Rezeki Sekitar Rumah
assalamualaikum...
ni cerita time cuti Maulidur Rasul lepas..
berada di kampung bersama family.
pada malam nya family ada buat BBQ
esoknya plan nak tangkap itik plak nak disembelih..
abang sulung ada membela beberapa ekor itik, so dah alang-alang ramai kat rumah..dia mintak sembelih ja itik dia 3 ekor..ni bukan itik nila( tak tahu la kalau tempat lain panggil itik apa), ni itik bertelur mak cakap..
pagi sabtu tu, kerja lelaki lah menangkap itik..bekerjasamalah mereka, abg,abg ipar dan anak buah.
sekali menyembelih lah. kerja menyembelih ni abg ipar.. nasib baik dia tahu semua bab-bab sembelih ni.. selalunya ayah yang buat.. time sembelih ni, memang saya tak pegi tengok la.tak berani hihi.. padahal dulu kecik-kecik suka tengok ayah sembelih ayam.
proses mencabut bulu |
settle kerja sembelih itik ni.. then tugas mencabut bulu dan memangang itik ni..
tu semua kerja abg dan kak.. saya time dah nak habis baru tunjuk muka hihi.. teringat dulu kecik-kecik, mak selalu ja suruh buat kalau ada buat sembelih ayam.. dah besar demand sikit tak nak buat.
bila settle siang semua.. part saya membasuh la.. nasib baik la 3 ekor ni tak besar mana.
tapi bab masak kak dan kak ipar plak ya..
perancangan awal nak buat gulai itik dengan buah betik.. dicancelkan, buat masak kurma dengan ubi lah..
masak kurma..gambar tak cantik plak.. |
boleh satu bekas besar juga kutip ulam-ulam ni..
then buat sambal belacan, goreng ikan kering.. settle semua...
menu ringkas tapi sedap..
semuanya ada sekitar rumah ja..
ada lagi kat kampung tu, buah kundur, pucuk ubi..pucuk geti, sedap buat masak lemak ni.. sekarang ni member dok post makan siput plak..sedapnya.. kena balik kampung ayah ni mencari siput..
alhamdulillah, rezeki ada ja sekitar rumah.. kita berbudi pada tanah, nampaklah hasilnya.
95 comments
Lama zumal tak makan itik, pucuk ubi dan bunga geti tu... Suka sangat gulai itik tau. Zumal tag ZF kat sini yer http://duniazumal.blogspot.com/2015/01/first-and-simple-giveaway-oleh-cik-iman.html Jemput join ^-^
ReplyDeleteSamalah zumal.
DeleteDulu mak ada masak rendang itik.
Sedap sangat. Daging itik telur ni padat tapi lembut compared to ayam.
ya zumal..sedap kn..
Deleteakak masak rendang itik xpernah try
Try lah zf.
DeleteSedap hingga menjilat jari.
nani tak pernah makan itik. telur itik selalu lah. heheh :D
ReplyDeletesedap nani..
DeleteTahi itik pernah makan tak Ck Nani? He He He...
Deletehahahaha... tu khasiat lebih tu khas utk nani
DeleteTahi itik? eeeeeeeeee..ada org mkn ke
Deletehahaha tu SS ja makan kot sbb dia tahu
DeleteMy dear JM... Batu dgn kayu pon orang makan.. He He He...
Deletehahaha... batu kayu buat masak apa sedap
DeleteJiran sebelah tu.. Hari2 tulang buat sup... He He He...
Deletehahaha SS memang hancoq hahaha
Deletefresh2 tengok ulam2 tu semua. ^^
ReplyDeletebaru kutip ja tu
Deletetak pernah makan daging itik..telur itik pernah, masak lemak kuning..sedapnya..
ReplyDeletetelur itik masak lemak kuning sedap gak... kadg masak kurma
DeleteTak pernah jugak makan itik.. mungkin sebab tak dibiasakan masa kecil, so bila besar tak mencari sangat itik ...
ReplyDeletehehehehe xpa...
DeleteLama dah saya tak makan itik.. dulu arwah atuk saya mmg pandai masak.. sedap..
ReplyDeleteUlam2 tu mmg feveret saya juga tu. Nampak segar semuanya.. org tua2 panggil ulam tu 'salad'.. :D
tu ada ulam raja, pucuk putat,pucuk samak.pucuk petai,pucuk apatah lagi...xtaw nama taw mkn ja hihi
Deleteas'salam zarul F..wah terbaik ni ayam kampung berkhasiat..maaf ya agak sibuk late terjah..
