BBQ Mengerat Silaturahim

by - Wednesday, January 07, 2015

assalamualaikum...

hujung minggu lepas, setelah dapat call dan sms dari my mum and kak, mintak balik kampung juga.
rupanya ada plan baik punya malam tu, nak berBBQ.. bab makan memang tak tolak saya.. abg dan kak ipar sponser beli ayam dan bahan lain..
so bila semua bahan dah ada, saya ditugaskan membasuh ayam 2 ekor setengah. selalunya part menyiang ikan ka, basuh ayam ka akan diserahkan pada saya la. 
kami start acara membakar selepas magrib.

diperap dahulu

sedang dibakar ayam2nya
selalunya kat rumah, kami bakar buat cara tradisional ja.. guna bata dan dawai ja. tempat membakar ada juga yang panjang tu, tapi rasa tak puas guna sebab menyusahkan nak masukkan arang.. guna cara biasa ni lagi senang. bahan bakar pon letak arang, sabut-sabut kelapa dan tempurung kelapa. dulu-dulu kalau rajin sikit cari kayu ja kat kebun getah.

tangan sapa tah..
acara bbq ni memang selalu buat bila ada yang balik kampung. last buat malam raya haji lepas. kali ni buat lagi time cuti maulidul rasul. walaupon ada tak balik,abg kedua satu family dan adik. acara tetap meriah.. riuh dengan budak-budak la. masing-masing pakat bekerjasama membakar.
menu utama malam tu, semestinya ayam, ikan, sosej dibakar.. nugget awal-awal lagi dah habis ditelan. sediakan juga nasi putih.. lauk pauk time lunch yang masih berbaki.


siap di hidangkan

budak baca doa semangat nak makan
jemput juga jiran sebelah rumah untuk join sekali. 
ada ramai baru meriah.
abang sulung satu family, kak satu family, abang no5 satu family.. dalam rumah mak,ayah dan kak..

anak buah yang kelaparan
malam tu saya tengok my mum 3 kali bertambah, jarang mak makan nasi bertambah. sedap katanya walaupon makan nasi dengan ikan bakar. sosej dan ayam mak tak nak..
alhamdulillah makanan semua cukup siap lebih lagi.. rezeki adik beradik dan jiran.. insyallah tunggu adik balik cuti sem berBBQ di chalet terapung plak.

tadi part first saya basuh ayam, part last sekali basuh bekas-bekas dan pinggan pon di berikan khas pada saya. nasib orang belum kawen lagi, selalu kena buli oleh kak yang dah kawen. tak kisah la, janji seronok dapat kumpul satu family. esoknya ada aktiviti lagi nak dibuat...


You May Also Like

89 comments

  1. wah...nampak berselera anak2 tu makan... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang berselera budak2 tu...tengok badan la hihi

      Delete
  2. seronoknye lahai gathering camni. kte ni dah lame xbalik kg. minggu depan nak balik la camni. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada ramai baru best... cepat2 balik mgu depan

      Delete
  3. Fuyoo.. walau pun saya baru je lepas sarapan pagi ni.. tapi tekak dan perut ni tetap berselera bila tengok bbq ni.. best2..
    Gathering yg meriah.. semoga silaturrahim berterusan dgn sepenuh keceriaan dan keberkatan... aamiin.. :)

    ReplyDelete
  4. Salam perkenalan zarul farhana :) jemput singgah blog eija yer...

    #Sedap ayam tu... seronok dapat berkumpul ramai2 mcm nie

    ReplyDelete
  5. pehhhh sedapnyaaa bbq. dah lama gilaa kot tak makan n buat gathering dengan family gini. dulu adik beradik ibu buat tapi nani tak dapat balik masa tu. hmmm :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha rugi2...
      saya kalau buat bbq wajib saya ada... xda saya xmeriah la majlis hihi

      Delete
  6. Seronok yer BBQ...balik kg mmg seronok ada je adegan makan2 meriah dgn keluarga...bagus la adik pandai part menyiang ayam dan ikan...senang esok nak kahwin pandia ke dapur.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaah.. part tu ja taw.. part masak hancur ya...

      Delete
  7. seronok berBBQ macam nih.. nasib laa kan, dua part tuh orang bujang yang kena buat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib la hehhehe..masing2 dh bz ngan anak2

      Delete
  8. SS tgh cari tukang cuci... Nak apply tak? He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuci apa tu... brapa hrga nk bg.. ada kemudahan apa disedikan.. ada kwsp x..

      Delete
    2. Tukang cuci gigi rimau.. Nak?

      Delete
    3. Huih,...tang taring tu kena suruh Zarul sental kuat sikit :)

      Delete
    4. uishhh takut xdan nk cuci dia baham dulu

      Delete
    5. hahahahaha... sempat agi tanye kwsp! hahahahha =D

      Delete
    6. Mata duitan kena tanya sampai ke lubang cacing....

      Delete
    7. cacing tu pon tak dan keluar dan org cari

      Delete
  9. slalunye yg belm kawen la asek kena basuh pinggan kan ... sedangkan kakak2 tu bkn buat ape pun kita yg tlg lebih sbnrnya..... emosi plak ... teringat dedulu

    ReplyDelete
  10. Bestnyer berBBQ ramai-ramai yer ^-^

    ReplyDelete
  11. hahah..memang kalau orang belum kawen tugas utamanya mesti basuh pinggan...kadang2 kena potong2 cili la,bawang la..heheh

    ReplyDelete
  12. uish, ni mesti harapan keluarga untuk ke dapur..mesti pandai masak ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. xda maknanya kak sal...tapi bila lama saya xbalik kg... kena layan special ckit..so saya xkn masuk dapur lah

      Delete
    2. Dia kena cuci pinggan je Cik Sal... He He He....

