assalamualaikum..
musim sekarang ni rasanya ikan tengah murah ni.. baru² ni ada terbaca paper juga mengenai ikan temenung sekilo Rm1 ja..
dan ada gak terbaca di blog JR mengenai ikan tengah murah ni..
saya bab² barang basah mcm ni suka la membeli... tambah yg fresh lak..
ikan temenung, kalau org Kedah makan ikan temenung ja.. kalau org luar panggil ikan kembong..
di jual dengan harga murah. kat kg saya pon boleh dapat sekilo RM 3.. rasanya nk membeli berkilo² lah...
slalunya ikan banyak kat rumah akan buat laksa la.. xpon akan buat ikan kering..
tapi lebih prefer buat ikan kering la sbb dalam kalangan family saya suka makan ikan kering...
ikan kering ni bukan ada khasiat pon.. tapi sedap.. tak selalu la makan..
bila dapat makan dgn nasi goreng panas2.. makan dgn nasi putih panas2 ka.. xpon dgn pulut.. mau bertambah makan.
hujung minggu balik kampung, ada ikan kering pon dah ok nk makan dgn nasi.
balik kampung baru² ni tlg mak jemurkan ikan kering tu..
nk buat ikan kering senang ja..
hanya siang ikan tu,
basuh² bagi bersih,
then lumur dgn garan,
pas2 jemur lah dalam 2,3 hari nk bg kering elok...
dah siap siang ikan |
lumur dengan garam |
then, jemur |
137 comments
biasa nani guna ikan ni buat laksaaa ^^
ReplyDeleteNani, buat laksa guna ikan sardin pun sedap tapi bukan ikan sardin dalam tin tu
Deletelaksa ikan sardin sedap... kalau saya paggil ikan selayang...
DeleteWaaa nani pandai buat laksa ke
DeleteApabila chef2 berbicara... He He He...
DeleteSS jadi juri heee
DeleteSS jdi juri?
DeleteTukang makan!
Deletehabis la makanan
Deletehebat semua buat laksa guna ikan....buat laksa ka kuah laksa? hehe
DeleteTak kisah kuah laksa guna ikan apa janji pekat & dap dap dap!
Deletehahaha kan kak Farah
DeleteKalau Ros pulak, laksa memang nak guna ikan temenung ni ja.. Ikan lain tak mau. Hihi
Deletebuat laksa sedap tuh.. tetiba terliur nak makan laksa..
ReplyDeleteEyda...lap air liur tu hihih
Deletelaa nampak ka air liur tengah keluar nih.. hehehe..
Deleteuishh sampai meleleh...
DeleteSS banyak tisu... Nah lap!
Deletetisu tandas
Deletetisu tandas? apa kena dengan ikan? laksa? air liur? blur hehehe
DeleteTisu tandas pun tisu tandas laa.. hehehe..
DeleteBolehla dari tak da kan.
Deletekalau akak yang pi sana, wajib buatkan laksa tau..
ReplyDeletenak jugak..nk mkn air tangan ZF
Deleteboleh ja.. saya basuh air tgan saya ya hihi...
Deleteinsyallah kalau dtg time ikan murah lagi saya buat la...hihi
Ingat tu Cik Zarul Farhana... CIk Sal kata wajib... Bukan sunat!
Deletetunggu ikan murah baru nk buat huhuh...kempunan lah kami ni haaa
Deletexdala gurau ja... mai ja... nnt saya buatkan...serius ni
Deletesis JM nak makan ka minum air tangan ZF?
DeleteAir tangan kaki bom lain sikit penangannya :)
Deletejangan air kaki sudah...hehe
DeleteNak jugak rasa ;)
DeleteAihhhh,..ros nak rasa air kaki ka? Nanti siang terbayang malam merindu...susah dik!
Deletebestnya...homemade ikan kering...
ReplyDeletemak buat sedap...
Deletealaa...mak yg buat ke..cancel arhh..baru nk ambil buat adik ipar
Deleteeh eh eh.. silap... saya ada buat sikit tu
Deleteamboi trus ngaku buat sendiri
DeleteKahkahkah terus tukar statement tu!
DeleteHahaha macam kak JM. ? ZF ada juga buat sikit tu.
DeleteZF, share ikan kering utk abam posmen ada ka?
Deleteteringin laksa la plak bile nampak ikan ni..
ReplyDeletep cari ikan cepat
DeleteNak cari ikan...nak cari ikan...
