Border Pass...

by - Wednesday, December 10, 2014

assalamualaikum...

hari ni rasanya saya memasuki pertandingan explorace plak... hanya untuk sekeping gambar...

alkisahnya kerana ingin membuat border pass... disangkakan gambar passport 2 tahun yang boleh digunakan lagi... pegi ja kt kaunter imigresen pic tue dah tak boleh.. sebab sekarang perlu backgroud pic wrna putih... alahai.. kena tak bagi tahu awal²... mana nak cari kedai gambar kt bukit kayu hitam ni... tak kan nak patah balik Changloon... dh pukul 3 lebih dah...
tak pa..nak usaha juga cari..sebab nak juga buat hari ni...
pegi la cari kawasan rumah kedai, tanya makcik jual cucur pisang, kedai gambar, dia kata dah tutup.. ishh tak puas hati jawapan dia...
pusing lagi tnya makcik gerai tepi jalan cakap ada tapi member yang pegi tnya tapi tak puas hati.. tnya UPP ja kat situ.. kan senag..pakcik UPP tlg bg taw dekat dgn bomba...then pegi bomba, tnya lagi gerai sebelah bomba..then baru dpat tempat yang pasti iaitu kedai seberang jalan ngan bomba ja... 
kedai gambar tue lucu plak saya tengok.. bukan kedai gmbar slalu tengok tue pakai kamera dslr bagai tue.. nie just mesin ja, dia tlg tangkapkan.... first time kot saya try.. tue pon tak sempat ambek pic mesin tue.. kejar masa nk pegi balik imigresen...

sampai kt kaunter nasib sempat lagi.. isi borang..bagi ic dan gambar sekeping, bayar 10 rgit..then tunggu dia proses border pass tue.. dalam setengah jam juga tunggu rasanya... 
sekarang ni border pass dah tak mcm dulu..
dulu saya pegi border pass hanya sekeping kertas ja.. sekarang dah ada buku.. macam passport lak... border pass valid sampai 6 bulan..
border pass nie layak buat jika anda lahir atau no ic anda untuk negeri Kedah, Perlis, Perak dan Kelantan...
border pass sekarang dijadikan buku

nak tahu kenapa saya perlu juga buat border pass hari ni juga...sambung next entry heheheh...
line slow xdapat nk upload pic banyak²...




You May Also Like

37 comments

  1. alhai rugi tak amik mesin amik gambar tu..unik..hehee

    ReplyDelete
  2. tu la.. xpa nnt nak p lagi... saya singgah amvek pic heheheh

    ReplyDelete
  3. Beberapa tahun lepas SS nak buat passport pon tak dibenarkan pakai gambar yang dedulu kala... Budget nak nampak lebih muda laa kononnya... He He He... Tapi skrg passport tak perlu amik gambar sebab sekarang kena tangkap gambar depan imegresen guna camera dorang ler... Free... Tapi ni first time SS dengar passport border belah utara... Border Thailand ke? Dedulu org nak seberang Singapore je guna passport jenis ni... Wahh tak sangka masih wujud lagi... Bon Voyage!

    ReplyDelete
    Replies
    1. aa SS... saya guna border pass ja... masuk thailand masih guna lagi..

      Delete
    2. Berapa harga nak buat border pass tu?

      Delete
    3. murah ja rm 10 rgt ja... SS berank mana.. law perak, kedah, perlis dan kelantan leh la buat

      Delete
    4. wahh rm10 je border pass ni no? nti ana pon nk try lah p sana hehe

      Delete
    5. pernah jugak dengar border pas nih.. tapi belum pernah buat, sebab belum pernah keluar dari Malaysia..

      Delete
  4. Mujur sempat..tu la orang kata kalau dah nekad ssemua jadi..heheh

    ReplyDelete
  5. eligible to apply..orang Perak..huhu..dulu rasanya masa pergi Golok tahun 1990 dulu, guna border pass kot. tak ingat..

    valid for 6 months kira OK, boleh gi byk kali..exchange rate rendah..

    ReplyDelete
  6. ni nak pi danok ke ... kiki

    tp hatyai pun best jugak wlupun brg ngan maknan mahai nk mampus

    ReplyDelete
  7. ini mcm kena stay lama jer kat Siam kan?? kalau sekejap dalam sebulan dua tu pakai passport antarabangsa jer... betul kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. p kejap ja. tggu nnt dh kerja leh p lama

      Delete
  8. nasib baik sempat buat gambar passport

    ReplyDelete
  9. ada percutian yang menarik nak dikongsi gambar ka?

    ReplyDelete
  10. Replies
    1. ehh x la zumal..pegi mkan ja...last2 sem ni tak leh shopping sgt

      Delete
  11. ade pic comey comey vacay keeeee ~

    ReplyDelete
  12. Alhamdulillah. Nasib baik jumpa gak kedai gambar dekat-dekat situ.. :)

    ReplyDelete
  13. Terlambat sikit menyinggah sini.. dah tau cerita kat danok dah baru baca ttg pas.. :D

    ReplyDelete
  14. sekali pandang seperti passport nasib baik warna biru

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu masa masuk xda mcm buku ni..just swkeping kertas ja...skrg dh lain

      Delete
  15. err tp kalo mcm kita dah ada passport antarabangsa, xyah dah la buat border pass ni kot no ZF? ke cmne? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpyh buat dh border pass...pakai ja passport ty

      Delete
  16. yang p Danok tu erk.. hehehe... x pernah tengok border pass. macam tu rupanya. nseb bek la jmpa an kedai. kalau x...

    ReplyDelete
  17. jomlaaaa pegi nak makan pulut ayam jugak..

    ReplyDelete
  18. mana entri sambungan? hihihi ... tak jumpa cari.
    fuhhh... sib baik sempat kejar imigresen.

    eh tapi skrg imigresen dah tak yah ambik gambo kedai... dia ambik gambo on the spot. so kena bawak gambar juga ke acaner utk boarder pass tu?

    ReplyDelete