Latihan Matematik Tahun 6

by - Sunday, February 01, 2015

assalamualaikum..

kerja sekolah
baru settle menyiapkan kerja sekolah tahun 6.. tahun ni nak UPSR.. cuti ja cikgu bagi kerja sekolah.. tak siap nanti kena rotan. kalau kena rotan tak boleh bagi tau mak, nanti kena marah balik ngan mak.. so kalau di rotan, diam² kan lah.. takut mak marah. huhu tu cerita zaman saya sekolah dulu kala..

eehh.. kenapa saya kena siapkan kerja sekolah plak ni.. dah besar dah ni!!

minggu ni anak buah ada datang rumah, sementara saya ada kat kg jugak. maknya mintak la makcik depa ni tengokkan kerja sekolah..
ni kerja sekolah si abg sulung, Zakwan Hafiz.. tahun ni dah masuk darjah 6. nak UPSR la..
cikgunya bagi kerja sekolah matematik..
saya suruh dia siapkan sendiri dulu. mana xtahu tinggal dulu.. nanti makcik chek dan ajar.. nasib hang la, dapat makcik yang garang ni..hihi
sekali saya chek tengok ok la boleh jawab betul banyak..
tapi masalah bagi saya,
 masa awal² tengok soalan, boleh blurr kejap tengok soalan.. hahaha

part soalan suruh bundarkan dan cerakinkan, boleh saya blur.. bila perhatikan lama² baru paham.. ni membuatkan saya gelak sorang² ja.


settle saya semak semuanya.. senang saja mcm kacang ja.. tapi masa saya sekolah rendah napa la saya tak dapat A dalam matematik, padahal senang ja. rasa nak ulang balik UPSR tu..

andai dapat ku undur semula waktu dahulu...



You May Also Like

66 comments

  1. Masa upsr... Math dan bm SS je A... Lain semua J... Jahanam... Hi hi hi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh A jugak tu.. tere la...
      J jahanam la kau.. hihi

      Delete
    2. SS sekolah mana dulu, grading sampai ada J hihihi

      Delete
    3. sekolah sndri la tu... smpai J dia dpt

      Delete
    4. SS home schooling Kak Farrah.. bab tu dia special =P

      Delete
    5. Tahun bila exam ni SS, ade gref J? Macam best je. Hihi

      Delete
  2. Akak pun x faham..bundarkan, cerakinkan..nanti nak guna kt ofis..haha...

    ReplyDelete
  3. x dapet la nak ku undurkan masa..hehe

    andai dapat ku undurkan putaran dunia
    ingin ku ubah semula kata-kata tingkah lakuku -

    ingat lagu AXL (Andai Dapat Ku Undurkan Masa)

    ReplyDelete
  4. nak undur masa karang kena undur umur plak... kalau amik UPSR terus fail cemana?? skrg dah pandai boleh nak undur masa... sebenarnya sama jer.. cuba bagi soklan matematik sama umur skrg.... lagi 5 tahun mesti jadi senang... betul tak??

    heheheh salam singgah....

    selamat berhujung minggu

    ReplyDelete
    Replies
    1. otak xmau la undur... nnt jadi xpandai lak hihi

      Delete
  5. cerakin tu apa?
    ahkak dah lupe...
    amnesia kah??

    ReplyDelete
    Replies
    1. cerakin kan tu yang sa, puluh, ratus, ribu, puluh ribu tu

      Delete
    2. dah bundarkan nape nak cerakinkan pulak...

      Delete
    3. Cerakin tu kita pisahkan nombor ikut digit value kan,.... :)

      Delete
    4. saya pn tak tau juga cerakin tu apa...haha

      zinziemeewah

      Delete
    5. salihah!! give me five sis JM pun tak tahu malklumlah dah berpuluh tahun tinggal sek rendah

      Delete
    6. hahahha...1st time gak guna cerakin dalam math...igtkan borang cerakinan tadi...dlm bahsa pengurusan kewangan kerajaan...hahahah

      Delete
    7. haha..amnesia jugak!nasib baik bukan dalam bahasa Inggeris, kalau x lagi pening...

      Delete
    8. hahaha Kak Shikin lupa cerakin tapi skali kuar amnesia tu betol bunyi cem doctor hehehe

      Delete
    9. Hahaha..SS lagi best. Siap persoalkan soalan tu. Kan dah kene dengan para cikgu :D

      Delete
    10. amboi panjang nya komen ni... (saja nak masuk juga, biar panjang lagi )

      Delete
  6. Rajin aunty Zarul tolong anak2 buah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha rajin la sgt... kena marah ja lebih bdk2 ni...hihi

      Delete
    2. jangan2 main taw..garang ni
      rotan tu tak la..

      Delete
    3. ni yang menggeletar bw kat sini. owner blog garang

      Delete
  7. takpa2, dah masuk u pun kan. hehe. bagus la isi masa lapang dengan ajar anak buah.

