Rumah kelahiran Tun Dr. Mahathir Mohamad

by - Thursday, December 25, 2014

assalamualaikum....

kali nak cita mengenai tempat bersejarah plak....
kali ni saya sempat juga bawak member ke tempat bersejarah di dalam Kedah ni...
target saya nak pusing-pusing tempat menarik area Alor setar ja..
so saya pilih Ruma Kelahiran Tun Dr. Mahathir Mohamad.. biar mereka kenal sejarah sikit...
tapi sebenarnya saya pon first time masuk walaupon saya ni anak jati Kedah dan selalu sangat dok lalu laluan ni..

masuk sini tak perlu bayaran,.. free ja.. kami memang suka prgi tempat free macam nie hehheeh
time kami pergi memang tak ada pengunjung pon.. maybe bukan waktu cuti sekolah kot, tu tak ada orang... ada pon pekrja2 dia ja... parking pon ada disediakan dalam tu...

first kami terjah rumah Tun dahulu..
rumahnya rumah kayu ja..zaman dahulu punya...tapi cantik..kayu pon still elok lagi...
jom terjah masuk dalam rumah...

salasilah keluarga Tun

Tun masa muda2 bersama isteri dan ank2

terjah bahagian dapur lak



barang2 lama yang digunakan dahulu,, pasu tu rumah saya pon ada lagi tau


pelita..zaman dulu tak ada elektrik

tengok pelita ni teringat rumah arwah tok saya... dulu2 rumah arwah tok saya pakai pelita ni lah... syok tido malam2...



almari letak lauk pauk.. lalat tak boleh masuk punya

rak pinggan

tempat memasak..guna dapur kayu ja
tengok keadaan, barang2 dalam rumah ni teringgat arwah tok saya.. semuanya sama ja.. nasib baik saya pernah merasa semuanya dulu...

ni bahagian dalam bilik
nie ion zaman dulu..berat..
bahagian bawah rumah
ada basikal lama




Rumah ini pada asalnya diperbuat daripada kayu yang dibina pada tahun 1900. Terletak di No. 18 Lorong Kilang Ais, tepi Jalan Pegawai Kampung Seberang Perak. Di rumah inilah lahirnya Dr. Mahathir Mohamad, Perdana Menteri Malaysia yang ke 4.
Beliau lahir pada 20 Disember 1925. Beliau menghabiskan masa kanak-kanak dan remajanya di rumah ini.
Di dalam rumah ini diperlihatkan gambar-gambar semasa remajanya, album keluarga serta barang-barang asal rumah tersebut.
Tun Dr. Mahathir berpindah ke rumahnya sendiri di Titi Gajah apabila berkahwin dengan Dr. Siti Hasmah Mohd. Ali . Lokasinya terletak di Jalan Pegawai, berdekatan lampu isyarat Seberang Perak dan bersebelahan kilang ais lama. ( sumber :pejabat daerah kota setar)


di situ terdapat beberapa buah rumah lagi.. dijadikan balai pameran dan juga auditorium..
rumah2 disitu masih lagi bercirikan tradisional... 


alamat Rumah Kelahiran Tun Matathir Mohamad
no. 18, Lorong Kilang Ais 
Off Jalan Pegawai
Seberang Perak, Kedah 05000
Alor Setar Kedah..

waktu lawatan
Selasa -Ahad : 10.00 pagi - 5.00 ptg
Jumaat : 10.00 pagi - 12.00 tgh
           3.00 pagi -5.00 ptg
isnin tutup 
kecuali cuti am dan cuti sekolah


You May Also Like

27 comments

  1. Menarik ni, In Shaa Allah satu hari nanti nak juga sampai ke sini...

    ReplyDelete
  2. wah menarik...memang klasik betul eh....best2x...hehe yang pelita tu rare...tgh bayangkan tidur guna pelita cmtu...mesti romantik...heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. nk romantik kan sat g terbakar plak.. hehehhe
      tapi serius sedap tido pakai pelita cm ni

      Delete
    2. pastu jenuh hidong jelaga hahaha

      Delete
  3. dah roud habis Etuza baca dan gelidah gambar2 tu memang menarik..bertuah ni mantamn PM satu sejarah bagi nya dan Malaysia amnya. Suatu masa akan pergi sana ya

    ReplyDelete
  4. round ..maksud etuza tengok2 ..nampak juga secara langsung lepas tu boleh cerita dengan anak-anak etuza..bagus ya paparan blog Zarul F kali ini menyingkap sejarah mantan PM

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih ckgu.. semoga membantu ya cikgu

      Delete
  5. Pasu yang beso tu utk bekas pukul telur buat bahulu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aa.. kat rumah pon ada..dulu2 mak dok buat bahulu...
      sekarang tertirap ja..

      Delete
  6. saya ni dok ja kedah, tapi pi sini pun tak pernah. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ana dok Perak. takpela kalo belom penah p lagi kikiki

      Delete
  7. saya pernah punya setrika yang kaya di atas juga sepeda ontel pun masih ada sampe sekarang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. di sana pon ada ya... terima kasih dtg singgah sini.. dari indonesia ya..

      Delete
  8. almari lauk tu teringat zaman dulu2. pernah rasa zaman tu. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu rumah arwah tol ada gak
      . rumah saya pon ada gak... skrg dh rosak dh...

      Delete
    2. haah almari lauk tu kt rumah nenek ada lagi hehe

      Delete
  9. hihi dulu pegi time tingkatan tiga pmr dlu sebab kena buat folio sjarah hahah.. ayah bawak p rumah tunM sebab kaji pasal dia..

    ReplyDelete
  10. Pelita tu pun ada rumah arwah Tok n Tokwan dulu.

    ReplyDelete
  11. Almari tu masih ada kat rumah mak.
    Ayah buat /tukang sendiri.

    ReplyDelete
  12. wah, bestnya! x berkesempatan lagi nak ke sana. in shaa ALLAH one day :)

    ReplyDelete
  13. Masa dok kedah dlu xdan nk p umah ni...next time leh singgah laa umah ni..hihi

    ReplyDelete
  14. Tak pernah dapat ke sini lagi walaupun ada beberapa kali ke Kedah. Lepas ni klu berpeluang ke Kedah mmg nak singgah jugalah... menarik...

    ReplyDelete