Part 2 Langkawi 2013 : Island Hopping

by - Tuesday, August 26, 2014

assalamualaikum..

haaa...nak sambung cerita hari kedua masa di langkawi...
saya buat planning,hari kedua kami mesti try island hopping... dok idam lama dah nak pegi tengok Dayang Bunting.... eehh Pulau Dayang Bunting la..mana ada Dayang kat situ pon...

seminggu sebelum pergi lagi saya review pasal Island Hopping nie...
cari maklumat dan contact number... then saya mesej semuanya tengok mana murah harga satu bot...
lastly saya decide ambek dari Pak Harun..
disebabkan kami ramai,so kami sewa satu bot untuk  13 orang...
satu bot RM 350 ..menjimatkan lagi la..
kalau nak pergi ambek secara individu harga paling mahal RM 35 - rm 30seorang apa yang saya baca dari sesetengah blog.. saya sunggest la kalau nak,cari sapa-sapa nak pegi island hopping.. kumpul ramai-ramai bagi cukup sebiji bot..
time saya tue, kira jatuh seorang lebih kurang rm 23++ ja... lagi jimat kan...

ok dah cita pasal bayaran..
pak harun tue bagi tau pukul 9 jumpa di Underwater World..
so sempat lagi pagi tue kami sediakan breakfast..pagi tue kami "menyorok" (sarapan= bahasa kedah) nasi lemak. saya suggest supaya bawak bekal roti takut lapar time pegi island hopping tue... so kami bawak roti dan kaya + mineral water..

backgroud homestay 

bergambar dulu sambil tunggu semua get ready
sebelum bertolak, sambil tunggu member-member lain siap, sempat lagi bergambar sakan...
setelah perjanjian di buat kami berjumpa Pak Harun, dan kami follow ja van Pak Harun ke destinasi kami nak naik bot..
sebelum naik, kami settlekan bayaran semua..


dah naik bot dh.
tempat pertama kami ialah Pulau Dayang Bunting...
di sini terdapat sejarah kenapa di Panggil Pulau Dayang Bunting...
kalau anda pergi, nanti Pakcik bot nie akan cerita la kisah sejarahnya...
pakcik nie akan berhenti sekejap kat tengah laut untuk bergambar 
tengok dalam pic tue nampakkan ala2 perempuan sedang tido.. kepala, perut dan kaki...
kalau datang sini, mulut kena jaga sama... tak boleh cakap sembarangan..biasalah tempat orang..

nampak bukit tue 


kami dah sampai Pulau Dayang Bunting, pakcik tue bagi sejam untuk kami jalan-jalan sendiri...
di sini kami perlu menaikan anak tangga... nie part bg saya sangat meletihkan.. lama tak exercise.. semput dah..
bila dah nampak tasik dayang bunting nie, teruja plak hati nie... cantik
sejam kami kat ctue, saya dan cik fiqa naik Boat Padle.. pusing-pusing sekitar tasik.. ada dua jenis Boat Padle satu auto satu manual..  saya ambek auto.. ingatkan auto tak perlu kayuh dah.. rupa- rupanya sama ja kena kayuh.. letih jugak la... tapi best dapat menikmati keindahan sekitar tasik...
member-member yang lain ada bergambar, ada yang duduk bersantai tepi platform smbil merendamkan kaki...

next kami ke Pantai Beras Terbakar
Pantai nie sangat cantik, airnya jernih.. best mandi manda di sini...
air laut kebiru-biruan...
time kami pegi ramai jugak orang, pelancong asing dan juga tempatan...
saya rasa di sini tak ada toilet kot, sebab member saya pegi cari toilet tak ada plak..
masa kat sini, kami dah mula kelaparan, nasib baik bawak bekal roti.. group member saya geng ganaz nie ada bekalkan roti, satu group memang tak ada bawak apa-apa..
walaupon tak banyak, kami share-share ja mana ada...

backround pantai
last tempat kami pegi...Eagle Feeding
tengok burung helang... tak sah mai langkawi tak tengok burung helang secara live...
tapi pic burung helang sedang berterbangan ada dalam kamera lain... 
xdapat nak upload...
dalam tengah hari kami dah bertolak balik.... 
balik homestay rehat kejap..petang keluar plak... 
nak tahu mana kami pegi tunggu next entry.....









You May Also Like

15 comments

  1. Salam. Hee sungguh seronok bersantai di langkawi dengan bff.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam... best kalau dpt bercuti ramai2...

      Delete
  2. 2 kali pegi sana tapi asik tak berkesempatan nk ke tasik dayang bunting ni...tgk org pg, jeles je..

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. byk pic lagi tapi nk upload la lambat...

      Delete
  4. Ermmm...jadi apa beza bot oto dengan manual kalau dua2 kene kayuh? Bayaran sama tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa saya ambil bot auto ingat xperlu kayuh.. rupa2 nya kena kayuh.. tgk mcm sama ja..auto mahal cikit 5 rgt rasanya...

      Delete
  5. Amboih..ramainya pergi..macamrombongan sekolah pulak..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehehe memang.. naik bot pon dah bising mcm bdk2.. hehehehe

      Delete
  6. wah besnya...saya lepas konvo bulan 9 ni baru nak ke langkawi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pegi la... tapi tgk sama takut time hujan..xbest plak nk jalan2

      Delete
  7. Seronok pi langkawi...lama dah julia tak pi langkawi wpun dah 5 kali pi ke sana...tak pernah pi island hoping...ingat nak bawa Qi la tahun depan...yeyyy sonok baca entry jalan2...segar mata

    ReplyDelete
    Replies
    1. gerenti nnt Qi suka.. dapat naik bot plak..

      Delete
  8. okay lah tu harga tak mahal saaangat. sedang sedang saja.. ade jugak CT terbaca ade blogger kena scam dengan langkawi trip island hoping mahal gila..

    ReplyDelete