ReplyDeletebukan ayam ni..itik la cikgu
Deletebukan ayam ni..itik la cikgu
Deletecikgu Etuza baca tak entri ni ke tgk pic je heee
Deleteheheheh tu la..
Deletenanti akan datang nak baca ya dont worry..baru periksa ..relex ni
ReplyDeleteitik serati kot.. klu buat gulai lagi sedap....:)
ReplyDeletebukan2...dok rancang nk buat gulai la... tapi xjd
DeleteWowww dah berubah wajah. Lama akak tak menyinggah. Dropped by jap. Tag Zarul - First GA by Cik Iman
ReplyDeleteNanti mai lagi na
perasan ya kak
Deleteperasan ya kak
DeleteCT mai guna fon semua itam putih saja tu yang tak tahu berubah wajah ni..
DeleteApa yang berubah wajah?
Deletetry pakai produk baru tu berubah tu
Deletemakan itik best...
ReplyDeletesedap..
Deletesedap..
Deleteuntung berbudi pada tanah. jangan sia-siakan dan jual tanah semudahnya
ReplyDeletebetul tu
Deletewah syoknya..boleh request
ReplyDeletesedapnyaaa zarul. terliur den!
ReplyDeletehehe. Zarul ni suka bom entry taw. hehe
hehehe...sedap jgk..
Deletealah tu trlepas entry lepas2
Bom nuklear ke? He He He...
Deletebom hiroshima! hahaha.
Deleteitik?? serious x pernah makan.. hehe
ReplyDeleteJom la join GA Papaglamz..
RED CARPET GIVEAWAY BERSAMA PAPAGLAMZ
ya itik...
Deletetq..nnt saya dpt online saya join
kenapa panggang dulu baru basuh eh..bukan basuh dulu baru panggang itik tu..ahakss..ini lah msalah nya kalau x pernah mkn daging itik...beli ayam di pasar pun yg dah siap potong balik basuh je
ReplyDeletehahaha... apa la akak ni....
Deletealaaa......tak jawab pun soalan sis tu..mencik tau!
Deleteaiii jgn dok majuk lahh.. lupa nk jawab..
Deletememang org panggang dulu lah... ayam kt kedai pin dia panggang dulu... baru dia jual..mybe dia hilangkn bulu2 ayam tu kot... saya pon xtaw la.. hehehhe
Lagi senang kalu balik tinggal makan je JM...
Deletetu pemalas sgt..taw mkn ja
DeleteZF..kira rajin gak tu..kalau minta di suap..mahu kena pelempang heee
Deletetu mrlampau sgt smpai nk kena suap.... mau pelempang dh tu hihi
Deleteahahaah..alaaa...baru lah roman tahik ehh salah romantik heeee
Deletehahaha romantik... over la sgt... xmau xmau... suruh SS la suap...
DeleteSS suap pakai kaki... Barulah dinamakan romantahik de amok! Ha Ha Ha..
Deleteseronok kan tinggal di kampung..bab ulam2 tu usah cakap lah mesti byk bersepah..tapi byk jenis ulan yg ZF sebut tu sis x kenal tapi yg pasti sis JM suka mkn ulam..nak awek muda katanya hee
ReplyDeletedepan belakang tepi rumah semua ada hehehe... nk.. petik ja...
Deleteishh..nampaknya kalau pegi kenduri ZF nanti jgn lupa petik utk akak..simpan utk akak mkn ulam bersama nasi kenduri ..tapi kalau org tu jemput lah khen heee
DeleteThis comment has been removed by the author.
Deleteaduhhh bilanya kndri xtahu lah... calon pon xnmpk rupa lagi...
Deletekalau kndri kat area rumah ni, mak selalu ja kutip bagi.. alhamdulillah cukup utk org makan.. banyak.. alah akak..kalau nk dtg pon boleh..xpyh tggu kndri..akak kutip sndri ja..
hoyee..itu yg akak nk dgr heee
Deletehahaha suka dia...
Deleteamboi JM.. pandai berbasa basi.. hehe.. kat kmpung memang best. dok KL ni serai 3 batang pun dh RM2..huhu. kt kampng main korek n petik jer sekeliling umah tu
Deletezinziemeewah
tkpenah lg makan itik sebab kalau nak makan mesti tebayang entah kenapa ;__;
ReplyDeletehahaha jgn la bayangkn..
