Pages

Friday, September 26, 2014

Festival Konvokesyen Unimap 2014

Assalamualaikum

Selasa lepas, saya berkesempatan menjenguk festival konvo unimap..
Dapat info Dari member yang study Sekarang tengah berlansung festival konvokesyen Kat Sana...
Malam first perasmian Ada artist memeriahkan majlis iaitu black and kaka..

Festival ini mula berlansung hari isnin 22/9/2014 hingga 29/9/2014


Sebelum ni konvkesyen unimap di kangar
Tapi tahun nie campus tetap unimap dh siap, so boleh la buat dalam campus sendri...
Antara booth jualan yg dijual
Kreatif kan.. hasil Dari jerami padi
Booth adijuma
Gerai takoyaki.. Not bad LA rasanya

mencuba nasi tumis ayam golek..kosong ja xda sayur apa2 pon.. Nasib ayam golek sedap jugak





Antara barang sempat di shopping. tudung aj tue order dri mbr kt perak.
Kepada sesiapa yang berada berdekatan unimap, sila la datang memeriahkan event INI..


Wednesday, September 24, 2014

Jualan runcit ditepi tangga

Assalamualaikum..

Sejak dari kecil lagi saya ni minat menjual. Sampai la sekarang ...
Bila stay di dewan penginapan pelajar (DPP) ni. Saya buat jualan kecil-kecilan
Saya letak barang jualan saya dalam box ais...
Sebenarnya, apa yang saya jual Tue kebnyakan saya beli hanya untuk dapat kan barang percuma. Padahal,saya tak makan pon sangat makana Tue.
Sebelum nie saya just jual air tin 100 plus Dan juga air kotak teh bunga, soya ja pon..
Tapi sem nie upgrade ckit jual macam2 lagi.
Nie antara makanan yang saya beli untuk dapatkan barang percuma ja, nak makan memang saya kurang ckit. Kalau oat Tue satu sem sepekat pon baru saya dapat habiskan rasanya..

 Nescafe lak saya jarang minum, kalau minum memang susah nak tido

Nak mug nie ja motif nya
Manggie big Kari saya beli nak dapatkan Tupperware besar..
Ni barang jualan saya. Saya melabur ckit duit pinjaman saya beli barang jualan semua nie...
Box di saya letak di tepi mesin air laluan ke blok h

Nie antra jualan saya

Box putih nie saya letak di hadapan tangga di blog g



Kalau Bab kehilanga duit ngan makanan nie slalu jadi akhir2 sem LA... Tapi saya biarkan ja, anggap ja sedekah..
Tapi kadang2 Ada si nyet nyet suka rosakan.. Nyet nyet suka ambil manggi, bukan nak makan pon dia lempar ja makanan. Kalau makan OK jgk. Nie dia suka rosakkan..  Hai, nakal si nyet nyet ni..

Harap2 jualan saya akan peroleh keuntungan walaupon hanya sedikit... Amin...

Monday, September 22, 2014

Rawatan Gigi di pku

Assalamualaikum...

Selamat pagi...

Hari ni bangun dengan semangatnya nak pagi PKU (pusat kesihatan universiti) ...
 Nak buat rawatan Gigi...
Last buat masa sem 1 dulu.. Tue pon sebab medical chekup..law tak memang tak buat la Aku...
Sekarang dah masuk sem 7, sem last dah baru datang nak buat rawatan Gigi.. Sampai orang kaunter pon gelak.. Dh sem last baru nk datang...bayar saja ja duit rawatan tiap sem...
Bukan apa, saya nie penakut bab2 jumpa doctor nie...
Time ni Plak student sem 1 sedang buat medical checkup.. Memang ramai LA..
Takpa..masih bersabar lagi...

Still waiting....

Thursday, September 18, 2014

pengalaman mengail ikan di sawah...

Assalamualaikum.,..

Sambil menunggu class seterusnya dengan line WiFi yang tersangatlah OK nie... Boleh nk update ckit blog nie...

Cuti hari malaysia selasa lepas.. Berkesempatan saya balik kampung sebelah ayah.. Ada kenduri my cousin.

Time kenduri macam nie la dapat jumpa Adik beradik ramai- ramai...

