Part 5 Langkawi 2014 : Kilim Geoforest Park ( Mandi Pantai + Pulau Kasut + lambang Kilim Geoforest Park)

by - Wednesday, December 31, 2014

Assalamualaikum....

Part 1 Langkawi 2014 : Penginapan dan Pengangkutan
Part 2 Langkawi 2014 : Kilim Geoforest Park (gua kelawar + floating fish farm)
Part 3 Langkawi 2014 : Kilim Geoforest Park ( Gua Buaya, ronda sungai Kilim,
Part 4 Langkawi 2014 : Kilim Geoforest Park (Eaglee Feeding + Laut andaman)

sambungan cita terakhir di Langkawi trip Kilim Geoforest park..
dah bapa lama dh dok peram nak basi dah...baru nk update..ok nie dh last part dh...nak tutup cita dh.

dari Laut Andaman tu, saya tengok muka masing2 dah keletihan la jugak.. tapi ada lagi tempat tak habis cover lagi.
masa tu abg bot tu tanya, nak pegi pantai tak, mestilah nak pegi, nak mandi manda kat pantai private tu. dulu masa island hopping saya tak mandi sgt time tu..so kali ni wajib berbasahan hahahah..
kami di bawa ke pantai apatah.. memang tak da orang.. ada pon mat dan minah salleh ja dok mandi sambil berjemuran. untungla kulit putih jemur pon tak hitam. mau saya dok pegi jemur macam tu, balik mak tak kenal dah.dah la memang kulit gelap dah.
abg bot ni berhenti jauh sikit dari mereka, so dia turunkan kami then tengok dia dok landing tido atas bot kot. so kami pon berparty lah sesama kami.  dah tak ada orang plak.memang private betul lah. pantai pon ok cantik jugak..kami 3 orang ja yang mandi sakan. macam2 aksi lah.. yang lain setakat main2 air ja bergambar, tak nak mandi.takut basah kot. tak kisah la. saya bersuka ria di situ..pelbagai moment dirakam di sini..

3 orang ni ja mandi beria, macam tak pernah jumpa pantai, bukan selalu pon
bila dah puas mandi, bergambar sakan.. kami teruskan ke destinasi seterusnya..
eh, di pantai di tak ada sebarang kemudahan tau.. toilet pon tak da, so pandai-pandai lah kalau terasa nak membuang ka apa..hehehe
kami seterusnya di bawa melihat Pulau Kasut..
betul-betul menyerupai kasut..

Pulau Kasut
next, yang terakhir ke tempat paling wajib pegi...
sebelum tu.. kami terserempak dengan dophin.
tapi dia tak tonjolkan diri lak.. dok berenang-renang. dari jauh ja nampk.. 
saya sempat snap sikit pic dia.. nampak tak pic di bawah.. kat tengah laut tu..nampka kecil ja, jauh sangat..





akhirnya kami sampai ke temapt di mana ada lambang Kilim Geoforest Park.. wajib sampai taw kat sini nak bergambar.
abg bot berhenti sekejap tengah laut untuk kami bergambar..

abg bot jd mangsa amilkan gambar

pic semasa aktiviti Kilim ni terlalu banyak.. nak upload lah lembap sangat, so mana gambar terpilih la dapat upload..
dalam area pukul 1 jugak lah kami selesai semua aktiviti dan samapi ke Jetty..
pegi cari makan di Kompleks Pekan Rabu then terus chekin chalet..
nak tahu chalet apa saya stay klik Disini.
petang tu masing-masing keletihan juga. saya sempat lelapkan mata sekejap ja.. yelah dah dapat pon bilik panas gila kot. nak tido pon tak nyaman. serik pilih chalet ni. 
saya bangun bersiap nak jalan-jalan kat area Chenang.. bagi saya barang kat area situ mahal-mahal la. setakat jamu mata saja oleh la.. tak niat nak beli apa pon.
petang sikit saya ajak sapa yang masih larat lagi pegi makan laksa power.. saya pernah terbaca mengenai laksa power kat langkawi ni..
nak try la, kepoweran nya.. hihi.. 

laksa power
bagi saya laksa power ni memang sedap lah, rasa ikan juga.. tapi tak bestnya kawasan penyediaan dia kotor. saya bila dah tengok kotor macam tu, mula la susah nak telan.. saya makan sikit ja just nak rasa, tak habis pon walaupon sedap. member yang lain ada yang habis ada yang tak. mereka tak tengok tempat penyediaan macam mana ok la.

