#Cabaran20Hari Puasa / Raya : 4. Menu Wajib Bulan Puasa

by - Tuesday, June 30, 2015

assalamualaikum...

next cabaran ke 4, menu wajib bulan puasa..

hari ni dah 13 Ramadhan, alhamdulillah..
brcerita mengenai menu wajib bulan puasa, selalunya menu tersebut jarang2 akan dimakan atau dibeli masa bulan lain..hanya bulan puasa ja terasa nak makan.
jika dikampung, menu wajib bagi rumah saya ialah murtabak.
tiap hari ayah saya akan membeli murtabak.. beli lah banyak mana pon akn dibawa makan sampai sahur dan akan habis jugak.

selain itu, nasi ulam versi kedah. mak saya akan kutip ulam- ulaman sekitar rumah untuk dibuat nasi ulam. nasi ulam sedap dimakan dengan sayur keladi.. aduh sedapnya...

itu antara menu wajib dalam family saya la.. apa menu wajib anda semasa bulan puasa pulak..

You May Also Like

41 comments

  1. haiii ni org yg keberapa yg suka murtabak ni..
    iols pun hantu murtabak
    kat kampung iols ada jual murtabak tebal nak mampus
    dulu jual RM2 je..skang dah naik RM4..tp sedap pya pasal pejam mata je beli ahak

    salam dr geng utara..el lalalalala selamat hari raya haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow lagi mahal dari harga di penang...di penang sekarang paling murah RM3

      Delete
    2. kat kg saya masih ada jual rm1 lagi

      Delete
    3. murah tu ZF.. sekarang abis murah pun harga rm2 ke rm2.50..

      Delete
    4. Assalam El,
      kaaaaaaaaaaaaaannnnn
      ghamai bebenor #BloggerUtara ni gemor makan murtabak he3 :P

      Delete
  2. bulan puasa memang kena ada murtabak kena ada ikan bakar bagi akak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rakyat malaysia memang suka murtabak la yer

      Delete
    2. betul sedap dh tu..ikan bakaq balik kg baru best bakaq cara manual

      Delete
  3. Nasi ulam kedah memang best..sekali dapat makan dulu masa mengandung Mikhail..sedap nya..tapi susah nak jumpa orang jual la..

    ReplyDelete
  4. roti john..hehe.kalau tak puasa tak heran pun

    ReplyDelete
    Replies
    1. pernah beli sekali ja dlm seumur hidup..

      Delete
  5. Replies
    1. lama tak makan roti john sejak roti john naik harga

      Delete
    2. minyak naik harga..roti naik gak ka

      Delete
  6. favorite farah jugak murtabak.. bulan posa paling suka makan murtabak..=D

    ReplyDelete
  7. Tiada menu wajib... Ada nasi cukup dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasi tu sgt wajib..bg tenaga kat kita

      Delete
  8. Replies
    1. tahun lepas bulan posa..jarang saya makan nasi sbb tgh diet

      Delete
  9. Zumal ada dengar murtabak best kat johor, murtabak kambing cheese kena try tu ZF...

    ReplyDelete
  10. tak sangka ramai yang suka murtabak...ingat saya sorang ja

    Menu wajib bulan puasa arzmoha

    ReplyDelete
  11. eh eh samal lah, murtabak tu, hihi. tu kenangan masa kak Ros kecik dulu.. ayah beli untuk kami 5 beradik. potong kecik-kecik je makan sorang sikit.. Aihhh rindunya nak berbuka ramai-ramai macam tu..

    ReplyDelete
  12. Samalah. Akak pun hantu murtabak! Wajib ada utk buka :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hantu murtabak Kak Farrah ? hantuuuu ??? murtabak ? hantu murtabak ???? hahaha..

      Delete
  13. nasi ulam dan sayur keladi tu sedap.. lama tak makan nasi ulam..

    ReplyDelete
  14. sy dah lama xmkn murtabak...xtau nape...dulu2 selalu jugak bli....skg dh tuka selera kot hihihi

    ReplyDelete
  15. Assalam ZF,
    haaaaaaaaaaa
    akak pun soka sangat nasi ulam tau3
    tapi sekarang ni kat penang susah cari yang sedap sob3

    #BloggerUtara

    ReplyDelete
  16. tapi bulan puasa tahun ni belum jejak kaki lagi ke bazar ramadhan...so dh lama x mkn murtabak

    ReplyDelete
  17. kalau ulam tu same to me....dalam menu mesti ada ulam

    ReplyDelete
    Replies
    1. ulam cicah sambal belacan ok.. tapi nasi ulam pelik hahaha.. tatau la selera orang kan lain2 hihi.. mana sama ye dak ^^

      Delete
  18. aah sebut nasi ulam baru teringat tahun ni makcik yg besa niaga lauk kt opis ni takde pun bawak nasi ulam tu lagi. sedapnyaaa lahaiii

    ReplyDelete
  19. Dah lama teringin nak makan nasi ulam nie.. tapi belum berjumpa lagi.. huhuhu..

    ReplyDelete
  20. orang utara suka sngt la kan makan nasi ulam.. ceq kenot go la nasi tu kat tekak.. krabu okay lagi.. nasi ulam
    no no no.. hahaha.. tahun ni x trasa sngt nk mkn murtabak tp roti jala yes.. asal nampak rasa macam nak beli.. cuma tahun ni x dapat yang kuah durian.. semua jual kari..

    ReplyDelete
  21. Pengen yang lebih seru ...
    Ayo kunjungi www.asianbet77.com
    Buktikan sendiri ..

    Real Play = Real Money

    - Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
    - Bonus Mixparlay .
    - Bonus Tangkasnet setiap hari .
    - New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
    - Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
    - Cash Back up to 10 % .
    - Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

    Untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
    - YM : op1_asianbet77@yahoo.com
    - EMAIL : melasian77cs@gmail.com
    - WHATSAPP : +63 905 213 7234
    - WECHAT : asianbet_77
    - SMS CENTER : +63 905 209 8162
    - PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

    Salam Admin ,
    asianbet77.com

    Download Disini

    ReplyDelete