      Delete
    3. hahahah.. alah setakat pinggan ja

      Delete
    4. CT pemalas masuk dapur gak tapi usually bila mai mood tu mmg yang lelain dok tnggu apalah nak dia nak masak. slalunya kalo anak2 buah nak makan spageti mmg mekti la diorang cari -_-'

      Delete
  13. Alaaa...kena basuh pinggan je pun.... :P
    Zarul Farhana kan rajin....dapat pahal lak tu...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. segala bekas digunakan la..hihi.. rajin la sgt... hihi
      tapi xkisah ja dh biasa dh

      Delete
  14. syok kan buat bbq dengan family, makan ramai2 camni. ^^ haih, macam lama pulak rasa tak buat.

    ReplyDelete
  15. Sedapnya dapat makan BBQ beramai-ramai.

    ReplyDelete
  16. Memang seronok kalau buat makan-makan macm ni kan... :)

    ReplyDelete
  17. tahnia ya keluarga bahagia harapan kita..tiada anak2 kita tak akan dengar keriuhan bahasa bahagia sesebuah keluarga..hadiah dah kirim ya Zarul F

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok terima kasih ya cikgu.. saya xbalik kg lagi

      Delete
  18. Seronok kalau berkumpul ramai ramai kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa nilah seronok sambil makan pot pet pot pet. banyak catching up to be done ;)

      Delete
    2. yes kak farah... pakat dok bercerita lah

      Delete
  19. lebey kurang la aktiviti bbq ni ade gak among family dok buat. kalo ramai2 kumpul kat bangi mmg akan buat.. adik kakak ipar ade kandang kambing so order aje hehehe.. dap kan makan ramai2 cemni..

    ReplyDelete
  20. supercalifragilisticexpialidocious! tak relevan pun tapi tergoda dgn bbq yg memancing selera :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oit Kak Farrah classic tu Mary Poppins kuar.. dulu time kat uni kena denda tongue twister sebutlah sampai lidah kebas hahaha..

      Delete
  21. Wah, tabik la dgn awak. Boleh siang ayam. Akak kalo beli ayam terus suruh org kedai je potong. Kalo ikan plak suami yg siang. Hehe. Buat malu je jadi org pompuan.

    Seronoknya dpt berkumpul ramai2 dgn ahli keluarga macam ni. Rindunya pada keluarga.

    ReplyDelete
  22. wah rajinnya adik basuh ayam dan pinggan...
    BBQ memang best la. Makan sampai tak ingat brapa ketul.

    ReplyDelete
  23. Bila buat makan-makan bersama keluarga lagilah best kan. Dapat bersembang sambil makan hidangan yang sedap. wow. BBQ adalah acara wajib kalau saya pulang ke kampung mertua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul ZF eratkan siratulrahim. sembang-sembang

      Delete
  24. singgah sini yeee .. sambil follow. kalau ada masa follow la shahril balik :)

    ReplyDelete
  25. bestnye..suke aktiviti bbq ni..1 family reramai adik bradik kan..

    ReplyDelete
  26. bestnya main bakar2 macam tu... tapi yg penting lagi boleh menyatukan semua keluarga... nanti raya tahun ni saya nak buat jugak lah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat jgn lupa jemput ya...xpon hantr sikit kt rumah ya
      .hihi

      Delete
  27. terasa meriahnya suasana. dah macam esok nak raya je suasana nya. hehehehe ^_^

    ReplyDelete
  28. alhamdulillah, seronoknya buat bbq n gathering macam ni
    saya pun verangan nak buat macam ni ^_^

    ReplyDelete
  29. Waa mmg best kalu bergathering cmni kan...kami adk bradik pn biasa gak buat tp lama dh xbuat ni...

    ReplyDelete
  30. Bloger bbq gathering ade x? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu kena kumpul dulu..tgk sapa dok utra ka boleh la

      Delete
  31. BBQ time! Memang bestkan.. Dapat makan ayam bako.. hihi

    ReplyDelete
  32. seronoknya dapat berkumpul kan. family saya pun suka buat BBQ. since adik beradik ummi duduk dekat2. heheheh..

    ReplyDelete
  33. same laaa kite... minggu lepas baru buat... tapi gune yang steamboat+grill pan 2 in 1 tu je.. makan satu family.. tak ramai.. 4 orang je.. hihi.. teringin.. tapi kalo ramai.. memang best kan! kecoh! baru ade suasane.. lagi2 kalo wat kat lua rumah care tradisonal cam zarul wat... baru ade bau arang kan! hihi... =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. 4 org pon dah ok dh...saya pon dok cari tempat nk buat steamboat tu....nk ber steamboat ngan family plak

      Delete
  34. besnya dpt bkumpul ramai2. fmly ramai ni yg jd bes. xpela smntara bujang ni jd tukang basuh pinggan hehe. ana pon sllu kena cmtu =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Basuh pinggan leh bakar balik kalori yang masuk peyot hihihih

      Delete
    2. hahaha... xpa basuh pinggan... bab mengemas saya malas...

      Delete
  35. wahh...ramainya abang...berapa org adik beradik nih..ZF anak bongsu ke

    ReplyDelete
  36. Wah wah wah bestnyerr dapat jumpa ramai2 buat BBQkan ZF ?? Seronoktengok ..Makanan pon meriahnyerrr ..........

    ReplyDelete
  37. akak kalau balik kg ramai-ramai pun mesti buat BBQ.
    camtu jugaklah caranya nak membakar ayam, guna jaring besi dan bata

    ReplyDelete