DeleteTerliurnya tengok gambar ulam tu.. kalau makan pulak dengan nasi panas beramai2 sedap tak ingat tu
ReplyDeletebetul2... ada ulam cabai ka..fuuuh sedap
Deleteuyooo.. banyak giler ulam tu! habis ke?
ReplyDeletebuat kerabu setengah buat ulam sikit... xhabis simpan esok
DeleteCT tak pernah makan itik dan tidak harap untuk makan hahaha. nak makan burung puyuh pun amek masa dok tragak agak. tapi one day sapa tahu. org cakap gulai lemak telur cili api slalunya pakai telur itik sbb lebih kenyal kan.. since tahu mmg CT tak makan hehehe..
ReplyDeleteaaaa ritu ada try makan ulam daun kedondong.. sedap ooit.. macam makan buah kendondong.. hakhak..
Deleteulam kedondong xpernah try lagi la. xpa nk cari nanti
DeleteSS lom pernah dengar lagi makan ulam kedondong rasa daun pisang.. He He He...
Deleteulam daun kedondong CT...??? xpernah tahu pula daun kedondong tu bolh buat ulam
Deletezinziemeewah
Apa beza dengan itik serati?
ReplyDeleteentah... samanya dua2 itik...kalau itik nila dia suka masuk parit...
DeleteAkak terliur tgk ulaman dik petik sekitar rumah tu...terbaikkkk la...amalkan ulam ulaman ni bagus utk kesihatan...akak jarang mkn ulam sebab dok kl ni kena pi pasar tani baru dapat...nak tanam kt rumah adeh rumah dok ats langit hehehhe tp nak juga tanam one day satur2 dlm pasu...dik itik sedap ek msk gitu..akak jarang mkn itik...terliur plak
ReplyDeleteboleg kak rumah tggi pon... tanam ja yg boleh tumbuh dlm pasu....
Deleteslalu itik buat kari ja.. tapi hari tu kak masak kurma lak
sedapnya.. makan nasi panas, ulam ngan sambal belacan.. ada ikan goreng pun dah cukup nih.. akak kalau ada ulam, memang tak layan dah sayur.. sedap tuh kna plak fresh kutip dari pokok..
ReplyDeleteya ieydaa..sedapppp
Deleteseronoknya...semua dari hasil sekeliling rumah je...
ReplyDeletelauk yang simple always memikat selera... :)
kan simple ja
DeleteJarang sangat okje makan itik ZF.....rasa dia mcm ayam jer kan...
ReplyDeleteKalau buat rendang tak best ke ZF?....
So tak tak ke pasarlah ye hari tu.. semua ada kat keliling rumah!
lebih kurang la rasa dia...xbuat rendang pon..slalu buat gulai ja
Delete...) itik kan bukan ayam. hari tu tak nampak gambar ..late loading disebablkan line tak kuat. So nampak tajuk rezeki dari rumah etuza letak mesej macam tu. Hehehe itik masak kurma..harum kurma ..mesti sedap zarul f masak..gerenti dua kali amik nasi dan lauk itik ni...
ReplyDeleteseumur hidup Etuza baru sekali makan daging itik masa di rumah nenek Etuza di Tambunan, Sabah. Keluarga tu bukan Islam.kaka yang masakkan ..kuali semu di samak ..payahnya jika tak sama agama..semua kena samak. Lepas tu Etuza tak ada makan daging itik lepas tu hingga kini..lucu tak ni..asyik makan ayam goreng ja kan....)
ReplyDeletetak pernah lagi makan itik. sedapnya makan ulam-ulaman tu
ReplyDeletedok kmpung memang best.. smua bnda cari keliling umah jer n paling best bla ada jiran2 yg best2.. diaorang buat mkn sedap2 kita pn dpt rasa juga...hehe
ReplyDeletesaya kecik2 dulu selalu jga tgok abah sembelih ayam.. tp kalau org sembelih lembu korban memg xleh tengok. kesian smpai menanges teresak2..hehe... nasib baik tengok lembu orang lain, so lembu sndri boleh makan...kihkih
zinziemeewah
itik....sy penah makan tapi secara tidak sengaja...tapi sedap gak...hihihihi
ReplyDeletedok kampung mmg untung. serba serbi boleh cucuk tanam / bela.
ReplyDeletewah, makan itik? sedap eh. saya tak pernah merasa lagi makan itik. bukan takut, cuma x jumpa lagi kat mana2. hehehehehe...
ReplyDelete