Pages

Sunday, January 31, 2016

Penang 3D Trick Art Museum

Assalamualaikum...

Bulan ni berkesempatan saya join lagi #projekbloggerutara ..
kali ni kami ke Penang 3D Trick Art Museum



kebetulan saya cuti hari Ahad, bole la saya join... pagi-pagi lagi saya dah bertolak dari Alor Setar..
nasib baik la sekarang dah ada transport sendiri.. Alhamdulillah rezeki tahun baru..

Ok.. dah kesini mudah sgt... sebelum nak pegi risau jugak saya takut tak jumpa jalan.. jalan kat Penang ni saya tak berapa cekap.. tapi alhamdulillah mudah ja nak kesini... saya melalui Feri ja,, turun ja dari feri tu.. saya ambek jalan nak ke Padang Kota..terus sampai jumpa roundabout nak ke Padang Kota.. ada simpang tulis Lebuh Penang belok situ..jalan sikit akan nampk Museum ni.. simple ja..tak payah pening kepala...

kaunter 


jom layan gambar-gambar yang sempat kami beraksi..





best sangat dapat kunjung kesini..















team #projekbloggerutara
kat sini juga menyediakan kaunter jualan barangan cenderamata seperti keychain, fried magnet, baju dan juga barangan kraf. 

 

ada juga disediakan tempat untuk mencuci gambar disini..

 
terima kasih tak terhingga kepada pihak Penang 3D Trick Art Museum kerana sudi menerima kunjungan #projekbloggerutara


Penang 3D Trick Art Museum 

Location: no 10 Lebuh Penang, George Town, Penang
Telefon: 04-2631628
Operation Hours : Daily 9.00 am - 6.00 pm ( Weekdays)
                                                                     9.00 am - 9.00 pm ( Weekends and Public holiday)

Pasembor Padang Kota | Gani Famous Pasembur

assalamualaikum..

cerita 2 minggu lepas, semasa saya ke Penang join review Museum 3D Trick
sempat saya melepak di area Padang Kota.. sambil jalan², saya singgah di Medan Selera dsitu yang dikatakan terkenal dengan pasembor...
saya ni pantang dengan makanan ni... terus nak mencuba..


sedapp kuah dia..

pelagai pilihan ada.. pilih jaa.. bayar sndri

kami mencuba gerai Gani Famous Pasembor... 
terdapat pelbagai jenis makanan...
serba satu saya mencuba... 
masa ambek tak ingat.. sekali dh gaul smua.. ambek kau.. banyak kot.. nasib baik la kami berempat... boleh jugak habiskan....

gerai Gani Famous Pasembor

pasembor disini memang tidak mengecewakan saya yang datang dari jauh ni.. memang sedap la dengan kuah dia lagi..siap mintak tambah kuah lagi...

Saturday, January 30, 2016

Projek Amal Feed The Homeless Oleh Projek Blogger Utara


Assalamualaikum...




Jom sapa-sapa ada kelapangan pada tarikh ni atau yang sudi nak menderma ka bole ja...

Projek Amal #feedthehomeless ini dianjurkan oleh oleh team #projekbloggerutara


Tarikh : 30 Januari 2016 
Jam: 8.30 malam 
Tempat : Kawasan Sekitar Masjid 
Kapitan Keling,
Pulau Pinang. 
boleh juga hubungi : 
email: projekbloggerutara@gmail.com
instagram : projekbloggerutara

Wednesday, January 13, 2016

Rabak Cafe

assalamualaikum...


kali nak review tempat makan baru kat area Alor Setar ni.
saya jumpa Cafe ni dalam FB ja..
tengok macam menarik ja.. so teringin nak mencuba..


saya dan housemate pergi terjah cafe ni,
pantang jumpa cafe baru..semua nk terjah...
kat sini pelbagai jenis makanan ada..western ada.. steamboat pon ada.   
saya order  meaatball..


bagi saya meeat ball dia tak kedekut.. meat ball dia besar sikit dari biasa, kuah gravy dia pon lebih.. sayur dan fries pon lebih jugak.... cuma rasa dia boleh tahan la... masih sedap untuk dimakan...


menu yang diorder oleh housemate saya plak, chicken curry noodles @ mee kari..


