Mencari Kuih Pau Bakar

by - Tuesday, December 30, 2014

assalamualaikum..

semasa balik kampung minggu lepas, berkesempatan juga saya hadiri kenduri kawen sedara berdekatan kampung sebelah mak. mak ajak pergi sebab suruh kenal sedara mara. 


rumah kenduri berada tengah-tengah sawah seronok tengok sawah padi tengah menghijau..

anak biah

time nak balik dapat la beg goodies sorang satu.. time nak balik tu. selongkar lah apa yang ada dalam beg tu..
tiba-tiba ternampak ada satu kuih yang dah lama tak makan... Kuih pau bakar. sedapnya, last makan zaman sekolah rendah dulu sebab mak member dok buat menjual... kadang-kadang pergi melepak rumah sebab nak makan kuih pau bakar free.. lepak lama-lama mesti orang sediakan minuman dan kuih hehehhe..

kuih pau bakar ni intinya kacang dal..
saya tengok ada juga orang jual dalam bekas tu. cina buat rasanya.. rasanya tak sedap macam ni.. 
mana cari sekarang ni. saya dah post dalam group tanya mana boleh saya dapatkan kuih ini.. buat masa ni tak da sapa tau lagi.. sebab zaman dulu ja selalu ada.. 

sapa-sapa yang tahu boleh la inform. 


You May Also Like

37 comments

  1. Peminat pau bakar yer... Zumal selalu jumpa yang inti kacang merah jew, itu pun dah lama
    ^-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. err sama mcm pau goreng yg inti kacang merah tu ke?

      Delete
  2. tak pernah makan malah tak pernah jumpa pun..

    ReplyDelete
  3. eh, kacang dal dia punya isi? macam menarik je... saya suka gak pau bakar ni..

    ReplyDelete
  4. Adusss... Sawah padi... Bestnye...
    SS tak pernah tahu plak psl pau bakar... Abu Bakar Elah kenal la.. He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. https://www.google.com.my/search?q=abu+bakar+ellah&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=3yyjVLeuCoyauQSQxoCQCQ&ved=0CCwQ7Ak&biw=768&bih=928#facrc=_

      Delete
    2. hahahaha dia ni ka... org sarawak tu.. hahahah baru taw dia abu bakar..

      Delete
    3. zarul x kenal abu bakar elah tu? femes tau dia ni lagi femes dari SS opsss matilah kena senduk nanti

      Delete
  5. sedap ni bugger bakar..hijau saujana mata memandang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. etuza konfius sikit kot dgn paparan illustrasi tu hehe

      Delete
  6. First time Cikna dgr nama kuih pau bakar ni, bestkn suasana kampung yg m'hijau tu.....>_<

    ReplyDelete
  7. Lama betul akak tak makan pau bakar ni. Kat area akak ni lagilah susah nak cari.
    Indah nian pemandangan sawah padi tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak tahu pau ni...
      mai la kampung kak.. boleh photoshoot kt sawah

      Delete
  8. Pau bakar cemana ye??yang kuih macam biskut rasa kacang ye??kulit gebu2 dan inti kacang manis2..macam tu ye??kalau yang tu akak rasa memang susah nak jumpa sebab kat sini pun kalau ada jual semua nya ada cop kedai cina..hahahha...kalau kat kampung dulu masa kecik2 memang banyak..jual dalam balang je kan??satu 2 kupang..sekarang dalam bungkus putih tu..sebungkus rm3 lebih jugak la..

    ReplyDelete
  9. Macam ngidam pulak tu. He2.
    Kat sini ada pau inti kacang merah je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebih kurang mengidam jgk la utk ank tengkak ni

      Delete
  10. Wahh.. saya pun dah lama sgt tak makan kuih pau bakar ni. Kalau tak kerana entri ni, saya pun dah hampir lupa ttg kuih ni... huh.. lama betullah tak jumpa kat sini...

    ReplyDelete
  11. Kat tempat Cik Mimie ni xde pau bakar ni..sebab tak pernah dgr pun..hee

    ReplyDelete
  12. Pertama kali dengar pasal pau bakar ni.

    ReplyDelete
  13. pau bakar? x boleh nk tlg coz x pernah mkn dan pertama kali dgr tapi bahu lu bakar sis tahu

    ReplyDelete
  14. pakat x biasa dgr pau bakar hehe. ana pon x biasa dgr gak ni hehe

    ReplyDelete
  15. Sape nk order pau bakar keluaran muslim..msg atau wasap 019- 239 1175. Blh tgk page https://m.facebook.com/Delicious-Kuih-Talam-N-Desert-364006740450727/

    ReplyDelete
  16. Sape nk order pau bakar keluaran muslim..msg atau wasap 019- 239 1175. Blh tgk page https://m.facebook.com/Delicious-Kuih-Talam-N-Desert-364006740450727/

    ReplyDelete