seterusnya malam tu kami decide nak cari restoran ikan bakar..
kami makan kat area Kuah.. nama kedai dah tak ingat dah..
kami order semuanya serba dua pinggan.. seriusly memang banyak makanan malam tu.. dapat plak member si GG, dia pandai pilih makanan laut yang fresh-fresh..


 
habis dinner malam tu, 3 orang member dah gatal-gatal sebab alergik seafood.. geramnya kenapa tak bagi tahu awal-awal.. kecian plak tengok.. so misi mencari poliklinik ka pa ka 24 jam.. tak da satu pon. last sekali bawak ke hospital lah.. kena la cucuk sorang sejarum malam tu.. 

sampai ke bilik pon dah pukul 1 rasanya.. masing keletihan. tapi bagi saya ni, tak maknanya nak tido lagi dengan bilik kepanasan tu.. so decide dengan si iem nak jalan-jalan pantai..yang lain nak tido. so kami dua ja.. tanya sesama kami, hang berani tak, aku berani kalau hang berani.. hehehe.. so beranikanlah.
syoknya kena angin pantai malam-malam.. sejuk ja.. kami lepak tak jauh dari bilik pon. masih ramai orang di pantai.. ada mat2 salleh..ada yang main gitar.. ada yang dok minum arak rasanya, takut jugak tengok tapi kami jauh la dari mereka, ada jugak pasangan sedang bercinta, memandu asmara.. ishhh tak patut betul. sedang lepak-lepak pon ramai..  

esok pagi hari terakhir kami..sebelum chekout.. mandi pantai lagi.. puaskan diri dengan air pantai..
pagi tu sempat kami wish besday kiki.. sepatutnya 2 orang dengan amrina.. tapi amrina dan GG terpaksa balik naik feri terawal disebabkan masalah kesihatan. 




kalau sapa-sapa nak tempah kek masa di Langkawi saya sunggestkan dari akak nuraini..
kek dia memang sedap.. dia hantar sampai ke kita ya.. tak perlulah saya saya nak pegi mencari kedai-kedai kek kat langkawi ni, satu hal plak. tempah ja..
fb page - Pink Lady Kitchen
fb aka nuraini - Nurainieys M. Isa




insyallah, trip tahun depan plan nak ke LIMA LANGKAWI
tahun lepas dah pegi dah, tapi still nak pegi lagi..sapa nak follow pegi nanti boleh la join sekali..





You May Also Like

63 comments

  1. Langkawi ni secara overall memang masih cantik lagi walaupun banyak pembangunan dilakukan. Harapnya, terus kekal cantik selagi belum diusik oleh tangan-tangan pemaju.

    ReplyDelete
  2. nak ikut boleh.tak sampai lagi ke Kilim.ingat typo tadi - Kulim.huhuhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nk ikut mna..Kilim ka?
      ka Kulim hehehe..jom2

      Delete
  3. Macamana nak pandai2 membuang kat pantai yang tak ada toilet tu? Ajar arrr.... He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ishh xleh ajar kt sini..kena tunjuk secara praktikal.. hahahahah

      Delete
    2. alah SS buat2 tanye pulak. korek2 je la pasir pantau mcm penyu buat tu. ha pastu tunggu hape lagi. hahaha

      Delete
  4. Salam kenal Kak Zarul. Lengkawi ini dekat dengan Krabi/Phuket ya ? pemandangannya hampir sama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam perkenalan jugak..
      saya xtahu la dekat ka x.. xpernah smpai lagi krabi atau phuket

      Delete
  5. menarik gambar2 menambah rasa entry zarul ni..jauh berjalan banyak pengetahuan...tahnia ya, seolah ikut zarul pergi melancong

    ReplyDelete
  6. menarik gambar2 menambah rasa entry zarul ni..jauh berjalan banyak pengetahuan...tahnia ya, seolah ikut zarul pergi melancong

    ReplyDelete
  7. makanan jua sedapnya tu..alhamdulillah..

    ReplyDelete
  8. Fuhh.. seronok tengok makanan tu.. sungguh2 menyelerakan... meriah.. :) :)

    ReplyDelete
  9. Zarul selamat menempuh tahun 2015 ya..moga tahun 2015 lebih baik..

