Kemeriahan Berbuka Di Dataran Masjid Zahir Alor Star

by - Friday, July 03, 2015

assalamualaikun...

alhamdulillah kita dah masuk Ramadhan ke 15.

hari ni dapat berbuka dengan family abg..
yang kebetulan nak balik kampung di Perlis. mereka singgah sebentar di Alor Star berbuka dengan saya.
seperti minggu lepas juga, kami memilih untuk berbuka dia kawasan yang open iaitu di Dataran Masjid Zahir.
di situ terdapat kawasan lapang yang luas..
kita berbuka seperti berkelah pulak..

bila waktu berbuka semakin hampir tiba semakin ramai yang datang..
ada yang bersama family ramai-ramai, ada yang bercouple berbuka bersama, ada jugak bersama kawan² dan saya lihat juga bukan beragama islam pon datang berbuka sekali..





bila ramai macam ni, nampak meriah plak.. habis berbuka boleh terus  ke masjid utk tunaikan solat..

disebabkan abg dan kak ipar saya terus hendak balik Perlis, so mereka hanya bawak bekal nasi sahaja..lauk pauk dibeli saja..
andai hendak memasak dirumah dan bawak juadah kesini pon boleh, tak pon boleh ja membeli di bazar² sekitar Alor star..
buat ala2 berkelah di tengah bandar.. sambil lihat pemandangan masjid, Menara Alor Star dan juga bangunan-bangunan sekitar Alor Star.




sesiapa berada sekitar Alor Star boleh try berbuka di sini... seronok bila dapat berbuka seperti ini..


You May Also Like

56 comments

  1. Seronoknyaaaaaa! Buka puasa open air macam ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. asalkan x de burung... hi hi hi...

      Delete
    2. ada kapal terbang ja dok lalu

      Delete
    3. hehehe itu xpe.. burung besi tu kami suka ^^

      Delete
    4. kalo burung betui dok lalu lalang, naya la nti jadi saudagar taik hehehe

      Delete
  2. sesekali berbuka kat tempat yang terbuka macam nih best jugak kan ZF..

    ReplyDelete
  3. waahhhh...ala2 berkelah ehhhh....best tuhhh....hihihih

    ReplyDelete
  4. Assalam ZF,
    waaaaaa
    berkelah di padang nooooooo
    iols kat penang ni besala berbuka sambil berkelah di tepian pantai QB he3
    Ghamai jugaks tau3

    #BloggerUtara

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam...
      tepi pantai pon best

      Delete
    2. rumah dekat tepi pantai hooookaylah.. kami tepu ladang klapa sawit ni haa hahaha..

      Delete
  5. tak pernah try lagi...nak berbuka kat tengah-tengah KL lah nanti..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat dataran merdeka boleh kan

      Delete
    2. hahaha buat jangan tak buat ya Kak Sal.. mesti famous Kak Sal lepas tu..

      Delete
  6. Zumal tak pernah lagi berbuka di masjid...

    ReplyDelete
  7. singgah sini.. lama tak ke alor star.
    masa dok sana suka lepak sini.

    jemput join kad raya GA nina :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mai la..insyallah kalau sempat saya join

      Delete
  8. best kan buka pose reramai cam ni... cam picnic plak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo dak bawak tikar.. silalah gegolek atas rumput tu.. baru hindustan seround =D

      Delete
  9. Sesekali berbuka ramai gini, seronok!

    ReplyDelete
  10. Uish.. meriahnya...

    Teringat lak masa kat Melaka...

    #bloggerutara

    ReplyDelete
  11. ZF...bukan setiap masjid ada sediakan juadah untuk berbuka ke...di masjid Zahir ni x de?

    ReplyDelete
  12. unik sbb biasanya berbuka di dalam masjid tp yg ni berbuka d luar masjid

    ReplyDelete
  13. alahhh nak jugak berbuka puasa cam gini
    jom berbuka sekali hehe

    ReplyDelete
  14. syok nye dpt berbuka open cam gini
    nak try lah nti hehe nak join x?

