Ikan Temenung Bakaq 5 Kupang

by - Tuesday, April 07, 2015

assalamualaikum..

lama betul menyepi..tak sempat kali nak mengupdate apa².. dah masuk bulan April dh.. lagi 2 bulan lagi menunggu hari² terakhir...

nak share satu tempat makan ni, bagi saya memang menarik jugak la walaupon makanannya sangat simple...
sebenarnya dah lama pergi sebulan yang lepas, tetapi biasalah.. asyik terbengkalai jugak.. kali ni berusaha jugak mengupdate sikit blog tak seberapa ni...



ok berbalik cerita sebenar.. menu tempat makan ni hanya ada satu ja.. so tak boleh demand lebih² la..
dah nama pon ikan temenung bakaq.. so ada ikan temenung ja la.. orang kedah panggil ikan temenung, kalau kat tempat lain panggil ikan kembong..
menu kat gerai ni just ada nasi putih, air asam, gulai ceroi dan menu utama ikan temenung bakaq..



gulai ceroi tu bahasa org Utara, maksudnya kuah dia cair la.. tapi sedap kena ngan nasi panas², ikan panas²..
ikan bakaq ni boleh ja request bapa ekor nak, harga 5 kupang ja sekor..
kalau nk meratah saja pon boleh...
ikan temenung ni plak fresh fresh... baru naik darat... rasa ikan pon sedap la.. terliur plak bila menulis ni, rasa nk p makan lagi plak..

setakat ni dah 3 kali saya pergi, bawak member2 dan family, so far masing² berpuas hati lah... akak gerai tu dan husband dia pon sangat peramah, boleh buat melawak la.. tak sombong la..
memang saya suggest la sapa yang nak p..
alhamdulillah 3 kali saya pergi service mereka ok la.. tak da lambat sangat pon.. ada kawan pergi kata sampai sejan tunggu org ramai sgt kot, tapi time saya p penuh jugak org still ok lagi la...

ikan temenung dibakaq guna pembakaq elektrik.. tapi still sedap jugak tu..
jalan nk pergi senang ja.. cari ja jalan nak ke Kuala Kedah.. then gerai ni betul2 ada dalam kawasan Muzim Kota Kuala Kedah.. dekat ja ngan Kota Marina..
mai mai kita pakat try...

You May Also Like

53 comments

  1. gulai ceroi pon sedap klau kena dgn nasi panas2...ikan tmenung fresh cicah ayaq asam.
    dh lama x jmpa ikan 5 kupang cmni

    ReplyDelete
  2. sedapnyaaa ikan bakar. kecur air liur tengok :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia tenggelam pi mana taktau...muncul muncul bagi orang terliur...owh tidak

      Delete
  3. huihhh...termenung tengok gmbr dia...sedapnyeee...peberet tuhhh...ikan termenung....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan menung lama2... Keh Keh Keh...

      Delete
    2. makin ditenung makin lapar hahahahha

      Delete
  4. gulai ceroi pon sedap weiii...makan plak ngn nasik panas.....huiiihhh....mkn berpinggan

    ReplyDelete
    Replies
    1. apabila RATU KARI berbicara ahahaha

      Delete
    2. Apabila Pakar Kari berkongsi resepi... Chef Wan bertukar jadi Rozita Che Wan.... Ehhh....

      Delete
    3. JM....bila berbicara psl kari terbuntang mata....hahhahaha

      SS....jumpa kari ada kemungkn tertuka chef wan ngn che ta hahahhahaah

      Delete
    4. setuju !! gulai ceroi utaghaaa terbaik..

      Delete
  5. besarnyeer gambarrrr....kalau xnmpk jugak..xtau laa nak ckp apa heheheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni mesti kalut nak update, tak perasan gambar dah terkeluar blog.hehehe.busy sungguh adik kite ni...hehe

      Delete
    2. Gambar kena ikut size kontena... Keh Keh Keh...

      Delete
    3. Sal...yela kan....tp gmbr besar puas ati nk tgk hihihihi

      SS....kalau ikut saiz kontena mmg besar la kannn hahahahah

      Delete
  6. ya Allah lauk fav aku ni ... aku klu balik kg tak mkn haq lain dah ... mkn lauk ni ngan ulam pund ahs edap sgt 2..mkn bertambah2 sampak sengkak ....