Deletesekilo RM1?..RM3?..makan nasi lemak pagi lebih mahal dari ikan kembong nih...
ReplyDeleteklu beli kat tempat ikn naik mrah sikit
DeleteMurah sangat sekilo rm1...sini sekilo rm10
DeleteNak murah jangan makan nasi lemak pagi... Makan nasi lemak semalam... He He He...
Deleteahaahahah....dh x lemak lah
Deletedah basi....
Deletebiarlah basi janji murah
DeleteKot sakit perut plak nanti makan makanan basi.. tak pasal2 kena p klinik cari ubat.. nak jimat punya pasal..
DeleteSS sampai hati suruh makan nasi lemak semalam. Hihi. Sakit peruttttt
Deletekat tempat sis JM nih..ikan kembung mata merah, perut pecah pun RM10 sekilo huhuh...sedih!! untung tinggal di kampung kan..RM1 sekilo mahu tiap2 minggu sis JM buat laksa..mkn sampai perut kembong mcm ikan kembong
ReplyDeleteni ikan elok lagi... mata jernih lagi
DeleteKalu JM jadi ikan kembong sape pulak nak jadi JM? He He He...
Deleteeheheeheh...
Deletekalau jadi JM xleh sbb ikan xda jari
DeleteJadi ikan duyung ada jari.. hehehe..
DeleteIkan duyung? Ros nak tangkap guna jala.
DeleteTapi ikan kembong je yg murah kan..ikan lain..ikan sepat, ikan sardin, ikan talapia semua tu..murah jugk ke
ReplyDeleteikan lain xtw la...
DeleteIkan tembakol je free... He He He...
Deletenak telur ikan tembakul!!!
Deleteikan mcm mna tu...
DeleteNak telur ikan tembakul kena jadi Pekan!
Deletekalau ada JM mesti ada ZF mesti juga ada SS
DeleteSS+JM=ZF/JM-SS=awesome
SS jadik Melor... aRz jadik bapak.. kite tukar watak.. hehehe.. =D
DeleteKih kih kih gelak tengok formula aRz tu. Arz masih buat analisis ke atas kehebatan diorang ka?
Deleteikan kembong ni buat kering baru tahan lama kan
ReplyDeleteaa sis...goreng sedap..makan ngan nasi greng
DeleteTahan lama yang macamana tu JM?
Deleteusia ikan masin tu setahun boleh mkn lagi
Deletexpernah lagu simpan sampai setahun...
Deletemybe kat kedau tu ya la kot
Apa yang peliknya ikan masin simpan sampai setahun? Betullah apa yg JM cakap tu... Bukan busuk pon... Bakteria pon tak hidup dengan garam...
Deleteye lah yelah...
Deleteyaka ikan masin tahan lama?
Deletehahhaaa...... ZF : ye lah yelahh....
Deletemacam redha je kne tocher ngan SS... =p
kita org kedah mmg suka ikan masin gini kan ..mkn ngan nasi panas sambal belacan tenyeh puns edap ..lapo la plak .....
ReplyDeletebetul kak Eima
DeleteIkan pekasam tak buat ka, Zarul?
Deleteawat murah sgt.sini skilo RM5 lg ni
ReplyDeleteentah la... nk kata dekat laut..jauh gak
Deletebuat laksa pun sedap nie
ReplyDeleteaa akak
DeleteHomemade ikan masin noh. rajin2. tapi betul la ada ikan masin mmg berselera sgt mkn dgn nasi putih.
ReplyDeletebetul cik Fafa... sedap
DeleteKena plak nasi panas2 kan..
DeleteJangan banyak sangat makan ikan masin, nanti darah tinggi :)
ReplyDeleteTelur masin, daging pun kena elakkan.
Darah naik...
DeleteBukan naik darah....
Hehehe.
Abislah kalu Cik Zarul Farhana naik darah....
Deletehuhuhu dh kena warning....
Deletehati hati SS
dengar tu ZF
DeleteDr.shikin dah nasihat tuh.. kena kurangkan laa makan makanan yang masin2 nih..
DeleteHehe...and datang klinik check blood pressure tau. Kalau xmo dtg klinik, boleh check BP kat pharmacy tau.
