Rezeki Sekitar Rumah

by - Friday, January 16, 2015

assalamualaikum...

ni cerita time cuti Maulidur Rasul lepas.. 
berada di kampung bersama family.
pada malam nya family ada buat BBQ
esoknya plan nak tangkap itik plak nak disembelih..
abang sulung ada membela beberapa ekor itik, so dah alang-alang ramai kat rumah..dia mintak sembelih ja itik dia 3 ekor..ni bukan itik nila( tak tahu la kalau tempat lain panggil itik apa), ni itik bertelur mak cakap.. 
pagi sabtu tu, kerja lelaki lah menangkap itik..bekerjasamalah mereka, abg,abg ipar dan anak buah.
sekali menyembelih lah. kerja menyembelih ni abg ipar.. nasib baik dia tahu semua bab-bab sembelih ni.. selalunya ayah yang buat.. time sembelih ni, memang saya tak pegi tengok la.tak berani hihi.. padahal dulu kecik-kecik suka tengok ayah sembelih ayam.

proses mencabut bulu

settle kerja sembelih itik ni.. then tugas mencabut bulu dan memangang itik ni..
tu semua kerja abg dan kak.. saya time dah nak habis baru tunjuk muka hihi.. teringat dulu kecik-kecik, mak selalu ja suruh buat kalau ada buat sembelih ayam.. dah besar demand sikit tak nak buat.
bila settle siang semua.. part saya membasuh la.. nasib baik la 3 ekor ni tak besar mana. 
tapi bab masak kak dan kak ipar plak ya.. 
perancangan awal nak buat gulai itik dengan buah betik.. dicancelkan, buat masak kurma dengan ubi lah..


masak kurma..gambar tak cantik plak..
semasa mereka tengah memproses itik di belakang rumah, saya sempat lagi kutip segala ulam di sekitar rumah..mak cakap hari ni ayah tak beli sayur dan ikan..so makan apa yang ada ja.. lauk itik dah ada..so ulam-ulam ni di buat kerabu..
boleh satu bekas besar juga kutip ulam-ulam ni..
then buat sambal belacan, goreng ikan kering.. settle semua...


menu ringkas tapi sedap..
semuanya ada sekitar rumah ja..
ada lagi kat kampung tu, buah kundur, pucuk ubi..pucuk geti, sedap buat masak lemak ni.. sekarang ni member dok post makan siput plak..sedapnya.. kena balik kampung ayah ni mencari siput..

alhamdulillah, rezeki ada ja sekitar rumah.. kita berbudi pada tanah, nampaklah hasilnya. 



You May Also Like

96 comments

  1. Lama zumal tak makan itik, pucuk ubi dan bunga geti tu... Suka sangat gulai itik tau. Zumal tag ZF kat sini yer http://duniazumal.blogspot.com/2015/01/first-and-simple-giveaway-oleh-cik-iman.html Jemput join ^-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah zumal.
      Dulu mak ada masak rendang itik.
      Sedap sangat. Daging itik telur ni padat tapi lembut compared to ayam.

      Delete
    2. ya zumal..sedap kn..

      akak masak rendang itik xpernah try

      Delete
  2. nani tak pernah makan itik. telur itik selalu lah. heheh :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahi itik pernah makan tak Ck Nani? He He He...

      Delete
    2. hahahaha... tu khasiat lebih tu khas utk nani

      Delete
    3. Tahi itik? eeeeeeeeee..ada org mkn ke

      Delete
    4. hahaha tu SS ja makan kot sbb dia tahu

      Delete
    5. My dear JM... Batu dgn kayu pon orang makan.. He He He...

      Delete
    6. hahaha... batu kayu buat masak apa sedap

      Delete
    7. Jiran sebelah tu.. Hari2 tulang buat sup... He He He...

      Delete
    8. hahaha SS memang hancoq hahaha

      Delete
  3. fresh2 tengok ulam2 tu semua. ^^

    ReplyDelete
  4. tak pernah makan daging itik..telur itik pernah, masak lemak kuning..sedapnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. telur itik masak lemak kuning sedap gak... kadg masak kurma

      Delete
  5. Tak pernah jugak makan itik.. mungkin sebab tak dibiasakan masa kecil, so bila besar tak mencari sangat itik ...

