Internship

by - Monday, February 02, 2015

assalamualaikum...

dah lama tak rasa bekerja... 4 tahun lepas last kerja..
hari ni merupakan first day internship...
2,3 hari sebelum tiba hari ni, saya dah start rasa macam² dah...dah la sorg² nanti.
lepas tu, tiap hari dok msj ngan si Anim. dia pon sorg gak nanti.. mcm² dh pikir.
nnt macam mana kita nk p makan, nk p surau.. kalau xda kerja mcm mna.. dok saja boring kot.. betapa gila2 kami pikir habis.. haha.. tido semalam pon kejap² terjaga.

so bermulanya hari ni, sambil menunggu supervisor masing² kami sempat bermesej kejap.. getar la gabra la semua ada..
tapi akhirnya habis juga satu hari intership..
penat gila kot.. Langsung saya tak melelapkan mata.. kepala dok ingat nak tido ja..
esok, Thaipusam.. tak da cuti utk Thaipusam.. hua hua...
baru masuk sehari dah ingat nk cuti dah..

aktiviti blogwalking rasanya makin berkurangan..hua hua.. mana sempat ja...

You May Also Like

95 comments

  1. internship ni praktikal yer...?? saya ada ramai kawan yg bekerja dengan baik masa praktikal kemudian dipanggil semula bekerja di tempat dia praktikal... alasan majikan tu sebab diorang dan train bagus2 dan berdisiplin tinggi... mungkin formula tu boleh digunakan kalau risau pasal kerja masa depan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju najib ariyan. tunjukkan kebolehan tahap maksima. kalau tak ada keja bantu ja mana-mana staf

      Delete
    2. ok2... terima kasih ya tips tu...

      Delete
    3. kurangkan blogwalking di waktu bekerja hahaha blog arzmoha takpa la haha

      Delete
  2. selamat menjalani hari hari yang baru ZF. heeeee :)

    ReplyDelete
  3. Mula2 memang macam tu... Dah lama skit esok... Dah boleh biasakan diri... Do your best!

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagitau bos kat situ saya power dalam blogwalking. konfem boleh buat report selaju mungkin

      Delete
    2. Cakap kat boss.. Jari saya pantas...

      Delete
  4. wah..wanita bekerjaya sekarang..chaiyok!hehe, jangan risau ZF, semuanya akan OK.yang penting, kena rajin, hormat orang dan berdisiplin.oh ye, jangan bagitau diorang awak ada blog...hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Aah... Better jangan beritahu... Diam2 aje... Ha Ha Ha... Tapi... Kalu dorang search... Abisss laaaa... Ha Ha Ha...

      Delete
    3. selagi mana xdak mengutuk apa2 psl company tmpt kita bekerja or praktikal, xde hal nak bg tau kalo depa ada blog ke idak. tp kalo ana mmg tobatla x bagi taw kikiki

      *cecepat tukaq url blog jgn guna sebenar. gunalah idea2 menarik drpd blog Es Es hahaha

      Delete
    4. knapa xleh bgtau ada blog??? tp kt kwn opis saya tak ckp jga..hehe.. cuma sorg jer yg tahu :-)

      zinziemeewah

      Delete
    5. nanti diorang suruh promote free hahahaha

      Delete
    6. boleh ka tukar url blog ana.. cer ajar sat

      Delete
    7. hahaha...tunggulah dah serasi sikit baru bagitau.takut isi blog tu boleh diguna untuk counter-attack kita balik..ni akak cakap dari pengalaman.hehehe.

      Delete
    8. oooo.. begitu cerita nya. ok diam2 sudah...hehehe

      zinziemeewah

      Delete
    9. haa antara reason dia tu dia la yg arz moha ka tu. pastu yg kak sal kata tu pun betoi gak la. mcm ana ni mmg sebolehnya x bagitaw la ada blog. dedulu pnh share dgn boss yg lama sbb dia sempoi. hehehe

      err pastu ana dah tukar url yg skrg ni, ana wat lek wat pis je x mau cerita apa dah kat depa hehehe

      sesungguhnya membuat pertukaran url bknlah seindah & semudah yg kita impikan ZF. nti akan amek masa utk crawl semula semua entry. kdg2 tu amek masa berminggu. mksudnya, kita update entry pon nti kat bloglist, org tgk link kita tak ber update. satgi tension nak usaha wo. kikiki

      Delete
    10. ishh xmau la cita...
      xjadi la tukar url.. t susah....

      alahh saya tak da la cita2 lebih dlm ni...

      Delete
    11. bab tukar Url Salbiah ada pengalaman

      Delete
    12. SS pon ada niat jugak nak tuko url.. Fikir2 balik.... Cam malassssssssssssssss!

      Delete
  5. wow.. dah mula internship.. elok2 naa jangan main banyak hahaha.. focus. huurm nanti ZF sibuk sunyilah blog CT daripada komen2 pukat tunda uols..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, CT. Dah terbayang dah ni mesti sunyi blog kita kan,..

      Delete
    2. blog yg ada dlm blog list jgn risau lah..hihi

      Delete
    3. Kak Farrah.. dia baru internship sminggu.. di tinggal komen macam 40 hari dia cuti blogging.. semput semput miahahaha.. tq tak lupa kunjung tiba =)

      Delete
  6. Selamat menempuh hari-hari internship, dik Zarul. Jaga diri baik2 ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau diorang buli mesej ja kitorang haaha

      Delete
    2. tq kak farah...

      amboi aRz MoHa..hihi

      Delete
    3. tu dia abang long sudah mari.. jaga jga..

