Taman Jubli Emas, Alor Star

by - Tuesday, March 24, 2015

assalamualaikum

makin hari makin kurang nk buka blog ni... tak boleh jadi ni..kena tetapkan pendirian ni.. tapi bila datang hari yang letih. memang kurang la nak update dan blogwalking... padahal banyak ja cita boleh update dan share..
tak pa, slow² kita kayuh ya...

sejak perpindahan saya ke Bandaraya Alor Star ni, makin rajin plak nak mencari tempat² yang best buat lepak, untuk makan, untuk shopping. Padahal tempat biasa ja tapi boleh share andai ada yang ingin bertandang ke Alor Star ni..

firstly saya nak share cerita di Taman Jubli Emas di Jalan Suka Menanti, Alor Star.
tempat ini sesuai untuk riadah di petang hari...




with family's


pelbagai aktiviti boleh dilakukan.. lagi seronok kalau bawak budak².. 
nak main belon air(bubble solution) di sini pon boleh.. peralatan boleh sewa..

di sini ada jugak tasik.. boleh lepak2, jogging, nk bg makan ikan ka, naik kuda keliling tasik.. semua boleh.
di bahagian kawasan lapang boleh juga main wau (layang-layang)..
disamping tu, bahagian parking ada pelbagai jenis jualan... dh macam pasar malam dah cuma xda jual sayur, ikan, ayam ja...
sekarang ni tengah famous aiskrim pasu, aiskrim kole la.. pisang goreng cheese la..
saya suka beli sate ikan, yg dijual atas moto tu yg ada kuah pedas kuah manis..

di sini juga, tiap2 minggu ada ja event yg berlansung. baru2 sambutan Hari Hutan peringkat Kebangsaan..

saya suka datang sini.. sambil beriadah, sambil mata nk tengok gelagat org ja.. ada yg ada anak2, family, yang bercouple pon ada..

You May Also Like

42 comments

  1. Ice cream pasu ni memang ada merata ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. merata dh ada... tapi xelok slalu amalkan

      Delete
    2. betul sbb bekas tu kan plastic.. org ckp x elok sngt.. x tau komponen tu dr ape..

      Delete
    3. amik pasu... letak ais cream.... jadi ais cream pasu... he he he...

      Delete
    4. sy lagsung xberminat nk try aiskirm pasu..xtau nape...ke sy yg x normal heheheheh

      Delete
    5. JM x penah mkn aiskrim pasu..tapi kalau org bagi mkn free...korek dari bekas pasu tu masuk ke dalam tupperware baru boleh mkn..kalau terus mkn dari bekas pasu tu rasa mcm mkn tanah ahahaha

      Delete
    6. Sana sini aiskrim pasu. Akak belum sampai tahap teringin nak cuba lagi :)

      Delete
    7. yang terbaru saya tengok mereka dah lapik plastik ok la dari letak terus dalam pasu
      Tapi masih tak cuba lagi

      Delete
    8. Samalah Arz.
      Saya pun lom pernah cuba.
      And x mo cuba lah.
      Nanti kena potong kaki.

      Delete
  2. SS cari ice cream pasu kat satu kedai di JB... Tetiba... Kedai tutup! Isksss!

    ReplyDelete
    Replies
    1. asik jupe yg tutup je SS kan....bank tutup...kedai tutup...siannnnn hihihihi

      Delete
    2. itu x de rezeki namanya..selamat duit SS..

      Delete
    3. Buat sendirilah SS. Cedok aiskrim sendiri,..letak dalam pasu sendiri :)

      Delete
    4. saya tercari nak makan aiskrim pasu tapi terbeli cornetto

      Delete
    5. apasal cerita SS selalu sedih2 ni.. sian dia..hehe.. rumah i ada pasu x guna nak tak? ice cream beli sendiri, pastu letak..hehe

      Delete
    6. Nasib baik tutup..
      Mane aci SS makan xajak lalink kat sini...

      Delete
  3. Bagus betul tempat riadah begini...tasik pun ada...yang ice cream pasu tu bunda belum pernah makan lagi..

    ReplyDelete
  4. tempat2 macam ni memang jadi pilihan keluarga untuk beriadah..sambil2 ambik angin..kan??tak payah bayar pulak tu...:)

    ReplyDelete
  5. Menarik tengok aiskrim pasu tu.. best.. :)

    ReplyDelete
  6. smpai skarang x rasa gi eskrim pasu.. nak try je mak x kasi ahaha.. mula dia ckp tu x elok la plastic la ape la.. jadinya mcm da trhasut ngan mak =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. aiskrim yang diletak dalam pasu plastik :)

      Delete
    2. cari yang letak dalam pasu tanah liat

      Delete
    3. Bagus2, jangan jadik anak durhaka tau CT.
      Tapi, kalau beli...pastu sedekah kat akak tu kira dapat pahala. Hik3.

      Delete
    4. hahaha sebab plastic tu kan ada chemical dia..
      u knowwww moooomsss hahaha.. extra caution..

      eeeh Kak Shikin hahaha..

      Delete
  7. skg kat mane2 pon ade aiskrim pasu dahh
    best dpt beriadah cmni
    lg satu zarulfana
    gamba awk post ni macam besau sgt je
    ade bahgian yang xnampak lee
    sori baru dan singgah sini

    ReplyDelete
  8. sonok kalau leh beriadah bersama keluarga....terutama ada budak2 kecik..mesti meriah punya hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu DM.
      Ada macam2 aktiviti tu yg best tu.

      Delete
  9. ZF : playground ada tak? sis JM nak naik gelongsor tu dan nak main jongkang jongkit ngan SS..nak test bontot ape power!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha na men gelongsor kena gi Sunway lagoon sis

      Delete
    2. apa barang naik gelongsor kat taman.. p sunwat lagoon baru best bak kata abam arz..hehe

      Delete
  10. bawak budak2...budak2 yang seronok..mak bapak budak tak seronok sbb byk duit habis beli jajan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak bapak budak memang kena sedia RM lah. Melabur sedikit untuk keceriaan anak2 :)

      Delete
    2. siapa kata duit x blh beli kabahagian?? kan Kak farrah..

      Delete
  11. tak makan lagi aiskrim pasu tu..balik-balik ais krim mat kool..hehe.ZF sihat ke? lama x mai jenjalan sini.tak perasan blog dah berupdate.

    ReplyDelete
  12. macam ada kat taman jubli tuh.. merata2 ada aiskrim pasu tuh..

    ReplyDelete
  13. Assalam ZF.. kita berkenalan dlm muka buku.. akhirnya berkunjung jugak i kat sini ..hehe.. i follow u.. nanti jemput la dtg ke teratak kasih sayang i..haahha..
    Tak pernah p pun taman tu(malu nak ngaku org kedah,..haha)..
    http://syidamenulis.blogspot.com/

    ReplyDelete
  14. saya pernah main belon besar tapi banyak-banyak tu. hahahahahhaha seronok betul main. dekat floria.

    menarik juga taman jubli emas ni. rasanya x pernah g sana lagi

    ReplyDelete
  15. Tak cuba mkn aiskrim pasu.tu...

    ReplyDelete