Pening Memusing

by - Monday, February 09, 2015

assalamualaikum..

balik kerja petang tadi, tengok email masuk berpusu²...
aihss tak boleh jadi, saya dah la tak sempat nk blogwalking.. kepenatan sangat..

tengah hari tadi, company tempat saya intern ada buat pemeriksaan kesihatan.
staff ajak join skali pegi.. saya pon apa lagi on ja..
ada sebiji bas datang dari NKF Life Check membuat pemeriksaan secara percuma.

setelah isi borang, cek berat tinggi dan tekanan darah.. eh boleh plak tekanan darah tinggi..mybe hati tengah getar kot..
then terus naik atas bas..
woww cantik jugak dalm bas. walaupon sempit tapi best.. ada tempat duduk ala2 cafe..siap ada meja lagi.. menarik. first time saya naik.. setelah settle bab ujian air kencing dan ambil darah.. tekanan darah 3 kali ambil kot..baru result ok. tak da sebarang tekanan darah. mybe darah gemuruh kot..
saya diberi kaunseling.. nmpk gayanya perlu diet lah ni.. exercise pon kena byk.



bagi pendapat saya, pemeriksaan begini sangat bagus.. kadang² kita bekerja seharian pon bukan nak jaga kesihatan sangat.. bila sekali buat pemeriksaan begini, tengok result.. baru nak beringat dan ambil tindakan..kalau tak, semua benda kita makan..

pagi tadi sorang akak staff ofis saya pergi klinik. dia ada cita, nurse tu bagi ubat. tertulis kat situ pening memusing. masing² dok gelak, ada ka ubat pening memusing?
leh tak kak Shikin @ dr. Shikin jawab sat.

You May Also Like

70 comments

  1. Pusing 360 darjah kot... He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kira kalau pening tak memusing tak leh makan lah obat tuh.

      Delete
    2. Apa beza dengan karipap pusing?

      Delete
    3. pening memusing? akak tu naik roller coaster ke

      Delete
    4. karipap pusing makan dia xjdi pusing ...

      Delete
  2. Pening memusing2 ..vertigo kot..akak pernah jadi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nama ubat tu la..
      saya pon xtahu la...

      Delete
    2. Haah, betul2. Maybe ubat utk vertigo.

      Delete
    3. vertigo? ...bertigo tahu lah :-)

      Delete
    4. Kita rasa macam bayang nak jatuh gitu. Balance & coordination badan cam lari sket. Gi tanya Dr. Shikin. Shikin ada tulis ttg vertigo :)

      Delete
    5. Hai k.Farrah, jap saya cari entri tu n tepek sini ye.

      Delete
    6. yer...bos sy ade vertigo...dunianya berpusing katanya....

      Delete
  3. wah, baru prektikal seminggu darah dah naik...rileks ZF, rileks...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hati2 dia mudah naik darah... abis laa kite... ha ha ha...

      Delete
    2. hahaha bukan sebab praktikal lah....
      darah gemuruh sbb dgr kena ambil darah sama.. kita bab darah xleh ckit..

      Delete
    3. jaga² SS.... kot2 nnt berubah jd hulk ka.

      Delete
    4. ha..takut!nasib baik jauh..hehehe.

      Delete
  4. take a rest..mungkin penat sangat tu.. jaga diri ye.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi... xlah... takut nk ambil darah ja..

      Delete
  5. tekanan darah tinggi.s tress ke tak cukup rehat tuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu baru seminggu... Kalu setahun tah cemana rupa darah tu... He He He..

      Delete
    2. hahahah...
      kalau setahun, mau darah tu tukar wrna kot...

      Delete
    3. Warna putih mahsuri.. he he he...

      Delete
    4. sama negeri ja..tapi bukan sama keturunan ja

      Delete
    5. Ayoyo.. Kalau incredible hulk..darah hijau.