      Delete
    4. hahaha nanti kita boom blog company dia. hehehe

      Delete
    5. aRz MoHa... Dah lepas bomm tu nanti... jangan lupa kira dah berapa banyak bom yang mengena..

      Delete
  7. masa praktikal masa yg plg sy suka..mcm2 benda nk teroka...all da best zarul yer...

    psstt...nnti emel alamat kt sy yerr.... nk bg something hihihih... emel sy chigusa.mor@gmail.com

    http://kameqdeanna.blogspot.com/2015/02/top-pengkomen-bulan-januari-2015.html

    ReplyDelete
  8. Semoga dipermudahkan, dilancarkan segalanya & berjaya dalam kerjaya serta kehidupan... All the best. Bab berblogging, selagi aktif in shaa Allah akan terus singgah.. :)

    ReplyDelete
  9. Teringat masa saya praktikal dulu. Pengalaman itu sangat berharga. Kutip selagi boleh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kutip habis.. tapi mulut ni berat plaj nk bertanya

      Delete
  10. All the best..timba ilmu banyak-banyak..

    ReplyDelete
  11. Moga dipermudahkan segala urusan.

    ReplyDelete
  12. Amboii.. Pikir ape nak buat kalau xde kerja?
    Kerja mesti ada punya...jangan risau..heheheh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh... tu sebelum masuk dh fikit mcm2

      Delete
    2. Dah tentu2 tak de keje boleh BW.. He He He...

      Delete
  13. kiranya selepas ni masuk environment baru lah ye..x perlu risau lebih2..u can do it dan perlu bijak 'feel in' dengan suasana persekitaran ye ZF..pada peringkat permulaan mungkin pelbagai perasaan menerpa but lelama it will be fine

    ReplyDelete
  14. bab berblogging tu x perlu risau..wlaupun kurang bila sebut je ZF i will still remember u coz u r still in my heart

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaaauwh shoo sweet hakhak.. sebut aje ZF semua kenai..
      dun worry..

      Delete
    2. Macam nak terkencing manis SS baca ayat JM.. he he he..

      Delete
  15. ZF, semoga dipermudahkan hari2 internship anda hehe

    ReplyDelete
  16. selagi buleh rilek, rilek & layankan je sementara blm bz tu ZF. maap lama x muncul. tenet mcm jilake sikit lately huhuhuhuwawawa

    gud luck internship :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpa2 ana... slow2 lah...

      terima kasihh

      Delete
    2. Bila free time gunakan sebaiknya.
      Nanti x dapat dah :D

      Delete
  17. all d best ber internship.. yg pnting buat kerja dgn pnuh dedikasi. tak tahu tanya tp jgn malas cari info...cewahhh.. pndai betul ngajar kan.hehe

    zinziemeewah

    ReplyDelete
  18. Kira okay la tu. First day dah penat maknanya ada la kerja kena buat. Kami dulu praktikal hari first cuma pi tunjuk muka ja. Pastu supervisor suruh balik awai. Hehe

    ReplyDelete
  19. akk tag zf..
    http://drshikinzainal.blogspot.com/2015/02/giveaway-free-template-by.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. xsmpat lagi nk join.. huhu
      last date bila

      Delete
  20. semoga cepat sesuaikan diri ye..:0

    ReplyDelete
  21. semoga berjaya ZF. buat yang terbaik. jangan update blog ketika kerja. jangan lupa bw kat blog saya hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih arz moha..

      time kerja xleh tgk anset..
      semestinya akan bw blog arz moha..antra senarai bloglist saya

      Delete
  22. stress tak internship ni. sampai 'boom' blog saya ni. abis berasap muka

    ReplyDelete
    Replies
    1. xstress sgt tapi saya sorg2 jadi segan..

      terboom plak...

      Delete
  23. syiok juga kalau dapat tempat yang bestkan..
    selamat berinternshipler yerk.. dulu zaman2 akak dipanggil praktikal (samakan!!)

    ReplyDelete
  24. mula2 memang macam tuh.. masa mula praktikal dulu pun macam tu jugak, lastly ada laa kawan sekepala.. jangan risau, time baru masuk keja pun sama, tak kenal pun dengan orang yang masuk keja sama time tu, lastly boleh jadi kawan baik pun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. In shaa Allah ada.. dulu time tukar tempat keja pun sama, kawan dengan akak2 opis.. tapi bab makan solo molo jer.. tak da mslh..

      Delete
  25. Semoga dipermudahkan internship ZF yer ^-^

    ReplyDelete
  26. Wahhhh dah masuk musim baru...adik relaks chill je tau...yg ptg dunia kerja dgn dunia belajar sgt berlainan sgt2...seronok kerja dpt duit...cpt tau nanie keje tetap...nanti leh jenjalan heheh

    ReplyDelete
  27. All the best ZF;) moga dipemudahkan dan dapat sesuaikan diri.. Kat office kak ros pun baru seorang adik ni lapor diri.. Mula-mula je malu -malu sikit. Bila dah setengah hari, dah boleh campur ngan kitorang semua;)

    ReplyDelete
  28. Hihi....biasalah benda baruuuu, semua pun nerbes. Lama lama oklah kot. Alah bisa tegal biasa ZF .....

    ReplyDelete
  29. amacam internship? dah kena buli belum hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu belum SS boleh jadi pembuli... He He He....

      Delete
  30. hehehehheeh... selamat berinternship ^^, saya pun risau gila dulu. takut kena buli la, takut xde benda nak buat la.. macam2

    ReplyDelete
  31. Gudluck untuk internship ni :) timba pengalaman banyak2 :)

    ReplyDelete