    ReplyDelete
  10. Wah ! Sebenarnya banyak tempat nak diteroka di langkawi kan. Yang kelima?? Perghh


    Jemput join bloglist Anis
    http://blurrr4evablurr.blogspot.com/2014/12/segmen-bloglist-januari-2015-by-anis.html
    Terima kasih

    ReplyDelete
  11. bukan ke kalau peram lama boleh jadi jeruk kikikik

    sis JM paling x suka pantai sbb kulit sgt sensitif...cepat sgt sunburn pastu mula lah naik jeragat huhuh

    Zarul!!...dophin ke dolphin eheeheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh
      .boleh diterima la basi pon..

      alahh tertinggal l la plak.. janji paham la

      Delete
  12. Belum berkesempatan lagi nak jejak kaki ke langkawi..teringin sangat nak pergi sana :)

    ReplyDelete
  13. Tak pernah pula tahu ada Pulau Kasut dekat Langkawi tu. Saya tak habis explore Langkawi lagi rupanya ni.

    ReplyDelete
  14. utglah dpt mandi kat tpt private cmtu ... mcm baru ni dgr kilim n pulau kasut ...

    ReplyDelete
  15. bestnyaaaa.. bilalah dapat cuti2 mcm ni jugak erk.. inshaa Allah nanti ada peluang.. sedapnya makanan.. last two pic tu mcm tangkap gambar kat banner je.. hihihi... lawa

    ReplyDelete
  16. bestnye dpt jenjalan kannn....tmbh plak de makan2....aishhhhh....bergelora lak rasa perut bila sebut makan....nyummmm...hihihihi

    ReplyDelete
  17. laksaaa tu sedapnyaaa. lama dah tak makan. laksa kedah memang powerrr rangersss. ehhh . hahahah :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi power ranger...
      meh sini makn laksa saya buat..jd power puff girl

      Delete
  18. syukur la tak minat makan laksa heheh.. kalo gugel mmg laksa power ni orang suggest. tapi tekak mmg kenot go laksa.. best la kilim.. x penah p lagi. banyak kali p langkawi tp kilim belom sampai.. lima tu bulan brapa..? sronok eh..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. rugi xmkn laksa CT ni...
      mak siti ja p kan.. hehherh.. lima tu bulan 3.. bg saya suka tgk persembanhan dia..

      Delete
    2. xmo ar laksa.. kenot go.. huurm cem menarik lima tu.. x penah tngk lagi..

      Delete
  19. Salam singgah..")

    Ya Allah, bestnye.. wawa memang suka pantai & pulau ni... cantikkkkkk...")

    teringin nak pi.. awak pergi guna package ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam... sana byk pulau cntik puan wawa...
      saya pegi kilim packages ambek satu bot

      Delete
  20. wahhh.. seronok berjalan tahun 2014..

    ReplyDelete
  21. last pergi Langkawi tahun 2011...tu pun belum explore habis lagi kat Langkawi ni...memang teringin nak pergi semua tempat-tempat ni... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pernah cari info kt langkawi kt blog ezad la...

      Delete
  22. baru ja pi langkawi haritu. ni yang rasa macam nak pi lagi. ^_^

    ReplyDelete
  23. Akak x suka lah nak sunbathing ni..
    Terik rasa kat kulit. Akak ni mmg mcm puteri lilin sket.
    Hehe..

    ReplyDelete
  24. Alolo ciannye...
    Awat x standby ubat? Piriton ke Loratadine ke atau yang seumpamanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. xtaw plak diorg alergic hehheh..sedia ubat minyak cap kapak ja

      Delete
  25. belum berkesempatan nak bercuti sepenuhnya di Langkawi.. cuma sempat ke Island Hopping je tahun lepas.. tu pun rushiing sangat,,,

    ReplyDelete
  26. pulau kasut tu memang nampak cam kasut kan
    tak penah lagi ke langkawi
    entah bila ada peluang =)

    tertarik dengan kek, buat lapa pula

    ReplyDelete
  27. sat. kena atoq komen.

    1. ana ada gak p kat sini haritu tp xdak dolphin la hehe

    ReplyDelete
  28. 2.haah betoi3 sempat gak depa tunjuk pulau kasut tu haritu. mmg mcm kasut hehe

    ReplyDelete
  29. 3. hamboih besnya dpt mandi kat pantai private. puaih la berjimba ria dlm ayaq tu hehe

    ReplyDelete
  30. 4.pnh dgr gak org dok kata laksa kedah power tp x pnh lg dpt mkn yg betoi2 power & bersih. hehe

    ReplyDelete
  31. 5. tudia part seafood tu mmg terlioq! laaa awat depa x bgtaw yg depa alergic? errr ka depa sndri pon xtau yg depa tu alergic seafood? hehe cian depa dah kena cucuk hehe

    ReplyDelete
  32. 6. kek tu ! kek tu! aiii lapaq ZF weyhh T___T

    ReplyDelete