Jom Pekena Laksa Teluk Kechai

by - Saturday, November 22, 2014

assalamualaikum
semasa bawak member melawat tempat menarik area Alor Star, saya ajak mereka try laksa yang famous kt sini.. apa lagi laksa teluk kechai la...
dah lama saya tak pergi makan ni..
laksa teluk kechai ni lain ckit dari laksa yang lain.. di sini ada sambalnya..saya suka sambalnya...
dulu masa kecik, kalau ayah buat kenduri apa2 kat rumah.. ayah selalu beli laksa teluk kechai nie yang jual kilo tue...  bahan2 macam daun, timun. bawang, cili. limau semua dia akan bg yang belum potong...
balik kita potong sendri ja...

kuah laksanya cair cikit tapi sedap, bila di campur dengan sambalnya...
laksa plak merupakan laksa beras..buat sendiri rasanya...

senang nak cari, ada papan tanda besar nie.. 

laksanya.. yang oren tue sambalnya

di kedai ini juga ada jual menu lain juga, ada sate, tapai, pulut udang, kuih muih dab juga dadih...

ada jual pulut inti.. telur pon ada kalau sapa nak makan laksa dengan telur


lokasinya senang saja.. kalau anda dari Alor Setar.. ikut jalan ke Kuala Kedah.. akan lalu jalan teluk Kechai ni.. gerainya sebelah kanan.. akan nampak papan tanda mcam kat atas tue.. laksa beras teluk kechai.. alah sekarang kan dah moden, pakai ja GPS tue..

selamat mencuba...


You May Also Like

28 comments

  1. memang sedap..akak panggil tu sambai nyok..kalau balik pendang mesti pi kedai ni makan laksa..kalau nasib tak baik jam 12 dah habis laksanya..balik la dengan telan ayaq liuq ja..heheh

    ReplyDelete
  2. memang sedap..akak panggil tu sambai nyok..kalau balik pendang mesti pi kedai ni makan laksa..kalau nasib tak baik jam 12 dah habis laksanya..balik la dengan telan ayaq liuq ja..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak org pendang ka... haaa sambal nyok... lupa lak...

      Delete
  3. tak pernah pi lagi ni..tapi laksa utagha memang sedap kan.baca ni pun dah terliur malam-malam..huhu

    ReplyDelete
  4. Laksa utara mmg best.. lama dah tak pekena ni. Klu yg ada jual di sini pun tak sama dgn kat sana.. sini kurang 'kick'.. :D

    ReplyDelete
  5. Suka sangat makan laksa..tpi kat sini x jumpa lagi yang betul2 sedap sob sob...eh...salam kenal he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam perkenalan... terima kasih sudi dtg singgah

      Delete
  6. 1st time tgk & tau laksa ade sambal. menarik!

    ReplyDelete
  7. ishhh kat KL ada banyaklah Laksa yg ada sambal... untuk disesuaikan dengan kehendak tempatan yg suka berpedas2an... tapi mungkin yg original yg lebih sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi laksa ni lain ckit... dtg kedah try dulu

      Delete
  8. dah lamaa cheq tak pekena laksa.. hii

    ReplyDelete
  9. laksa memang favourite...belum pernah sampai di Teluk Kechai..

    ReplyDelete
  10. sedapnya laksa...

    btw done follow u dear... follow mine too :) - Noob

    ReplyDelete
  11. Terliur plak bila cerita pasal laksa ni.

    ReplyDelete
  12. ramai jugak dgr dari kawan2...laksa ni sedap tapi belu pernah cuba..tak per..boleh guna Waze kalau nk ke sana

    ReplyDelete
  13. itulaaa kawan-kawan CT yang dok kl semua hookay aje makan laksa. yang dah puluh tahun duduk utara ni kenot go la laksa dalam tekak haha.. eh tapi boleh aje makan just kalau ada pilihan lain mmg laksa tak pandang. btw sejak ke srawak.. laksa sana sedap hahaha..

    ReplyDelete
  14. Jauhnya nak pi sana.
    Laksa tu pekat ka? Nampak macam caiyaq.

    ReplyDelete
  15. Pukut inti tu yang ada kelapa manis kat dalam tu ke? Sedap tu..Pernah makan tapi xtau nama.

    ReplyDelete
  16. Sis ada saudara di alor star lama x ke sana...ya Allah laksa adalah makanan yg sgt sis suka...nanti leh cari la kalo pi alor star pi laksa teluk kechai...aummmmmmmmmmmmm

    ReplyDelete
  17. Kena tunggu sampai sanalah baru rasa. First time akak tgk laksa ada letak sambal oren tu. Selalu makan dgn petis je..

    ReplyDelete
  18. owh jalan nak ke kuala kedah menghala ke jetty nak ke pulau langkawi ka? rasa macam dah pernah makan. 4 tahun yang lepas hhahaha

    ReplyDelete
  19. 1st time dengar laksa teluk kechai?? Name laksa ke name kedai ke name owner kedai.. heheheheh pelik je smbal oren.. tu ke daya tarikan lksa tu

    ReplyDelete