    ReplyDelete
  7. akak tak boleh pi ni..suami dan anak2 tak makan ikan nih..telan air liuq ja la..hahah

    ReplyDelete
  8. kasihan ikan tu...baru nak termenung dh kena bakkaq!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib baik dia menong aje... Kalu dia menonggeng... Tak ke kecewa!

      Delete
  9. lepas order baru bakaq ikan tu or dah bakaq siap2 pastu panaskan selepas oder

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bismillah dulu baru makan... He He He...

      Delete
  10. ikar bakar semata? bg sis JM perlu ada ulam ulaman baru akan senteng lengan baju tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahahah....kalau ada kicap Jalen...sekali ngan tulang JM telan!

      Delete
    2. ahaha Kak JM betul2 suka kicap jalen ke ?

      Delete
    3. Sis JM leh jadi duta kicap Jalen lah. Sis makan sampai senteng lengan baju?
      Wowww!

      Delete
  11. 15 ekor ikan tu! makan utk 2 org...biar betik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab betik laa 15 ekor... Kalu langsat boleh jadi 25 ekor... he he he..

      Delete
    2. 25 ekor utk 2 org mmg perut kontena...opss..perut tempayan....

      *ZF..kami gurau je tau!

      Delete
    3. rasanya ni ikan kembung kecik2.. sebab tu dia bleh jual murah jugak..
      memang kalo cinonet tu makan sorang x cukup..

      Delete
    4. termenung jap kat sini bayang tgh makan ikan termenung ngan kuah asam + nasi panas huhuhuhu

      Delete
    5. dulu CT pun tatau ikan temenung tu is actually ikan kembung lalala..

      Delete
  12. Ikan termenung tu ikan kembong kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang kedah panggil ikan temenung, kalau kat tempat lain panggil ikan kembong..

      *Ni ZF yg kata..bukan JM yg cakap heee

      Delete
    2. Hanya orang Kedah aje yang kenal termenung ke kembong... He He He...

      Delete
  13. Telan air liur bila tengok. Dah lama tak makan ikan bakar dengan air asam tu >.<

    ReplyDelete
  14. perghhh 5 kupang???,,,kail sendiri ke apa ikan tu,,,,

    ReplyDelete
  15. hye lalink.. u tak mrajuk ngan ai kan sbb lama tak singgah ehehehe..

    ReplyDelete
  16. nanti bawak ai boleh ? rasa macam sedaaaap je hahaha..
    dlu pun tak tau ikan temenung tu apa tho tok guna pekat utagha..
    lama2 tau blajaq sendiri hahaha..

    ReplyDelete
  17. Sedapnyaaa makan panas2. Hahahahah. Boleh terasa isi ikan dia mcmanaa. haha

    ZF! Lama tak singgah sini. Sorry tawww. wuwuwuwu

    ZF, jemput join GA Sayang oleh Scha eh? :)

    Giveaway Sayang by Scha Nazri

    ReplyDelete
  18. Waahhh! Sedap ni...5 ekor sekali jalan pun licin...hihi

    ReplyDelete
  19. Kalau pas makan nanti kita pon kene penyakit termenung skali camne?

    ReplyDelete
  20. huiiii tudia 5 kupang je sekoq no? beratoq dak org pakat p? satgi jenuh nak kena menung pulak tunggu turn hehe

    ReplyDelete
  21. Salam. Hee tenok gambar pon sedap ikan temenung bakaq 5 kupang tuu ;p

    ReplyDelete
  22. Salam sis. Singgah sini.

    Kalau sedang mencari kain sulam, boleh singgah di blog sy ea :)

    http://farhah88.blogspot.com

    ReplyDelete
  23. wow, bestnya ikan temenung bakaq lima kupang ja.

    ReplyDelete
  24. Sedapnya ikan termenung bakar :-)

    ReplyDelete
  25. Lima kupang? Murahnya! Ni pakai duit tabung lepas makan besar camnih!

    ReplyDelete
  26. 5 kupang je? ni betul2 murah! dtg sini ratah ikan je pun boleh :)

    ReplyDelete