Hari Perternak, Peladang dan Nelayan Peringkat Negeri Kedah 2014

by - Friday, October 24, 2014

Assalamualaikum...

cuti deepavali lepas, berkesempatan saya pergi memeriahkan program Hari Perternak, Peladang dan Nelayan Peringakat Negeri Kedah 2014, yang diadakan di Taman Jubli Emas di Suka Menanti Alor Star...
walaupon hujan petang tu, tak mematahkan semangat saya nak pergi program tersebut.
program bermula 21 October hingga 25 October 2014.. 10.00 pagi hingga 10.00 malam...


pelbagai jenis pokok buahan-buahan di jual.. pokok hiasan pon ada... 
geram plak tengok pokok-pokok di sini... harga pon berpatutan..


pokok durian chenie

pokok cili
lebat cilinya.. geram tengok... balik tumbuk buat sambal belacan sedap nie..


proses penyeraman telur ayam
siap ada pameran bagaimana proses telur menetas,.. first time telur menetas.. padahal dulu-dulu mak selalu ja bela ayam kampung...


bunga kekwa, orkid,

pameran tanaman tanpa guna tanah
buah nenas.. besar buah nenas dia...
di HPPN ada menjual hasil pertanian mereka seperti sayur-sayuran...buah-buahan..
baja untuk tanaman pon ada.. boleh la beli untuk lebatkan hasil tanaman kita tu...



pameran hasil ternakan juga dipamerkan..
tuan kambing biri-biri diatas memberi peluang kepada pengunjung bergambar dan memegang kambing nie.. tengok kambing teringat cita kartun Shaun the Sheep.. best kartun nie..


disamping tue ada juga booth jualan.. booth jual coklat buatan orang melayu pon ada..
ada juga menjual alat-alat mesin, oven dan barang2 untuk membuat dan membakar kek, kuih.. sesuai untuk sesiapa yang ingin memulakan perniagaan berasakan makanan..

rusa pon ada..


pameran alat-alat jentera pertanian pon ada..


terdapat jualan arnab, hamster... comei-comei belaka... bulutnya lebat... 
anak ayam juga ada dijual... saya tertarik kepada anak ayam warna warni...
harganya 3 ekor RM 10 ja...
di sini jangan risau mengenai makanan.. sesiapa penat berjalan tu, boleh singah ke gerai makanan... ada jual nasi, bihun sup gearbox pon ada, gerai minuman pon ada..makana ringan pon disediakan...

tempat parking pon banyak, so tak payah risau sangat... nak senang dan keluar cepat parking ja tepi jalan... 
esok last day, so sapa-sapa ada di kawasan sekitar jemput la pergi... 







You May Also Like

15 comments

  1. Dulu rajin jugaklah nak tanam pokok.. Skrg ni dah vitamin 'M'... He He He....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tue terlebih vitamin M tue...hhahahaha...

      Delete
  2. pameran telur menetas tu menarik perhatian...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul.. ramai yang dok tunggu tgk telur tue menetas..

      Delete
  3. OO..jual ke..ingat kan free..boleh ambik bawak balik..ekekekke

    ReplyDelete
    Replies
    1. xda free free.. semua jual nie.. ada pon tester makanan ja hihi

      Delete
  4. Menarik... klu saya pergi ni, pasti beli pokok cili tu. Mmg lebat cili2nya.. tengok pun geram. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. borong pokok cili tue hihihi... ada macam2 jenis cili ada...

      Delete
  5. Awak mesti suka menanam kan ZF.....
    So awak beli apa kat sana? Borong ke tidak?

    ReplyDelete
  6. Biasanya kalu beli pokok2 kat tempat2 pameran macam ni murah...suke tengok pokok2 tu...

    Salam ukhuwah dari Bunda...wassallam...

    ReplyDelete
  7. Akak suka gi event2 macam ni. Seronok!

    ReplyDelete
  8. kalau pergi tempat2 macam ni.. mesti nak whoah whoah kat semua benda.
    rasa macam budak2 sangat.. ekekek
    suka tengok bunga (:

    ReplyDelete
  9. Amboiiii pokok cili meremut buahnya..
    Pokok orkid lebat berbunga & colourful pulak tu.
    Geram sangat..

    ReplyDelete
  10. aaaaaaaa bebiri..!! aaaaa gebusnya. kalau CT pi mesti dah picit picit dah bebiri tu semua.

    ReplyDelete