Deletehabis ZF ckp kat mak die jangan buat ikan masin lagi... kehkehkeh.. =D
DeleteEh murah nyer... Sampai RM1.00-R 3.00 jer sekilo.. Huhuhuu.. Pastu buat ikan masin mmg terbaik lah hahahaa.. Btw buat ikan masin memang simple macam tu ek.. :D
ReplyDeleteaa buat cm ni ya... beli, siang, letak garan then jemur
DeleteHee dgr nasihat doc tu jgn kuat ngat mkn ikan masin tau...nnt taik idung pn jd masin...hee3...
ReplyDeletetaik hidung masin lain cita hehehheeh
DeleteTu kedeng ;)
Deletehahaha..ini kelakar!
DeleteUntung laa ikan temenung ada jugak orang nak beli... Kalu orang yang temenung... Ada tak orang nak beli? He He He...
ReplyDeletehai-hai bye bye je lah :-)
Deletemmg tak lah org nk mmbeli
Deleteikan termenung boleh bakar, orang termenung kasi kawin sama Bakar
DeleteWahh untung laa orang yang nama Bakar nih.. orang termenung cari nak buat jadi suami.. hehehe..
DeleteKawin sama Abu Bakar Elah ke? He He He...
DeleteBertuah apenye k.Eyda.
DeleteTak pasal2 si Bakar pulak jangkit temenung lepas tu.
hahhahahaha... ape lawak laa korang nihh... =D
Deleteehh..dah tukar tajuk..sblm ni bukan "ikah oh ikan" ke
ReplyDeleteBangau oh bangau kot... He He He...
Deletecepat ja sis JM tgkap noh hihi
DeleteNi kerja Arz & the gang.
DeleteHaha..
jangan men2... sis JM ni pengawas berwibawa time skolah dolu! ehehhe =D
DeleteSALAM DAN HI , ANDA BERADA DI SENARAI TAGGING SAYA UNTUK MENYERTAI 'IPHONE 5S GIVEAWAY BY SYAFIQ SPECKI' JEMPUT SERTAI DAN MENANGI HADIAH LUMAYAN INI . ---> KLIK SINI UNTUK SERTAI<---
ReplyDeleteinsyallah nnt saya join
Deletesuami kak org kedah kan.. mmg la hihi
ReplyDeletehuihh...murahnyeee...kalau sy mesti dh borong berkilo2---sy paling suka ikan termenung ni...wat goreng kunyit mcm biasa pon dah leh makan berpinggan2...errkk...berpinggan eh?? hahahahahha
ReplyDeletetu dia kak Deanna... hihi... kt rumah slalu bakar ja...goreng dh kurang skrg ni
Deletebest nye...dpt mkn ikan temenung bakaq dgn ayaq asam...fresh...manis aje isi nye...mkn ikan aje pon sanggup...tihihihi
Deletefresh sungguh...
ReplyDeletenk lagi segar kena pegi tempat naik ikan tu...lagi fresh..
Deletelama tak beli ikan. asik ayam ayam jekkkk HAHHAHHA
ReplyDeletesaya balik kampung..tiap2 hari ikan..
Deleteikan termenung = ikan kembung. Saya baru tahu..agaknya mata ikan tu mcm termenung jaoh je la eh...hihihihi
ReplyDeleteDiana suka ikan masinnya...sangat sedap! Tak pandang ikan tenggiri dahhh
ReplyDeleteMurahhhhhnyaaaaaaaa!
ReplyDeleteMurah murah mari beli...
DeleteSS ada juai ka?
DeleteSS dah tukar profesion ke?
DeleteMmg sedap klu buat laksa ni.. menyelerakan...
ReplyDeletenampak sedap laa ZF.. menetes air liur dah ni.. boleh pos ke jb..?? ehhe =p
ReplyDeletesyoknye lah kalau dpat makan laksa kaw skg ni kan..
ReplyDeletebest gak ikan kering yg agak2 basah tu...
1st time ayu makan mase pantang ritu..
tapi gune ikan cencaru..
sedapp
Kawan johor suka ikang kering?yekott...sebab saya pun suka..hehe...
ReplyDeleteoh, ikan kembung ke. hahahhaha. rasa macam pernah dengar ikan temenung tapi xtahu kat mana. bestnya kalau dapat laksa hujan2 macam ni... lapar... >.<
ReplyDeleteKalau kak Ros balik rumah mak mertua, time ikan murah, memang makan sungguh. Dok buat bakar ngan gulai ja.... Ikan baru ni sedap ratah..
ReplyDelete