Menterjah Danok

by - Friday, December 12, 2014

assalamualaiku..
sambung next entry pasal border pass berkenaan... hanya Rm 10 ja kena.
why..why..why.. kenapa saya ke Danok nie..,. 
nak ke club malam ka?
aihhsss no no no la... 

sebenarnya member la ajak masuk sini.  nak makan kat sini..
hanya pegi makan ja.. dok famous sini.pulut ayam.. padahal sebelah tu ja kat bukit kayu hitam ada jual pulut ayam tue.. tapi nak gak masuk sebelah... ambil feel jejak kami ke obersea lah... hahhaha


settle urusan imegresen malaysia, kami decide jalan kaki ja.. xpayah nak teksi-teksi bagai.. saya dah kekeringan poket hujung2 sem nie.. tapi ada hati nk ke obersea jgk..
kat sini, andai malas jalan kaki ada ja teksi moto.. kena bayaran brapa saya tak tahu plak..
kami jalan ja kaki dari imegresen malaysia smpai la ke imegresen thailand tue.. mau penat jugak la.. dah la laluan pejalan kaki menghala ke Thailand xda.. jalan tepi2 ja.. sebab keta moto dok lalu..ngan lori bagai.. nasib baik selamat sampai tau...
sebenarnya saya nie awai2 lagi dah cuak cikit nak masuk sana.. takut, risaw, kecut perut semua ada... padahal pernah ja masuk sebelum ni..

sempat lagi bergambar
masa sampai imegresen Thailand tue.. kena masuk ofis dia ambek orang depart n arrive dulu..isi borang tue dulu.. baru ke kaunter cop.. tapi kena beratur dulu la..
kadang2 orang imegresen nie mintak duit taw  seringit kat kita.. macam rasuah pon ada.. tapi nak buat cm na dah masuk negara orang.. bagi jala.. time masuk saya tak kena time keluar dia mintak..



ok saya dah berjaya lepasi semuanya... dah berasa disempadan Thailand dah... 
memang ramai orang maybe cuti sekolah kot ramai nak masuk sini...
then, kami jalan2 di kawasan sekitar sambil cari kedai yang ok nak makan... perut lapaq dah ni...
kat sini banyak kedai muslim.. halal ya...
kami pilih satu kedai makan ni.. sebab mmber si Anim pernah datang makan sini dah...
apa lagi order lag kami...order ja dalam bahasa kita, pekerja tue paham punya...
Anim dan saya order pulut mangga.. eira plak order pulut ayam.. boleh pilih nak ayam mana satu ya...

rupa pulut mangga


pulut mangga dia, pulut dia ada 3 warna.. satu putih, hijau dan purple.. mangga dia banyak jugak.. ada sekali santan..
saya makan tak habis pon.. sebenarnya tekak saya tak berapa nak terima..tapi makan la ckit jugak sebab lapaq... saya ni susah ckit.. sebab bukan negara sendiri susah nak terima makanan walaupon kedai muslim..

pulut ayam eira makan nie.. mcm sedap.. tapi tu la.. tekak saya ni susah sikit... saya rasa ckit ja ayam dia.. sedap... rangup..
boleh pilih

belakang tue kedai kuning tue saya makan
settle makan, kami jalan2 kawasan sekitar.. nampk macam ada pasar, kami pegi la tengok2 apa dijualnya..


nampak pic blur tue.. orang jual  pork panggang.. geli plak ank tekak nie.. huhu
pasar nie macam campur ja.. jenis makanan tak halal dan halal...

nie makan halal... tapi tak nak la beli.. was was...

setlle pusing2 kedai disini.. dah nak magrib kami pon mula nak beredar...bertolak balik malaysia..
next time datang lagi... hehehe...

You May Also Like

46 comments

  1. akak tak pernah sampai ke Danok ni...nanti kalau ke sana bolehla bawak akak jalan-jalan..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh ja akak...
      serius ni akak..kalau kak sal nk jalan2 kedah bg taw ja.. boleh terus p danok

      Delete
    2. hui sungguh ka ZF? ana pon teringin nak jejak kaki kt seberang tu :D

      Delete
  2. Kang kung kap.. belum lagi tersampai niat nak pergi area sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kang kung kap..heheheh xtahu nk balas , tahu sawadikap ja..

      Delete
  3. Mangga siam sedap2... selama ni klu beli mmg tak menghampakan... bestlah jenjalan sana.. :) :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi masa beli tu kurang manis ckit la.. macam ckit ja..tapi boleh la makan lagi

      Delete
    2. Mungkin yg dah lepas sampai ke sini semua jenis yg manis2 kot.. :)

      Delete
  4. Cik Zarul Farhana... Boleh tak besaukan skit gambo... Patik di sini dah pakai teropong pon tak nampak... Ha Ha Ha... Best jugak Danok nihhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya ka kecik ka pic ni...
      ya ampun... kecian tuan hampa...teropong apa tuan hampa pakai tue.. hehehhe...