Wedding sepupu

Bila dah nak petang cikit... Kami me rumah chu, Adik ayah..
Dok sembang-sembang sekejap.. Dengan hujan lagi nak balik pon tak dapat juga..
Bila dah read ckit... Kak iPar ajak p mengail ikan darat Kat sawah....

Kak iPar siap bawak batang mengail lagi dalam Keta... Memang spare kot.
APA lagi, kami pon join la sekali Ada r barang mengail...
Padahal selalu ja balik kampung ni, tapi gak pernah pon mengail...
Nie first time saya mengail ikan..
Best jugak..kena angin sawah yng sempoi2 bahasa tu...

Nak mengail nie kena Ada kesabaran tinggi... Bukan terus nak dapat ikan... 
Nak tunggu ikan makan umpan pon lambat...
Umpan kami guna ialah cengkerik ja..
Lama juga tunggu gak dapat2 jugak..
Ubah tempat merata jugak.. Sekejap ke Sana sekejap ke sini, still xdapat ikan jga...
Tapi akhirnya Kak ipar sorang lagi berjaya mendapatkan sekor ikan puyu....
Jeles dalam hati ni, kenapa la ikan xmau makan umpan Aku nie.....
Last2 dah fed up tunggu lama... Hari pon semakin petang... 
Kami pon beransurlah... Simpan2 barang.. Masing2 dah nak pulang...
OK la dapat jugak sekor...
Pengalaman tue yang sangat  best... Bersama keluarga Plak....




Next time kena Cuba lagi LA.... Xpuas hati x dapat ikan nie..

Wednesday, September 10, 2014

FOC colgate

Assalamualaikum

Baru-baru saya sempat shopping barang keperluan Kat star parade alor star.
Masa tengah belek-belek buat Gigi.
Ada sorang Chinese promote buat Gigi çolgate
Ada Foc lagi
Saya ni pantang tengok barang foc, mesti dapatkan jugak kalau time ada duit la.
Chinese tu terang kalau nak foc ni kena beli barangan Colgate dalam satu resit rm 15 ke atas.

Kalau beli barang Colgate rm 15 keatas akan datang 2ubat Gigi sensetive pro relief..
Kalau Rm 25 keatas dpat 2 ubat gigi sensetive pro relief Dan 1beg
Then, kalau Rm35 keatas dapat seperti diatas tambah 1 cecair colagate plak.

Apa lagi saya beli 3 barang nie.. Rm 25 keatas..
3 barang Colgate saya beli
Rm 25 keatas 
Dapat la foc ni.
1 beg Dan 2 Colgate sensitive pro relief

Sapa berminat boleh mencari di pasaraya yang membuat promotion ni.

Monday, September 8, 2014

Chicken Chop vs Chicken Grill di Gemilang Burger

assalamualaikum....

setelah beberapa hari kembali pulang ke bumi Sintok ni..
nak mengupdate pon tak sempat.. busy bebenor...
dah kena tukar bilik.. nak mengangkut barang-barang lagi.. 
nie pon still tak habis mengangkut lagi...
roomate pon dah bertukar.. nak kena sesuai diri ngan suasana baru....

ok dah cita pasal tue.. kita pasal tajuk diatas..
malam ahad tu, terasa plak nak makan chicken chop...
settle urusan saya dan si Ira.. kami mencari chicken chop..
ternampak sebuah kedai ala-ala santai la kat tepi jalan...
ada jual western food..
so singgah la kami....
tengok menu, saya order chicken grill sebab Ira dah order chicken chop..
so nak try lah dua-dua...

ni kedai Gemilang Burger.. dah lama dah buak sejak 1997 lagi

gemilang burger
jus tembikai yang diorder..sedap

jus tembikai
chicken chop yang diorder oleh Ira..
komen dari Ira...
persembahan menarik, tapi ayamnya kecil..
rasa sos lada hitam sedap.. terasa sos dia..

chicken chop




seterusnya, chicken grill..
sama jugak.. persembahan canik, menarik
tapi ayam kecil xpuas makan
sos dia memang sedap...
coslow pon sedap..

chicken grill
kedai nie jalannya kalau dari Star Parade kat Alor Star nak ke Stadium Darulaman..
sebelum sampai IPD Alor star kedai tepi jalan belah kiri..
harga chicken chop dan chicken grill sama ja RM 9 ja.
jus tembikai RM 3 (mahal jgk la)




© Cerita dari Jejariku | Design By MH