Resepi Tomyam Yogurt

by - Monday, April 10, 2017

Assalamualaikum...



lepas operated ni, selera makan makin meningkat plak..huhu
tiba-tiba
teringin nk makan tomyam..
so buat la tomyam ala² thai sikit..
meh saya nk share resepi.. kali ni berbeza sebabnya first time saya masak guna yogurt.. bukan apa, susu cair atau santan tak da kat rumah..kebetulan ada yogurt, gunakanlah..

Tomyam Yogurt

Bahan-bahan

ayam 
fish ball 
serai (tumis)
bawang putih (tumis)
halia (tumis)
daun limau purut (tumis)
cendawan tiram
cendawan hitam
bawang holland
tomato
kiub pati tomyam
perencah tomyam adabi
pes tomyam
yogurt
asam jawa (asam keping habis, limau pon xda)
cili blender (tumis)

cara masaknya:

1. Ketuk bawang putih,halia,serai
2. Tumis bahan yang bertanda tumis tambah kiub pati ayam, pes tomyam dan perencah tomyam adabi. tak lupa daun limau purut.
3. Masukkan ayam dan gaul rata dengan bahan tumis
4. Masukkan air (ikut suka banyak mana anda nak) , air asam, fish ball, cendawan hitam, cendawan tiram, bawang holland.
5. Perasakan dengan garam
6. Masak sampai mendidih dan last sekali masukkan yogurt. 
siap.

pes tomyam dan yogurt yang saya guna

alhamdulliah buat lebih, bawak bekal tempat kerja..
share dengan member tempat kerja..
dapat komen kata sedap dan habis tomyam tu... seronok plak dalam hati ni.. 

buat makan dengan keau tiaw


You May Also Like

14 comments

  1. Sedapnya ZF.. Me pun suka tomyam.. Rajin masak :)

    ReplyDelete
  2. Baru semalam ccl masak tomyam .. kalau awal sikit resepi ni di pubkish mubgkin ccl akan try letak yougart ni ..tapi disebabkan first nak try tomyam yougart ni kena buat dalam kuantiti sedikit dulu

    ReplyDelete
  3. adehhh time2 tghari ni plk terliur..
    kecur air liur jap..
    1st time dgr bt tomyam dgn yogurt..
    sllu dgn susu cair or santan..
    nnt boleh cube ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni mereka sendri ja.. sbb susu cair xda

      Delete
  4. e,, dap, harini pun buat tomyam seperiuk..
    tomyam ni klau dipanaskn beberpa kali sedap!

    ReplyDelete
  5. Tak pernah mkn tomyam mcm ni. Sllu buat simple2 je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni pon first time buat boh yogurt..mereka sendiri ja

      Delete
  6. Letak yogurt? X pernah buat leh try sbb ken opis ckp sedap eh

    ReplyDelete
  7. akak tak pernah masak tomyam guna santan atau susu cair mahupun yogurt. nt boleh try la kot kot rasa lain hihihi

    ReplyDelete
  8. Selama ni tak pernah pun masak tomyam guna santan/susu, resepi Thai kan tu. hihihi macam best je nak cuba macam ni nanti.

    ReplyDelete