Tanah Runtuh di musim hujan

by - Sunday, October 26, 2014

assalamualaikum...

sekarang musim hujan, baru-baru ni di Kedah ada kejadian puting beliung..  ujian Allah semua ni..
baru-baru ni, dalam perjalanan saya nak balik ke rumah.. time tu dah malam area pukul 8 jugak la. selepas saya pergi ke program Hari Perternak, Peladang dan Nelayan kt Alor Star... tanah runtuh telah berlaku...
kampung saya, kampung yang dalam pendalaman.. kena melalui banyak kampung lain, kebun la.. tapi memang ada jalan la. kalau orang luar akan kata, kena masuk hutan dulu baru jumpa kampung saya..
petang tu pon memang cuaca buruk sikit dengan hujan dan guruh... semasa melalui kawasan hutan tue dengan kabusnya sebab baru lepas hujan...tiba-tiba ada tanah runtuh. seriously memang terkejut.. dah la sebelah kiri tue macam gaung sikit... nasib baik boleh lalu ckit sebab nampk bekas ada kenderaan dah lalu..
esoknya pagi saya kena pergi Pendang ambil adik, dia baru nak balik kampung cuti mid sem jugak..
saya try lalu lagi jalan semalam..boleh lagi lalu cuma jalan lecak la sebab tanah merah.. habis la tayar keta kotor... sempat la saya ambil gambar keadaan pagi tu..



jalan nak masuk kampung saya tue ada ja jalan lain.. tapi saya slalu prefer jalan ikut kg Pdg Durian ja.. short cut n berani la sikit jalan tue walaupon berbukit sikit..  
harap-harap pihak berkenaan dah ambil tindakan la.. kat situ selalu ja ada tanah runtuh tapi pihak berkenaan dah settlekan dh.. dah letak batu-batu dah.. nie berlaku lagi kat depan sikit dari tempat runtuh yang lama.. 



You May Also Like

13 comments

  1. Tanah runtuh ni merbahaya & klu jln lecak sgt, risau takut tayar kereta je terbenam. Jenuh nk menolak klu tak ada org tolong.
    Salam Maal Hijrah & salam ceria hari minggu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang bahaya... nk keluar tolak mlm2 memang tak la...

      Delete
  2. Pelik betol Malaysia sekarang ni kan... Dedulu mana pernah ada puting beliung bagai ni... Sekarang merata dah...

    ReplyDelete
  3. Bahaya ni kalau selalu jadi tanah runtuh.
    Tanah lembut tu.
    Ada pokok2 jugak nampaknye tu.
    Harap xde pohon tumbang.

    ReplyDelete
  4. Cengkaman bumi dah tak kuat,...habis tanah semua gelongsor.
    Hati-hati ye Zarul.

    ReplyDelete
  5. kampaung apa ni>?/bahaya nya..hati2 la..lagi2 time musim hujan ni..tanah jadi lembut..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kg lubuk merbau...musim hujan tanah jd lembut

      Delete
  6. jaga diri yeee.. semoga kita semua dilindungi. takut tengok yang puting beliung tu. selalu tngk kat ngara omputih saja..

    ReplyDelete
  7. bahaya tu..berani palh balik waktu malam dgn kiri kanan jalan tu hutan

    ReplyDelete