Hadiah utk pasangan masing-masing ja.. 

Tapi bagi saya,  lebih suka follow ja semua ni. .
Tapi dalam masa yang nak jimat jugak..
So untuk menjimatkan kos-kos lain. . 
Saya lebih suka buat dan gubah sendiri ja .
Ada saya servey upah untuk gubah hantaran pon mahal la jugak. .


Hantaran Nikh


Barang-barang semasa majlis bertunang masih ada., gunakan balik ja.. 
Untuk dulang hantaran, saya gunakan balik masa hantaran tunang yang lepas. 

Ni masa hantaran tunang

Foam untuk dulang hantaran saya, saya menggunakan kain satin untuk membalutnya.


saya cari kain satin yang paling murah ja, tak perlu yang mahal-mahal.
kain satin tu still nampak berkilat walaupon murah.
balut dengan kemas dan gam kan kain satin dengan foam tu.


untuk bahagian tepi foam yang dah dibalut saya lilitkan dengan reben bunga kecil ja. untuk menaikkan warna saya gunakan reben bunga berwarna merah.

untuk bunga hias diatas hantaran saya gunakan bunga berwarna merah dan putih sahaja.

bunga untuk hias


Pelapik bawah pulak, still lagi saya guna semasa majlis tunang yang lepas.
Tak perlu lagi nak membeli baru, membazir ja.
Hantaran ni nak letak kejap ja pon.
memang dari dulu niat saya, majlis saya banyak nak diy ja semampu boleh,
alhamdulillah dari majlis tunang sampai majlis nikah dan perkhawinan kebanyakkan DIY ja.

Semua hantaran nikah saya ini hasil tangan kak ipar saya.
sangat menjimatkan tau.
bajet lain boleh lebihkan kepada makanan nanti.
Alhamdulillah, sangat berpuas hati kesemuanya.

You May Also Like

6 comments

  1. Jimat.. mana yang boleh diguna semula, guna balik je kat ZF.. pakai sekali je.. yang penting kreatif..

    ReplyDelete
  2. akak pun suka hantaran simple2 dan jimat ni. Tapi tulah jodoh tak sampai lagi. Eh

    ReplyDelete
  3. BROKER TERPERCAYA
    TRADING ONLINE INDONESIA
    PILIHAN TRADER #1
    - Tanpa Komisi dan Bebas Biaya Admin.
    - Sistem Edukasi Professional
    - Trading di peralatan apa pun
    - Ada banyak alat analisis
    - Sistem penarikan yang mudah dan dipercaya
    - Transaksi Deposit dan Withdrawal TERCEPAT
    Yukk!!! Segera bergabung di Hashtag Option trading lebih mudah dan rasakan pengalaman trading yang light.
    Nikmati payout hingga 80% dan Bonus Depo pertama 10%** T&C Applied dengan minimal depo 50.000,- bebas biaya admin
    Proses deposit via transfer bank lokal yang cepat dan withdrawal dengan metode yang sama
    Anda juga dapat bonus Referral 1% dari profit investasi tanpa turnover......

    Kunjungi website kami di www.hashtagoption.com Rasakan pengalaman trading yang luar biasa!!!

    ReplyDelete