Pesanan dari Mak Ayah

by - Sunday, January 04, 2015

assalamualaikum...

alhamdulillah..selamat sampai di hostel tengah hari tadi daripada kampung.
niat dihati tak nak balik kampung lagi sebab baru sangat balik. study pon belum habis. tapi dapat call jumaat pagi dari mak, dapat sms dari kak mintak balik sebab abg pon balik jugak minggu ni. katanya ada program sikit kat rumah..tu cita nanti la programnya..

2 hari ada kampung dan time tu juga telefon ni buat hal. tiba-tiba jadi jem. baru ja pakai tak sampai setahun buat hal..aihhss


sepatutnya petang semalam nak balik semula ke hostel. tapi dah petang semalam dah family abg dan kak semua nak balik petang semalam..so tunda la balik pagi tadi..kecian kt mak lak dok tanya "hang balik petang ni jugak ka".

time nak balik tadi, mak dah pesan macam-macam dah. pesanan dia akan sama ja tiap kali nk balik hostel hehehe... antara pesanan mak
belajar elok-elok, solat masuk waktu, berdoa, nak buat apa-apa niat kerana Allah, air yasin tu jangan lupa minum selawat dulu, selamat berjaya nak exam, boleh jawab ka tak cakap insyallah boleh buat,bawak keta elok-elok, kalau mngantuk bawak keta baca ja apa²(selawat ka ayat apa²), hati-hati balik..
(mak cakap dalam nada lembut ja)

pesanan ayah plak.. sikit ja..
keta jangan lupa cek air, cek minyak.. bawak elok².. jaga keta..last sekali duit jimat sikit..

berbeza pesanan mak dan ayah..hehehe

You May Also Like

45 comments

  1. Huhu. .ayah biasa pesan dalam hati je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya la kot kak sal...
      novel ka SS

      Delete
    2. SS memang dok bermadah pujangga je sejak balik Medan ni..

      Delete
    3. maklummlah SS di pok amai amai sama pak PU hahaha

      Delete
    4. SS dapat ilham mase kat umah gadang aritu kot... tu yang sampai demam2.. hihhihi.. (alamak.. ampon2 SS... gurau je.. hahaha)

      Delete
  2. nampak2 beza tu. hehe. apa2 pun pesanan depa tu la yang terbaik untuk kita. ^_^



    ReplyDelete
  3. Pesan mak & ayah tu penuh dgn kasih sayang.. setiap masa sebenarnya dia akan ingat kat kita. Pesanan mak & ayah biasanya adalah doa juga.. :)

    ReplyDelete
  4. Tu tandanya Mak dan Ayah sayang lebih kat anak dara dia yang sorang ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ishh mna ada..ada lagi ank lain depa mnjakan

      Delete
    2. dh nama pun mak ayah kan..mestilah syg semua anak-anaknya..bukan senang nk besarkan dari kecil hingga besar..beribu juga habis tu kan :-)

      Delete
  5. tahnia alamat Etuza dah save ya..hanya tunggu nak kirim

    ReplyDelete
  6. kita punn tiap kali nak balik macam macam pesan ma bagi. heheh. :D

    ReplyDelete
  7. Macam mana beza pun pesan depa tapi tu tandanya depa sayang kita. Betul kan...

    ReplyDelete
  8. Bezaa sangat. even kita dh hafal dh nasihat tu, tapi, still mak akan remind jgak.

    ReplyDelete
  9. orang cakap:
    perempuan ni, hatinya di mulut.
    lelaki ni, mulutnya di hati.

    tp sebenarnya ayah tu paling syg dgn kita, tapi melalui mak kita.
    ayah akan tanya : anak awak camana....atau; anak sihat? anak dah balik ke belum?
    semuanya melalui mak....

    :)

    ReplyDelete
  10. hahahahaha... samelah kite.. kalau abah tu.. pesan die mesti ade kait dengan keselamatan dengan kerete.. hahahha... pastu kite yang bawak kite.. die yang sibuk check air laa.. tayar la.. minyak la... hihi... =D kasih ayah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. keselamatan keta penting..kalau keta rosak kita gak susah heheheh

      Delete
    2. ehhehehe.. tapi kan.. lagi abah kite check kan.. lagi kite jadik manje.. sbb bukan tak reti nk buat sendiri.. tapi sbb mind dah set.. alah.. 't abah tolong wat kan..' hehehe =p

      Delete
  11. heheehh...sy plak ayah xde ckp pape masa nak balik kt U...mmg mak jer yg byk pesanan nyer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak pula berbanding mak, ayah yang selalu pesan lebih2. Dia tahu skru kepala anak dia ni tak betul kot,...abis dia pesan semua,...hidup ni penuh liku-liku, jangan buat orang,..jangan macam ni,..jangan macam tu...

      Mak akak relaks je. Tak payah pesan2 sangat sebab masa kecil kalau jahat dah kena babab & cubit segala hahah

      Delete
  12. hahahha standard je pesanan ayah tu, mesti dikaitkan dgn kereta hihhiii

    ReplyDelete
  13. hehehe lebih kurang saja pesan mak ayah kite.. penting code kami sekeluarga.. bertolak msg.. brenti msg gerak msg and sampai msg.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. faham2! sebijik same! kalo tak msg.. ade kang kne bebel sebakol.. =p

      Delete
  14. Hahaha pesan ayah + pesan ibu = complete utk survival :)

    ReplyDelete
  15. selalunya pesanan ayah, ringkas dan padat.. hihi.. pesanan mak panjang sikit kan :) apapun, kedua-duanya pesanan yang bermakna :)

    ReplyDelete
  16. abah biasanya bagi pesanan macam CEO....yang penting-penting ja....

    ReplyDelete
  17. Big Boss pesan sikit je. Assistant Boss yg sllunya pesan berbakoi hehe

    ReplyDelete
  18. ehh blog ZF sudah tukar ka ni? lain mcm je kaler maler nih..

    ReplyDelete
  19. hehehhee... biasalah kalau abahnya yang bagi nasihat.. sebab mak dah bagi banyak >.<

    nasihat ayah saya lak. belajar rajin2.. kalau dah jmpa bakal suami, cepat2 suruh dia jumpa ayah -.-

    ReplyDelete
  20. haruslah nasihatnya berbeza kerana cara pemikiran mak dan ayah berbeza...kalau sama..dah lain lak jadinya

    ReplyDelete
  21. sebenarnya sama jer emak dan ayah ni.
    dah emaknya cakap dulu, ayah malas nak ulang dah..heheh
    sapa tak sayangkan anak

    ReplyDelete