saya mencuba mee kari housemate punya.. kuah dia sedikit pekat la..

saya kurang sikit mee kari ni.. so taste saya xbrapa suka la mee kari ni..
tapi berbeza dengan housemate saya.. bagi dia mee kari ni sedap..


suasana Cafe Rabak ni memang menarik jugak...





layanan dari pemilik cafe pon bagus.. ramah ja.. sempat sembang sekejap..
cafe ni baru dibuka.. dia bertanya macam mana boleh tahu cafe ni... saya inform ja terjumpa dalam FB ja..

sesiapa ingin kesini senang ja

Lokasi:
masuk terus menghala ke pusat service toyota..akan bertemu restoran lapaq disebelah kanan..d"fetisha dan rabak cafe..semua disebelah kanan..

boleh juga layari Fb mereka 
Rabak Cafe

Friday, January 8, 2016

'Australia's Souvenirs Giveaway By SitiYangMenaip & SalbiahM'.

Assalamualaikum..

dah lama tak join GA,
hari ni ternampak GA dri Cik Siti dan Kak Sal..


klik disini

SYARAT-SYARAT PENYERTAAN :


  1. Follow blog SITI YANG MENAIP & SALBIAH M
  2. Buat satu entri bertajuk 'Australia's Souvenirs Giveaway By SitiYangMenaip & SalbiahM'.
  3. Tampal banner pernyertaan dan backlink kepada entri INI sahaja.
  4. Tag seorang rakan blogger.
  5. Publish entri dan JANGAN LUPA untuk tinggalkan link penyertaan anda di ruangan komen entri INI sahaja.
  6. Selesai.

1 / 1 /  2016 - 8 / 1 / 2016
Pemilihan pemenang akan dibuat melalui random number service Random.org.

Friday, January 1, 2016

Cheese Tart Homemade by Mamarayyan

assalamualaikum...

Dok scroll facebook, tiba-tiba ternampak member jual cheese tart... 
saya pantang tengok makanan.. mula la nak mengidam..
so tempah la, kejap ja dalam 2 hari pon dah boleh siap...
memang sedap la cheese tart ni...
murah pon murah... saya ambek pelbagai perisa
ada 25 pcs rm 26 ja..
murah ja....rasa pon puas hati..
kalau letak dalam peti sejuk, makan sejuk2 pon sedap....

bukan cheese tart saja dijual, brownies pon ada...
tunggu saya tempah dulu brownies ni.. baru bole cita...



kalau ada ingin menempah boleh call kak Aina 
019 2716844  area Alor Setar.

Mee Udang di Restoran Marina Cruise Tongkang Yard



assalamualaikum

suatu ketika dahulu.. tapi tak la dahulu sgt.. dalam tahun lepas ja.. pernah famous tempat ini dengan mee udang dan juga view yang cantik disini...
dah lama saya teringin nak terjah disini...
akhirnya merasa juga jejak kaki di Restoran Marina Cruise ini...
saya bersama kawan-kawan yang kaki makan.. pantang jumpa tempat yang menarik mesti nak terjah...

lepas habis kerja petang tu, kami plan nak kesini..
hanya 4 orang yang datang..yang lain hampeh...

pintu hadapan Restoran 

jalan nak kesini senang ja, datang ja dari Jalan Pegawai masuk lorong nak ke Tongkang Yard terus ja.. smpai jumpa JKR terus sikit jumpa masjid terus ja akan nampak restoran Marina Cruise ni... tepi sungai ja..


menu special

mini marina Tongkang yard
menu special kat sini Mee Udang.. 
disebabkan di pintu masuk ada tulis mee ketam.. saya mintak la mee ketam.. tapi tak da rezeki. ketam tak da la plak..
so kami 4 orang decide nak makan mee udang ja.. 
menu lain seperti goreng-goreng pon ada..

mee udang

mee udang special
mee udang special, udang lebih dalam 2 ekor rasanya daripada mee udang biasa..



muka-muka kuat makan.. 

Mee udang disini bgi saya, kurang sikit rasanya... macam rasa mee hailam ja...kurang uumpph la..
tapi view sini cantik jugak bersebelah sungai Kedah.. 
kat sini juga ada disediakan bot untuk menyusuri sungai Kedah..



© Cerita dari Jejariku | Design By MH