Part 2 Langkawi 2014 : Kilim Geoforest Park (gua kelawar + floating fish farm)

by - Monday, October 27, 2014

assalamualaikum

sambungan dari entry sebelum nie.
aktiviti untuk trip ke Langkawi kali nie, kami nak teroka Kilim Geoforest Park Langkawi.
kami decide pergi awal sem becoz time tue masing-masing berduit..
lebih kurang sebulan sebelum pergi saya servey pasal aktiviti magrove nie..
baca blog-blog yang pernah pergi.. cari contact number dan cari pakej yang murah tapi ada byk tempat boleh teroka...
saya ambil pakej dari tempat saya sewa keta juga.. Sham sibah..

aktiviti start pukul 9.. so sempat la kami tolak naik feri pkul 7 smpai langkawi pukul 8 lebih..
settle urusan bayaran lebihan kereta dan pakej kilim.. dah 8 lebih.. so cepat-cepat kami cari jalan nak ke kilim nie..
jalan nak masuk Kilim nie senang ja.. cari ja Galeri Perdana.. sebelah Galeri nie ada jalan masuk.. masuk ja jalan tue terus jumpa..



tempat pertama yang dibawa ialah kami ke Gua Kelawar..
sebelum masuk ada disediakan kaunter.. disini kita boleh meminjam lampu suluh.. harga sewa RM 1


ada laluan disediakan untuk masuk.. masuk dalam gua tu gelap sangat... so kena la guna lampu suluh.. dalam gua tidak dibenarkan ambil gambar tapi kami sesuka hati ja ambil..
dalam gua tersebut kita boleh tengok banyak kelawar sedang bergantungan... terdapat juga starlite (tak tahu naj eja yang ada dalam gua tu)
yang kelakarnya, time nak keluar dari gua tue boleh pulak banyak monyet kat depan tue.. masing-masing penakkut so pakat patah balik la... tapi nasib baik ada antie uncle pelancong dari India kot.. follow ja belakang diorang nak keluar.. 
tue pon sempat lagi si monyet tue tarik beg saya tau... aihhss macam tau-tau ja dalam beg tue ada bayk barang berharga...

next destinasi kami ke floating fish farm..
pusat ternakan ikan..



disini kami diterangkan oleh penjaga disini dengan pelbagai jenis ikan...
besar-besar ikan dia.. kami juga diberi peluang memeri makan ikan dan juga memegang ikan...






disini juga boleh kita menangkap ikan untuk dimasak... ada restoran kat sini... kalau sapa nak lunch disini pon boleh... 
tapi kami tak nak la.. nak jimat duit la.. takut kena mahal plak kat cnie.. kami pon tak nak lama-lama kat sini.. banyak lagi tempat nak di tuju...

tempat seterusnya kita sambung next entry ya... wait ya...





You May Also Like

24 comments

  1. ikan apa tu..macam ikan pari, tapi ada sisik berduri..

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. boleh makan...tapi saya xpernah makan la lagi

      Delete
  3. Teringin nak ada kolam sangkar macam kat atas tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. minat bela ikan ka... kalau minat try la mintak bantuan.. leh jd usahawan

      Delete
  4. Tu belangkas kan?berani nya pegang..kalau akak memang terjerit2 la kat situ..hahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. yap belangkas... dia x gigit xpa..saya pon awal2 takut gak.. abg tue ckp ok ja..pegang ja la

      Delete
  5. memang pun..makan kat restoran sangkar tu mahai jugak..mujoq tak makan kat situ kan...bukan sedap pun...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tue la.. saya dok servey blog lain.. ckp kata mahal.. xbrani nk order

      Delete
  6. assalamualaikum ZF....wah !!! seronoknya jenjalan ke langkawi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam mama... nnt mai la jalan langkawi

      Delete
  7. Salam. Hee sungguh seronok ke pulau langkawi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam... mmg seronok dpt jalan2 langkawi

      Delete
  8. Banyak benda boleh buat kat Langkawi ni. Planning memang nak gi sebab last gi sini masa zaman sang Helang tu baru je siap berdiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dh lama tus.. kena mai lagi tue.. skrg dh berubah dh dri dulu

      Delete
  9. Saya suka juga pergi ke tempat2 mcm ni.. menariklah. Thanks sharing.. in shaa Allah, ada peluang mmg nak ke sana juga nanti lah.. :)

    ReplyDelete
  10. Tak boleh ambik gambar sebab takut kelawar terkejut...kott lah:)

    ReplyDelete
  11. Wah tak sangka plak langkawi ada gua2 ni... ingatkan pantai dan shopping semata...

    ReplyDelete
  12. bhahaha pegang belangkas. penah pegang sekali. kat langkawi gak la kat underwAterworld. jakun sungguh time tu. CT sukaaa kg nelayan. suka tengok bot bot kt kg nelayan. next p langkawi kena p la kilim ni.. x penah join lagi trip ke kilim.

    ReplyDelete
  13. ohh..perlu ambil pakej..berapa harganya eh Zarul..mana tahu bila ada hati nk ke sana :)

    ReplyDelete
  14. haritu ana p sini gak. tp p dgn geng makcik2 / pakcik2 la. x bes sgt sbb xdak feel org muda.

    ReplyDelete
  15. masa kat fish farm tu la ana 1st time dpt pegang belangkas. mcm muka predator pon ada gak rupa dia haha

    ReplyDelete
  16. gua pon ana masuk gak tp x puas la. seriyesly x puas. teringin nk p lagi. nti nk roger2 ZF la. kot2 buleh ana join ZF repeat p lgkawi hehe

    ReplyDelete