Ubi kayu rebus..
assalamualaikum..
tengah menyiapkan assingment kt dapur..
nampak mak tengah keluarkan ubi kayu yang dah direbus..
macam tahu-tahu ja anak Sorang ni tengah lapar tengah pagi buta nie.. dah pukul 2 pagi tak tido lagi nie..
apa lagi break la kejap. supper makan ubi rebus cicah gula.. dah lama tak makan..
mak rebus siap2 esok pagi nk buat cucur ubi tue.. cucur apatah.. ubi kayu di lenyek cmpur tepung.. buat bulat2 pas2 goreng.. sedap jgk tue..
ubi kayu ni boleh cicah dengan gula, kelapa parut, susu.. yang tue ja saya tahu.. maybe sapa2 tahu boleh makan dengan apa lagi bleh la share...
26 comments
Makan dgn kelapa parut & ikan masin pun sedap, Zarul :)
ReplyDeletexpernah lagi makn ngab ikan masin.. nnt leh try la
DeleteSS suka makan dengan sambal bilis... Dengan ikan masin... Adussss! Tetiba lapoooooo!
ReplyDeletehahahha... nnt kena try makan ngab ikan masin la...lapooo pergi makan...
Deleteyg ni lejen...thorrrbaeeeekkkkk
ReplyDeletezaman dulu pnya hihih
DeleteSEDAPNYA!! lama tak makan haha *muka excited mintak sikit* lol
ReplyDeletealahhh dh hbis.. meh dtg rumah cari ubi kayu
Deleteooo..nak buat ubi getuk..
ReplyDeleteooo ubi ketukk..saya taw makan ja.. nma xtw
DeleteSedap mmg sedap.. betul kata Diana tu. Terbaik!!.. :)
ReplyDeletemmg trbaik lah hehehr
DeleteTerbaik Diana.. mmg sedap.. :)
ReplyDeleteSedapnya ZF.....okje suka makan ngan sambal ....sedapnyaaaaa lama tak beli ubi...huhu
ReplyDeletenie pon dah lama xmakan..tiba2 jiran bagi.. ngap la... tanam kt tepi rumah rasanya x besar lagi
Deleteida BW pepagi buta ni. adeh lapa terus tgok ubi kayuu.. sedapnyaa dimakan time2 giniii huwaaaaaaaaaa
ReplyDeleteheheheh cian ieda... makn tine tgh hujan pon swdap gak nie
DeleteFevret ni.
ReplyDeletePanas2 cicah gula.
* teringat pasal projek tanaman ubi masa subjek bio form4 dulu (1999).
saya slalu makan vicah gula ja... oohh ada gak projek tanam ubi kayu..
DeleteAda. Tanam belakang hostel Aspuri (asrama puteri).
DeleteMasa sekolah dulu girls dipanggil Puteri, boys dipanggil Putera.
sdap nye..terliur plk bw pagi2 nih, ubi rebus cecah smbal ikan bilis perghhh ^^ hehehe
ReplyDeletehehehehe...nnt cari bua breakfast
Deletexpernah lagi maknnga smbal tums. nnt sunggest kt makla swh buat...
ReplyDeleteooowh faveretku. selalunya bila dah jadi cemni CT masak dengan sira gula. rebus dulu kasi empuk. then bila dah masak amekla dua tiga ketul and rebus dalam air gula yang dah quite likat. ooonomnom.. pastikan ubi tu ada rasa garam sikit.
ReplyDeletedh lama x mkn.,.terliur lah pulak
ReplyDeletesedap..sedap.. ari tu balik mak buat ubi rebus juga...
ReplyDeletecucur bulat2 tu namanya ubi ketuk. 1st time mkn masa dok johor dulu. cicah ngan sambal kicap sangtlah sedap..... mkn petang2 pla, bestnya. ok lapaq...hehe
zinziemeewah