    ReplyDelete
  8. masa dekat u belajar math dalam bi, bila kena mengajar adik sekolah rendah math dlm bm, mmg blur sikit..hehe

    Jom meriahkan Segmen Bloglist Mac-April CN ;)
    http://www.cekgunorazimah.com/2015/01/segmen-bloglist-mac-april-2015-by-cn.html

    ReplyDelete
  9. bundarkan faham lagi...cerakinkan tu apa..haha.. sindrome bahasa melayu fail...kihkih
    sy kalau ngajar org pun garang juga...T_T

    zinziemeewah

    ReplyDelete
  10. hehe baca mula-mula terfikir siapa yang darjah 6?

    ReplyDelete
  11. mengajar ilmu ni untung. nampak macam tak ada apa-apa. selagi mana anak buah guna ilmu tu kita dapat pahala :)

    ReplyDelete
  12. bila kenangkan balik kenapalah masa dulu tak paham cikgu ajar...la ni mcm kacang saja la pula...

    ReplyDelete
  13. ZF...mmg lah jika lihat or try jawab soalan UPSR rasa senang skrg sbb dah masuk 'U' dah byk pengalaman dan ilmu di dada...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha tapi kan Akak JM.. CT still x tahu apekah fungsi kita belajar pi punca kuasa dua semua tu =p pi kedai kira duit lajulah..

      Delete
    2. Susah nak jawab soalan Ct. Hihu

      Delete
  14. ambil UPSR masa kita umur 12 tahun...memang la masa tu rasa tak senang...bila sekarang ni memang la rasa senang kacang je kan...hehe

    ReplyDelete
  15. Panggil doraemon dia boleh tolong.kembali kezaman silam!haha

    ReplyDelete
  16. Bagusnya tolong siapkan.. Rindu zaman sekolah.. Cikgu matematik bagi kerja sekolah banyak.. Hehehe

    ReplyDelete
  17. Kalau umur kita ambil UPSR sure semua A kan...

    ReplyDelete
  18. Hehe bgus gak jd cikgu utk ank buah

    ReplyDelete
  19. Kalau kita repeat gerenti A la. Tapi skang dah guna KBAT.. depa kata susah kan.

    ReplyDelete
  20. Saya juga masa darjah 6 masih dpt ajar matematik utk anak2, tapi bila Tingkatan 2 dah tak boleh ajar dah. Bila Tingkatan 4 macam anak bongsu saya dgn Add Math tu, semua pengiraan pakai xyz...memang saya surrunder, hehehe..

    ReplyDelete
  21. math subjek yg pling saya suka...sampai laa sekarang...hahahahah

    ReplyDelete
  22. bila dah lama tinggalkan zaman sekolah memang lupa lah semua benda kann. hahaha. saya pun gitu jugak kekadang tu

    ReplyDelete
  23. amboi Acik ZF buat homework anak buah eh.. kalo Mekti jangan harap le.. lagi Mekti pegang rotan takde nak manja manja muahahaha.. *sebenarnya Mekti malas sebab Mekti tak suka maths*

    ReplyDelete
  24. Matematik merupakan mata pelajaran yg membuatkan saya selalu pening dan mengantuk huhu.. Alhamdulillah lulus juga dgn cemerlang walaupun terpaksa struggle nak memahamkan dan mengingati formula2 semua tu.. :D

    ReplyDelete
  25. naik menyampah soalan math bebudak skg. kdg ada yg senang. kdg tu punya susah. meluat tengok. hahaha

    ReplyDelete
  26. akakpun masa nak tolong anak2 matematikpun kena pahamkan betoi2... kot2 silap ajarannyer nanti..

    ReplyDelete
  27. betul, sama laa time ajarkan kerja sekolah anak2.. itupun baru masuk darjah 2 dan darjah 3.. pening2 blurr jugak nak paham.. bahasa melayu pun boleh tahan, kena pandai2 sendiri laa nak jawab.. huhuhu..

    ReplyDelete
  28. Sebaya ngan anak bongsu. Anak naknoekse maknya yg seram hihi .... Maknya pulak tak boleh ngajar, kalau ngajar terus garang mcm singa haha

    ReplyDelete
  29. hehehehe... saya pun pending tengok soalan2 yang adik suruh tengokkan. pastu mnx buku teks. x pun google, nak bagi fahamkan dulu. last2 dia gelak. dia kata sia2 je belajar sampai u, tapi boleh lupa benda macam ni -.-

    ReplyDelete
  30. Kalau buat Math budak sekolah rendah skrg ni, memang rasa nak ulang balik je UPSR dulu...awatla senang sgt tapi xleh dapat A dulu..

    ReplyDelete
  31. sekrg ni pun tgh pening tahun depan ank masuk tahun 6...
    nak exam..

    ReplyDelete
  32. sama macam adik kita... balik rumah je, tanya pasal maths dia.. hooho

    ReplyDelete