      Delete
  6. Replies
    1. mai mai singgah... maaf saya xsempat singgah balik.. bz lagi... hujung minggu ya

      Delete
  7. sama la kalau dengar ambik darah kita jdi gemuruh hhahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramai patient akak cenggitu.
      Nampak dah muka cuak.
      Tapi, akak buat tak layan.
      Kalau x ada yang siap nak kena pujuk tang ambik darah.

      Delete
    2. hiihihii...sy suka derma darah... tp salu doktor x jmpa urat nk amik darah...huhuhuhu...

      Delete
  8. jgn stress2...relax...chill...hihihi

    ReplyDelete
  9. hehehe.. tengah rasa pening memusing nih.. tak baik elok lagi nih.. pagi tadi rasa ok dah, tengok fail2 nombor comel2 mula pening kepala balik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah dah ok.. cuma batuk jer kureng lagi nih..

      Delete
  10. hahahah ubat ape kah itu .... hahahha

    ReplyDelete
  11. eh bagus ade servis mcm ni...leh pantau kesihatan kite...lagi2 tang bp .... lieya ni name je keje kkm tapi jarang buat health screening ginie..... tapi kalo lik kg selalu buat sebab adik nurse gi klinik die so die buatkan heheheeheh

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum sis ZF.. selalu ja nampak nama sis di merata blog.. salam perkenalan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam perkenalan juga... he he he..

      Delete
    2. QA : kalau dia x ada itu bukan ZF namanya :-) rajin BW budak sorang tu heeee

      Delete
    3. hai QA...tak kenal ngan tite ke

      Delete
    4. waalaikumusalam... salam perkenalan.. saya ada kerna dia ada..hihi
      nnt saya p menyinggah blog Qaseh ya.. xsempat lagi ni

      Delete
    5. haha..ZF kat mana? ZF di mana-mana...

      Delete
  13. pemeriksaan ni bagus.. baru kita lebih alert pasal kesihatan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meh nak review result. Jangan lah malu2. Hehe.. BMI tu kalau ikut ASEAN memang x boleh dah tuu.. Apa lagi ZF..zumba macam...
      Macam sape ea, Scha Nazri kot..

      Delete
  14. Kena bnyk bertenang klu mcm tu hihii.. semoga segalanya berjln lancar & ceria ye ZF.. :)

    ReplyDelete
  15. ingatkan ZF yg pening memusing rupanya ubat!

    ReplyDelete
  16. sebiji bas? bukan sebuah bas..habis lah sengaja cari pasal ngan ZF hihhihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. adohai... hihi lama dah tinggal xbelajar bahasa malaysia ni...kena buka buku darjah brapa ni balik ni

      Delete
    2. Sebuah bas - syllabus Darjah 1 sayang hihihi sanggup nak jadi murid cilik akak?

      Delete
  17. Bagus la program macam ni Zarul. Sbb kalau nak tunggu kita pergi serah diri utk buat check up asyik bertangguh2 je. Ni mereka yang dtg ke tempat kita, kalo tak chekc jugak tak tahu la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul akak... kalau saja2 nk p cek kt klinik ka mmg tak dah la

      Delete
  18. hai... saya datang sini! hehehe...

    wah, bestnya ada pemeriksaan macam ni.. waktu saya praktikal dulu xde pun. sobs T__T

    pening memusing? haha. okay, first time dengar >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. kebetulan ja ni... time ni mai buat kat company saya...

      Delete
  19. Eh, pening memusing? sakit macam mana tu erk? hehehe..ntah2, nurse nak tulis ubat tu tgh pening memusing kot..hikhik

    ReplyDelete
  20. pening memusing pun bolehh. Hehe.

    ReplyDelete
  21. vertigo kot. hahaa. jangan stress2. padahal scha pun tgah stress

    ReplyDelete
    Replies
    1. scha pun kena makan ubat pening memusing ni

      Delete
  22. Aikk..mane result x nampak.
    Show me:)
    Heheh...

    ReplyDelete