    ReplyDelete
  6. Lama dah saya tak makan itik.. dulu arwah atuk saya mmg pandai masak.. sedap..
    Ulam2 tu mmg feveret saya juga tu. Nampak segar semuanya.. org tua2 panggil ulam tu 'salad'.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu ada ulam raja, pucuk putat,pucuk samak.pucuk petai,pucuk apatah lagi...xtaw nama taw mkn ja hihi

      Delete
  7. ayah mertua akak pun kat kampung ada bela itik..banyak sanagt..bila balik mesti mintak dia sembelih sekor dua..heheh

    ReplyDelete
  8. as'salam zarul F..wah terbaik ni ayam kampung berkhasiat..maaf ya agak sibuk late terjah..

    ReplyDelete
  9. nanti akan datang nak baca ya dont worry..baru periksa ..relex ni

    ReplyDelete
  10. itik serati kot.. klu buat gulai lagi sedap....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan2...dok rancang nk buat gulai la... tapi xjd

      Delete
  11. Wowww dah berubah wajah. Lama akak tak menyinggah. Dropped by jap. Tag Zarul - First GA by Cik Iman
    Nanti mai lagi na

    ReplyDelete
  12. untung berbudi pada tanah. jangan sia-siakan dan jual tanah semudahnya

    ReplyDelete
  13. sedapnyaaa zarul. terliur den!

    hehe. Zarul ni suka bom entry taw. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...sedap jgk..

      alah tu trlepas entry lepas2

      Delete
  14. itik?? serious x pernah makan.. hehe

    Jom la join GA Papaglamz..
    RED CARPET GIVEAWAY BERSAMA PAPAGLAMZ

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya itik...
      tq..nnt saya dpt online saya join

      Delete
  15. kenapa panggang dulu baru basuh eh..bukan basuh dulu baru panggang itik tu..ahakss..ini lah msalah nya kalau x pernah mkn daging itik...beli ayam di pasar pun yg dah siap potong balik basuh je

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa......tak jawab pun soalan sis tu..mencik tau!

      Delete
    2. aiii jgn dok majuk lahh.. lupa nk jawab..
      memang org panggang dulu lah... ayam kt kedai pin dia panggang dulu... baru dia jual..mybe dia hilangkn bulu2 ayam tu kot... saya pon xtaw la.. hehehhe

      Delete
    3. Lagi senang kalu balik tinggal makan je JM...

      Delete
    4. ZF..kira rajin gak tu..kalau minta di suap..mahu kena pelempang heee

      Delete
    5. tu mrlampau sgt smpai nk kena suap.... mau pelempang dh tu hihi

      Delete
    6. ahahaah..alaaa...baru lah roman tahik ehh salah romantik heeee

      Delete
    7. hahaha romantik... over la sgt... xmau xmau... suruh SS la suap...

      Delete
    8. SS suap pakai kaki... Barulah dinamakan romantahik de amok! Ha Ha Ha..

      Delete
  16. seronok kan tinggal di kampung..bab ulam2 tu usah cakap lah mesti byk bersepah..tapi byk jenis ulan yg ZF sebut tu sis x kenal tapi yg pasti sis JM suka mkn ulam..nak awek muda katanya hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. depan belakang tepi rumah semua ada hehehe... nk.. petik ja...

      Delete
    2. ishh..nampaknya kalau pegi kenduri ZF nanti jgn lupa petik utk akak..simpan utk akak mkn ulam bersama nasi kenduri ..tapi kalau org tu jemput lah khen heee

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
    4. aduhhh bilanya kndri xtahu lah... calon pon xnmpk rupa lagi...
      kalau kndri kat area rumah ni, mak selalu ja kutip bagi.. alhamdulillah cukup utk org makan.. banyak.. alah akak..kalau nk dtg pon boleh..xpyh tggu kndri..akak kutip sndri ja..

