Part 3 Langkawi 2014 : Kilim Geoforest Park ( Gua Buaya, ronda sungai Kilim,

by - Wednesday, October 29, 2014

assalamualaikum....

selepas kami ke floating fish farm, kami di bawa ke Gua Buaya..
dok sangka kan gua tue ada buaya ka.. risau gak la... mana tahu kan cuih-cuih keluar sekor buaya ka...
rupanya gua buaya tue just bentuknya macam mulut buaya.. tapi abg bot cita, dulu memang ada buaya..sekarang dah tak da la... kami di bawa masuk melaui gua buaya tue.. kalau air pasang tak boleh masuk , apa yang abg bot cerita la..


nampak x..macam mulut buaya

keadaan dalam gua buaya.
gelap ja..

mula nak masuk..risau jugak kepala.sebab dekat sangat



seterusnya kami dibawa ronda sepanjang sungai kilim ni.
disini, tanaman lebih kepada hutan paya bakau.
kita boleh menikmati pemandangan di sini.. cantik-cantik..
saya difahamkan hutan paya bakau disini terdapat pelbagai spesies..dan juga sudah berusia..



bertembung dengan bot lain..
sepanjang sungai kilim jugak, kita boleh lihat monyet... banyak betul monyet disini.. macam garang ja monyet-monyet ni...besar-besar plak tu.. kalah monyet di UUM..
abg pon story lah kat kami, dulu pernah jadi monyet nie melompat masuk bot.. pandai betoi la monyet nie..

apa pandang-pandang



sepanjang teroka nie, asal selisih dengan bot lain ja.. kami akan lambai tangan.. paling best kalau jumpa peloncong asing... diorang melayan ja kami lambai balik siap sempat ambek pic lagi...

next tempat..kita bersambung lagi..

You May Also Like

39 comments

  1. Kena repeat langkawi laa nmpknye... Sebab lum pernah smpi sini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. serius join kilim geoforest nie lagi best

      Delete
  2. akak teringin sgt nk g langkawi..ntah bila nk smpi..huhuhu.. kesiannnn

    ReplyDelete
  3. pergi langkawi haritu tak sempat singgah pun.

    ReplyDelete
  4. ingatkan ada buaya..tapi biasanya tempat2 gini kan ada buaya..kan?/

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu2 ada kot... skrg dh xda dh.. buaya dalam taman buaya ja

      Delete
  5. da lama sangat nak pergi Langkawi ni...last pergi dulu tak sempat nak explore satu Langkawi ni...hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pon langkawi xhbis terjah lagi..tggu plan nk p time LIMA nnt..nk cari tempat x p lagi

      Delete
  6. Bestnya.. suasana dlm gua tu pasti sejuk kan.. Ada peluang mmg nak plan jugalah trip2 mcm ni.. best.. :)

    ReplyDelete
  7. Akak pun pernah naik bot kat PD lepas tu lambai tangan kat penumpang bot lain.
    Mmg depa layan ja :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang teringin nak pi jalan-jalan kat Langkawi. Dulu pi jap je..dalam berapa jam je.

      Delete
  8. amboii dah mcm telenovela eh..bersambung2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh ye la sis. kita buat ala2 telenovela lak...

      Delete
  9. mak CT ada kursus kat langkawi sekarang ni seminggu. ritu dia
    wasap dia naik bot pi kilim gak dengan kengkawan dia. sakan hihi..

    ReplyDelete
  10. akak ni beriya2 lah masuk gua keluar gua masa kat Hanoi.. kat Malaysia pun ada ni haahh... boleh lah nanti redah sini pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kt Malaysia pon byk tempat yg perlu kita jelajah jgk

      Delete
  11. lama btoi saya xp langkawi... must repeat one day :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. datang la lagi.. langkawi xjemu dtg byk kali

      Delete
  12. Akak masa awal-awal baca terkejut gak. Gua buaya? Tak bahaya ke?
    Bestnya Zarul gi Langkawi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang best kak farah..dtg la cini

      Delete
    2. Insya Allah, nak pergilah one day. Akak gua batu caves tu je penah masuk huhuhu

      Delete
  13. Untung la, dah penah masuk mulut buaya pastu dapat keluar balik dengan selamatnya. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehhe... dengan bangganya dpt keluar dgn selamat

      Delete
  14. menarik eco-tourism mcm ni..negara kita kaya dengan kepelbagaian bio..unspoiled nature..

    byk betul monyet-monyet tepi sungai tu..risau juga kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul.. negara kita kaya dgn alam semulajadi..

      Delete
  15. hahhaha..feeling macam lagenda budak setan tak..ehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. alah xda plak nad.. feeling teruja naik bot.. pas abg bot dok buat lek la..tue baru best

      Delete
  16. Macam seram je masuk dalam gua tu Hana...hihi Tak de buaya ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. xseran pon.. masuk kejap ja.. buaya dh xda.. buaya darat ada la..hihi

      Delete
  17. nampaknya sis JM belum habis lagi explore langkawi sbb belum pernah ke sini

    ReplyDelete
  18. macam lokasi pengambaran lagenda budak setan ja

    ReplyDelete
  19. gua buaya ni ana x dan p haritu. rugi gak x p hurmm.

    ReplyDelete
  20. seriyes teringin nak p lagi langkawi! huwawawa

    ReplyDelete