Dobi Mendobi

by - Monday, May 18, 2015

assalamualaikum...

malam ni kerajinan nk berblowalking semakin datang...
sambil terjah² entry yang dah saya terlepas sebelum ni... ada satu entry SS yg membuatkan saya teringat sejarah silam yang sangat pahit nak ditelan..tak telan pon still pahit.. mula la malam ni nk melayan radio suria sambil layan perasaan..


dah tak mau layan sangat..nk share kisah hari cuti saya hari ni.. disebabkn minggu ni tak balik kampung.. so ada plan la nk dibuat ngan housemate... pagi² dah kuar terjah panggung wayang.. settle jalan sakan semua.. saya nk singgah kedai dobi layan diri baru buka.. tulis kat banner free sbb pembukaan kedai tu.. ni first time nk try mendobi baju2.. sebelum ni saya memang rajin pon basuh sendri.. basuh tangan ya.. kat kg pon still basuh tangan walaupon ada mesin.. rasa puas hati lagi basuh guna tangan..
kali ni bukan sebab malas basuh sendri, tapi saja la nk try kedai dobi baru tu.. dah la jakun nk guna mesin dia.. nasib la xda org lain.. so apalagi saya ngan housemate mula la bertanya mcm mna nk guna la..bayaran macam mna la.. mcm2 la kami servey.. tapi nasib kami xbaik.. basuhan free dah tamat semalam setelah 8 hari dapat free. hari ni kena la bayar.. tak kisah janji dapat tahu nk guna dobi layan diri ni..
saya pon bawak la kain baju yang ciput masuk beg dulu, nk bawak raga malu.. alah first time memang cam ni..
then, tuan kedai ajar la kami.. cerita details setiap mesin yang ada..


ada 3 jenis mesin yang ikut kilo baju.. paling besar mesin yang boleh masuk toto narita yg besar tu..
setiap mesin ada harga lain² plak..
disebabkan baju saya ciput ja, so guna mesin yang biasa ja utk brapa kilo tah.. just kena Rm 4.50 ja... di situ jugak ada mesin beli sabun, softener, anti detergent la.. saya beli sabun Rm 1.50..lupa bawak sabun sendiri...
mesin tukar duit pon ada. demand mesin ni nak duit syiling 50 sen baru ja..

setelah selesai membasuh baju yang ambil masa 24 minit tu, seterusnya masuk mesin dry plak... campak plak baju dlam mesin dry tu.. tggu 24 minit lagi.. kena rm 4.00
settle dry.. keluarkan baju.. boleh ja lipat kat situ ja.. free ja lipat..

wahhh... serius saya dan housemate sangat teruja... step by step tuan kedai ajar kami.. hahahah... serius mcm jakun sangat...alah kisah apa..janji belajar gak mcm mna nak mendobi sendiri kalau tak sampai bila pon tak tahu..
tuan kedai siap pesan lagi.. lepas ni mai lagi bawak baju banyak² ya..hihi ya la baju saya bawak ada la 6 helai, kain batik sehelai.. tu pon nak mendobi.. hahaha..

dah tahu cara, lepas ni mula start nk kumpul baju.. pakai kejap ja mulalah nk tukar baju lak..hi hi.. dok tunggu satu lagi kedai dobi nk buka,mesti dapat free basuhan lagi...

ok.. selamat malam ualls...


You May Also Like

62 comments

  1. Jangan diingat kisah lalu... Melangkah laa selangkah ke hadapan... Cewahhhh!

    ReplyDelete
  2. SS tak leh basuh baju guna tangan... Alergy sabunn... Uhukkk Uhukk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. manja tangan tu.. meh nak gosok2..hehe

      Delete
    2. ye ke tu SS alergy sabun. ke alergi sepi? hahaha

      Delete
    3. xpayah gosok QA... picit2 ja terus

      Delete
    4. Kalu nak tolong gosok jangan tangan aje.... Keh Keh Keh...

      Delete
    5. gosok jangan tak gosok, gosok.,...gosok sampai berkilat!!!

      Delete
    6. SS diva weh.. jgn lupa tu.. macho luaran tp hati ada taman mungeeee..

      Delete
    7. xyah guna tgn SS...pijak2 guna kaki pastu sidai..hahhahaha

      Delete
  3. heheheh. wah, first time ka... excited benor tu. saya time kat asrama selalu la basuh tangan. lepas dah masuk u, pakai mesin basuh ja. saya x confident dengan kebersihan bilik air. bilik air paling banyak kuman. unlesss bilik air tu saya sorang je pakai. kulit saya alergik

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesin basuh kat asrama lagi saya xyakin..dh mcm2 org guna.. smpai kotor..sabun tumpah la...geli nk guna

      Delete
    2. hehehe Amy !! akak time kat asrama pun x basuh tangan.. hostel nye dobi bleh guna anytime bayar je 3.00hinggit hehehe

      Delete
  4. titew rendam dlm baldi setengah jam pastu sental sendiri.. untung mendobi ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la kalau basuh tangan..rendam ngan vanish n sabun dulu

      Delete
    2. rajinnyaaaaa hampa semua menyental..