      Delete
    5. hoyee..itu yg akak nk dgr heee

      Delete
    6. amboi JM.. pandai berbasa basi.. hehe.. kat kmpung memang best. dok KL ni serai 3 batang pun dh RM2..huhu. kt kampng main korek n petik jer sekeliling umah tu

      zinziemeewah

      Delete
  17. tkpenah lg makan itik sebab kalau nak makan mesti tebayang entah kenapa ;__;

    ReplyDelete
  18. Terliurnya tengok gambar ulam tu.. kalau makan pulak dengan nasi panas beramai2 sedap tak ingat tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2... ada ulam cabai ka..fuuuh sedap

      Delete
  19. uyooo.. banyak giler ulam tu! habis ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat kerabu setengah buat ulam sikit... xhabis simpan esok

      Delete
  20. CT tak pernah makan itik dan tidak harap untuk makan hahaha. nak makan burung puyuh pun amek masa dok tragak agak. tapi one day sapa tahu. org cakap gulai lemak telur cili api slalunya pakai telur itik sbb lebih kenyal kan.. since tahu mmg CT tak makan hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaaa ritu ada try makan ulam daun kedondong.. sedap ooit.. macam makan buah kendondong.. hakhak..

      Delete
    2. ulam kedondong xpernah try lagi la. xpa nk cari nanti

      Delete
    3. SS lom pernah dengar lagi makan ulam kedondong rasa daun pisang.. He He He...

      Delete
    4. ulam daun kedondong CT...??? xpernah tahu pula daun kedondong tu bolh buat ulam

      zinziemeewah

      Delete
  21. Replies
    1. entah... samanya dua2 itik...kalau itik nila dia suka masuk parit...

      Delete
  22. Akak terliur tgk ulaman dik petik sekitar rumah tu...terbaikkkk la...amalkan ulam ulaman ni bagus utk kesihatan...akak jarang mkn ulam sebab dok kl ni kena pi pasar tani baru dapat...nak tanam kt rumah adeh rumah dok ats langit hehehhe tp nak juga tanam one day satur2 dlm pasu...dik itik sedap ek msk gitu..akak jarang mkn itik...terliur plak

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleg kak rumah tggi pon... tanam ja yg boleh tumbuh dlm pasu....
      slalu itik buat kari ja.. tapi hari tu kak masak kurma lak

      Delete
  23. sedapnya.. makan nasi panas, ulam ngan sambal belacan.. ada ikan goreng pun dah cukup nih.. akak kalau ada ulam, memang tak layan dah sayur.. sedap tuh kna plak fresh kutip dari pokok..

    ReplyDelete
  24. seronoknya...semua dari hasil sekeliling rumah je...
    lauk yang simple always memikat selera... :)

    ReplyDelete
  25. Jarang sangat okje makan itik ZF.....rasa dia mcm ayam jer kan...
    Kalau buat rendang tak best ke ZF?....
    So tak tak ke pasarlah ye hari tu.. semua ada kat keliling rumah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebih kurang la rasa dia...xbuat rendang pon..slalu buat gulai ja

      Delete
  26. ...) itik kan bukan ayam. hari tu tak nampak gambar ..late loading disebablkan line tak kuat. So nampak tajuk rezeki dari rumah etuza letak mesej macam tu. Hehehe itik masak kurma..harum kurma ..mesti sedap zarul f masak..gerenti dua kali amik nasi dan lauk itik ni...

    ReplyDelete
  27. seumur hidup Etuza baru sekali makan daging itik masa di rumah nenek Etuza di Tambunan, Sabah. Keluarga tu bukan Islam.kaka yang masakkan ..kuali semu di samak ..payahnya jika tak sama agama..semua kena samak. Lepas tu Etuza tak ada makan daging itik lepas tu hingga kini..lucu tak ni..asyik makan ayam goreng ja kan....)

    ReplyDelete
  28. tak pernah lagi makan itik. sedapnya makan ulam-ulaman tu

    ReplyDelete
  29. dok kmpung memang best.. smua bnda cari keliling umah jer n paling best bla ada jiran2 yg best2.. diaorang buat mkn sedap2 kita pn dpt rasa juga...hehe

    saya kecik2 dulu selalu jga tgok abah sembelih ayam.. tp kalau org sembelih lembu korban memg xleh tengok. kesian smpai menanges teresak2..hehe... nasib baik tengok lembu orang lain, so lembu sndri boleh makan...kihkih

    zinziemeewah

    ReplyDelete
  30. itik....sy penah makan tapi secara tidak sengaja...tapi sedap gak...hihihihi

    ReplyDelete
  31. dok kampung mmg untung. serba serbi boleh cucuk tanam / bela.

    ReplyDelete
  32. wah, makan itik? sedap eh. saya tak pernah merasa lagi makan itik. bukan takut, cuma x jumpa lagi kat mana2. hehehehehe...

    ReplyDelete