Resepi Paprik Simple

by - Wednesday, April 26, 2017

Assalamualaikum...

Malam ni, nak share resepi paprik.. disebabkan ada yang pm resepi masak paprik... so kita share la

part masak ni, slalunya saya belajar dari orang lain then saya olah sendri ikut bahan yang ada la.. main campak-campak ja slalunya...

Masak paprik ni tak kisah la, nak guna ayam ka, udang ka, sotong ka ataupon daging... apa ada dalam peti.. belasah ja..

paprik udang

ayam masak paprik

sotong masak paprik

Resepi Masak Paprik

Bahan :
ayam/ sotong/ udang / daging (ikut selera masing²)
bawang putih *
bawang merah *
Halia*
serai *
daun limau purut *
cili blender *
sos cili
sos tomato
sos tiram
kiub pati
bawang holland
carrot
cili padi
bunga kobis
atau sayur apa² ja

Cara masak :
- tumis ja bahan yang bertanda * dan kiub pati.. cili padi tu ketuk² ja..
- masukkan ayam (kalau buat ayam la)
- masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato sesedap rasa.
- masukkan air agak-agak dah pekat dah cantik..
- masukkan bawang carrot, bunga kobis dan bawang holland.
- perasakan dengan garam
- siap

klau saya masak di kampung, mak ayah suka berkuah so saya letak air lebih sikit.. xda la cair sangat..
sayur pon xkisah..apa ada ja dalam main letak ja..
pernah buat dengan kacang kelisa, sbb kcg kelisa banyak time tu..

klau masak untuk bekal sendri.. buat utk kuantiti sorang ja..
ni cara saya masak la..
style orang lain, maybe lain..
janji rasa paprik.... 😀😀😀

You May Also Like

8 comments

  1. Sedap..ni fav akk...msak padprik..campak2 siap

    ReplyDelete
  2. kan2, paprik serius senang, ritu cik timm pernah try buat paprik daging, mmg yums makan dengan nasik panas uihh..

    ReplyDelete
  3. paprik ni pebret lisa . sebab bnyak sayur dlm tu hihi

    ReplyDelete
  4. Hihi. Tak kisahlah menu lain pun kan, yang penting rasa paprik. Hii

    ReplyDelete
  5. Sedapnya
    Paprik + Telur mata memang umpphhh

    ReplyDelete
  6. Aduhai, lapar terus jadinya tengok paprik!

    ReplyDelete