      Delete
    3. Siti dah bunyi macam iklan sabun basuh baju kat TV..haha

      Delete
    4. Suka jugak rendam kain then basuh tangan.
      Tapi, kalau buat hari2, terus kasar n kering je tapak tangan ni.

      Delete
  5. tudia untung gak bila ada mesin basuh layan diri ni.
    senang boleh kumpul baju. seminggu punya baru basuh haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukn seminggu ni.. sebulan la

      Delete
    2. Nape tak setahun aje... Keh Keh Keh...

      Delete
    3. xckup baju nk pakai kalau simpan setahun

      Delete
    4. mintak baju kat SS. konfem SS byk je baju nak dibagi =D

      Delete
  6. jgn kate ko jakun dik aku lagi jakun tak penah sekali pun pi kedai dobi ...

    ReplyDelete
  7. wah..lepas ni tak yah susah2 dah basuh baju..

    wah..lama nyamenyepi..hari2 akak tengok kat bloglist mana la budak comel ni tak update ke blog dia..ke nak jual dah blog ni..heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha lawak la kak ni.. comei la sgt...

      Delete
  8. lepas ni ZF x ingat daaa la sental baju guna tangan.. bayar rm10 setel baju kering teruih..

    ReplyDelete
  9. Rajin yer basuh baju di kampung...akak suka cara zarul, akak ni masih lg harapkan mesin basuh dirumah tu. Maklumlah 2 hero kena jaga, memang tak sempat nak cuci tgn, mesin basuh layan diri ni murah ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kt kampung dh trbiasa mak ajar mcm tu...

      Delete
  10. Sekarang makin banyak kedai dobi layan diri yer... tak pernah try lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. semakin bertumbuh kedai dobi skrgni

      Delete
    2. dah mcm cendawan pulak ye 'bertumbuh' =D

      Delete
  11. Seronok mendobi cik ZF kita :)

    ReplyDelete
  12. "ada satu entry SS yg membuatkan saya teringat sejarah silam yang sangat pahit nak ditelan"

    ni merujuk entri SS yang mana eh

    ReplyDelete
  13. kalau lipat baju pun kena bayar mmg parah lah...lagi best kalau ada mesin lipat baju kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS nak mesin bukak kan baju ada tak Jay Emm? Sebab... Nak bukak baju pon malas! He He He...

      Delete
    2. nak bukak kan baju pon malas ke SS? bak mai dtg sini nk tlg buka hahaha

      Delete
  14. itu ke mesin nye..pesal gambar x penuh sekali pandang...ingatkan tape radio

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik tape radio... Bukan radio... ha ha ha...

      Delete
  15. lagi menarik kalau ZF letak nama kedai dobi, lokasi...list of price per kg...so kalau ada reader di kawasan sekitar nak mendobi boleh refer blog nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kontena jadi duta! Kih Kih Kih...

      Delete
    2. duta dobi.....ok laa tuhhh....mtk royalti heheheh

      Delete
  16. aling leceh kalau mesin tu perlukan duit syiling baru...kalau sis JM...baju atau akaian harian basuh je kat umah..lain lah toto ke..tilam ke...ehhh ada mesin basuh tilam tak? pegi basuh di kedai dobi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Basuh tilam? Kencing malam ke Jay Emm? Keh Keh Keh...

      Delete
  17. Wah dah belajar mendobi eh? sekali terjebak dengan mesin dobi ni, sentiasa ketagih nak lagi hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekali rase mesti nk lagi..nk kumpoi je baju kn..rase malas mula dtg..haha

      Delete
  18. Kalau waktu hujan kan, selalu Zarith basuh kat rumah dan pegi keirngkan kat dobi, jadi jimat la sikit kan hehe

    ReplyDelete
  19. harga ikut berat baju ke ?
    Pun jakun juga tak pernah buat ....hehheheh

    ReplyDelete
  20. tak pernah guna servis ni;)hehe

    ReplyDelete
  21. Harap harap dapat basuhan percuma lagi :-)

    ReplyDelete
  22. amboi... rajin mendobi pulak ye.

    ReplyDelete
  23. skg byk dobi layan diri ni wujud...mgkin byk permintaan kot kan...hehehe

    ReplyDelete
  24. x pernah cuba dobi layan diri camnie.. teringin juga nak try..
    tetibe #jakun.. hehehe..

    ReplyDelete