      Delete
    2. Patik terpaksa pinjam teropong menteri pasola nak menengoknyeee... He He He...

      Delete
    3. hahaha SS x habes2 teropong menteri pasola hahaha

      Delete
  5. saya pun da lama tak pegi danok, selalu dulu kalau pegi hadyai mesti kena singgah danok jugak waktu pegi or balik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh nie lagi selalu p ni... dok p naik apa...

      Delete
  6. special menarik gambar2 ini ya..dah follow etuza ke dek..followers blog

    ReplyDelete
    Replies
    1. belum follow lagi la.. online pakai anset ja ni.. nnnt dpt online pakai laptop saya follow ya...jgn marah taw

      Delete
  7. i teringin nak menjejak tempat2 macam ni..


    sedapnya tgk mangga pulut tu.. tpt depa kann..i pulak walau ke mana sure makan apa je asal halal.. mencuba..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom la ezian.. bg mulut saya kurang ckit kot... bg kawan saya kata sedap...

      Delete
    2. ana ni pon x leh p rasanya pulut mangga camtu. lg pon mmg kurang mkn mangga2 ni ehehe

      Delete
  8. bestnya travelling...jalan2 cari makan...tunggu anak sy besar sikit..bru leh jalan2 hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sis.. tggu ank besar ckit.. bawak tempat2 ni..cian ank..panas la

      Delete
  9. loh..pergi masuk Danok semata2 nak pergi makan pulut mangga tu je..di perlis pun ada kan..buah mangga tu mesti manis sgt kan..ke tak berapa manis

    ReplyDelete
    Replies
    1. ambek feel masuk luar negara la sis... nk p jauh2 xmampu lagi... kita p dekat2 dulu...hehhehe

      Delete
  10. Pulut ayam tu sangat terkenal. Teringinnya nak makan. Dia punya pulut mangga tu, mangganya sgt mewah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mai la sis..try dulu... mangga dia byk..pulut dia ckit ja

      Delete
  11. saya pernah makan yg di Danok tapi rasanya pulut ayam yg di Hatyai lebih sedap lagi... entah rempah apa yg depa letak tapi kaler memang mengancam giler...

    ReplyDelete
    Replies
    1. entah la.. masa p hatyai saya makan nasi beriani dia.. ayam dia mcm ni gak wrna...
      wrna dia menarik org nk makan heheheh

      Delete
  12. pulut mangga, pulut ayam..dua-dua sedap..

    ReplyDelete
  13. Replies
    1. ajak la jejaka magia datang cni..xpon pehi honeymoon ke krabi ka

      Delete
  14. Amboi.....makann pun nak kat obersea yer...hihi Tak pernah sampai dan tak pernah makan mangga pulut bagai tu... Sedap ke makan mangga ngan pulut tu Farhana....Org Utara mmg makanan dia ni kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. ambek feel ckit..asyik makan dlm malaysia ja heheheh...org utara kalau dgna pulut mangga dh biasa la..

      Delete
  15. Ke thailand rupenye.
    Akak x pernah soping sana lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nampak sedap pulut mangga tu.
      Last makan dalam dekat 2 tahun lepas.

      Delete
    2. aa thailand sempadan ja...shooping tu xpernah lagi..

      Delete
  16. selalu nama danok ni, orang mesti ingat yg tak baik tak baik ja kan :(

    ReplyDelete
  17. tak pernah jejak lagi ke mana2 obersea sobss sobss :(

    ReplyDelete
  18. wah, bestnya p oversea. eheheheheh.... saya suka pulut mangga tu! dulu rasa macam pelik, pastu ayah suruh rasa. eh, sedap lak. hahaha

    ReplyDelete
  19. fuyiooooo makan pulut ayam sampai masuk Danok.. hebat hebat. jom pi skali lagi macam best saja bunyinya. sedap dak..? mcm tingin plak so awok bleh jadi tour egent hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. jadi tour xleh lagi la..kawan saya yg jdi ni..saya ikut ja

      Delete
  20. sedapnya pulut pelam dia..... ari tu suruh mak buat kat umah. memg best la mkn ngan pelam siam

    zinziemeewah

    ReplyDelete
  21. tp xpenah masuk pun siam sana nun...haha..walhal dekat jer nk masuk kan.ikut bkit kayu hitam ja, dr aloq staq pn sejam je lbih kurang. plan nk mask raya cina ni tp mcm terrrrrsangat ramai orang ja...huhu

    zinziemeewah

    ReplyDelete