Ubi kayu rebus..

by - Friday, October 24, 2014

assalamualaikum..

tengah menyiapkan assingment kt dapur..
nampak mak tengah keluarkan ubi kayu yang dah direbus..
macam tahu-tahu ja anak Sorang ni tengah lapar tengah pagi buta nie.. dah pukul 2 pagi tak tido lagi nie..
apa lagi break la kejap. supper makan ubi rebus cicah gula.. dah lama tak makan..

mak rebus siap2 esok pagi nk buat cucur ubi tue.. cucur apatah.. ubi kayu di lenyek cmpur tepung.. buat bulat2 pas2 goreng.. sedap jgk tue..


ubi kayu ni boleh cicah dengan gula, kelapa parut, susu.. yang tue ja saya tahu.. maybe sapa2 tahu boleh makan dengan apa lagi bleh la share...

You May Also Like

27 comments

  1. Makan dgn kelapa parut & ikan masin pun sedap, Zarul :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpernah lagi makn ngab ikan masin.. nnt leh try la

      Delete
  2. SS suka makan dengan sambal bilis... Dengan ikan masin... Adussss! Tetiba lapoooooo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha... nnt kena try makan ngab ikan masin la...lapooo pergi makan...

      Delete
  3. SEDAPNYA!! lama tak makan haha *muka excited mintak sikit* lol

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahhh dh hbis.. meh dtg rumah cari ubi kayu

      Delete
  4. Replies
    1. ooo ubi ketukk..saya taw makan ja.. nma xtw

      Delete
  5. Sedap nih..makan dengan sambal tumis ikan bilis pun sedap..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terbaik Diana.. mmg sedap.. :)

      Delete
    2. xpernah lagi maknnga smbal tums. nnt sunggest kt makla swh buat...

      Delete
  6. Sedap mmg sedap.. betul kata Diana tu. Terbaik!!.. :)

    ReplyDelete
  7. Sedapnya ZF.....okje suka makan ngan sambal ....sedapnyaaaaa lama tak beli ubi...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. nie pon dah lama xmakan..tiba2 jiran bagi.. ngap la... tanam kt tepi rumah rasanya x besar lagi

      Delete
  8. ida BW pepagi buta ni. adeh lapa terus tgok ubi kayuu.. sedapnyaa dimakan time2 giniii huwaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh cian ieda... makn tine tgh hujan pon swdap gak nie

      Delete
  9. Fevret ni.
    Panas2 cicah gula.
    * teringat pasal projek tanaman ubi masa subjek bio form4 dulu (1999).

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya slalu makan vicah gula ja... oohh ada gak projek tanam ubi kayu..

      Delete
    2. Ada. Tanam belakang hostel Aspuri (asrama puteri).
      Masa sekolah dulu girls dipanggil Puteri, boys dipanggil Putera.

      Delete
  10. sdap nye..terliur plk bw pagi2 nih, ubi rebus cecah smbal ikan bilis perghhh ^^ hehehe

    ReplyDelete
  11. ooowh faveretku. selalunya bila dah jadi cemni CT masak dengan sira gula. rebus dulu kasi empuk. then bila dah masak amekla dua tiga ketul and rebus dalam air gula yang dah quite likat. ooonomnom.. pastikan ubi tu ada rasa garam sikit.

    ReplyDelete
  12. dh lama x mkn.,.terliur lah pulak

    ReplyDelete
  13. sedap..sedap.. ari tu balik mak buat ubi rebus juga...
    cucur bulat2 tu namanya ubi ketuk. 1st time mkn masa dok johor dulu. cicah ngan sambal kicap sangtlah sedap..... mkn petang2 pla, bestnya. ok lapaq...hehe

    zinziemeewah

    ReplyDelete