    ReplyDelete
  15. Sesekali mkn ramai2 mcm ni seronok juga.. :).. klu dsni biasanya kmi mkn d kuala ibai.. trg..

    ReplyDelete
  16. salam ramadhan, hee meriahnyaa sy tercarik2 juga mana Menara Alor Starnya ;p

    ReplyDelete
  17. situ memang meriah time malam. tambah bulan2 posa ni kan. kalau ada angin tu perghhhhh lagi syahdu hihihihi

    ReplyDelete
  18. Bestnya berbuka dalam suasana begini.. meriah..

    ReplyDelete
  19. selamat hari raya..meriahnya kat sana..klu sudi sila lah datang ke blog sy..http://ajax85.blogspot.com

    ReplyDelete
  20. meriah.. ramai yang join memang tak trasa bosan.. bleh bonding2 kan.. lama gak tak buat macam ni.. dulu time jadi student adalah buat..

    ReplyDelete
  21. Happy Hari Raya, Zarul! Akak datang jengah nak beraya ni :)

    ReplyDelete
  22. ZF wooooo ZF !! datang nak tolong lap habuk ni.. fuh fuh..
    mana entry baru =P

    ReplyDelete
  23. syok gak no berbuka mcm ala-ala picnis camtu. meriah.

    ReplyDelete
  24. Huhu.... tak pernah lagi berbuka kat kawasan masjid.... bila lah agaknya masa tu akan tiba....

    ReplyDelete
  25. menariknyaa.. inshaAllah jika diberi kesempatan lagi utk bjumpa ramadhan tahun akan dtg nak jugak lah mcm ni..:)

    ReplyDelete
  26. Kalau kat Pahang suasana mcmni blh nmpk kat stadium MPK je tp Cikna xprnh g pun b'bka kt umah je....'

    ReplyDelete
  27. Assalamualaikum ZF... Selamat hari raya dari Kak Ros... Minta maaf andai ada salah bicara ke kan sepanjang kita kenal

    ReplyDelete
  28. CT dtg hembus habuuuk lagi.. updaaaate la ZF oooi..

    ReplyDelete
  29. salam tuan umah...kami datang nk beraya nih...dh bis syawal dh ni haaa hihihi

    ReplyDelete
  30. Assalamualaikum,,,hai2

    saya menjual iphone,samsung,oppo,phone case,powerbank dan etc.
    Jemput singgah blog saya
    http://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/

    dan ig @nurnasuha96_
    whatsapp : +60196117811

    ReplyDelete
  31. Masya Allah..rindunya dengan masjid zahir ni. Masjid yg sgt cantik..last pegi masa hbs bljr di kedah tahun 2001

    ReplyDelete
  32. next year insyallah boleh ke sini ..

    ReplyDelete
  33. wah mmg best kalau boleh kumpul ramai2 dekat tempat terbuka & luas camni

    #BU

    ReplyDelete
  34. macam best plak berbuka secara terbuka ni.. hehehe

    ReplyDelete
  35. Bila berbuka di dataran masjid, senang la nak menunaikan solat terawikh pula...

    ReplyDelete
  36. Meriahnya... lepas berbuka, solat berjemaah.:P
    ALHAMDULILLAH

    ReplyDelete
  37. lama menyepi nampaknya.. hehehe

    ReplyDelete
  38. bila nak update entry baru? how ur life skrg? rindu!

    ReplyDelete
  39. Pengen yang lebih seru ...
    Ayo kunjungi www.asianbet77.com
    Buktikan sendiri ..

    Real Play = Real Money

    - Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
    - Bonus Mixparlay .
    - Bonus Tangkasnet setiap hari .
    - New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
    - Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
    - Cash Back up to 10 % .
    - Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

    Untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
    - YM : op1_asianbet77@yahoo.com
    - EMAIL : melasian77cs@gmail.com
    - WHATSAPP : +63 905 213 7234
    - WECHAT : asianbet_77
    - SMS CENTER : +63 905 209 8162
    - PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

    Salam Admin ,
    asianbet77.com

    Download Disini

    ReplyDelete